Koninginnedag 2011 en Koninginnedag 1980

Schermafbeelding+2011 04 30+om+11.45.22

Ik vind rituelen en gewoontes belangrijk in een gezin. En dus eten we elke laatste zondag van de maand patat, kijken we op vrijdagavond met het hele gezin Buffy the Vampire Slayer met een bak chips, en wandelen we op Koninginnedag naar de stad voor de vrijmarkt.

Dit jaar had ik eigenlijk niet zo’n zin, omdat ik opzag tegen de drukte, maar we waren er al om tien voor negen, en toen viel het nog wel mee. En prompt vonden we voor mijn dochter een standaard voor haar keyboard voor 7,50. Dat was echt een fijne vondst want op Marktplaats was de goedkoopste 20 euro. De stemming zat er toen meteen goed in!

Mijn zoon Ot (10) kocht 7 Donald Duck pockets voor 3,50 en zit daar nu lekker in te lezen. Piet (7) kocht een plastic zwaard van 25 cent, en Teuntje (12) kocht een Suske en Wiske boek van 1 euro.

Iedereen was erg blij met de aankopen, en inmiddels hebben we de rust van thuis weer opgezocht!

Míjn Koninginnedag als kind

Terwijl we naar de stad wandelden had ik het er met mijn man over dat ik als kind het hele Vrijmarkt principe niet kende. Wij woonden in het buitengebied, en op Koninginnedag gingen we naar ‘Zaal Nijhof’ in het dichtstbijzijnde gehucht, en dan draaide De Meester een film voor ons van de Chivvykids. De Chivvykids beleefden allerlei doldwaze avonturen, en ik vond het geweldig. We kregen zelfs een glas lauwe ranja. De rest van de Koninginnedag was een soort saaie zondag.

Mijn Koninginnedagen als kind waren dus heel anders dan die van mijn kinderen!

Zijn jouw Kinder-Koninginnedagen anders dan die van jóúw kinderen? Of hetzelfde?

Similar Posts

9 Comments

 1. Wij bouwen er een feestje van, Uk en ik…nu moet ik daar wel bij zeggen, dat wij wel vaker feestjes organiseren…vaak zonder directe aanleiding, maar gewoon, omdat we er zin in hebben ;)

 2. Koninginnendag van mijn jeugd.. je zet me aan het denken maar ik kan me met de beste wil van de wereld gewoon niet herinneren dat wij ooit koninginnendag vierde.
  Het viel in vakantie periode dus ik denk zelf dat we dan rond die periode op de camping waren of zo.. geen idee!

 3. Bij ons werd niks aan koninginnedag gedaan thuis. Tenminste kan me niet herinneren. Je zag in de verte de vlag wapperen en dan dacht je o ja de koningin is jarig en dat was het.
  Zelf vind ik het niks die vrijmarkt, ja voor kinderen is het leuk. Wij zoeken altijd de rommelmarkten er uit voor een goed doel, daar vind je echt het betere spul.

 4. Bij ons in het dorp kreeg je vroeger op school een stempelkaart en maakte je een oranjehoed en ging je allemaal op het dorpsplein spelletjes doen bij de grote feesttent. Ook was er elk jaar een vijfkamp.
  De ochtend begon trouwens bij de sluis waar de muziekvereniging speelde en de burgemeester de bevolking toesprak.

  Nu wonen wij in een stad en voor ons kind is de belevenis heel anders. Op school wordt er eigenlijk niets aan Koninginnedag gedaan of gemaakt.

  Maar wij maken er onze eigen traditie van. Op de avond voor Koninginnedag gaan wij vast over de vrijmarkt en kijken wij s avonds naar het grote vuurwerk dat elk jaar af wordt gestoken. De volgende ochtend kijken wij om 10 uur naar de Koningin op tv en eten wij een oranjegebakje of iets wat er op lijkt ;) Daarna op de fiets naar het stadspark voor de kindervrijmarkt en als afsluiter een ijsje eten en weer naar huis.

  Dit jaar heeft onze zoon 2 gezelschapsspellen gescoord, een spelletje voor op de pc en een stoere legerpet ;)

  Leuk dat je kinderen ook zo blij zijn met hun aankopen. Hier ook de hele middag al spelletjespret.

  Groetjes Isabelle

 5. Mijn kinderen zijn nu 18+ en gaan zelf op pad. Toen ik een kind was vond ik de kermis het hoogtepunt op koninginnedag. Die kermis stond er dan een week en ik probeerde elke dag wel even te gaan, met of zonder vriendinnen. Ik at altijd een suikerspin al werd ik er misselijk van. Ook kocht ik een kaneelstok, noga en een wijnbal. Daarna was ik meestal ziek. Gek hè?

 6. ik herinner me Koninginnedag 1961. ik was 12 jaar. Kreeg een mooie oranje strik in m,n (korte) haar. eerst m,n moeder helpen de was van 10 personen te doen en ging toen met school naar het centrum om daar het wilhelmus te zingen. Als dank kregen we een glaasje ranja en mochten toen weer naar huis gaan. je ziet het het was een koninginnedag om nooit te vergeten, Gr. Cisca, Servie

 7. Er was het defile langs Soestdijk, met geschenken van de provincies en overzeese gebiedsdelen voor Juliana. En ook padvinders en zo. Het duurde altijd erg lang, de kleine prinsjes verveelden zich zichtbaar, de Koningin en prinsessen droegen doorzichtige paraplus zodat ze bij regen zichtbaar waren voor het volk.
  Verder was er nooit iets te doen, maar tv kijken was in die tijd bijzonderder dan nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.