Huishoudelijke beslommeringen

Mijn moeder zei altijd…

‘Neem wat mee als je de trap oploopt!’ riep mijn moeder altijd, en als ik me wat al te opzichtig verveelde: ‘Ga dan lekker je kamer opruimen!’

Voor puberale neerslachtigheid schreef mijn moeder het volgende voor: ‘Ga ramen lappen. Daar knap je van op!’ en als ik dan nog bleef dralen: ‘Geef jezelf een schop!’

En toen ik, zwanger van mijn oudste, me zorgelijk afvroeg hoe zo’n bevalling was: ‘Er is er nog nooit één blijven zitten!’ en ‘Het hele Duitse leger is zo geboren.’

Kortom, mijn moeder had, en heeft nog steeds, een can-do-attitude.

Wat waren jouw moeders gevleugelde uitspraken?

 

 

Similar Posts

15 Comments

 1. Haha, dat van iets meenemen als jed de trap opgaat komt me bekend voor. En als mijn zus, mijn broer of ik ruzie maakten, riep ze altijd: “En daarom mensch, verdraagt elkander!” Geen idee waar dat vandaan kwam, maar op een gegeven moment hoefde ze alleen maar te roepen: “En daarom mensch…” waarop wij geïrriteerd riepen: “Ja, ja, verdraagt elkander!” Later heeft ze die spreuk zelfs nog eens geborduurd en ingelijst, hij hangt nu schuin voor me op mijn prikbord.

 2. Hihihi ik moet wel lachen om dat duitse leger 😉 Gevleugelde uitspraken van mijn moeder zijn bij mij niet echt blijven hangen. Mijn kinderen weten mij inmiddels woordelijk aan te vullen…..

 3. Die ‘Daarom mensch, verdraagt elkander!’ ga ik ook gebruiken. Geweldig! Die moet je moeder wel na aan het hart hebben gelegen dat ze hem zelfs heeft geborduurd!

  Ik vind het ontroerend en mooi dat hij nu schuin voor je hangt!

 4. Wij werden echt doodgegooid met spreekwoorden en gezegdes door mijn moeder.Zat ik te piepen met haren kammen dan was het. Wie mooi wil gaan moet pijn uitstaan. Bij liefdesverdriet, ach kind er zijn meer mannen dan kerken en zo kan ik nog wel even door gaan. Ik vond het vroeger zo irritant en wat denk je? Ik doe het zelf ook bij mijn kinderen. Ik troost me maar met de gedachte dat mijn jongens op school heel goed waren in spreekwoorden en gezegdes. Jong geleerd is oud gedaan 😉

 5. Hier was het thuis ook nogal eens raak.. Deur dicht, schoenen op de plank en jas op de kapstok waren wel de meest gehoorde denk ik 😉 maar “met z’n allen, voor z’n allen” was ook favoriet. De uitspraak die het meest is blijven hangen is : “heb ik het nodig, en kan ik het missen..” Uiteraard echoot die nog steeds na, vooral als ik aan het winkelen ben 😉
  (overigens wel heel goed hoor,om je dit regelmatig af te vragen..)

 6. mijn moeder zei altijd..niet met lege handen naar de keuken;
  en nu als de gesmeerde bliksem…naar bed;..jullie halen het bloed onder mijn nagels vandaan..en nog heel veel meer.ook ik betrap me op t gebruik van dit soort teksten, en zelfs mijn dochter schudt ze doorlopend uit haar mouw. anne

 7. hmm neen mijn moeder had geen bijzondere gezegdes, wel kon ze altijd heel goed luisteren en ehm dan heel goed kalmerende vragen stellen,nu nog wel….
  IK zelf mompel en brul altijd : wat een TOEstanden…(ik hoor het de peuter ook mompelen , dus het moet zo zijn) en ook bezig ik graag westfriese gezegden als : achteraf is het altijd de koe in de kont kijken. en dat soort dingen..

 8. Een paar die me bij gebleven zijn:
  “Wie zijn hoofd niet gebruikt, moet zijn benen gebruiken” (als ik weer ‘s in droomtoestand iets vergeten was mee te nemen)

  “Eerst de hoeken en de gaten, waar het oog komt, komt de stofzuiger ook wel” De spreuk is blijven hangen, de praktische toepassing niet 🙂

  “Geef de bloemen maar als de mensen nog leven, dan hebben ze er zelf ook nog plezier van” Dus laat merken dat je om iemand geeft, en wacht niet tot het te laat is.

 9. Ja, meerdere uitdrukkingen gebruikte ze, van het hoofd en de benen zeg ik ook nog vaak en kan niet ligt op het kerkhof en wil niet ligt ernaast. En als we ons verveelden dan zei ze: ‘Ga maar op je hoofd staan en dubbeltjes poepen” En verder zei ze nooit het woord poepen! En mijn vader zei altijd”optimist tot in de kist”

 10. Mijn moeder zei altijd: slaap je niet dan rust je toch – als ik mopperde dat ik niet naar bed wilde omdat ik tóch vast niet kon inslapen. En ‘ het is verst het lekkerst’ als ze niet van de taart of de vers gesneden vleeswaren of zo af kon blijven. En: moeten is óók wat – favoriete reactie van haar als iemand door omstandigheden gedwongen werd een onaangename taak te doen. Soms heb heb je gewoon geen keus, bedoelde ze. Oja, en: mooi in de luier, lelijk in de sluier…
  Ze had echt heel eigen uitspraken, realiseer ik me nu.. Helaas, ze is er niet meer…

 11. Hoi, ik die deze post toevallig voorbijkomen, en toen las ik je blog nog niet. Wat een meesterlijk onderwerp!

  Het gekke is, dat je moeder (die af en toe ook gek werd van ons) dingen zegt waarvan jij denkt “dat ga ik nooit zeggen”!

  Helaas…….

  Ik ken de uitdrukkingen: “slaap je niet, dan rust je toch” en als je vroeg wat eten we “husse husse husse met je neus er tussen”…..
  maar vooral “Het is hier geen hotel!!!!!!!!!!!” herinner ik me nog, wóedend was ik want wij moesten pittig meewerken vroeger.

  Later (ouder) dacht ik nog, dat van dat hotel slaat nergens op, want in een hotel is het personeel vriendelijk en zeg je dank je wel tegen het personeel!
  (wat een gedachte he!) Dus ik dacht: dat zeg ik later NOOIT.

  Helaas, het ontschoot me toch, maar dan zei ik erachter: “daar ben je nog beleefd tegen het personeel”…..

  Verder herinner ik me “sellavie” ik snapte er niks van …..
  je deed dingen met “moed, beleid en wanhoop” …. waardoor ik nooit geweten heb dat de uitdruikking “moed, beleid en trouw (of liefde?” was.

  Mijn kinderen stappen over volle wasmanden, spullen voor de badkamer heen, en dan vroeg ik of ze zich niet bezeerd hadden bij het erover heen springen/slingerenen…….

  Ze zullen het vast nog wel weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.