Kokendwaterkraan: luxe of must-have?
Last updated on September 2nd, 2024 at 09:30 am
Zin in een kopje thee?
Dat maak je snel en makkelijk met een kokendwaterkraan.
Pasta koken?
Met een kokendwaterkraan win je een boel tijd!
Inmiddels heeft 16% van de Nederlanders een kokenwaterkraan. In 2020 was dat 11 procent, lees ik op de website van Trouw.
Is een kokendwaterkraan een must-have?
Wat is een kokendwaterkraan?
Een kokend water kraan is een type keukenkraan dat direct kokend kraanwater levert! Kortom, het is een kraan waar kokend water uitkomt. Dat betekent een temperatuur van 100 graden.
Een combi Grohe
Naast de ‘gewone’ kraan waar kokend water uitkomt, heb je ook een combi versie. Bijvoorbeeld de combi Grohe/Grohe Red. Die geeft zowel kokend heet water, als gewoon warm water. In dat geval worden koud en heet water gemengd.
En er is ook nog een 3 in 1 versie! Dan heb je zowel kokend heet water als warm en koud water! Hieronder een voorbeeld van een 3 in 1 kokendwaterkraan:
Hoe werkt een kokendwaterkraan?
Het water komt natuurlijk niet vanzelf kokend uit de kraan. Een kraan waar kokend water uitkomt bestaat uit de volgende onderdelen:
- De kraan zelf natuurlijk.
- Een kokendwaterreservoir. Dit is een aparte tank onder je gootsteen. Hierin wordt het water verwarmd en opgeslagen. Je hebt deze tanks in verschillende formaten. Zo is er een boiler waar 3 liter in kan, en een boiler waar 7 liter in kan.
- Een verwarmings-en regelsysteem. Dit regelt de temperatuur van het water.
- Veiligheidsmechanisme. Bijvoorbeeld een kindveilige knop of automatische uitschakelfunctie.
- Een mengventiel. Dit onderdeel mengt het kokende water met koud water om de juiste temperatuur te bereiken en te voorkomen dat het water te heet wordt.
Hieronder zie je de verschillende onderdelen prachtig in beeld:
Nu terug naar mijn vraag: is een kraan waar kokend water uitkomt een must-have of een luxe?
4 voordelen van een kokendwaterkraan
- Omdat je niet meer hoeft te wachten tot het water kookt bespaar je tijd. Weliswaar is een snelkoker snel, maar een kokendwaterkraan is nog sneller ; )
- Je bespaart ruimte op je aanrecht. Een fluitketel of waterkoker is niet meer nodig.
- Je bespaart water, omdat je voor bijvoorbeeld een kop thee niet meer water gebruikt dan nodig is. In een snelkoker doe je vaak wat meer water, dan je uiteindelijk gebruikt voor thee.
- Het is makkelijk en snel.
- Het water hoeft maar een kleine afstand af te leggen! Vanuit de boiler in je aanrechtkastje, huppekee de kraan uit!
Hoe zit het met de nadelen? Zijn die er?
3 Nadelen van een kokendwaterkraan
- Een kokendwaterkraan is doorgaans duurder dan een gewone kraan.
- Het vat met water neemt kostbare ruimte in onder in je aanrechtkastje.
- Omdat een kraan waar kokend water uitkomt meer onderdelen heeft dan een gewone kraan, is er wat meer kans op problemen en zijn reparaties daardoor duurder. Zo moet de boiler regelmatig worden onderhouden om kalkophoping te voorkomen.
Wat zegt de Consumentenbond over kokendwaterkranen?
Helaas kon ik geen test van kokendwaterkranen vinden op de website van de Consumentenbond. Maar ze noemen dit type kraan wel een energievreter. Volgens de Consumentenbond gebruiken ze stroom voor het opwarmen van het water én in de standby-stand.
Gemiddeld kost zo’n kraan €114 per jaar. Een waterkoker is met €32 per jaar een stuk zuiniger.
Milieucentraal over kranen waar kokend water uitkomt
Volgens Milieucentraal kost een kokendwaterkraan 23 tot 70 euro per jaar. Dat is bijna de helft van wat de Consumentenbond zegt! Maar net als de Consumentenbond zeggen ze bij Milieucentraal dat dit type kraan geen zuinige keuze is.
Ze tippen: als je er eentje koopt, let er dan op dat hij goed geïsoleerd is! Daardoor is er minder energie nodig om het water op temperatuur te houden.
Kokendwaterkraan: luxe of must-have? De conclusie!
Als je nooit een kokendwaterkraan hebt gehad, dan kun je prima zonder. Maar mensen die eenmaal zo’n kraan hebben gehad, willen hem graag houden. In de Facebookgroep Huishouden op rolletjes zegt iedereen met een kokendwaterkraan dingen als:
‘Nooit meer zonder!’ en ‘Ik wil hem nooit meer missen!’
Hij is namelijk erg handig.
Het is dus tegelijkertijd een luxe als een must-have : )
Wat dat betreft lijkt hij denk ik op een robot stofzuiger. Eerst denk je:
‘Wat een onzin, dat kan ik prima zelf!’
Maar als je hem eenmaal gebruikt is hij toch wel erg handig.
Wat zijn jouw ervaringen met een kokendwaterkraan?
Gebruikte bronnen onder andere Saniweb, Consumentenbond, Milieucentraal, Facebookgroep Huishouden op rolletjes, Trouw
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Zodra we gaan verhuizen zou de kokendwaterkraan wel op mijn wensenlijstje staan.
Milieucetraal rekende met een verouderde kWh prijs van 25 cent. Met het prijsplafond komen zij op 40 tot 125 euro. Boven het prijsplafond (en de kans is daarop groot met dit soort gadgets) is het nog wat duurder. Als je slim bent dan schakel je hem uit tussen 20 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s-ochtends. In die tijd heeft een gemiddeld mens geen warm water nodig. Waarschijnlijk zit zo’n optie in dergelijke apparaten.
Ik vermoed dat je er vooral iets aan hebt als je gasvrij bent en voldoende zonnepanelen op het dak hebt. In dat geval zou ik ook zo’n ding willen voor de douche. In GB bestaan die al jaren, maar hier mag het niet vanwege de veiligheid. Hoe je gasvrij aan warm douchewater wilt komen weet ik niet. Waarschijnlijk met zo’n dure boiler.
Zelf heb ik het niet nodig. Thee vind ik niet lekker. Heb het liever zonder thee en kouder en dat tap ik zo uit de gewone kraan. Warm afwaswater komt uit m’n kleine combiketel en daar betaal ik 4 euro per jaar aan gas voor.
Het lijkt mij enorm luxe maar soms ook heel erg fijn. Vooral als je weinig tijd hebt.
Ik heb nog een gewone kraan. Wat je niet hebt, kan je niet missen. Het is vooral de plaatsinname onder de gootsteen dat mij afschrikt.
Ja, dat zou ik ook lastig vinden. Die ruimte wordt bij mij nu ingenomen door een bakje voor organisch afval en schoonmaakspullen.
Wij hebben er twee jaar geleden een gekocht, niet van het dure merk, maar een ander merk. Ik vind het geweldig! Ik drink veel thee, alleen daarom is het al handig. Met de kosten heb ik me niet bezig gehouden.
Fijn dat het goed bevalt mevrouw Niekje.
Ik riep ook altijd dat het voor mij niet hoefde, maar sinds ik m heb vind ik het heel handig en gebruik ik hem veel vaker dan ik gedacht had. Wij hebben het merk Quooker, en omdat mijn man in keukens doet konden we hem goedkoper aanschaffen. Overigens is er nu ook een variant die ook bruisend water geeft, dus gewoon water, kokend water, en bruisend (koud) water.
Deze staat op de zaak in de kantine, en er wordt veel gebruik van gemaakt, hup even je beker eronder en je hebt een glas bruisend water… scheelt een hoop plastic flessen kopen en op voorraad houden.
Dat is wat ik er ook over hoor: eerst hoeven mensen hem niet zo nodig, maar als je hem eenmaal hebt is hij toch wel erg handig ; )
Ik wilde er altijd eentje hebben. Totdat ik de prijs zag. Ik gebruik wel gewoon mijn knalroze waterkoker
Dat is ook leuk Tessa!
Een kraan die alleen maar kokend water kan leveren is erg onhandig. Hoe kom je dan aan koud water?
Als ik kokend water wil hebben zet is de kop of kan met water in de magnetron.
Nee de kraan geeft gewoon koud en warm water, maar met een speciale draaibeweging zet je het mechanisme in werking om kokend water uit de boiler te tappen.
Hij biedt ook koud water Vlierbloesem.
Helaas hebben wij er geen, maar ik zou er wel een willen hoor! Ideaal om direct goed heet water uit je kraan te kunnen krijgen voor een kopje japanse thee!
Nu ben ik benieuwd naar Japanse thee Angelo.
Precies wat jij zegt; mijn dochter heeft er een en is er blij mee. Ik heb er nooit een gehad en mis hem ook niet.