Middelbare school minder rust en regelmaat dan basisschool

‘Als de kinderen naar de middelbare school gaan, dán ga ik het beleven! Dan kan ik eindelijk ongestoord door werken,’ dacht ik altijd.

Maar tot mijn verbazing brengt de middelbare school een verbazingwekkende portie onrust met zich mee. Dat komt vooral door de lesroosters, waardoor je kind telkens weer op andere, onverwachte, tijden voor je neus staat. En natuurlijk het voorschot op de grote vakantie dat wordt genomen, waardoor je kind zo’n twee weken voor de officiële zomervakantie, al vrij is.

Zelfs met de vele, onverwachte studiedagen is de basisschool, daarbij vergeleken, een oase van rust en structuur.

Ondertussen zijn mijn jongste kinderen vorige week weer begonnen, maar mijn twee oudste, middelbare scholieren zijn nog steeds thuis. Ondanks het feit dat volgens hun officiële vakantierooster de school begint op maandag 22 augustus. Vandaag dus.

Vanochtend werd mijn zoon van 9 tot 10 op school verwacht om opnieuw kennis te maken met zijn klas. De rest van de dag is hij vrij: je wilt tenslotte niet te hard van stapel lopen. Mijn dochter heeft vandaag gewoon nog steeds vrij, en moet morgen voor de vierde keer kennis maken met dezelfde school. Uiteraard ook maar voor een uurtje.

Anderhalve week later dan de basisschoolkinderen, starten dus aanstaande woensdag mijn middelbare school kinderen pas echt weer op.

Als moeder hink ik dus op twee benen door het leven: met mijn ene been sta ik nog in de vakantie, maar met het andere been weer in het schoolse leven. Daar word je niet efficiënter van, kan ik je vertellen!

Hoe zijn jullie ervaringen met middelbare scholen?
Verrast het gebrek aan rust jullie ook?
Ik ben erg blij dat ik thuis kan zijn als ze weer eens onverwachts thuis komen. Hoe belangrijk vinden jullie het voor middelbare scholieren dat er iemand thuis is?

Similar Posts

11 Comments

 1. Hier ging vanmorgen bij het schooltje aan de overkant ook de bel weer.
  Ik heb geen kinderen maar vond zelf de middelbare school een spannende tijd. Je bent puber, je lichaam verandert, eigenlijk staat je wereld op zijn kop.
  Ik denk dat het wel belangrijk is dat je als ouder er bent om te zien of alles wel goed gaat met je puber maar dat kan ‘s avonds bij het avondeten ook.
  groetjes Jannet

 2. Ik vind het heel fijn wat “Fluitenkruid” schreef, want mijn dochter geeft ook aan dat ze het fijn dat ik er ben mét thee en een koekje als ze thuiskomt met haar rugzak vol kilo’s boeken na een halfuur durende fietstocht ( ‘t kan altijd nog langer! Ze wil dan zo graag even babbelen en klagen.
  Maar inderdaad, toen mijn kinderen van de basisschool afkwamen, was mijn dagindeling totaal in de war. Ze stonden, vooral mijn zoon ( die zat in de buurt op school en kon met een tussenuur even snel naar huis ), onverwachts in de huiskamer, op de gekste momenten! Ik kan mij niet herinneren dat ik dat had….
  De rust en regelmaat zijn inderdaad ver te zoeken, maar aan de andere kant, ze moeten ook huiswerk maken en zitten dus veel op hun kamer.
  Maar ik had dit nooit verwacht en was dus echt even verbaasd in het begin. Had het ene kind zijn verhaal gedaan, komt de andere thuis en moet je toch ook voor dat kind een luisterend oor hebben.
  En jij Nicole, hebt 5 kinderen…Het wordt alleen maar drukker (-;

 3. Vanmorgen ook de basisschoolgangers weer naar school gebracht. De middelbare schoolgangers beginnen volgende week dinsdag weer, de oudste heeft dan 3 dagen introductie en de ander 1. Op zich vind ik het niet verkeerd dat ze in fase’s naar school gaan, kan ik weer even rustig wennen aan het ritme :-)

 4. ik was al voorbereid op het gebrek aan rust door neven en nichten. Het is inderdaad een hele lange vakantie. Als de verveling niet te snel toeslaat vind ik het niet erg. Maar als je de stofzuiger dagelijks moet laveren tussen hangende tvkijkende pubers dan is het wat mij betreft ook heel fijn als er weer een paar lange schooldagen tussen zitten :)
  Maar geeft niet dat deze uittocht gefaseerd verloopt, kan ik ook inderdaad weer een beetje wennen.
  En wij streven ernaar om altijd thuis te zijn als de kids uit school komen. Maar heel vaak zit ik voor niets te wachten..
  Er is inderdaad meer rust en structuur tijdens de basisschooltijd.

 5. O, daar heb ik me ook enorm op verkeken. Maar ook het belang van er zijn voor je kinderen, misschien vind ik het nog wel belangrijker nu ze ouder zijn. Er komt zoveel op hun pad. M’n dochter vertelde pas van een vriendin die pillen slikt en een appeltje per dag eet, omdat ze zichzelf te dik vind. Een andere jongen die ze goed kent is aan de drugs. Nog een ander meisje steelt… Het gaat dan om 14-jarige kinderen. We proberen er zoveel mogelijk voor ze te zijn, in elk geval tot hun 18e, daarna moeten ze het steeds meer alleen kunnen natuurlijk. We vinden het een hele klus, maar we genieten er ook volop van! Allemaal veel succes!

 6. Rust en regelmaat? Vergeet het maar als je kinderen hebt van 23 tot 10 maanden! Hier zijn de groten die op de universiteit zitten deze week begonnen (introductie enzo), ik heb de rest nog twee weken thuis en inderdaad, het wordt er onregelmatiger van als ze op de middelbare school zitten. Toch kan ik hier niet zeggen dat ze veel vrij hebben, ik vind zelfs dat het wel wat minder zou kunnen! Zelf geven de kinderen ook aan dat dezelfde lesstof in veel kortere tijd gegeven zou kunnen worden! Dus geen overbodige kennismakingen,niet meer op een aparte dag je rooster ophalen enz.enz. Verder maken we er wat van, zelfs als het zoals nu pijpenstelen regent!

 7. Inderdaad precies wat je zegt.
  Echt rust heb je nooit als je kids naar de hogere school gaan.
  Ze zijn vaker thuis dan op school en altijd ongelijk.
  Tja dan maar wachten tot ze uit huis gaan haha!!

 8. Ik vraag me ook af en toe verbaasd af OF ze nog wel eens naar school gaan!?

  Zovaak vrij, uitval, tussenuren etc..

  Toch vind ik het wel heel fijn dat ik thuis kan zijn voor ze. Kun je toch nog een beetje sturen qua huiswerk vs computer/tv tijd enzo.
  En natuurlijk ook gewoon het kletspraatje aanhoren over stomme leraren en dergelijke. hahaha

 9. Ik zag gisteren dat de vakanties van de basisschool en de middelbare school niet samen vallen. De herfstvakantie, kerstvakantie en in geloof ook de carnavalsvakantie niet. Dat is ook mooi, zeg! Kunnen we niet meer op vakantie. Volgend schooljaar misschien beter omdat ze dan allebei op de middelbare zitten.

 10. Ik heb er ooit correspondentie over gehad met een paar politieke partijen dat het me beter lijkt als middelbare scholen, MBO en HBO opleiding meer het ritme vast houden van het bedrijfsleven. Ik denk namelijk dat veel jongeren daar beter mee af zijn dan als ze iedere dag op andere tijden beginnen en thuis komen.

  Het hoeft dan niet de hele dag les te zijn maar misschien ook tijd om huiswerk in te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.