Koken met Karin: Kleine moeite, groot effect

koken met karin, kleine moeiIk ken Karin Luiten ondertussen vooral van haar kookboeken waarin ze je leert hoe je zonder pakjes en zakjes moet koken.

Maar het boekje Koken met Karin, met als ondertitel Kleine moeite, groot effect is denk van voor die tijd. Het kwam uit in 2007 en is ook heel anders opgezet dan eerder genoemde kookboeken.

Klein, grappig boekje met strips

Het is een klein vierkant boekje, en in plaats van foto’s staan er grappige striptekeningen in die Karin zelf heeft gemaakt. Hoe leuk die tekeningen ook zijn, ze kunnen wat mij betreft niet goed maken dat er geen foto’s van de gerechten in het boekje staan.

Ook vond ik de moeite die nodig is om de gerechten te maken niet zo klein als ik had gehoopt. Ik geef het toe, ik ben ook wel een heel erg gewone huis, tuin, en keuken kok maar ik vond de meeste recepten vrij apart. Zoals bijvoorbeeld ‘vijgen uit de oven met rauwe ham en tijm’.  Of ‘chococappuccino’.

Lukraak en vaag

Daarnaast vond ik Karin vrij lukraak en vaag over hoe je dingen nou precies moet klaarmaken en hoeveelheden. Ik heb echt geen idee wat een ‘snufje’ zout is. Ik heb liever een exact aantal grammen. En de leuke aardappels die er uit zien als luxaflex doordat je er een inkeping in maakt vond ik ook lastig: want hoe ver moet je die inkeping nou maken?! Centimeters graag Karin, want anders weet ik het niet!

Conclusie over Koken met Karin

Ik vond Koken met Karin kleine moeite, groot effect gezellig om in bed te lezen. Maar als kookboek had het wat mij betreft twee belangrijke tekortkomingen:

 • Geen foto’s van de gerechten
 • Te vage omschrijving van het klaarmaken en de hoeveelheden

Als je echt dingen wilt maken die Karin Luiten heeft bedacht, dan raad ik daarom haar nieuwere kookboeken aan. Daar staan in ieder geval wél foto’s in, en is ze ook wat specifieker.

Praktische informatie

Koken met Karin kleine moeite, groot effect is voor 16,95 te ko0p bij bol.com. Maar ik vind dat relatief duur voor wat dit boekje is.

Similar Posts

6 Comments

 1. koken is geen exacte wetenschap. Ik vind al die precieze hoeveelheden juist helemaal niet nodig. Ze zetten je volkomen op het verkeerde been wat voldoende is voor jou situatie. De meeste recepten zijn voor 4 personen. Leuk: grote eters, kleine eters, volwassenen, kinderen. Wat als je met veel meer of veel minder bent.
  Juist door te proberen kom je tot iets. En bij de volgende ronde verbeter of verander je dingen. En die foto’s zijn toch in scene gezet met allerlei hulpmiddelen, zoals het op de foto is is het vaak niet meer te eten.
  Die mooie drijvende doperwt in de soep: die soep staat letterlijk stijf van de gelatine zodat die erwt geplaatst kan worden. Nee dan maar geen foto, dan is het resultaat ten minste altijd naar verwachting.

  1. Ik denk dat je voorkeur voor precieze recepten of juist wat lossere aanwijzingen erg samenhangt met het soort kok je bent. Zelfs misschien wel met je persoonlijkheid! Ik houd erg van duidelijkheid en structuur, en ben niet een creatieve kok. Ik kook. Maar daarmee is het ook wel gezegd.

 2. Een snufje zout is de hoeveelheid die je tussen twee vingers uit de zoutpot kunt pakken. Ik denk dat weinig mensen nog een pot hebben, maar zelf gooi ik wat zout op mijn hand en pak het dan op. Karin heeft trouwens ook een leuk blog , ik ben even de titel kwijt , even googlen.

 3. Vaak als ik een recept zie dan pas ik dat in mijn hoofd al aan met dingen die we lekker vinden en al in huis hebben. Ook de hoeveelheden pas ik aan naar behoefte. Net zoals Lobke zegt is koken geen exacte wetenschap.
  Ik kook al jaren zonder pakjes en zakjes en kijk amper of nooit in een kookboek.
  Een tijdje terug had ik vrienden te eten en na het eten ging zij in de vuilnisbak kijken. Ze was op zoek naar het pakje van de heerlijke champignonsaus. Later hebben we er samen heerlijk om gelachen en vriendin ging met het recept van de saus naar huis ;)

 4. Ik heb al de kookboeken van Karin in huis, vind ze fantastisch. Niet alleen om vanuit te koken maar ook om te lezen en de ‘bewustwording’ hoe simpel koken kan zijn zónder pakjes en zakjes. Ik maak al maandenlang de cruesli (granola) ‘van’ Karin, heerlijk en simpel!

  Hartelijke groet, Noor

 5. Ik ken ze niet, maar denk dat dit voor mij ook niet echt zou werken. Ik wil het namelijk eerst graag precies weten en daarna ga ik er wel mee aan de gang qua experimenteren en stoeien enzo. Maar wel graag eerst precieze instructies!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.