LOI HBO: afstuderen met hindernissen

LOI hbo opleiding: afstuderenAnderhalf jaar.

Zo lang is mijn oudste dochter inmiddels bezig met afstuderen voor haar hbo-opleiding tot Vertaler Engels via de LOI.

7 keer is haar plan van aanpak voor haar eindscriptie inmiddels afgekeurd.

5 verschillende docenten zijn voorbij gekomen in 1,5 jaar.

En het is inmiddels 2 jaar geleden dat ze haar laatste examen haalde.

Docenten reageren niet, of pas na 3 maanden

Het eerste jaar dat ze bezig was met het plan van aanpak reageerden de docenten telkens pas na 3 maanden. En vervolgens presteerden ze het om te zeggen dat de planning met data niet klopte. Uiteindelijk kreeg ze goddank een andere docent toegewezen die het plan van aanpak sneller nakeek.

Maar toen kreeg ze opnieuw te maken met een tweede docent die zijn werk niet deed, waardoor ze weer maanden moest wachten op een beoordeling.

Deze week hoorde ze voor de 8ste keer dat het plan van aanpak is afgekeurd. Opnieuw naar meerdere mailtjes versturen met de vraag of de beoordeling al klaar was.

Waarbij bovendien enkele adviezen die ze kreeg bij eerdere versies van het plan van aanpak, nu ineens worden afgekeurd.

Het is om gek van te worden.

6e jaar hbo-opleiding LOI

De hbo-opleiding tot vertaler Engels van het LOI kost in principe 4 jaar. Mijn dochter gaat nu haar 6e jaar in.

Niet omdat ze niet heeft doorgewerkt.

Maar door een slechte organisatie, en docenten die niet functioneren.

Ervaringen 5 jaar hbo-opleiding via LOI

Ik vind het oprecht jammer dat de LOI het zo laat afweten wat betreft organisatie, begeleiding en adequate docenten.

Want een hbo-opleiding doen via de LOI heeft beslist voordelen. Je kunt het goed combineren met betaald werk, en hoeft daardoor geen studieschulden te maken. Bovendien is de opleiding qua inhoud goed, en is de opleiding erkend door het Ministerie van OCW. Na afloop mag je officieel de titel Bachelor of Arts (BA) gebruiken.

Inmiddels heeft mijn dochter ook al betaalde opdrachten als vertaler.

Hindernissen onderweg

Natuurlijk waren er onderweg hindernissen. Zoals toen de LOI halverwege de opleiding de inhoud van de opleiding ineens veranderde, waardoor mijn dochter ineens een aantal extra vakken moest doen. Of de plotseling eis van een Cambridge certificate business English en Cambridge certificate advanced English dat in het derde jaar als een konijn uit de hoge hoed werd getoverd.

Maar die waren te doen, omdat we dachten dat het de opleiding van hogere kwaliteit zou maken.

Wat kun je doen als je een hbo-opleiding via de LOI volgt?

Het slechte nieuws is dat je weinig mogelijkheden hebt als student bij de LOI. De klantenservice weet in het algemeen niet van toeten of blazen. En als het je al lukt om een docent te pakken te krijgen, dan kan die ook niets doen. En vaak zijn de docenten zelf het probleem bovendien.

Mijn dochter heeft meerdere keren om hulp gevraagd, onder andere via:

 • De LOI klantenservice
 • De Facebookpagina van de LOI

Ze kreeg weliswaar uiteindelijk antwoord, maar altijd: ‘Daar kunnen wij helaas niets aan doen.’

Facebookgroep studenten van de LOI

Mijn dochter heeft nu gelukkig contact met een zogenoemde service manager van de LOI. Ze kwam met deze mevrouw in contact dankzij een Facebookgroep van andere LOI-studenten die dezelfde opleiding als haar volgen.

Deze medestudenten bezochten een informatiedag van de LOI over de afstudeeropdracht waar mijn dochter inmiddels dus anderhalf jaar mee bezig is. Ze vertelden daar haar treurige verhaal.

De service manager was daar aanwezig en vroeg hen haar emailadres door te geven aan mijn dochter. Deze service manager toont zich gelukkig behulpzaam. Dankzij haar heeft mijn dochter nu dus net weer een nieuwe (tweede) corrector voor haar plan van aanpak gekregen.

Mocht je dus in een soortgelijke situatie als mijn dochter zitten, probeer dan in contact te komen met een zogenoemde service manager.

Mijn conclusie over een hbo-opleiding via de LOI

Qua inhoud vindt mijn dochter de hbo-opleiding tot vertaler Engels goed.

Het probleem zit hem in de organisatie. Die is ronduit slecht.

Zo staat er bijvoorbeeld in haar studiegids dat de beoordeling van het plan van aanpak voor het afstudeerproject 2 weken duurt. Maar de snelste beoordeling kreeg mijn dochter pas na 6 weken. En gemiddeld moet ze dus 12 weken wachten op een beoordeling van het plan van aanpak.

Op basis van de huidige ervaringen zou ik een hbo-opleiding via de LOI, tot mijn spijt, helaas afraden.

Wat zijn jouw ervaringen met de LOI?

13 Responses to LOI HBO: afstuderen met hindernissen

 1. Belachelijk zeg, ik schrik hier echt van en dit mag toch niet.. Ik heb een aantal mbo cursussen gevolgd bij LOI en al was het niveau nou niet echt hoog, ze reageerde wel altijd snel met reageren op toetsen enzo. Wat zal je dochter balen en terecht.

 2. Heel vervelend zeg.
  Ik lees veel negatieve reacties over LOI.
  Ik wil zelf ook een thuisstudie volgen en ben mij aan het orienteren.
  Zelf weet ik niet zo goed welk instituut nu goed is.
  Heeft iemand misschien advies waar ik een goede thuisstudie kan volgen.

 3. Ik zou er eens een mailtje over sturen naar de ministerie van Onderwijs. Met daarin ook de vraag wat ze eraan gaan doen. Dit zou niet moeten mogen. Zeker niet omdat verwacht wordt dat mensen doorleren, blijven leren, moet de leerweg wel op een normale manier te voldoen zijn.
  Fijn dat je dochter al wel opdrachten heeft!

 4. Wat een ellende! Ik zou echt razend worden als me dat overkwam. Ik heb zelf een aantal cursussen gevolgd bij de LOI (gericht op schrijven; valt onder hobby) en dat ging altijd perfect. Maar ja, dat is natuurlijk wat anders dan een hbo-opleiding.

  Hoewel, ook ik kreeg huiswerk dat nagekeken moest worden. Dat had ik doorgaans binnen een paar dagen of hooguit een week terug. Vreemd dat dat bij zo’n hbo-opleiding dan zo absurd lang duurt.

 5. Wij hebben precies dezelfde ervaring met dochter, echt hopeloos werd ze er van en na 1.5 jaar dus maar besloten om weer een normale opleiding te gaan doen waar ze nu sinds kort eindelijk het diploma van binnen heeft (heeft onderhand goud geld gekost) maar het is niet alleen bij de LOI hoor dezelfde ervaring bij de NTI
  Ook mijn dochter werkte dus een thuis studie was wel handig, de gewone opleiding heeft ze nu in de avond en weekenden gedaan.. ook wij raden een opleiding bij de LOI en NTI af.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.