Maandverband zichtbaar aanwezig in huis?

maandverband
Bron: Youtube

Een paar weken geleden dronk ik mijn wekelijkse koffie bij mijn twee koffievriendinnen, toen ik plotseling ongesteld bleek te zijn geworden. Gelukkig kon ik een maandverband ‘lenen’.

Maar het zette me aan het denken:

‘Zou het niet handig zijn om in je toilet zichtbaar een stapeltje maandverband te hebben liggen voor bezoekers?’

Maandverband zichtbaar neerleggen?

Boven onze wc zitten planken. Op die planken staan schoonmaakmiddelen. En er liggen ook verpakte maandverbanden in vrolijk kleurtjes. Ik zie dat als een service voor vrouwelijke gasten. En zelf gebruik ik het natuurijk ook.

Tegelijkertijd realiseer ik me dat misschien niet iedereen het prettig vind om maandverband zo zichtbaar neer te leggen. Libresse is zelfs een campagne gestart om ongesteld zijn uit de taboesfeer te halen.

Maandverband met rode vloeistof in plaats van blauwe

Hun campagne heeft de hashtag #bloodnormal. En ze hebben een reclame gemaakt waarbij de werking van het maandverband nou eens niet met blauwe vloeistof wordt gedemonstreerd maar met rode. Een stuk realistischer dus.

Mijn ervaring met menstruatie

Zelf heb ik menstruatie nooit als een taboe ervaren. Maar ik ben wel benieuwd hoe dat bij anderen is.

Leestips

Is menstruatie voor jou een beladen onderwerp? En is bij jou thuis maandverband zichtbaar aanwezig?

Similar Posts

34 Comments

 1. Bij ons ligt alles in het kastje boven het toilet. Dat geld voor wc-papier en voor maandverband (en paracetamol, pleisters, poetsdoekjes enz).

  Hier geen taboe en handig om alles klaar te hebben liggen voor wie het nodig heeft.

 2. Hm, in mannelijk gezelschap breng ik het niet ter sprake, m.u.v. eigen man en boezemvriend. Onder dames bemerk ik geen taboe, al breng ik het wel graag in enigszins bedekte termen.
  Zichtbare aanwezigheid op het toilet vind ik een kwestie van gastvrijheid. Ik heb een blauwe doos met een rooie vlag erop klaarstaan, met zowel wegwerp als wasbaar spul; lichtjes de moraal prikkelen mag ik toch graag doen ;-)

 3. Ik had een paar jaar geleden kennis met wie ik af en toe stappen ging, hij was vrijgezel en toen ik voor het eerst bij hem thuis was en gebruik maakte van het toilet viel me gelijk op dat er een mandje stond met maandverband, toen ik hem er naar vroeg vertelde hij me dat hij dat zijn halfzus gevraagd had of ze dat neer mocht zetten voor eventuele noodgevallen als ze op bezoek was en hij vertelde dat hij er positieve reacties op gehad van vrouwen die wel eens op bezoek kwamen, zowel van familie leden als kennissen. Toch wel leuk dat er mannen zijn waarmee je dit soort dingen prima kunt bespreken en ook een oplossing bieden.

 4. Goh, je zet me aan het denken. Sinds ik een menstruatiecup en wasbaar verband gebruik heb ik eigenlijk niets anders in huis. Mss toch eens kopen :)

 5. Bij mij ligt er van alles in het badkamerkastje (wc en badkamer in 1). Vind het ook wel gastvrij om wat in huis te hebben voor het geval dat. Wat ik ook belangrijk vind is om een prullenbakje te hebben staan zodat je het weg kan gooien, dat heeft niet elk huis. Bij mannen snap ik dat wel, maar in een huis met vrouwen denk ik wel, hoe kan je dat nu niet hebben?!

  1. Wij zetten als we bezoek krijgen even het emmertje van de badkamer in het toilet. Ik wissel mijn maandverband meestal in de badkamer of in de slaapkamer. Handenwassen moet toch in de keuken of de badkamer. Dus normaal staat er geen emmertje in het toilet.

 6. Ik heb een mandje op een plank in het toilet staan met maandverband, tampons en zakjes.
  Oudste zoon woont alleen maar heeft ook vanaf het begin een mandje staan met een pakje maandverband en een doosje tampons.
  Er werd thuis nooit moeilijk over gedaan, misschien dat hij het daarom ook normaal vindt

 7. ik ben nu 69 jaar en heb ALTIJD een mandje met maandverband en tampons in het gastentoilet gehad . Vindt het gewoon normaal het hoort bij iedere vrouw en waarom zou je er zo geheimzinnig mee doen

  1. Dan kun je toch wel wat klaarzetten voor bezoekers! Er zijn veel vrouwen dier geen cup gebruiken en ook ongesteld zijn…….?

 8. Goh, nooit over nagedacht eigenlijk. Hier ligt het altijd zichtbaar op het plankje boven het toilet, maar verder niet bewust ofzo. Van mij mag iedereen die het nodig heeft het pakken.

 9. Hoewel het niet open en bloot op een plankje ligt, ligt het op een vrij logische plek. Al eerder heeft iemand mijn stash kunnen vinden. In de rest van het huis zwerven ze ook rond. Ik doe mijn best het zo normaal mogelijk te behandelen in dit mannenhuis, maar toen mijn zoontje met een tompon aankwam en zei dat het mama d’r piemel was wist ik toch even niet waar ik moest kijken.

 10. Ik heb ook bij de wc papier wat maandverband liggen. In kastje onder fonteintje, makkelijk te vinden dus. Mn moeder heeft een leuk mandje met los dekseltje. Fijn als er wat staat.

 11. Ik heb bij de wc boven en beneden een “gezellige” kartonnen doos staan met van alles “wat” erin. Maandverband, groot en klein, tampons.
  Iedereen kijkt er wel een in vermoed ik en ik heb al vaak gehoord: hé, wat handig!
  Geen pakken, maar gewoon 5 van alles. Ook OB van mini tot maxi.
  De bekende blauwe zakjes hangen er vlak boven, onder de wastafel. En ik heb altijd een schone stapel gastendoekjes liggen. En zeep natuurlijk. Volgens ik dat wel gastvrij en vriendelijk naar je (vrouwelijke) gasten toe, al hoop ik dat mannelijke gasten ook kun handen wassen. De gastendoekjes vind ik ook erg prettig, niet dat je na 3 dagen daar een vieze handdoek hebt hangen. Ik verschoon alle handdoeken woensdags en zaterdags, mijn kinderen moeten na het douchen gewoon hun handdoek opruimen (tenzij ze ermee gedweild hebben). (Ik ben geen wasserette)

 12. In Afrika is het een teken van gastvrijheid dat je voor je gast zo nodig vieze luiers en vies maandverband uitwast. Zodat je een weliswaar nat maar schoon pakketje in je tas mee naar huis neemt.
  O ja, daar is maandverband van flanel, net als luiers. Dat maakt wel een verschil

  Ik vond het fijn. Waar moet je met vies maandverband heen? Op de afvalhoop in de tuin gooien? Er is geen vuilnisophaaldienst.

 13. Nooit overna gedacht om te doen, wel eens gezien bij anderen, doch dan dacht ik dat zij dat zelf handig vonden.
  Onderlaatst waren wij in een paar hele kleine, niet toeristische, dorpjes op Kreta en daar lagen ze ook in het toilet, met ook nog pampers en ik ervaarde dat als vooral heel attent!

 14. Nope, geen taboe, hier krijgt de vent des huizes ‘s avonds gewoon te horen hoe ik me die dag voelde en hoe de vloed van vandaag juist verliep :D Hahaha! En als ik een slechte dag erdoor heb zeg ik gewoon tegen de kinderen dat dat komt doordat ik ‘van die vrouwenproblems heb en het me effe spijt, maar ik er niet kan aan doen’. It’s part of life. Punt.
  En in ons toilet staan er gewoon twee mandjes op de schappen, één met tampons in en één met maandverband in. Bezoek kan het er zo uitnemen. Het is één van die dingen waar ik gewoon op stond op het moment dat we in ons huis introkken, want ikzelf vind niks zo vervelend als ergens op bezoek gaan en dan plots ongesteld blijken te zijn (mss niks bij te hebben) en dan ook nog eens zien dat er geen vuilbakje ofzo in de buurt is.

  1. Ja precies! Het is inderdaad ongelukkig als je ergens op bezoek bent en je ineens ongesteld wordt en niets bij je hebt. Dan is het ideaal als iemand maandverband op het toilet heeft staan.

 15. Ik vind het belachelijk dat het nog steeds een taboe is. Ik heb er pas nog over geblogd ook, bij ons zijn tampons dus ook gewoon zichtbaar in huis (op de wc dan).

 16. Het ligt in een mandje bij de wc. Wel fijn als dat bij anderen ook zo zou zijn voor het geval dat…
  Zo’n pak vind ik zelf niet echt een fraai gezicht vind het ook een beetje slordig staan vandaar in een (ondoorzichtig) mandje

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.