Leggen kippen minder eieren in de winter? 9 eieren!
Last updated on September 16th, 2024 at 10:20 am
Leggen kippen eieren in de winter?
Onze kippen op zich wel, maar ze leggen wel minder eieren in de winter.
Leggen kippen eieren in de winter?
De hele zomer voorzagen onze drie kippen ons van eieren, en hoefden we niet meer te kopen bij de supermarkt. Maar gedurende oktober, november en december gingen ze steeds minder leggen, en uiteindelijk kochten we voor het eerst in tijden noodgedwongen toch maar weer eieren bij de supermarkt.
Maar sinds twee weken zijn ze weer veel beter gaan leggen! Ik snap er niks van.
Deze week hadden we maar liefst 9 eieren!
Waar kan dat aan liggen? En is het feit dat de kippen weer beter gaan leggen misschien een voorbode dat de winter voorbij is? En is er iets dat je kunt doen om te zorgen dat ze toch blijven leggen in de winter?
Dat de kippen dat aanvoelen of zo?
Inmiddels heb ik geleerd dat legkippen in principe het hele jaar door eieren leggen.
Pin voor later
Leestips
- Handige eiersnijder
- eieren invriezen!
- Scrambled egg recepten
- Nieuwe kippen bij oude kippen zetten.
- Scharrelei
- Kippen op stok
- Hoe weet je of een ei nog goed is?
- Kippenren van schapenhek
Op het kippenforum is een hele topic over eieren in de winter.
Wat voor soort eieren kopen jullie? Scharrel, 4-granen, vrije-uitloop etc?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Bij onze kippen gaat het net zo. Het heeft met daglicht te maken, zodra het weer langer licht is gaan de kippen weer aan de leg. Wat overigens heel fijn is, want wat zijn eieren duur!
Als je wilt dat ze blijven leggen, dan moet je verlichting aanleggen in het kippenhok.
Ahaa! Dus je zou de kippen dan eigenlijk moeten foppen.
Het heeft inderdaad met daglicht te maken maar ook met het soort kippen. Onze lohman kippen leggen het hele jaar door.
Groet Thea
Wij hebben kriel Wyandottes en mij is verteld dat sierkippen tijdens en na de rui een periode niet leggen. Onze kipjes zijn ook gestopt in oktober en leggen nog steeds niet. Het schijnt dat echte legkippen zoals Barnevelders wel doorleggen.
Hier ook kriel Wyandottes, die afgelopen jaar lang bleven doorleggen. Het was ook nog zulk zacht weer. Na de rui hielden ze er mee op en sinds een paar weken lijkt een dame (van de 3) weer aan de leg. Broeds worden verstoort het leggen ook, maar daar had vorig jaar ook maar een hen ‘last’ van. Elk ei voelt nog steeds als een cadeautje :).
Vroeger hadden wij kippen die het hele jaar door legden ( van die pikzwarte (wyandotte-achtige) alleen na rui en of broedsheid periode legden ze niet.
Tegenwoordig ben ik niet in het rijke bezit van kippetjes helaas, koop mijn eitjes van een collegaatje die kippen houd op de moestuin of op de markt bij de kippe-of kaasboer, zijn scharreeitjes dus.( hoop ik dan toch)
JA ik geloof ook dat het met licht te maken heeft. Wat heerlijk die scharrelende kippetjes!
Als onze buren weg zijn, mogen wij hun eieren (of die van hun kippen dan eigenlijk) oppikken. Dat waren er in de winter niet minder dan in de zomer; gewoon elke dag 1.
Kippen die natuurlijke voeding krijgen (en geen straffe legkorrels)stoppen elk jaar even met leggen tijdens de rui. Alle kippen leggen overigens in kransen. Als zo’n krans uitgelegd is maken ze een nieuwe krans aan en kan t zijn dat jeven niks vindt. Kippen die constant doorleggen (voeding speelt hierin een heel belangrijke rol), hebben een minder lang leven beschoren. Je hebt wel meer eieren op korte termijn, maar je moet na een tweetal jaren al nieuwe kippen aanschaffen.
Onze kippen krijgen gewoon kippenvoer, en soms restjes van ons. Wat een apart idee eigenlijk dat kippen als het ware kunnen ‘slijten’.
Hoi,
Hier midden in de stad hebben wij geen kippen, ik koop altijd vrije uitloop eieren of biologische eieren.
Vroeger hadden we wel kippen, ik weet niet meer of ze het hele jaar door eieren legden, maar ik weet wel dat we altijd over hadden en via school eieren verkochten:-).
Groetjes Alice
Wij hebben sinds iets meer dan een half jaar ook 2 kippen en ze zijn een tot nu toe ook in de winter blijven leggen, ik heb al gelezen dat kippen minder gaan leggen zodra de dagen korter worden en omdat het kouder wordt. Maar hier nog niets van gemerkt. Wij hebben dus ook al lang geen eitjes meer moeten kopen en we bevoorraden ook vaak onze families ermee :-)
Hier leggen de kippen toch steeds wel goed door. Het zijn dan ook echte legkippen (zo´n doorgefokt ras). Ze leggen niet heel veel minder dan in de zomer. Behalve het verhaal over daglicht heb ik me weleens laten vertellen, dat je ´s winters geneigd bent de kippen minder water te geven. En dat is juist ook ´s winters heel erg nodig voor de ei-productie. Ik had juist vandaag een recordei in het hok liggen: 97 gram! Wat een joeker, zeg!
Klopt hoelanger het licht is, hoe meer tijd de kippen hebben om te eten. Bij voldoende voeding kunnen ze leggen. Als je wilt dat ze in de winter leggen, kan je een lamp in het kippenhok gebruiken.
Dat horen ze wel te doen. Het eerste jaar dat we Barnevelders hadden legden ze heel goed. Het tweede jaar werd dat hard minder. Ze wErden maandenlang broeds, daarna zaten ze een paar maanden. In de rui en daarna was het winter en vonden de dames het te koud of te donker. Het waren lieve kippen, maar voor de eieren kun je beter echte legkippen nemen. Met alle soorten raskippen die we gehad hebben, hadden we weinig eieren. We hebben Barnevelders, Australorps en New Hampshires gehad. Die laten waren waarschijnlijk tevergeefs doorgefokt op uiterlijk want ze werden agressief naar elkaar. Het is een heel vriendelijk ras, maar deze dames pikten elkaar kaal. We hebben een groot hok, grote ren en regelmatig mochten ze scharrelen in onze grote tuin.
We hebbennu geen kippen meer. In de wintertijd ik dat wel makkelijk. In de zomer mis ik ze soms wel.
Extra licht in de wintermaanden is idd een goed idee voor meer eieren. Je kippen raken er wel sneller door uitgelegd omdat ze een bepaald aantal eieren kunnen leggen.
Groetjes, VeggieMo
Mijn reactie komt op een iets andere plek terecht op je blog. Ik reageerde op het stukje over Barnevelders.
Sorry voor het stammen. Ik typ op een iPad en die heeft sommige woorden en zinnen veranderd. Volgende keer dus meer weer op de laptop.