Luizen radar

Gepost October 28, 2013 in Huishoudelijk nieuws / 12 Comments

luizenradar

Je zult misschien denken dat dit een weerkaart van Nederland is met code oranje vanwege de storm. Maar dit is een luizenkaart.

Op de vorige basisschool van de kinderen hebben ze me regelmatig tot wanhoop gedreven: luizen! Op een gegeven moment heb ik zelfs de jongste twee ‘stekeltjes’ laten knippen. Want we konden er maar niet van af komen! Ik durf het bijna niet te zeggen maar we zijn nu toch al zo’n 3 jaar luizenvrij.

Maar na de grote vakantie kregen we helaas wel het bericht dat er op school luizen waren geconstateerd! Gelukkig hadden wij ze niet, maar ik voelde het bij wijze van spreken alweer kriebelen.

Zijn er bij jou in de buurt luizen?

Als je je afvraagt hoe met de luizen is gesteld in jouw omgeving, kun je kijken op luizenradar.nl! Wie had dat gedacht. Er is een heuse radar waarop je kunt zien waar luizen heersen. Een soort buienradar voor luizen! Ik ben daar natuurlijk onmiddellijk heen gesurft! Op dit moment is heel Nederland licht oranje gekleurd, met wat roodtinten in het westen en Groningen.

Hoe werkt luizenradar?

De mate waarin er luizen zijn kun je zien aan de kleur. Code rood is ‘veel luizen’ en code geel ‘weinig luizen’. Ik miste code groen: ‘Geen luizen’! Je kunt op luizenradar anoniem melding maken van luizen. Ook scholen kunnen dat doen. Ik vind het een mooi systeem! Een melding van luizen blijft 2 weken staan. Zo lang duurt een besmetting namelijk gemiddeld. Luizenradar gaat er dus vanuit dat je maatregelen neemt na de melding!

De indicaties van luizen zijn gebaseerd op de meldingen, én op cijfers van alle verkochte hoofdluisproducten (alle merken) in Nederland. Dat staat op luizenradar.nl. Ik vraag me af hoe ze die cijfers meten.

Wie zitten er achter luizenradar?

Verder wordt op luizenradar algemene informatie gegeven over luizen, en hoe je ze kunt bestrijden. Bij die informatie viel het me op dat het merk Prioderm erg vaak genoemd werd. Dus ik surfte naar de onderkant van de pagina en zag dat het copyright van luizenradar berust bij Meda Pharma. Drie keer raden welk product zij maken en verkopen? Juist: Prioderm.

Maar dat neemt niet weg dat het idee van luizenradar handig en slim is.

Vandaag is het de eerste dag na de Herfsvakantie en is er dus weer luizencontrole! Laten we hopen dat de Achterhoek vanavond niet ineens rood gekleurd is op het kaartje van luizenradar.

Lees ook mijn post over die andere plaag: waterwratjes!

Wanneer had jij voor het laatst te maken met luizen?


12 responses to “Luizen radar

 1. Ernie

  Gelukkig nog nooit.
  Mijn kinderen smeren ruim (soms zelfs teveel naar mijn smaak) gel in hun haar het schijnt dat luizen een hekel aan dit product hebben.
  Overigens hoe schoon of je ook bent, het kan je altijd overkomen.
  Het valt me op dat na iedere vakantie er weer een ‘luizenplaag’ op de scholen is. Vaak nemen kinderen dit mee van een vakantieadres (parken/campings etc)

   • Ernie

    Misschien waren toen de mensen ‘minder schoon’. Klinkt raar maar een luis zit het liefste op ‘schoon’ haar. De mensen gingen toen 1 (soms 2x) per week douchen soms zelfs nog in een badhuis (veel mensen hadden niet eens een douche)
    Overigens heb ik het aan mijn moeder gevraagd; iedere zaterdag als zij en haar zussen gedoucht hadden dan werden er kranten op tafel gelegd en moesten ze hun haar minutieus uitkammen met een ‘luizenkam’ als Oma een luis ontdekte dan werd je haar met petroleum behandeld.

    • Wat een boel werk moet dat geweest zijn voor je oma! Elke week luizencontrole. Dat kan ik me niet eens voorstellen. En dan zit ik al te zeuren over de keren dat wij luizen hadden! Petje af voor je oma.

 2. Mirjam

  Toen mijn meiden nog op de basisschool zaten hadden zij ook een keer luizen in hun haar. Ik had ze zelfs in mijn haar zitten. Het middel dat ik gebruikte om ze te bestrijden kwam van de apotheek en werkte prima, dat was niet zo zeer mijn probleem. Maar alles in hun slaapkamers moest schoon, beddengoed inclusief kussens, alle knuffels… Wat een klus was dat. Daar ben ik wel een paar dagen mee zoet geweest. Gelukkig bleef het bij die ene keer…
  Fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 3. Amber

  Ik heb nooit luizen gehad, ook al hadden veel kinderen in m’n klas en omgeving het, geen idee waarom ik niet, maar ik kan er alleen maar blij om zijn.

 4. Ik loop nu 51 jaar, 6 maanden en 7 dagen op deze aardbol rond en heb nog nooit een luis ontmoet.
  Zelfs niet toen ik in het onderwijs werkte.

  Wel weet ik dat, toen ik kind was, een meisje bij mij in de straat haar prachtige lange bos haar kort moest knippen omdat ze luizen had
  Zo ging dat vroeger.

  • Arm kind! Echt balen als je je lange haren moet offeren. Maar ik kan me er wel wat bij voorstellen! Als je echt niet van de luizen kunt afkomen, is het een drastische maar wel afdoende maatregel.

   • Marlien

    In die tijd was het nog een schande als je luizen had en haar kort geschoren bolletje was het zichtbare teken van haar schande.
    Gelukkig wordt daar tegenwoordig heel anders tegen aan gekeken

 5. Suzanna

  Helaas heersen hier op school ook luizen, regelmatig, ondanks alle luizencapes en andere maatregelen. Woensdag gaan ze weer ‘luizen pluizen’ … ik houd mijn hart vast, met mijn vier meiden met lange haren!

  • Luizencapes zijn ondertussen alweer achterhaald. De fabrikant zal wel balen! Maar bij ons op school zijn ze desondanks toch weer opgehangen! Ik snap dus eigenlijk niet waarom. Ik geloof vanuit het motto: ‘Baat het niet, het schaadt ook niet.’

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.