Maak jij deze huishoudelijke foutjes?

huishoudenHet heeft best even geduurd voordat ik een behoorlijke huisvrouw was. Laten we zeggen dat het ‘een proces’ was.

Mede dankzij mijn tante Marietje, Flylady en De Huishoudcoach heb ik de laatste jaren flink wat bijgeleerd wat betreft het huishouden. Want daarvoor deed ik, achteraf bezien, best veel dingen fout. Of onhandig. Of niet, terwijl het wel moest.

Daarom hier onder een lijst met veelgemaakte huishoudelijke foutjes.

Maak jij deze huishoudelijke foutjes?

1. Niet bovenaan beginnen

Toen ik net begon ging ik netjes afstoffen en stofzuigen, om vervolgens te beseffen: ‘Oh, ik ben vergeten de plafonds en hoge hoeken te stoffen…’ De reden dat dit niet zo slim is omdat, als je dan alsnog de hoge plekken gaat stoffen, er weer van alles naar beneden valt op het deel dat je al klaar had. Lekker dan. Begin dus altijd bovenaan!

2. Te groot denken

‘Groot denken’ wordt vaak aanbevolen. Het wordt gezien als het tegenovergestelde van kleingeestig of bekrompen. Maar als nieuwbakken huisvrouw dacht ik zo groot, dat ik tot niets meer kwam. ‘Ik moet het hele huis vandaag opruimen en grondig schoonmaken,’ dacht ik dan. Om vervolgens dicht te klappen van de grote hoeveelheid werk die ik mezelf had toebedacht. Als het om het huishouden gaat kun je beter klein denken. Je hoeft echt niet op één dag het het hele huis te doen. Sterker nog, met een kwartier per dag kom je al een heel eind. Of met een kastje per dag.

3. Meer is beter?

‘Als een beetje allesreiniger helpt, dan helpt veel vast nog beter!’ dacht ik altijd, en goot nog wat extra in mijn sopje. Maar teveel schoonmaakmiddels maakt spullen en vloeren dof! Meer is dus helemaal niet beter als het om schoonmaken gaat.

4. Stoffen met een wufte plumeau

Verblind door de vrolijke kleurtjes kocht ik een wufte plumeau. Ik realiseerde me niet dat ik daarmee het stof alleen maar vrolijk de lucht in wapperde en verspreidde. Beter is het om af te stoffen met een vochtige doek, of op z’n minst met een plumeau van microvezel. Microvezel bestaat namelijk uit heel fijn en licht synthetisch garen dat stof en vuil aantrekt.

5. Leuke mandjes en bakken gaan kopen om op te ruimen

Als ik vroeger een aanval van opruimwoede kreeg dan dacht ik al gauw: ‘Ik heb een nieuw opbergsysteem nodig!’ En dan kocht ik mooie mandjes of vrolijk gekleurde bakken om alles netjes in te doen. Het duurde even voordat ik besefte dat ik niet meer mandjes nodig had, maar meer spullen moest weg doen.

6. Dat ga ik nog naar de kringloop brengen! Echt waar.

Dit foutje maak ik nog regelmatig: ik ruim flink op, en eindig met een doos met spullen die naar de kringloop kunnen. Die zet ik dan bij de voordeur zodat ik die de volgende keer meeneem naar de auto. Maar in de praktijk stap ik er meestal snel over heen in plaats van hem mee te nemen…

7. Apparatuur niet schoonmaken

De filters uit de afzuigkap schoonmaken? Het koffiezetapparaat ontkalken? De snélkoker ontkalken? Je wasmachine reinigen? Het kwam niet eens bij me óp! Totdat iemand vertelde me dat filters van afzuigkappen zo vet kunnen worden dat ze spontaan in de fik vliegen. En dat een verkalkt koffiezetapparaat veel meer energie kost en bovendien minder lekkere koffie oplevert. Behandel je apparatuur dus met het respect die ze verdienen.

Welke huishoudelijke foutjes herken je? En welke staan er niet bij?

Similar Posts

46 Comments

 1. Ik herken ze allemaal, en ik maak ze soms nog steeds. Ik ben vooral erg slecht in het ontkalken en schoonmaken van apparatuur. Al weken zie ik dat de afzuigkap echt weer grondig schoon gemaakt moet worden, maar ik heb het nog steeds niet gedaan.

 2. Ik herken het wel, gelukkig geeft onze afzuigkap een melding dat hij gereinigd moet worden. En inderdaad naar boven kijken ben ik ook niet heel erg goed in, zeg gerust maar heel slecht. Gelukkig heb ik een man die schoonmaken wel leuk vind, dus die doet het dan wel eens op zijn vrije dag, als ik aan het werk ben.

  1. Ai…. Heel herkenbaar. Er staat terwijl ik dit tik een grote zak met spullen voor de kringloop voor mijn neus (al weken!)… En ik begin regelmatig aan de verkeerde kant met schoonmaken. Heel dom…

 3. IK ben een ramp op schoonmaakgebied en een enorme uitsteller. Ik ben totaal niet gestructureerd op dat gebied. Het overkomt mij dus vaak dat ik de plafonds doe als ik het hele huis al heb gestofzuigd. Gewoon omdat ik het vergeten ben.
  Gelukkig kan ik wel weer andere dingen goed :)

 4. Nummer 7 met stip: apparatuur! An de rest bezondig ik me niet, ik stond nochtans zeker achteraan toen de huisvrouwkwaliteiten uitgedeeld werden.
  Ik heb een allergie en ben dus alert voor stof en ik heb een aangeboren fobie voor chemische producten waar ik dus een less is more houding mee heb.
  Ik doe het in je top 7 best goed ;)
  Grtjs,
  Camilla

 5. Die afzuigkap, ik vind dat een goor werkje! en toen we nog de friteuse gebruikten heb ‘k maar wat vaak de patatten gebakken in ‘oud’ vet, ook vanwege de smerigheid van dat klusje ;)

  1. Onze afzuigkap filters kunnen nu gelukkig ik in de afwasmachine. Dat maakt het een stuk makkelijker om ze schoon te maken gelukkig. In ons oude huis waren ze enorm groot, en was het echt een afschuwelijk klusje vond ik.

 6. Filters van de afzuigkap niet schoonmaken: guilty! Dat moet ik echt al maanden doen. Dat ze in de fik kunnen vliegen wist ik niet. Ik moet ze toch maar even gaan schoonmaken van het weekend dan…

 7. Mijn moeder heeft de huishoudschool gedaan en daar leerde ze dus gewoon alles wat met het huishouden te maken heeft. Ze heeft daarna nog een dienstje gehad bij de directeur van de melkfabriek en zorgde daar ook voor de kinderen. En al snel een gezin (met vier kinderen) en elke cent omdraaien. Ik heb een degelijk voorbeeld gehad en draaide een beetje mee als oudste meisje. En ik heb als een soort tussenjaar vormingsklas sociaal-creatief gedaan met vier uur huishoudkunde, vier uur koken, kinderverzorging en dergelijke.
  Dat neemt niet weg dat ik sommige dingen gewoon niet wil zien, zoals de afzuigkap en inhoud van alle kasten.

 8. bijna allemaal herkenbaar ;) vooral het te groot denken ;) nu werk ik als gastouder, fulltime, altijd thuis, meer rommel, maar omdat er elke dag ouders in mn huis komen en andermans kinderen hier elke dag spelen, is mn huis elke dag netjes (niet spik en span elke dag.. wel schoon genoeg!) heel gek maar toen ik 3 dagen buitenshuis werkte, was t hier altijd een chaos…. :p heb een stok achter de deur en mijn truc, voor mezelf, is dus echt bijhouden en kleine stapjes.. idd niet te groot denken en alles willen doen in 1x, en ook vooral niet te veel uistellen ;) maar heb ook meer energie dan jaren geleden.. dan plofte ik op de bank en kwam tot niets..

  1. Dat is een mooie stok achter de deur denk ik, dat je weet dat er ouders binnen gaan komen met kleine kinderen. Dan houd je het inderdaad schoner en netter denk ik.

   In stapjes dingen doen helpt bij mij ook enorm.

 9. Ik ben een huishouddrama. Het liefst doe ik helemaal niets, maar aangezien ik graag in een schoon en opgeruimd huis woon, doe ik dat wat nodig is, maar meer ook niet ;)

 10. Ik herken ze allemaal hoor, ik denk dat iedereen dat wel doet. Maar ik weet inmiddels ook beter en ben ze allemaal nu wel voorbij. Wat ik wel nog steeds heel prettig vind is een vaste dag voor bepaalde dingen. Bijvoorbeeld de bovenverdieping op maandag en de badkamer op dinsdag… Zoiets.
  In de praktijk lukt dat niet altijd, maar ik probeer het steeds opnieuw.
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

 11. hahahaha ja toch wel herkenbaar, een klein beetje. Als ik het nu wat groter in mijn hoofd had, om een extra klus aan te pakken, dan ging ik mijn vitrine kast, de lades waar alle papieren in lagen juist opruimen, ik begon IN de kastjes, ipv wat in het zicht is, vervolgens was ik een halve dag bezig met papierwerk sorteren en stapelen om het zat te worden, en van de gewone huishouding kwam dan niks terecht en bleef het een bende. maar IN mijn kasten waar eigenlijk niemand komt… en onzichtbaar was, was het supernetjes!

  Het was mijn eigen moeder die mij toen maar even vertelde dat de kunst is, om op het oog op te ruimen en schoon te maken, waar de mensen komen en zien, dat dit van belang is bij te houden, ipv waar ze niet komen ;-) Natuurlijk moet dat ook een keertje gedaan worden zo nu en dan, maar pas als de rest op orde is, dan als een extra klus en dan maar 1 lade ipv 3 enorme bakbeesten of 1 kastje ipv alle 6 tegelijk, hahaha

  X

 12. Pubers!!
  Dat helpt ook niet echt mee, gister mijn huis spik en span, opgeruimd, ze komen thuis, alsof er een bom is ontploft, fout dus in de opvoeding;)

 13. Ik herken eigenlijk alle schoonmaak fouten wel, Het te groot denken is er een die ik ontelbaar vaak maak. Niet alleen met schoonmaken, maar ook als bv mijn man zegt zullen we dat of dat even in het huis aanpakken/verbouwen/aanpassen, maakt niet uit. Voor mijn gevoel gaat dat meteen ten kosten van een complete dag. Al weet ik dondersgoed dat het onzin is.
  Te veel sop gebruik heb ik vooral bij het lappen van de ramen. Het is soms net of er pertinent luxaflexen vast zitten aan het raam zelf.

 14. Ohja, hier zitten er wel een paar tussen die ik ook geregeld ‘fout’ doe. Ochja, ik denk dat elke vrouw dit wel eens heeft.
  Zelfs de schoonmaaksters op ons werk zie ik wel eens ‘klungelen’. Gaan ze eerst zuigen en dweilen en daarna de tafels afvegen, met als resultaat stofjes weer op de grond.

 15. Dat groot denken, daar heb ik nog steeds last van. Heel irritant is dat, want het slaat me helemaal lam. Dan doe ik dus niets meer. Dus ik probeer alles in aparte stukken te verdelen, zodat het beter te behappen is.

 16. Dat groot denken is heel herkenbaar. En ik ben er ook echt wel achter dat het niet werkt. Maar het anders aan gaan pakken lukt me ook nog niet zo heel goed. *oeps*

 17. Haha, Ik moest wel even lachen hierom. Vooral omdat het zo herkenbaar is! Ik denk ook vaak groot. Zo van, oh op woensdag ga ik alles aanpakken….Met als gevolg dat ik niks meer deed…
  Liefs,
  Eva

 18. Dit is wel heel herkenbaar. Ik heb nogal de neiging het hele huis in een keer te willen schoonmaken, met inderdaad als gevolg dat ik door de bomen het bos niet meer zie en compleet uitgeblust op de bank belandt. Doseren is dan inderdaad beter.

  Het schoonmaken van apparaten is ook niet helemaal mijn ding. Ik vergeet het gewoon. Zonde want ze zijn vaak wel heel duur.

 19. Vooral dat te veel schoonmaakmiddel, daar maakte ik me regelmatig schuldig aan! Nog een scheutje Dettol extra, want dat ruikt zo lekker…En dan vervolgens extra moeten boenen om die nare gladde laag eraf te krijgen!

 20. Jaaahhh, de afzuigkap en het ontkalken van de apparaten, dat vergeet ik gewoon. Ik ga het gelijk op m’n lijstje zetten en volgende week is aanpakken (ik heb echt een geen-zin-in-huishoudenweek)….

 21. heel herkenbaar!wat bij mij goed werkt dat ik het in mn agenda zet.om de drie maanden ongeveer doe ik alle apparaten ontkalken,wasmachine en droger een poetsbeeurt enz.onze afzuigkap meld zich ook automatisch,ideaal.

  succes met soppen allemaal

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.