Mag een verplichte schoolactiviteit geld kosten?

vrijwillige ouderbijdrageIk heb in oktober braaf de vrijwillige ouderbijdrage ad 120 euro overgemaakt voor de middelbare school van mijn 14-jarige dochter.

Schoolgeld + bijkomende kosten: 439 euro

Vóór de zomervakantie betaalde ik 261,- voor een schoolreis naar Trier in dit schooljaar. Vandaag kwam er een rekening van 12 euro binnen voor een activiteitendag op 5 december. Dan gaan ze zwemmen of schaatsen. Verder staan er nog op het programma:

 • Excursie Amsterdam 28,-
 • Excursie Keulen 20,-
 • Excursie tekenen 10,-

Ik vraag me soms af waar de vrijwillige ouderbijdrage voor is. Maar dit terzijde. De totale schoolkosten zijn op dit moment dus 439 euro. Best veel als je het zo optelt.

Deze activiteit is verplicht, en graag betalen voor 28 november a.s.

Wat ik niet zo prettig vond in de laatste rekening/brief was de vermelding dat onderbouwleerlingen ‘verplicht zijn mee te gaan.’ Dat komt misschien ook doordat ik het gevoel heb dat er elke maand wéér een factuur binnen komt rollen van school. Daar word je niet welwillender van. Toch lijkt er een loophole: verderop in de brief staat dat als het geld op 29 november nog niet betaald is de leerling huiswerk moet maken op school van 11 tot 14.30.

Huiswerk maken als alternatief

Dit is niet populair om te zeggen, maar toen ik op school zat had ik huiswerk maken veel fijner gevonden dan dat schaatsen of zwemmen! Wij hadden elk jaar een volleybaltoernooi op 5 december. En ik vond dat echt verschrikkelijk. Veel van de Leuke schoolactiviteiten zijn op sport gericht. En als je daar geen fan van bent, dan is dat soms best lastig, kan ik je vertellen! Mijn dochter heeft in de eerste klas gezwommen, en in de tweede klas geschaatst, en wil nu het liefst niet meer mee. Eerlijk gezegd kan ik me dat best voorstellen. Van mij mag ze huiswerk maken, als ze dat liever doet. Wat vinden jullie: mag de school Leuke schoolactiviteiten verplicht stellen als ze daarvoor een betaling eisen?

Similar Posts

27 Comments

 1. Ik vind het vreemd dat er naast de ‘vrijwillige’ ouderbijdrage ook nog extra geld wordt gevraagd om een hele rits aan uitjes mee te bekostigen. Zeker in deze tijd met hoge werkeloosheid en steeds meer gezinnen die elke euro 3 keer om moeten draaien.

  Daarnaast: een school is in mijn optiek vooral om te leren en dan heb ik het niet over leren schaatsen.
  Daarbij: als leren schaatsen nou echt zo belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind, dat het in het schoolprogramma moet, kan er dan niet gewoon gewacht worden op natuurijs?

  1. Ja, daar heb ik dus ook moeite mee. Ik dacht de vrijwillige schoolbijdrage juist was voor dit soort uitjes. Maar deze kosten komen er gewoon nog bovenop.

   Ook ben ik het helemaal met je eens dat school er is om te leren. Het onderwijs gaat nog eens ten onder aan die cultus dat het bovenal altijd maar Leuk moet zijn…

 2. Ik zou toch maar eens informeren waarvoor de vrijwillige bijdrage gebruikt wordt.

  Verplicht stellen kan voor sommige dingen nodig zijn, maar verplicht betalen voor allerlei extra dingen niet.
  De school hoort in feite van te voren duidelijk te zijn over wat voor kosten je kan verwachten.
  Ze kunnen m.i. niet zomaar je portemonnee blijven plunderen zonder dat jij daar nog iets over te zeggen hebt.

   1. Ik heb een overzicht gevonden op de website van de school met alle extra bijkomende kosten. Zo ben ik op die 439 euro gekomen. Als het goed is, blijft het daar nu bij. Maar het blijft zo, dat ik dacht dat de activiteiten waarvoor ik extra moet betalen al onder het schoolgeld zouden vallen.

 3. Nee dit mogen ze niet, MAAR ze MOETEN wel een alternatief bieden. En dat is dus huiswerk op school maken, vooral kinderen met ouder(s) die minder bedeeld zijn, zijn hier dus de dupe van.

  Ze zijn verplicht overigens in een jaarverslag, een verslag te brengen WAAR EN WAARAAN de ouderbijdrage is besteed, tot de laatste cent….

 4. Owh voor ik het vergeet, minder bedeelde ouder(s) kunnen een betalingsregeling (dit kan afgedwongen worden indien dit nog niet op een school is) en / of kwijtschelding aanvragen, of die gehonoreerd word is een tweede, maar met de “billenbloot” is voor sommige ouders toch iets dat ze dat niet aanvragen en zo dus veel geld “weggooien” door dit niet te doen, en ook schaamte

 5. ik vind dat activiteiten alleen verplicht gesteld mogen worden als ze een link hebben met de opleiding die je volgt en niet voor allerlei andere activiteiten zoals schaatsen en zwemmen. bovendien vind ik het nogal krom dat je een groot bedrag aan vrijwillige bijdrage moet betalen en daar bovenop nog eens allerlei kosten voor activiteiten die niets met de opleiding te maken hebben.

 6. Ik vind het verbazingwekkend dat de kosten voor het middelbaar onderwijs zo hoog zijn. Dan kunnen de boeken wel gratis geleend worden maar je bent best veel geld kwijt. Het vervelende van niet betalen is toch altijd dat je kind min-of-meer de dupe wordt!

  1. Ik vind het ook niet goedkoop. Gelukkig kunnen wij het ophoesten, maar als je al moeite hebt met rondkomen lijken die voortdurende rekeningen van de school me echt heel vervelend.

 7. 2 jaar geleden heb ik bezwaar gemaakt op een MBO, ivm vrijwilige brijdrage die verplicht werd. bepaalde dingen zoals computergebruik, software, en gebruik van verpleegtechnische spullen (verzorgende opleiding) zoals; spuitjes, mondkapjes, naalden moest je zelf betalen, terwijl dat toch echt betaald moet worden van het verplichte schoolgeld. Ik maakte bezwaar en kreeg 140 euro terug. Veel gesprekken gehad met locatie directeur en de directeur. Dreigen dat je net naar de raad van bestuur gaat… dan kan opeens alles.

  1. Fijn dat je wat geld terug kreeg! De MBO opleiding die mijn zoon nu doet valt me juist enorm mee, tot dusver. Het schoolgeld was maar 35 euro, en tot nu toe heb ik nog geen financiële verrassingen gekregen.

 8. Even op de site van het ministerie goegelen met het woord ouderbijdrage. Ik krijg de link hier niet geplakt, maar er is een duidelijke brochure. Die zou ik de school van je dochter maar eens toesturen

 9. Oohhh jaaaa, voor mij ook zo’n herkenbaar gevoel. Je mag het inderdaad niet hardop zeggen maar ik had ook altijd een regelrechte hekel aan die zogenaamd ‘leuke’ activiteiten. Ik zou dus zeker voor het huiswerk op school maken gaan. Ik heb dat ook wel eens gedaan. Helemaal vrijwillig voor gekozen met steun van mijn ouders die het met de mentor uit hebben gevochten want die had een bord voor zijn kop en begreep echt niet hoe ik dat nou niet leuk kon vinden… Het huiswerk maken was fantastisch, de conciërge moest toezicht op mij houden. Van dat huiswerk is niet veel gekomen, ik mocht hem helpen met de kerstversiering (uurtje of twee) en daarna naar huis. Wat ik noem een topdag!

  Punt is wel dat ik het met 1 goed werkend (en een nauwelijks werkend) oog moet stellen. Ik zie daardoor geen diepte (kan daardoor in sommige vooral nieuwe situaties ook moeite hebben met snelheden inschatten) en dat maakt sommige activiteiten gewoon niet zo geschikt. Dus mijn zeer vriendelijke oogarts wist, nadat hij door mijn ouders was ingeschakeld, aan de mentor eerst via een briefje en daarna een telefoontje duidelijk te maken van het voor ‘meisje Lily’ echt geen goed idee was om te gaan karten. Mijn oogarts heeft namelijk een duidelijk beleid: sommige dingen zijn echt te gevaarlijk en bij twijfel is het de vraag of ik het zelf zie zitten en daarom heel erg graag wil. Dat karten wilde ik heel erg graag NIET en dus kreeg ik steun van mijn oogarts.
  Wel triest dat je een medische reden moet hebben om iets ‘leuks’ dat je niet wil (gewoon echt geen zin) niet toe verplicht te worden.

  1. Ik snap je helemaal Lily! Huiswerk maken is heus fijner dan karten! Of meedoen aan een volleybalwedstrijd. Ik vind dat er meer ruimte moet komen voor de mensen die níét fan zijn van dit soort ‘leuke’ activiteiten.

 10. Ik vind dat ook erg vreemd. Ik heb voor mijn 14 jarige zoon 94 euro betaald. Dit is inclusief alle activiteiten. Verder wordt er ook niets meer aan kosten gevraagd. Tenminste afgelopen jaar niet en ik ga ervan uit dat dit nu ook zo weer is.
  Volgend jaar heeft hij een extra uitstapje met overnachting naar Lepper. Daar betalen wij dan extra voor, maar ook niet schrikbarend.

  1. Dat is een laag bedrag voor schoolgeld zeg! Waar zou dat aan liggen? Is het de lokatie van de school? Of is het bijv. een hele kleine school? En dan niet eens extra kosten?! Geweldig gewoon.

   Waar is die school?

   1. Hoi Vlijtig Liesje,
    Hier komt een heel uitgebreid antwoord. Ik heb alles opgezocht want het staat per jaar netjes op de site welke kosten we per jaar kunnen verwachten.
    Het betreft een Havo Atheneum Gymnasium school in Roermond van ongeveer 1200 leerlingen.
    Hier is er een onderverdeling in de kosten van excursies of klassenuitjes, extra faciliteiten (kluishuur, materialen, boeken gebruik tijdens lessen, ouderraad, kosten van sport of culturele faciliteiten en de mediatheek), en leerlingactiviteiten (toneelvoorstellingen of andere voorstellingen en leerlingenclubs en leerlingenpanels)
    Per jaar staat er een onderverdeling van de schoolgangen op de site. Ik kan dus nu kijken wat onze zoon en dochter kosten over 4 jaar (wel nog indexeren natuurlijk)
    h = havo v = atheneum en gym
    brugklas 107
    h 2 94 v 2 109 inclusief schoolreis naar Xanten (15)
    h 3 121 v 3 136 inclusief schoolreis Keulen (15)
    h4 70 v 4 154 incl v4 1 dag Luik en 1 dag Trier
    h4 gaat een week naar Rome 500 euro inclusief vervoer, slapen ontbijt en alle excursies
    h5 134 v 5 70 h5 inclusief jaarboek eindexamenkandidaten
    v 5 week op educatieve reis. (prijs vergelijkbaar met Rome)
    v6 90 inclusief jaarboek eindexamenkandidaten

    Zoals je ziet helemaal overzichtelijk met hele lage prijzen. Vind ik tenminste als ik die van jou lees.

 11. In 2003 deed ik een MBO opleiding, ik kreeg een factuur voor bijna 450 euro aan ‘vrijwillige’ bijdrage. Voor van alles en de specificatie kreeg ik ook pas toen ik erom vroeg. 100 euro voor readers. Gebruik van gymzaal. Van de kantine. Een uitstapje. (op de fiets naar een zitting van de rechtbank, vragen ze geld voor… ) Noem maar op. Heb toen tegen bijna al die punten bezwaar gemaakt, mijn opleiding zat in een bouwkeet naast het gewone gebouw en aan veel dingen deden wij niet eens mee.

  Ze gingen dreigbrieven sturen over deurwaarders maar zeker omdat ik daarvoor net 3 jaar bij een deurwaarder had gewerkt kon ik daar niet zo wakker van liggen en heb ik mijn brief aan de directeur gemaild. Die heeft me toen uitgenodigd en begon eerst nog wat dingen te zeggen die ik als lichtelijk intimiderend kon opvatten. Uiteindelijk werd het best een goed gesprek, ik heb alles kunnen toelichten.

  Uiteindelijk hebben ze aan alle leerlingen van ‘mijn’ opleiding, ik gok een stuk of 80, over dat jaar het verschil tussen de 450 en de 150 die ik uiteindelijk heb hoeven te betalen terugbetaald. Nee, vond de school niet leuk. Ja, waren mijn medeleerlingen erg blij mee.

  Sorry gaat niet helemaal over jouw verhaal maar wil even laten weten dat klagen en vragen weldegelijk loont, ze gaan er maar vanuit dat je alles slikt als zoete koek en je laat intimideren door deurwaarders, stelletje….

  Eigenlijk vind ik al die activiteiten redelijk onzinnig. Voor ouders met een krappere beurs is het een enorme slag in de begroting!

  1. Wat zullen jouw medeleerlingen blij zijn geweest met jou zeg! Geweldig! En een goede boodschap dat gaan klagen loont. Ik moet zeggen dat ik dat niet zo gauw doe…

   Ik vind al die extra activiteiten ook niet nodig. Ze zijn belastend voor de leerkrachten, onrustig voor de leerlingen, en ze kosten geld. Ik zou liever hebben dat dit werd geïnvesteerd in beter lesgeven.

 12. Zo dan!
  Dat zij wel serieuze bedragen zeg!
  En zo vrijwillig zijn die bedragen niet, heb zelf ook eens 6x een brief gekregen omdat ik niet meteen kon betalen..

  1. Zo’n ‘aanmaning’ mag toch eigenlijk niet als het vrijwillig is! Dat is echt raar. Ik heb zo’n aanmaning nog nooit gehad, omdat ik altijd braaf betaal. Ik snap wel dat de school dat geld nodig heeft. En ik kan het dus wel ophoesten. Maar ik snap niet al die extra bijkomende kosten.

 13. Wat bén ik blij dat onze kinderen niet meer op school zitten zeg. Ik ergerde me ook altijd al groen en geel aan dit soort dingen. Dagje parijs voor onze zoon, terwijl hij zeker geen Frans in z’n pakket had (opleiding bouw) en er totaal geen zin in had om midden in de nacht op te staan, 2x 6 uur “bussen” en dan totaal kapot thuis te komen. Hij weigerde en dat vonden ze ook onbegrijpelijk. Ook een rekening gehad (niet schrikbarend maar toch weer €10,-) vanwege schade aan z’n schoolboeken. Niets mis mee, maar een specificatie konden ze niet geven, net zomin als de garantie dat deze schade er al niet in het begin van het schooljaar erin zat (ezelsoren, potloodstreepjes en dat soort dingen). Het jaar daarop hebben we direct alle boeken helemaal doorgespit en alle dingetjes opgeschreven en naar school gefaxt. Aan het eind van het jaar heb ik die llijst bij de boeken gedaan en gezegd dat ik bij eventuele schade een duidelijke specificatie wilde én wilde controleren of het écht zo was. “Vreemd” genoeg had hij toen opeens géén schade.
  Tja, zo’n 400 leerlingen en dan allemaal een rekening van zo ongeveer € 10,- is toch een heel leuk bedrag! Daarbij vind ik dat kleine vouwtjes, potloodstreepjes en kreukeltjes toch echt bij het gewone gebruik horen. Natuurlijk wordt het anders als er stukken uit gescheurd zijn of koffie erover geknoeid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.