Autorijden op de zon: met elektrische auto en eigen laadpaal?
Last updated on March 18th, 2024 at 10:25 am
- Onze auto rijdt niet zuinig
- Wat kost een elektrische auto eigenlijk?
- Hoe zit dat met laadpalen?
- N.B. Je hebt niet altijd een laadpaal nodig!
- Elektrisch rijden en een eigen laadpaal. Dream on.
- Sessy thuisbatterij?
Autorijden op de zon, met een elektrische auto en onze eigen laadpaal?
Is dat geen mooie, duurzame droom?
Nu we zonnepanelen hebben, voelt alsof ik kook op de zon.
Dus zou het niet leuk zijn als we ook konden autorijden op de zon?!
Onze auto rijdt niet zuinig
Onze huidige auto die mijn man tweedehands kocht voor een slordige 3200 euro is niet zuinig wat betreft benzine. Bovendien zijn de benzineprijzen hartstikke hoog.
Zou het niet slim zijn om een elektrische auto te kopen? En die combineren met een laadpaal thuis?
Maar zoals de Engelsen zeggen: ‘First things first!’ Want wat kost een elektrische auto eigenlijk? Iets zegt mij dat 3200 euro niet genoeg zal zijn…
Wat kost een elektrische auto eigenlijk?
Ik vond het verrassend moeilijk om een duidelijk antwoord te vinden op deze vraag. Het toonaangevende Milieucentraal komt wel met een uitgebreide tabel met getallen over de kosten van ‘brandstof’ maar geen bedragen voor elektrische auto.
Het beste wat ik kon vinden is de belofte dat er in de toekomst elektrische auto’s zullen zijn van rond de 20.000 euro… Voor iemand die nu een auto heeft van 3200 euro is dat even slikken.
Op het AD schrijven ze dat een klein model elektrische auto gemiddeld 35% meer kost dan een ‘gewone’ auto.
De ANWB gaf in mei 2021 een overzicht van prijzen van elektrische auto’s waarbij de goedkoopste ruim 30.000 euro kostte.
Maar goed, zowel Milieucentraal als het AD zeggen dat het een investering is die je heel snel terugverdient. Bovendien kun je proberen er eentje tweedehands te kopen of een hybride: een auto die zowel op elektriciteit rijdt als op benzine.
Hoe zit dat met laadpalen?
Er zijn twee soorten laadpalen:
Openbare laadpalen, hiervoor heb je een zogenoemde laadpas nodig, en Privé-laadpalen
Als je een elektrische auto hebt moet je die natuurlijk wel kunnen opladen. Hier op het Achterhoekse platteland is geen laadpaal te bekennen. Dus we zouden die zelf moeten laten installeren. Dat heeft als leuk voordeel dat laden bij je privé laadpaal goedkoper is dan laden bij een publieke paal.
Volgens de ANWB moet je rekenen op minstens 2.000 euro voor een laadpaal bij je thuis. En dat is eigenlijk een koopje, als ik lees wat er nog voor kosten bij kunnen komen.
Maar de voordelen van een eigen paal zijn overtuigend:
- Je hebt altijd plek bij je eigen paal. Tenzij je echt een heel vervelende buurman hebt ; )
- Na de investering van een eigen laadpaal bij je thuis, is het vaak de voordeligste optie.
- Je betaalt het huidige stroomtarief.
N.B. Je hebt niet altijd een laadpaal nodig!
Goed nieuws lees ik op OfferteAdviseur. Zij schrijven dat je niet altijd een laadpaal nodig hebt. Als je niet zoveel rijdt, dan kun je een elektrische auto ook opladen met een gewoon stopcontact. Ze schrijven:
‘Wanneer u niet heel veel kilometers rijdt met de auto en hem gewoon ’s nachts kan opladen kunt u gebruik maken van een speciale oplaadkabel gecombineerd met een adapter. Let wel altijd op dat een laadpaal veiliger is in het gebruik.’
Ik koos voor een pittoresk kronkelend tuinpad van de weg naar ons huis. Onze auto kan dus niet vlakbij ons huis geparkeerd worden. Dat vond ik ‘mooier’. Ik hoop dat die speciale oplaadkabels heel erg lang zijn…
Bekijk ook de mogelijkheden om energie op te slaan met een thuisbatterij.
Elektrisch rijden en een eigen laadpaal. Dream on.
Elektrisch rijden en een eigen laadpaal lijken voorlopig nog heel ver weg. Ik zou graag duurzaam autorijden, maar het prijskaartje van zowel een elektrische auto als een laadpaal vind ik te hoog.
Gelukkig heb ik altijd nog mijn elektrische fiets!
Die kan ik gewoon opladen aan het stopcontact in de gang.
En over een elektrische auto met laadpaal blijf ik gewoon lekker dromen.
Dat is ook leuk.
Leestip: wist je dat je met het nieuwe rijden kunt besparen op je benzinekosten? En kijk ook eens naar mijn post Leuke dingen voor de auto.
Sessy thuisbatterij?
Er zijn allerlei ontwikkelingen gaande op het gebied van zonnepanelen. Klanten van Vandebron en Energiedirect Mensen met zonnepanelen op hun dak moeten gaan betalen voor de stroom die ze terugleveren aan het net. Dat kost klanten met zonnepanelen 10 tot 20 euro per maand. (Bron: RTL Nieuws). Dus als de zon schijnt en je zonnepanelen veel stroom opleveren, dan kan je dat geld gaan kosten.
Dit is één van de redenen dat mensen een thuisbatterij overwegen. Met een thuisbatterij sla je de energie van de zon op in je eigen batterij. Een bekend merk is de Sessy thuisbatterij. Maar er zijn veel mitsen en maren als het gaat om thuisaccu’s, dus ik durf dat zeker niet aan op dit moment.
Heb jij ervaring met een elektrische auto en/of laadpalen?
Gebruikte bronnen onder andere Milieucentraal, ANWB, AD, Consumentenbond, OfferteAdviseur
Bronvermelding afbeelding: Green png from pngtree.com/
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Het beste voor het milieu is nog gewoon lopen of fietsen (zonder accu ;-))
Love as always
Dimario
Ik heb sinds vorig jaar een hybride. Ik gebruik hem meestal voor kleine ritjes, zoals de grote boodschappen doen, kleinkinderen halen of thuisbrengen, de was naar mijn moeder brengen. Dit gaat helaas niet op de fiets, vandaar dat wij een auto voor mij aanschaften. Ik kan hem in de garage zetten en laad hem op vanuit een gewoon stopcontact. Ik kan er zo’n 20 kilometer mee rijden. Meestal genoeg voor mijn ritjes. We hebben genoeg zonnepanelen (72) om in ons stroomverbruik te voorzien.
Ik woon, net als jij, op het platteland en dan is het heel handig om een auto tot je beschikking te hebben. En dit vind ik de meest ideale situatie.
Kan je er echt maar 20 km mee rijden? Of 200?
Wie anders dan Dacia komt als eerste automerk met een redelijk geprijsde EV. Met een vanaf prijs van 17.890 euro is de Spring Electric met afstand de goedkoopste elektrische auto op de markt.
Wij hebben geen auto. Kost nogal wat eigen laadpaal. Ik zie in de straat bij ons ook laadpaal. Ook gemeentelijk voor allemaal. Maar ik zie in de straat ook eigen laadpaal. Elektrische auto best veel geld.
Hoewel het idee me best aanstaat, vind ik het ook echt (nog) veel te duur! Tot twee jaar geleden zag ik hier ook nergens laadpalen, maar ik zie ze nu steeds meer hier in het dorp en in de omgeving. Mijn vorige auto was hybride (zonder stekker) en ja, dat scheelt wel in de benzine, maar kost je dan weer een vermogen in de wegenbelasting, want die accu’s zijn zwaar. Eerst kreeg je dan ‘korting’, maar dat is nu niet meer zo. Kortom: voor mij geen elektrische auto. Als de prijzen gaan zakken misschien ooit, maar voor nu rijd ik prima in mijn niet heel zuinige autootje, maar ik rijd weinig, dus ach…
Dat van die wegenbelasting wist ik nog niet Naomi! Dat maakt het dus nog duurder… Het is wel jammer dat duurzaam rijden zo’n duur grapje is.
Veel mensen dromen over een elektrische auto, maar zo eenvoudig is het aanschaffen nog niet. Over een paar jaar zullen veel meer mensen een exemplaar kunnen aanschaffen.
Zie hier in de wijk ook wel privé laadpalen staan, het is zeker goedkoper dan een waar je per KWh moet afrekenen.
Maar niet alleen de brandstof is duurder geworden ook de elektriciteit.
Je zonnepanelen leveren terug aan het net, dan koop je je eigen opgewekte energie weer terug voor de laadpaal.
Eigenlijk zou je direct van je zonnepaneleninstallatie je eigen energie moeten kunnen gebruiken om je auto op te laden. Hans
Ja, dat zou mooi zijn Hans!
Volgens mij is het meest verstandig om (als het kan) nog géén nieuwe auto aan te schaffen. Wie kan wachten, wacht best nog op andere technologie en die komt er heel zeker.
Wij hebben sinds december een elektrische auto (BMW iX3), die is zakelijk aangeschaft en is goedkoper dan de auto die we hiervoor reden. Daarbij aangegeven: dat (XC90 V8) was ook bepaald geen goedkope auto in gebruik, dus ‘t is maar net waarmee je het vergelijkt.
Een eigen paal kun je blokkeren voor gebruik van anderen. Dus je buurman (of wie dan ook) staat niet ineens op jouw oprit. Wij hebben dus ook een eigen paal, want de man rijdt veel, dus hij laadt de auto ‘s nachts op, op onze oprit.
Vooralsnog is het vergeleken met ‘gewone’ benzine-auto’s een heel duur grapje om zomaar even over te stappen. Pas als je veel kilometers maakt zou er een omslag kunnen komen met de huidige benzineprijzen, maar de vraag is, hoe snel je dat ‘er uit’ hebt. Voor de prijs van een leuke relatief kleine elektrische auto (en ik vind er echt maar weinig mooi), kan ik ook mijn huidige (wél mooie) ruime benzineauto vervangen voor een nieuwe.
Er wordt geroepen dat je vanaf 2030 geen nieuwe niet-elektrische auto’s meer mag kopen. Dus ik verwacht dat de komende 8 jaar nog veel ontwikkeling te verwachten is op dat gebied en dat ze op termijn goedkoper, beter en aantrekkelijker worden. Tot die tijd rijd ik lekker in mijn Alfa :)
Goed om te lezen van een ervaringsdeskundige Suuz! Wij maken niet zo heel veel kilometers dus wat dat betreft is overstappen dus nog niet lonend vrees ik.
Wij zijn aan het nadenken over een elektrische auto, de laadpalen staan al in de wijk waar meerdere auto’s gebruik van maken.
We hebben al tekort aan leidingen, sommige bedrijven kunnen niet bouwen omdat er geen elektriciteitscapaciteit geleverd kan worden, sommige grote zonnevelden kunnen niet aangelegd want geen infrastructuur en geen medewerkers om het werk uit te voeren.
Als iedereen zijn eigen laadpaal voor de deur neemt, is dat nog erger.
En al helemaal een facebook datacentrum, die slokt belachelijk veel energie op, terwijl een bedrijf als facebook wel eerst rondkijkt in Europa waar ze de meeste subsidies kunnen trekken voor hun pand. Een datacentrum verbruikt 115 windturbines van 175 meter hoog bijvoorbeeld. Willen we dit echt?
Ondertussen mag ik als huurder niet drie zonnepanelen op mijn dak, waarmee ik mijn eigen verbruik uit de zon kan halen.
Wat vervelend Greet dat je geen zonnepanelen mag! Waarom is dat? Ik kan me voorstellen dat het idee je aanspreek om voor je eigen verbruik de energie van de zon te gebruiken.
Interessant, dat is weer stof om over na te denken.
Ik vind die elektrische auto’s ook echt prachtig! Maar wel een heel gedoe inderdaad.. Wel heerlijk dat je een elektrische fiets hebt! Dat lijkt mij zooooo fijn!
Ik vind een elektrische auto nog veel te duur en bovendien zijn er nog te weinig herlaadpalen. Wellicht zal dit in de toekomst wel veranderen en dan wil ik het wel overwegen
Allemaal heel mooi, maar zoals je schrijft, het blijft toch een investering die nogal wat centen kost.
Ja, ik denk dat veel mensen gaan hopen dat die kabels lang genoeg zijn want vele mensen hebben een voortuintje.
Mijn klein autootje verbruikt best weinig dus hoef ik me gelukkig nu nog niet te veel zorgen te maken.