Krijgen kinderen teveel vrijheid?

opvoeden

Ik vind opvoeden behoorlijk moeilijk! Toen de kinderen nog klein waren, draaide het vooral om verzorging. Maar nu stellen ze me voortdurend voor lastige vraagstukken. Wat mag, en wat mag niet. Waar liggen mijn grenzen? Het is kinderen eigen om tegen grenzen aan te duwen. Dus hoe streng zijn mijn grenzen?

En is: ‘Omdat ik het zeg een argument dat je mag gebruiken?!’

Gisteren was ging het discussieprogramma Arena over de vraag: krijgen kinderen teveel vrijheid?

Ik schreef een post over op Het Moederfront!

Wat vind jij van het simpele argument: ‘Omdat ik het zeg?!’

Similar Posts

13 Comments

 1. Heel soms zeg ik dat, als ik discussies zat ben of zelf aan een eindje ben. Maar meestal probeer ik uit te leggen waarom iets niet kan. Ik heb het idee dat als kinderen een (goede) reden weten ze eerder geneigd zijn ernaar te handelen.
  Aan de andere kant, als ze eigenwijs blijven dan hebben ze gewoon te luisteren of ze het nu begrijpen of niet.
  Maar als ze ouder worden gaan ze toch steeds meer zelf doen en laten wat ze willen en je bent blij als je ziet dat het goede keuzes zijn maar minder leuk is het als dan niet zo is.
  Opvoeden = moeilijk!

  1. Ik leg het ook uit. Ik dacht altijd dat als je maar helder toelicht waarom je iets zo beslist, ze het makkelijker kunnen accepteren. Maar bij mijn middelste zoon helpt het niet. Die blíjft maar zeuren…

 2. Leuke discussie!
  Wat is vrij opvoeden? Ik weet niet of ik vrij opvoed of streng. Hier zijn gewoon regels, maar ze mogen wel veel. Die jongen die vrij opgevoed was noemde dat hij graag hutten bouwde en vaak vies was. Is dat een vrije opvoeding? Welnee, dat is gewoon lekker spelen. Die kleding was ik wel weer. Ze moeten met buitenspelen wel oude kleding en schoenen aan en als ze zo vies zijn op de mat uitkleden. Is dat streng of vrij?

  Ik zeg rustig tegen de kinderen ‘omdat ik het zeg’ Ik vind het niet nodig om alles uit te leggen aan mijn kind. Ook niet als ze 14 zijn. Maar er is heus ook wel overleg mogelijk hoor.

  1. Ik vond ook dat dat buitenspelen niet per sé hetzelfde is als een niet strenge opvoeding. In buitenspelen ben ik ook heel makkelijk. En vieze kleren zijn ook geen punt. Ik ben allang blij als ze lekker buiten gaan spelen.

   Ik heb de ‘Omdat ik het zeg’ kaart vorige week voor het eerst gebruikt. Mijn middelste zoon wist van geen ophouden. Dus uiteindelijk kwam het daar op neer…

   1. Voor mij is het ook zeker geen veelgebruikt zinnetje, maar soms kunnen ze gewoon doordrammen. Eindeloos! Dan is het op den duur gewoon heel simpel: omdat ik het zeg!

 3. Ik heb het programma niet gezien, maar toevallig liep ik afgelopen weekend tegen de “Ben ik te beschermend”vraag aan.
  Mijn dochter van net 16 wilde met een groep vrienden s,avonds naar de stad en daarna bij een van die vrienden blijven slapen met zijn allen. De slaapspullen zouden met de fiets mee gaan . Ik vond dat geen goed idee want hangen in de stad vind ik persoonlijk al niets, laat staan s,avonds, en dan ook nog op een uitgaans avond! Ik heb haar wel een goede uitleg gegeven , en gelukkig begreep ze me. Maar haar vrienden helaas niet die vonden ons maar streng en zo zou ze nooit zelfstandig worden enz.
  Toch heb ik mijn standpunt aangehouden en gelukkig bleken het goede vrienden te zijn want ze hebben er een film avond van gemaakt en dus mocht ze toen wel daar heen.
  Maar ik vroeg me wel de rest van de avond af waarom die andere ouders hun kind wel in de stad laten rond hangen. opvoeden is denk ik op een juiste manier los laten maar waar is de midden weg??
  oja het, Omdat ik het zeg gebruik ik niet. Ik heb dat vroeger zelf altijd aan moeten horen en begreep er toen niets van, ik bleef dus maar zeuren (eigenlijk om uitleg) dus dat wil ik niet bij mijn kinderen.

 4. Mijn kinderen zijn nu volwassen. Ik denk dat het belangrijk is om helder en consequent te zijn. Nee was bij mij nee en bleef nee. Ja was ook echt ja. En soms vroeg ik even bedenktijd als er iets gevraagd werd. Ik gaf altijd aan wanneer het antwoord zou komen. Soms binnen tien minuten en soms pas de volgende dag. Het antwoord kwam wel altijd op het moment dat ik gezegd had ( of ook wel eens iets eerder)
  Op mijn vraag aan hen of ik nu een strenge moeder was in hun jeugd, kreeg ik van mijn jongste het volgende antwoord. Mam, je was niet streng. Wel super duidelijk.
  En ja, ik gaf hen ook de mogelijkheid onder mijn vleugels vandaan te kruipen en de wereld te ontdekken. Uit gaan: geen probleem. Wel met elkaar thuis komen( met de groep) en op de afgesproken tijd. Dat is altijd goed gegaan. Hoe ouder hoe ruimer de grenzen. Natuurlijk, ze zijn alle twee een keer flink dronken geweest. Zelf de troep op laten ruimen en een gesprek daarover was voldoende. Roken: ook door beiden geprobeerd. Ik word niet boos. Zet samen met het kind de voor en nadelen op een rij. Dit werkte niet voor de jongste. Ik heb hem het advies gegeven in gesprek te gaan met zijn oma. Zij rookt 55 jaar en heeft een ” smakelijke” hoest, is snel benauwd. Hij heeft geen gesprek met haar gehad, wel goed naar haar gekeken en geluisterd toen ze dat weekend op bezoek kwam. Dat hielp ( gelukkig want ik heb een gruwelijke hekel aan roken en aan de geur). Iedereen mag fouten maken, zeker kinderen. Al doende leert men!

 5. Ik viel van de week toevallig in het programma en vond het wel boeiend. Heb er ook iets over geschreven, het blijft me namelijk altijd bezighouden dat opvoeden ;) Je kan het niet goed of fout doen. De opmerking “omdat ik het zeg” gebruik ik ook wel eens, om van het gezeur af te zijn… Afhankelijk van de situatie leg ik dan soms later uit waarom ik dat zei.

 6. Ik vind dat dat best kan, vooral bij jonge kinderen! Maar ja, ook bij oudere kinderen. Soms hebben ze het inderdaad gewoon nodig! Wat je zegt over de uitleg en je zoon dan nog zo door kan drammen: houd het bij 1 keer uitleg. Dan is het wel duidelijk en daarna mag je dus best kort zijn; ipv ” omdat ik het zeg” kun je dan zeggen ” ik ben duidelijk geweest” of ” je weet wat ik hebt gezegd… en vervolgens het gezeur negeren. Maar JA, dat is soms heel moeilijk!! Oudere kinderen accepteren het vaak niet wanneer je alleen ”omdat ik het zeg” zegt, ze hebben behoefte aan meer uitleg. Maar ze hebben ook behoefte aan grenzen, dus vandaar niet te lang doorgaan met uitleg en niet in eindeloze discussie verzanden.

   1. Haha, heb je dat weer! Ik zeg dan gewoon iets als: ” Ja, het is wel goed.” Want waarschijnlijk weet je dat hij het dondersgoed heeft gehoord!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.