Linnengoed van mijn oma!

linnengoed

Linnengoed.

Hierboven en hieronder zie je linnengoed van mijn oma. Zie je hoe zorgvuldig haar initialen erin zijn geborduurd! Dat zie ik ons niet meer doen met onze moderne dekbedovertrekken!

Wat is linnengoed

Maar wat is linnengoed eigenlijk? Op Wikipedia omschrijven ze het als volgt:

‘Linnengoed is een verzamelnaam voor allerlei textiel die in het huishouden wordt gebruikt, zoals tafelkleden, beddengoed, handdoeken etc. De naam linnen is ontleend aan de vezels van vlas die oorspronkelijk gebruikt werden om linnengoed te maken. Later werden andere vezels gebruikt, vooral katoen.’

Linnengoed is dus niet persé letterlijk van linnen. Vroeger misschien wel, maar nu niet meer. Nu wordt bijvoorbeeld voor linnengoed in de keuken ook vaak het woord keukenlinnen genoemd, ook al is het zelden van linnen.

fotos Nicole 015

Similar Posts

13 Comments

  1. Wat was dat toch hard werken allemaal vroeger. Dit was hobby, maar wel verplicht. Poeh, als ik zo zou moeten huishouden als onze oma’s viel ik om na anderhalve dag ;)

  2. Prachtig zeg! Ik heb ook nog lakens van mijn schoonmoeder. Vroeger moest je dat allemaal voor je uitzet hebben. Dat ging een leven lang mee, dat zie je maar weer, want nu is het nog niet versleten!

  3. Mijn oma koesterde haar linnengoed, het werd zo min mogelijk gebruikt. Toen kwam de dag dat wij haar, toch al gauw 65 jaar oude lakens na een gekoesterd en ongebruikt leven wel wilden gebruiken….Ze scheurden direct…
    Onze gedachten gingen uit naar onze oma, altijd zo trots geweest op haar linnengoed.

  4. ik ben dr gek op,( net als op diggelengoed) k heb zelf allerlei geborduurd linnengoed vooral wiegelakentjes en kinderledikantlakentjes van mn oma, die volgens mn vader wel 75 jaar oud zijn :-) ennn de oude vlekken gaan met nieuwerwetse wasmiddelen er helemaal uit :-D( hoera voor ariel)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.