Methodes om een dekbed op te maken

Iedere woensdag verschoon ik de bedden, en werk ik dus met man en macht om de wasberg te bedwingen. Want zes dekhoezen en hoeslakens passen niet in één keer in de wasmachine, en dus draait op woensdag de wasmachine al gauw drie keer… Het bed verschonen en het bed opmaken zijn flinke klussen.

Om te bezuinigen op energie, en milieu, heb ik overwogen om ze maar één keer in de twee weken te wassen, en ze na één week gewoon om te draaien. Dan heb je toch ook weer een beetje een frisse deken?! Maar het zit er zo in gestampt om elke week te verschonen, dat ik het niet over mijn hart kan verkrijgen.

Bovendien vind ik niets zo heerlijk als onder een helemaal fris, en schoon dekbed kruipen. Soms, als ik de bedden van de kinderen weer opmaak, dan voel ik me wel eens een beetje zielig en vraag me af: ‘Beseffen ze wel hoe fijn het is dat ik ze elke week zo’n heerlijk schoon bedje bezorg?’
Maar dan dringt het tot me door: Ik ben degene die zo’n fris bed heel fijn vind, de kinderen maakt het eigenlijk weinig uit. Feitelijk doe ik hun bedden dus voor mezelf.’

Welke methode gebruik jij?

En elke week vraag ik mij af: hoe zouden anderen de hoes om het dekbed doen?

Zelf gebruik ik deze methode:

 1. de hoes doe ik binnenstebuiten, oftewel ‘krang’ zoals ze hier in de Achterhoek zeggen.
 2. Ik ga er met mijn handen in, en zoek de linker en rechterpunt.
 3. Dan pak ik het dekbed en laat de hoes er als het ware overheen vallen!

De andere methode is de hoes op het bed leggen, de punten van het dekbed pakken, en die dan in de hoes schuiven. Deze methode vind ik aanzienlijk lastiger.

Wil je echt een fris bed? Lees dan alles over je Dekbed wassen.

Nou ben ik benieuwd: welke methode gebruik jij?
Of is er nog een derde methode?

Reacties op Methodes om een dekbed op te maken

 1. Heerlijk he, een schoon bed. Daar kan ik ook zo van genieten.
  Ik gebruik dezelfde methode als dat jij doet. Alleen ons lits-jumeaux dekbed doen we met zijn tweeen ( op jouw manier ). Anders is er bijna geen beginnen aan, en zo zijn we snel klaar.

 2. Ook hier elke week schone bedden (2 tweepersoons) maar dan op donderdag. Ik gebruik voor het opmaken dezelfde methode als jij. In de winter als ik niet dezelfde hoes op het bed kan doen leg ik ze zelfs binnenstebuiten in de linnenkast. Je moet het jezelf tenslotte wel een beetje makkelijk maken. Gr. Cisca, Servie

 3. Ik gebruik dezelfde methode al kan ik het niet alleen omdat ik veel te klein ben voor ons giga dekbed.

  Als kind kon ik het verschonen niet echt waarderen maar vooral omdat ik het opdekken verschrikkelijk rot werk vond.

 4. Ik heb in Varsseveld clips gekocht die je op de hoeken van het dekbed kunt vastmaken en in de punt van het hoeslaken. Ik vond het een hele verbetering en het dekbed blijft ook beter op z’n plaats in de hoes. De clips bevestig ik alleen aan de bovenkant. Het opmaken gaat mij nu ook beter af. De clips zijn volgens mij van polydaun en zullen wel in alle beddengoedzaken verkocht worden.

  groetjes, Ina

 5. Zelf gebruik ik nog lakens, vind het veel handiger. Ik leg het bovenlaken onder en aan de bovenkant een schone eens in de 14 dagen. Het dekbed doe ik eens in de 3 maanden.
  Als ik zoveel bedden te verschonen had zou ik de ene helft in de 1e week doen en de week daarop de 2e helf. Zo heb je het beter verdeeld lijkt me. Ja heerlijk frisse lakens op bed. Ik doe eerst de punten erin en dan ga ik boven het trapgat staan en laat het dekbed naar beneden zakken.

 6. Hier methode 2.
  Ons eigen bed verschoon ik elke week maar die van de kinderen om de week. Maar als ze groter worden, zal dat ook wel veranderen denk ik. Bij mij is de vrijdag bedden-verschoon-dag. In het weekend heb ik dan lang goedkope stroom dus dan kan ik alles mooi wassen.

 7. Methode 1. Nog van Oma geleerd.
  Ik doe / deed het ook elke week. Het schijnt niet nodig te zijn, dus liet ik het nu 2 weken zitten, voor de eerste keer.
  We zijn nu op de 10e dag maar eigenlijk vind ik het niet meer zo fris. Dus ik denk dat wij toch maar weer naar elke week verschonen. Ik doe het wel in het weekend i.v.m. weekendstroom.
  Wel leuke vraag trouwens. Het is grappig om te lezen hoe anderen het doen!
  Groetjes,

 8. In de zomer verschoon ik de bedden elke week maar de rest van het jaar 1 keer in de 2 weken. En dan de ene week ons bed en de andere week die van onze zoon.

  En mijn methode voor ons grote dekbed? Mijn man!
  Ik heb zo’n pesthekel aan die hoes loop er altijd mee te vechten dat ik het onderlaken doe en de kussenslopen en mijn man doet s avonds de hoes 😉 Prima methode, werkt perfekt hihi

  Groetjes Isabelle

 9. ik doe het om de week, en gebruik dezelfde methode als jij voor de 1persoons, en op bed voor de 2persoons.. ik baal op die dagen altijd dat we een stapelbed hebben gekocht voor de meiden…

  Ik zorg wel altijd dat ze de rest van de week goed luchtten en heb altijd een raam open of op een kier staan in alle slaapkamers.

  zelf zou ik ze ook niet alle 6 op 1dag doen denk ik.. overdag wassen is toch duurdere stroom..

 10. Voor 1-pers. dekbedden je eerste methode, als ik alleen ben voor 2-pers. de tweede methode.

  Onderlakens en kussenslopen in principe iedere week, dekbedhoezen 1 keer per 2 weken.

  Weet nog dat mijn moeder vroeger in het ‘deken-tijdperk’ iedere week het onderlaken in de was deed, het bovenlaken naar beneden verhuiste, en dan een schoon bovenlaken.

 11. “krang” ….. Wat héérlijk om dat van jou te lezen. Zelfs in de Achterhoek weet niet iedereen wat het betekend en dacht altijd dat het een aangeleerde tic van mij was.
  Gelukkig ook weer opgelost!

  Groet, Bloem

 12. Hoi,
  Ik doe de bedden van de kinderen om de week en ons bed elke week behalve het hoeslaken, dat doe ik ook om de week. En ja, ik gebruik dezelfde als jouw. Wel verschoon ik elke week de pyama”s van de kinderen.
  Gr. Yvonne.

 13. ik pak de twee punten van mijn dekbed, schuif dat in de dekbedhoes en zet deze vast met wasknijpers, dan zet ik het dekbed vervolgens in het midden en aan de uiteinden vast ook weer met wasknijpers. vervolgens schud ik het dekbed op zijn plaats en haal ik de wasknijpers er af.
  binnen een paar tellen heb ik dus mijn bed opgemaakt!

 14. ik heb een dekbed (uit japan, ben die in Nederland niet tegengekonen) waar het dekbent vastgeknoopt kan worden aan de hoes. Ik leg de hoes bnnenstebuiten op het dekbend, maak de strikjes vast en keer het geheel weer goed.

  Kost een klein beetje meer tijd, maar het grote voordeel is dat het dekbed goed blijft zitten in de hoes.

 15. Krange (Overijssel) doe ik niet. Ik stop eerst de punten in de bovenhoeken en dan stroop ik de hoes over het dekbed. Onderaan vastpakken en schudden. Maar nu helpt man vaak om de punten even vast te houden. Ik verschoon de bedden minimaal 1 x per week. Als het erg warm is twee keer. En in het weekend. Maar goedkope stroom is niet meer wat het geweest is. Probeer het maar eens na te rekenen. Voor dat kleine verschil ga ik me niet in alle bochten wringen. En de Japanse manier? Als wij niet twee keer 1 persoons sets zouden hebben dan maakte ik zelf ook lusjes en lintjes. Maar het iedere week wassen op 60 graden is ook een gevoel van; de schimmels moeten ook dood. Vandaar dat ik altijd heet was. De witte was zelfs nog op 90 graden. Ja, ik weet het; ik ben te oud en ik hoor niet meer in deze tijd.
  Maar alles wat “vroeger” goed was hoeft nu nog niet verkeerd te zijn, en omgekeerd ook niet.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

 16. Iedere maandagmorgen! Het is dan meestal ook maar 1 bed wat verschoond hoeft te worden…..alhoewel we vaak loge’s hebben….
  Ik gebruik jouw methode: 50 jaar geleden geleerd van de pensionhoudster in Duitsland waar ik vanaf mijn 4e ieder jaar met mijn ouders logeerde. Toen was Nederland nog vooral een land van dekens en lakens en ik nam me voor dat ik zodra ik het huis uitging een dekbed zou kopen!

 17. Ik doe het niet altijd wekelijks, wel op jouw manier. Wat ik wel doe: onder het dekbed een laken gebruiken, dan vind ik het niet nodig om steeds het dekbedhoes te doen, spaart werk! En de week voordat ik dan wel het dekbedhoes verschoon laat ik het laken weg. Snap je ‘m nog?

 18. Ik verschoon ieder weekend de bedden. Ik heb op alle bedden een dekbed liggen en een laken. Het laken,onderlaken en kussenslopen wissel ik iedere week. Het dekbed verschoon ik een keer per maand. Dit scheelt een heleboel gedoe met het in- en uithalen van het dekbed in de hoes.

 19. Ik leg de hoes op de grond, en pak met mijn handen de punten van het dekbed. Dan kruip ik in de hoes, tot de punten van het dekbed op de juiste plek zitten. Dan sta ik op om de boel goed te schudden. dan laat ik me voorover vallen en kruip ik er achter uit weer uit.

 20. Lieve help. Ik vind jullie bijzonder vlijtige Liesjes, en jullie zult me wel een varken vinden, maar vaker dan eens in de maand verschoon ik niet 🙂

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.