LOI problemen

loi problemen

Mijn dochter volgt de HBO-opleiding Vertaler Engels bij de LOI. Ze zit inmiddels in het tweede jaar. Het enige dat ze nog moet halen is het examen Vertaler Engels 1 dat in Leiderdorp wordt afgenomen. Ze is daar helaas 2 keer voor gezakt. Maar zo gauw ze dat heeft gehaald, heeft ze haar propedeuse.

Over het geheel genomen waren we best tevreden met de kwaliteit van de opleiding. Niet alles is even optimaal geregeld, maar waar is dat wel tegenwoordig?

Opleiding vernieuwd: alle behaalde vakken weg

Maar nu doet zich iets vervelends voor. De opleiding Vertaler Engels is compleet vernieuwd. En dat zou niet zo erg zijn, ware het niet dat alle modules die mijn dochter al had gehaald zijn verdwenen. En bij de LOI lijkt niemand te weten hoe het zit. In eerste instantie werden we gerustgesteld. Mijn dochter hoefde gewoon alleen nog dat ene examen te halen. Dat is ook het meest logische scenario.

Doe het eerste jaar maar opnieuw

Maar vervolgens kreeg ze een mailtje dat ze het hele eerste jaar opnieuw moet doen. Dat zou dus betekenen dat we ruim 2.000,- hebben betaald voor noppes, en dat ze een jaar lang heeft gestudeerd voor niks.

Mijn dochter wordt er helemaal niet goed van, en ik eerlijk gezegd ook niet.

Het idee dat alle behaalde resultaten van het eerste jaar simpelweg zijn verdwenen lijkt me te absurd voor woorden. Het lijkt me zelfs dat je dan je geld terug zou moeten krijgen. En dat heb ik het nog niet eens over alle tijd die mijn dochter er in heeft gestoken.

Conclusie

Ik kan alleen maar hopen dat de LOI beseft dat dit geen manier van doen is. Tuurlijk kun je een opleiding vernieuwen, maar je kunt mensen die al begonnen waren toch niet zo in de problemen brengen?

Daarnaast verbaast het me dat een commerciële opleiding er niet voor zorgt dat er een duidelijk beleid is. We hebben inmiddels al met verschillende medewerkers van de LOI gebeld, en ze zeggen allemaal wat anders. Als je een opleiding vernieuwt lijkt me dat één van de belangrijkste punten: zorg dat iedereen weet hoe het zit!

Als iemand tips heeft, dan zijn die meer dan welkom!

22 Responses to LOI problemen

 1. Nou ja zeg wat een rare toestand. Heel, heel eigenaardig dat ze zich zo opstellen. Helaas geen tips voor jullie. Behalve dan proberen de hoogste persoon die eindverantwoordelijk is hierop aan te spreken. Maar dat zal je al wel geprobeerd hebben…

 2. Wat vervelend zeg. Ze hadden op z’n minst jullie daarvan tijdig op de hoogte kunnen stellen.
  Misschien is een tussenkomst door de Consumentenbond een optie.
  Marjolein

 3. Wat vervelend zeg. Op z’n minst hadden ze jullie wel tijdig hiervan op de hoogte kunnen stellen. Zo’n complete vernieuwing is vast geen idee van een paar dagen geleden. Misschien is een tussenkomst door de Consumentenbond een optie.
  Marjolein

  • Daar zit ik ook aan te denken Marjolein! Maar ik hoop nog dat het goed komt. Want je kunt toch niet zo maar een opleiding vernieuwen en alle studerende studenten in de problemen brengen?!

   • Helaas kunnen ze dat wel. In het geval van je dochter lijkt me dat ze je sowieso tegemoet moeten komen. Dreig desnoods met de programma’s Radar en Kassa.
    Wij hebben zoiets mee gemaakt met onze jongste zoon. Hij ging naar het HKU. Op de opendag vertelden ze dar het eerste jaar algemeen eas voor diverse richtingen en vanaf het tweede jaar specialisatie met daarop gerichte vakken. Aan het eind van het eerste jaar werd aangegeven dat de opleiding die mijn zoon zou volgen niet meer in die hoedanigheid zou bestaan 🙁
    Jongste zoon heeft zijn propadeuse gehaald en is gestopt. Hij vond het zonde van zijn tijd en energie om een opleiding te doen waar hij niets aan had voor zijn werk later. Maar dan heb je dus je opleiding niet afgemaakt, wel een beurs gehad en je moet alles terug betalen. Dat was dik 5000 euro grrrrrr.

 4. Wat ontzettend stom, dat kan toch niet! Halverwege het spel de regels veranderen… en dat onaangekondigd?! Ik zou het er inderdaad niet bij laten zitten, behaalde studiepunten en vakken zijn behaalde studiepunten en vakken!

 5. Dag,

  Mocht het helemaal mislopen (jaar verloren en/of geld niet terug) dan kunnen jullie dit misschien melden bij/aan de Consumentenbond. In de rubriek ‘Stekeligheden’ lees je regelmatig over misgelopen zaken, die dankzij de Consumentenbond weer in orde zijn gemaakt. En misschien gaan ze deze zaak wel helemaal doorlichten, want er zullen vast wel meer studenten zijn die nu met hetzelfde probleem zitten.

  • Bedankt voor het meedenken! Er zullen inderdaad vast meer studenten zijn zoals mijn dochter die vakken gehaald hebben, behalve het examen, die dus nu hetzelfde probleem hebben.

   Maar op het speciale forum van de opleiding Vertaler Engels van de LOI is het muisstil. Er staan bijna geen berichten op. En ik zou toch denken dat mensen zich daar ook zouden melden met dit probleem!

 6. Jeejtje, dat is vervelend! En zeker niet goedkoop. Heb je zo je best gedaan moet je alles weer overnieuw doen! Pff. Hoe zo zou je ook een hele opleiding veranderen? Was die eerste zo slecht? Een raar verhaal. Maar de tips van de anderen zou ik wel aangrijpen. Voor jezelf opkomen is misschien niet vanzelf sprekend voor velen. Maar zou ik zelf wel altijd doen! Liefs, Eva

 7. In ieder geval een ouderwetse aangetekende brief schijven die gaat dan hopelijk niet op de grote hoop. Heeft je dochter zelfal initiatief genomen op dat Forum, ze kan toch niet de enige zijn?

  Mijn voetreflextherapeute moet ook een hele opleiding overdoen omdat de regels zijn veranderd. Zij heeft haar opleiding al 12 jaar geleden en al 10 jaar een eigen praktijk en is erg goed vind ik. En zo zullen er meer in die situatie zitten met andere opleidngen.

  Heerlijk zo’n onbetrouwbare overheid. Waar moet je tegenwoordig nu op vertrouwen als de regels elke keer veranderen.

 8. Ik zou navragen hoe je een klacht in kunt dienen bij de LOI.

  Dan eerst een aangetekende brief naar de directie met de klacht, wat je als oplossing ziet en een zin dat je er samen uit hoopt te komen, dat je je anders genoodzaakt ziet om stappen te ondernemen en dat je op korte termijn een inhoudelijke reactie verwacht.

  Indien dit niet naar wens is: een belafspraak maken met diezelfde directeur. Lukt het dan in redelijkheid nog steeds niet om tot een oplossing te komen, kun je een klacht indienen, consumentenbond inschakelen en juridisch advies vragen.
  Ik zag even snel de volgende websites mbt klachten in het onderwijs:
  Onderwijsklachten.nl (geen idee of dat ook voor de LOI geldt, maar misschien sowieso handig qua tips, en klachtencompas.nl.

  Succes!

 9. In het Studentenstatuut moet dit geregeld zijn. Die kan je opvragen. Het orgaan dat de kwaliteit van de opleiding bewaakt en ook over de geldigheidsduur van cijfers en punten gaat, is de Examencommissie. Daar moet je navraag doen naar de regels en wellicht een aanvraag voor verlenging van de reeds behaalde cijfers, zodat na behalen van dat ene vak het eerste jaar afgesloten kan worden.

  Veel succes.

 10. Dat is naar zeg!
  Ik heb ervaring met een opleiding die helemaal werd vernieuwd op de Hogeschool Utrecht, daar konden ‘oude’ vakken nog een jaar lang herkanst worden, en oude cijfers bleven gewoon staan. Pas als je de oude vakken na een jaar nog niet herkanst had, moest je het nieuwe, vervangende vak gaan volgen, maar de veranderingen waren niet zo dat je de wel gehaalde studiepunten kwijt was. Dat zou bij het LOI ook niet zo mogen zijn lijkt me. Ik hoop dat je iets aan mijn ervaring hoe het anders kan (en anders zou moeten) hebt, omdat je nu weet dat het elders niet zo raar gaat. Nou was ik regelmatig niet weg van hoe dingen geregeld werden op de HU, maar zo erg hebben ze het daar gelukkig nooit gemaakt!

 11. Nou ja zeg!! Dat is toch te gek voor woorden! Heel dubieus dat ze er niets van lijken te weten en er ook geen oplossing voor hebben. Je dochter alles opnieuw laten te doen gaat werkelijk nergens over; ook andere opleidingen veranderen wel eens, maar dat betekent niet dat het oude niet meer geldig is!! Om een voorbeeld te nemen; mijn oude opleiding pedagogiek lijkt in de verste verte niet meer op hoe het nu geregeld is, maar dat betekent uiteraard niet dat mijn diploma niet meer geldig is! Al is het een andere situatie, toch vind ik het nergens op slaan. Ik hoop echt dat het wordt opgelost en het laatste examen voldoende is om de opleiding af te ronden. Geen tips helaas, behalve dan dat jullie je niet klein moeten laten krijgen!!

  • Precies Wytske! Zoals jij het beschrijft lijkt me de normale gang van zaken. Tuurlijk worden opleidingen soms vernieuwd, maar dan is er toch altijd een soort van overgangsregeling voor bestaande studenten. En diploma’s blijven inderdaad wel geldig.

 12. Een schriftelijke klacht indienen bij de LOI vind ik een goed plan. Tot nu toe hadden we alleen telefonisch contact, maar een aangetekenede brief is denk ik beter.

  Iedereen heel erg bedankt voor het meedenken!

 13. Oudste zoon vertelde me net dat hij ook heeft meegemaakt dat zijn opleiding veranderde en hij studeerde af in een opleiding die op dat moment eigenlijk niet meer bestond. Zijn studiepunten bleven gewoon staan tijdens deze overbruggingsperiode,

 14. Ik zou schriftelijk contact opnemen met LOI, aangetekend, dan kunnen ze het uitzoeken en met een passende oplossing komen. Ik heb zelf hele slechte ervaringen met LOI en zou er nooit meer een cursus volgen maar ik hoop echt dat het voor je dochter opgelost wordt want behalve het geld, is er natuurlijk ook veel tijd en energie in gaan zitten dus dit kan niet zomaar.

 15. Oh, oh.. Wat herkenbaar.. Ik ben ook ooit begonnen met deze cursus. Alles van het eerste jaar gehaald. Behalve dat stomme Vertaler Engels I vak. Met de toets van 48 studiepunten. Met alleen maar “goed of fout” nakijkmodellen. Zo werkt het toch niet bij vertalen? Ik kan me er nog steeds boos over maken, haha. Ik las net je recentere bericht over het plannen van alle schooldingen nu de kinderen weer met school zijn begonnen. Zo las ik ook dat je dochter deze cursus deed en zocht ik op je blog of je er misschien meer over had geschreven. Jammer dat jullie een zelfde soort ervaring hebben!
  Ik hoop dat het inmiddels is opgelost!
  Liefs

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.