Mag de school avondactiviteiten verplichten?

Schermafbeelding+2012 02 28+om+17.32.40

Uit de categorie ‘Nou dat weer!‘ kwam een ‘Event’ van de middelbare school, waar mijn jongste dochter op een dinsdagavond van 18.30 tot 20.30 werd verwacht. Het was de tweede avond op een rij dat de school een activiteit ‘s avonds verplicht stelde, en mij daarmee voor een logistieke puzzel.

Nou wil het geval, dat sinds onze verhuizing naar het platteland de logistiek er niet makkelijker op is geworden. Regelmatig voel ik me alsof ik gevangen zit in zo’n kinderdoolhof, op zoek naar een doorgang. Dan pijnig ik mijn hersenen hoe ik het allemaal het beste kan organiseren, maar mijn plannen lopen regelmatig dood op tijdstippen en onmogelijkheden.

Overdag heb ik het redelijk op een rijtje, maar nou begint de school ook ‘s avonds eisen te stellen. En ‘s avonds wil ik eigenlijk geen logistieke vraagstukken veroorzaakt door de school meer oplossen. Overdag spreekt het vanzelf: dan schik ik me naar het schoolrooster, en de regels. Daar hoor je me niet over. Maar ‘s avonds?

Wat vinden jullie? Mag de school buiten de schooltijden, dus ‘s avonds, activiteiten verplichten?

Neem een email abonnement!

b01e745fc56bd0c875d82ada990bb0a1

Similar Posts

15 Comments

 1. Wat is het dan voor activiteit? Ik kan me best voorstellen dat b.v. een projectavond ‘s avonds georganiseerd wordt, zodat ouders die overdag werken ook kunnen komen kijken. En dat dan dringend van je verlangd wordt dat je erbij bent… tja, dat hoort er nu eenmaal bij, vind ik dan.

 2. Heb je al contact gehad met school hierover?
  Volgens mij mag het niet. Toen ik nog op een middelbare school werkte en er kinderen mee mochten helpen op de open dag, moesten deze toestemming aan de ouders vragen.

  Het kan natuurlijk voorkomen dat er eens wat op een avond georganiseerd word maar het moet niet structureel gaan worden én al helemaal niet verplicht worden.

 3. Da’s een beetje afhankelijk van de gevolgde opleiding, in het kader van loopbaanoriëntatie mocht zoonlief een aantal dagen meedraaien op de vervolgopleiding in de horeca en daarbij moesten ze bijvoorbeeld ook ‘s avonds verplicht mee draaien in het schoolrestaurant. Per slot is horecawerk veulal ‘s avonds dus daar kon ‘k me wel iets bij voorstellen.
  groet

 4. Ze kunnen een kind niet verplichten er ‘s avonds bij te zijn hoor. Het zal even lekker worden.
  Zoonlief had wel laatst voor de afsluiting van een project een modeshow en zowel hij als wij werden geacht daarbij te zijn. Nou was het voor ons geen probleem maar dat kunnen ze natuurlijk niet verplicht stellen.
  Je kunt toch ook gewoon NEE zeggen… ik zou daar echt geen moeite mee hebben.

 5. Nu weet je een beetje voor ik druk mee ben= Grapje.
  Leuk, je stukje trouwens nog van die verandering naar het platteland. Kan me voorstellen dat het een omschakeling is.

  Verplicht, nou dat lijkt me wel moeilijk. Doen ze hier ook wel bij bep. vakken zoals muziek, maar dat is in de tweede fase.

 6. Volgens de leerplichtwet mag je activiteiten s avonds niet verplichten. Ik heb dit ookeens gehad en je kan ze hier mee om de oren slaan.

 7. Heel vreemd..
  Als het uit zou komen, zou ik het doen, maar zo niet, dan zou ik mij er geen minuut druk over maken en dan ook niet doen. Nu hopen dat je jongste dochter zich niet moreel verplicht voelt..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.