Effectief huishouden

Maak boodschappen doen makkelijker met een standaard boodschappenlijstje

standaard boodschappenlijstjeEen boodschappenlijstje maken is een goede manier om jezelf te beschermen tegen impulsaankopen. En het stroomlijnt je huishouden: met een goede boodschappenlijst weet je zeker dat je alles wat je nodig hebt in huis hebt. En dat voorkomt een last-minute, stresserig ritje naar de supermarkt voor een ontbrekend ingrediënt. Waar je dan ook weer wordt blootgesteld aan allerlei verleidingen.

Maar een boodschappenlijstje maken is soms ook een vervelende klus. Hier onder een aantal redenen waarom mensen liever géén boodschappenlijstje maken.

Top 6 redenen om géén boodschappenlijstje te maken!

 1. Ik ben een vrije en creatieve geest. Die kun je niet vastleggen of beteugelen met een boodschappenlijstje!
 2. Ik heb geen tijd om een boodschappenlijstje te maken!
 3. Ik weet op maandag echt niet wat ik vrijdag ga eten! Dus hoe kan ik dan een boodschappenlijstje maken.
 4. Ik heb geen pen!
 5. Ik heb geen papier!
 6. Boodschappenlijstjes maken is saai.

Maar wat als je boodschappenlijstje al voor de helft klaar was?! Zou dat niet handig zijn? En zo komen we op het zogenoemde Standaard Boodschappenlijstje.

Standaard Boodschappenlijst: hoe maak je die?

Om een standaard boodschappenlijstje te maken pak je pen en papier. Vervolgens ga je in je keuken staan en vraagt jezelf:

‘Welke ingrediënten en producten heb ik elke dag nodig? Wat eet ik vaak?’

Alle dingen die je elke week moet kopen, of om de week, schrijf je op. Vervolgens maak je in gedachten een rondje door de supermarkt. Ik doe dit regelmatig als ik mijn boodschappenlijst schrijf. Door in gedachten de paden af te lopen, bedenk ik dingen die nodig heb.

Gratis printable met kant-en-klaar boodschappenlijstje

Hier onder vind je een gratis printable met een kant-en-klaar boodschappenlijstje. Je hoeft hem alleen maar in te vullen en te kopiëren. Voortaan staan de dingen die je wekelijks nodig hebt dan al op je boodschappenlijstje! Dat scheelt tijd en energie, en het is lekker makkelijk.

Klik op het plaatje om het A4-formaat te krijgen en te printen.

standaard boodschappenlijstjeHoe maak jij een boodschappenlijstje? Maak je elke week een nieuwe? Of heb je een standaard lijstje?

Lees ook: Boodschappen per maand. Wat is een reëel bedrag?

Similar Posts

42 Comments

 1. Ik maakt altijd een lijstje aan de hand van aanbiedingen en wat ik op dat moment in huis heb. Ik ga in mijn hoofd de winkel af en maak dat per betreffende afdeling in volgorde een lijst.

  1. De aanbiedingen er bij pakken is inderdaad een prima manier om te besparen op de boodschappen. Ik doe dit ook graag. Als de bloemkool bijvoorbeeld in de aanbieding is, dan eten we dús bloemkool.

 2. Hier moet ik nu dus ook aan de lijstjes gaan beginnen, want de super is niet meer om de hoek dus ik moet gaan plannen en daar ben ik zoooo niet goed in!

 3. Ik maak elke week een eetlijst, en aan de hand daarvan een boodschappenlijst(je). Daarbij gebruik ik de (digitale) aanbiedingen van de supermarkten, en de groentenlijst van MilieuCentraal. Vlees en ander eiwitterigs koop ik meestal afgeprijsd, en ligt dan in de vriezer.

 4. Maar zonder gekheid ik loop elke week mn vaste route en als ik aan een laatste verpakking begin vul ik dat aan.
  Reclame ken ik niet want doe alleen boodschappen bij Lidl en Aldi,gisteren daar nog mosselen meegenomen lekker!

  1. Ik heb een plank met ‘paniekspullen’. Als het kastje leeg is, dan weet ik dat op die plank nog 1 exemplaar moet staan. De paniekfles. Of de paniekpot.

   En die moet dus de volgende keer bij het boodschappen doen gehaald worden.

  2. De Lidl heeft elke week producten in de aanbieding zowel verse zoals groente, fruit en vlees. Maar ook andere producten. De Aldi heeft in het weekend altijd leuke aanbiedingen. Ik maak er zelf vaak en graag gebruik van.

 5. Hm de standaard zit echt al vast in m hoofd: een brood per dag, 1 liter melk per dag, 2 stuks fruit per persoon per dag, plus wat extra fruit, dus dat schrijf ik sowieso nooit op.
  Het weekmenu word thuis samengesteld met wat er gekocht is, wat kwa groentes in de aanbieding is gekocht. Globaal een keer rijst met iets, een keer een pasta met iets, een keer agv, een keer makkelijk, een keer kaboutervoer, een keer soep.
  Maar als het niet in je hoofd hebt is het is een lijst wel gemakkelijker.

  1. Jij doet het dus eigenlijk omgekeerd Silliesullie: je doet boodschappen en op basis daarvan bepaal je wat je kookt. Leuk! Meestal maken mensen eerst een menu en doen op basis daarvan de boodschappen.

 6. Ik maak elke week een weekmenu en aan de hand daarvan maak ik een lijstje. Het boek ligt op een cetrale plek duszodra er iets bijna op of op is schrijf ik dat erop. In de winkel streep ik af wt ik heb, omdat ik naar 2 winkels ga. Zo voorkom ik dubbele aankopen. Dit staandaard lijstje vind ik ook wel erg handig

 7. Ik heb altijd een papiertje en dat aangevuld wordt.

  Lijstjes zijn geweldig, voor het menu, vriezer, vakantie, dagje reizen etc.

 8. Handig dit! Ik maak elke week een nieuw lijstje als staan er vaak dezelfde dingen op. Ik probeer heel bewust na te denken over wat ik echt nodig heb en wat niet anders kom ik weer met heel veel zooi thuis. ;-)

 9. Oh bij ons ging dat nog anders, mijn moeder had een kladblok, de meest simpele van gaten voorzien, of dat deed mijn stiefvader dan, touw erdoor en die hing in de keuken, als je iets opmaakte dan schreef je dat direct op dus…. en mijn moeder vulde dat dan weer aan met eventueel wat er in de komende week gegeten ging worden of voor een verjaardag. En zo weet je direct wat er op is en wat er gehaald moet worden ruim op tijd ook. Dit werkt als een tierelier, vooral als je een groter gezin hebt. Wij waren maar met zijn drietjes, maar goed, en dan ook inderdaad, ging mijn moeder ook elke week de kruiden even langs met in haar hoofd al of het genoeg was nog voor de komende tijd of niet…

  Seizoengebonden ook vaak ;-) En zelfs als ik iets voor school nodig had, schreef ik dat op de wekelijkse lijst en dan de ene keer lag het er gewoon, was het iets groter, kwam ze altijd even vragen waarom of waarvoor… lol… En dat doen we nu nog, vooral als ik oppas in hun huis als zij op vakantie zijn, maak ik iets op of slinkt de voorraad dan schrijf ik het op. Zo zorgt ze ook voor gerechten in de vriezer voor mij dan, kookt ze vooruit, zo lief altijd, maar ook dat schrijf ik op, wat ik uit de vriezer heb gebruikt en zo heeft ze direct overzicht wat er nog is en wat niet meer.

  X

 10. Als er iets op is schrijf ik het op een briefje dat op het aanrecht ligt,
  Boodschapoen doentijd: de spillen op een groot briefje per aankoopplek. Rennen door de winkels. Ik ben dan altijd sjacherijnig als ik iets niet direct zie liggen. Als er iets verplaatst is in de winkels. Dat scheelt me tijd.
  Ik sta mezelf toe om een impulsaankoop te doen. Niet teveel. De winkels zijn vol verleidingen. De markt ook,

 11. Hier ligt altijd een leuk klein schriftje op het hoekje van het aanrecht, samen met m’n agenda (met bloemetjeskaft, leuk voor jou! te koop bij AH). Daar schrijf ik door de week op wat ik nodig heb, als er nog maar 4 flessen water in de voorraad staan, schrijf ik dat alvast op enz. Zo hoef ik niet naar de garage (koelkast en vriezers), de keuken (ook koelkast en vriezer), naar boven (voorraadkast) en naar de kelder (was- en schoonmaakmiddelen). Vlees halen we bij de boer, fruit zie ik wat er in de aanbieding is en groenten komen grotendeels uit de tuin of vriezers. Dit is de enige manier die werkt voor mij. Als ik alles moet opschrijven voor ik naar de winkel vertrek, is m’n pijp al uit van het trappen lopen ;)

   1. Om de paar maanden worden runderen, varkens of lammeren geslacht. We worden op de hoogte gebracht wanneer de paketten beschikbaar zijn en dan kies je zelf wat je wil. De paketten zijn per 5 of 10 kg verpakt. We gaan dat dan afhalen op de afgesproken dag (meestal zaterdag of zondag), tussen bepaalde uren; Er is dus geen winkel oid aan verbonden (je kan er wel lekker hoeve-ijs gaan eten). Het vlees is opmerkelijk verser dan wat er uit de winkel komt. Hoewel ik varkensvlees vermijd vanwege het vele vet, verdraag ik dat van de hoeveslagerij wel. Ik denk dat dat te maken heeft met E-nummers en andere rotzooi dat in supermarktvlees zit. Ze hebben ook een leuke site, maar ik weet niet of ik hem hier mag/kan vermelden.

 12. Ik maak lijstjes, maar niet zo gestructureerd als jij. Ik heb altijd wat op voorraad en ik koop veel aanbiedingen om de voorraad weer aan te vullen. Verder koop ik vooral basisiproducten en zie per dag wel wat ik er van maak.
  Eigenlijk rommel ik een beetje aan, ga naar verschillende supermarkten en kook creatief. En als er echt iets heel dringends is en ik kan niet naar de winkel, dan is er meestal wel een zoon die kan. Maar het komt niet vaak voor.
  Al heb ik manlief eens glutenvrij brood mee gegeven naar zijn werk. Een luxe soort, die hij gelukkig ook heel lekker vindt.

  1. Aanbiedingen zijn inderdaad fijn om voorraden aan te vullen. Maar laatst zat ik dat ik nu van sommige basis dingen wel 5 stuks heb… Dus nu moeten we eerst maar eens wat dingen gaan opeten.

 13. De producten die (bijna) op zijn schrijf ik gedurende de week op een boodschappenlijstje. Dat gaat mee naar de supermarkt. Daar vul ik de standaard producten aan die we wekelijks nodig hebben zoals melk, kaas…. Voor verjaardagen of feestdagen maak ik meestal wel een uitgebreid lijsjte.

 14. Ik heb altijd een lijstje. Wanneer ik het lijstje vergeet weet ik eerst even niet meer wat er nodig is. Ik hou van plannen en vraag gezinsleden ook om op te schrijven wat er nodig is. Niet dat ze het doen hoor!
  Ik vind jouw printable prachtig en handig.

 15. Ik heb jaren geleden een lijst gemaakt met daarop alle producten die wij gebruiken.
  Dit zijn houdbare en verse ingrediënten maar ook toilet- en schoonmaakartikelen en dierenvoer. Wij hebben van alles een voorraad. Elke week kijk ik wat er in de reclame is en maak ik aan de hand daarvan een weekmenu. Als er aanbiedingen voorbij komen van spullen die wij gebruiken sla ik gelijk goed in (letten op de houdbaarheid ). Wekelijks pak ik mijn lijst erbij en ga ik door de kasten om te kijken of ik nog iets nodig heb.

 16. Ik gebruik geen lijstje, als ik die al maak blijft ie vergeten op mijn burootje lilggen… Ik weet meestal aardig goed welke boodschappen ik nodig heb. En de Jumbo is op nog geen 2 minuten fietsen van mijn huis en de Lidl zit erachter dus kom ik vaak wel om de dag in de winkel. ik ben geen mens van menu’s plannen. Ik kijk nooit verder dan 2 dagen. er komt nogal eens iets tussen hier en kies ik iets wat snel klaar is. Rijst en dergelijke is bijna altijd wel in huis. En ook altijd wel een paar potten groente. En anders zit er nog wel verse groente in de vriezer…

 17. Vooruit, de 41e reactie: Ik gebruik een foto-mapje waarin zeven lijstje zitten voor resp. groente & fruit, granen, zuivel, vlees, kruidenierswaren, huishoudelijke hygiëne en persoonlijke hygiëne. Bij elk lijstje heb ik een tekening van de produkten. Toen mijn kinderen nog peuters waren, zette ik ze in het karretje en hielden zij, met de tekeningen voor hun oogjes, in de gaten waar we langskwamen. Zo konden ze ‘helpen’ :-)
  Ik print af en toe een nieuwe uit als het kapot gegund is ;-) En ja, ook ik maak een week-menu, wat op een bord in de keuken hangt. Want welke moeder kent niet de repeterende vraag: “Wat éten we?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.