Wat mag een kindertraktatie kosten?

kindertraktatie

Als je kind op de basisschool jarig is, dan wordt er meestal getrakteerd in de klas.

Over die traktaties zijn hele boekwerken met ideeën verschenen! Zoals het boek Nieuwe Kindertraktaties. En wie kent ondertussen bijvoorbeeld niet de komkommer krokodil! (Zie ook het plaatje bovenin deze post).

Daarnaast zijn kindertraktaties ook voer voor discussie. Want in bijna elke schoolgids roepen scholen op om toch vooral gezond te trakteren. Maar in de praktijk houdt de meerderheid zich daar niet aan. Sterker nog, het is mijn ervaring dat de juffen zich er zelf ook niet aan houden! Menig juf trakteert op haar verjaardag op een zakje chips. Dat werkt niet echt motiverend op de ouders denk ik.

Drie soorten kindertraktaties

Feitelijk zou je kunnen zeggen dat er drie soorten kindertraktaties zijn:

 1. De gezonde kindertraktaties. Denk aan een doosje rozijntjes, of het klassieke stekelvarken met daarop sateprikkers met kaas, druif en mandarijn. (En ja, ik weet dat kaas inmiddels ook een slechte naam heeft, maar toch wordt dit vaak nog als gezond beschouwd.)
 2. De geknutselde traktaties. Dit zijn traktaties waar meestal de moeder flink wat uren in heeft gestoken om ze te maken. Deze traktaties kunnen zowel gezond óf ongezond zijn.
 3. De snoeptraktaties. Bijvoorbeeld het bekende zakje chips of een marsje/snickers/nuts snoepreep.

Wat mag een kindertraktatie kosten?

Afgezien van de vraag of een kindertraktatie gezond moet zijn, is er nog een andere interessante vraag:

Hoeveel mag zo’n kindertraktatie eigenlijk kosten?

Voor mij geldt: ‘Maximaal een tientje!’ Dat vind ik echt wel genoeg. Daarmee kun je zelfs best gezonde traktaties maken. Bijvoorbeeld door een winterpeen in lange stukken te snijden en er zo’n klein kuikentje op te zetten. Niet veel werk, gezond, en het oogt leuk.

Maar in de krant kwam ik een artikel tegen waarin drie dames vertelden wat zij uitgeven aan een traktatie op school. En dat  waren bedragen van 15, 25 en zelfs 35 euro! Dat laatste vind ik echt absurd veel. Nu ben ik dus benieuwd naar wat anderen uitgeven aan een kindertraktatie.

Ik heb zelfs nog op de website van het Nibud gekeken of zij hier nog iets over zeggen, maar helemaal niets!

Hoeveel geef jij uit aan een kindertraktatie op peuterspeelzaal, of school?

25 Responses to Wat mag een kindertraktatie kosten?

 1. Toevallig was mijn jongste dochter gisteren jarig! Ze is 8 geworden. Dus ik zat midden in de trakaties… Op school doen ze niet moeilijk over snoep of fruit of worst ofzo. Er word zelfs regelmatig op frikandellen getrakteerd! Dat zou ik zelf nooit doen, heel de school stinkt… Ik had voor mijn dochter bij de Action een snoeptaart gehaald. Ziet er heel leuk uit. Het zijn 30 lolly’s met een spekje en nog een gekleurd snoepje in een ronde platte piepschuim vorm geprikt. De vorm was bekleed met felroze papier.Was volgens mij 5 of 6 euro. Dat vind ik ook genoeg. Leuk of lekker betekend niet duur! En alle kinderen vinden het lekker.

 2. Ligt er vooral aan wat, ik wil dit jaar de mini emmers zand uitdelen van de action. Dus ben in totaal rond de 20 euro kwijt voor 16 kinderen. Wordt ook de eerste keer trakteren. Liever wat meer geld en leuke traktatie dan snoep of ‘rommel’. Toen ik zelf trakteerde omdat ik was bevallen was ik een paar euro kwijt.

 3. Het is wisselend wat ik er aan uit geef. Dit jaar was het laatste jaar trakteren van het laatste kind en heb ik uitgepakt met zelfgebakken cakejes met een oreo koekje erop. Maar ik heb ook wel eens twee zakken chips gekocht 😉

 4. Mijn jongste (inmiddels ook op de middelbare school) is in juni jarig en vond het altijd leuk om ijsjes te trakteren. Dat waren meestal raketten of perenijsjes dus voor max €5 klaar voor de hele klas en waterijsjes vallen nog onder “gezond” categorie. Aan extra frutsels erbij heb ik nooit gedaan ervaring met eigen kinderen leerde dat die poppetjes, balletjes etc al gauw in een hoekje belandde.

 5. Ha, leuke timing! Sophie is zaterdag jarig 😉
  Ik vind het zelf als moeder wel echt heel belangrijk dat er gezond getrakteerd wordt, want met 30 kinderen in de klas is er bijna elke week wel eentje jarig.

  Vorig jaar had ik allemaal (ik, zei de gek ;)) engeltjes gehaakt. Was wel erg leuk maar veel werk.
  Dit jaar heb ik leuke bekertjes gekocht van papier, kostte €4,- en daarin gaat lekkere zelfgemaakte popcorn en misschien nog een blokje suikervrije chocola. Zo hebben de kinderen een traktatie die ze echt allemaal lekker en leuk vinden en toch ook echt niet ongezond is.
  Dus wij komen ook niet boven dat tientje uit.
  Groetjes!

  • Die bekertjes met zelfgemaakte popcorn vind ik een erg leuke traktatie. Zeker omdat het ook niet ongezond is. Wat dat betreft heb je wel een punt natuurlijk: bij een grote klas is er anders elke week wel een (ongezonde) traktatie.

 6. Ik sta er verbaasd van te kijken waar kinderen allemaal op trakteren. Vooral op het kinderdagverblijf is het erg. Hele cadeautjes komen onze kant uit. Op de creche trakteer ik altijd op zelfgebakken cake met slagroom en als ze voor de laatste keer gaan omdat ze vier worden “echte”taart. Ik vind het zwaar overdreven om emmertjes met schepjes e.d. te trakteren of tig snoepjes.
  Zoon heeft bij de kleuters steeds op ijs getrakteerd, een raket dus voor nog geen drie euro was ik klaar elke keer. Nu zit hij alleen in groep 4 en mogen de ouders niet meer komen dus wordt ijs trakteren al weer moeilijker. Hij wil het wel graag dus ik zal even vragen of er een vriezer is waar ze ‘s ochtends in kunnen. En anders moeten we nog even overleggen wat het word samen. Het hoeft van mij niet heel gezond want er zijn maar 10 kindjes in de klas dus ook niet zoveel verjaardagen. Ik zou er wel anders over denken als er 30 in de klas zouden zitten want dan is er altijd wel iemand jarig.
  Hier doen de meesters en juffen het samen op een woensdagochtend in april/mei dmv een leuk programma door het dorp en wat lekkers en samen eten op school om half 12. Vorig jaar was het nasi en dit jaar weet ik het niet meer, maar dat komt meer omdat je nu minder betrokken bent bij school omdat hij zelf gaat en komt.

 7. Phoe het is al een flinke tijd terug dat er hier getrakteerd is maar wij maakten vaak zelf de traktatie. Toen de meiden nog in de onderbouw zaten werd er ook flink bij geknutseld , en dan daar iets aan geplakt in de vorm van een K3 koek of iets dergelijks. In de bovenbouw werden het zakjes ships of cup cakes , maar nooit extreem duur of helaas gezond want dan vonden de klas genootjes je traktaties niet leuk genoeg,

 8. Als ik eerlijk ben: als ik nog kind was, zou ik ook veel liever een snoepje of zakje chips willen dan zo’n komkommerkrokodil. En ik moet wel er een beetje van zuchten als zelfs kaas in twijfel wordt getrokken of dat wel gezond is. Een verjaardag is nog wel altijd een verjaardag en geen dieet,gezondheids/superfood feestje of zo.

 9. Ik kom ook niet op hoge bedragen uit hoor. Ik heb de laatste keer pannenkoekenslakken gemaakt met griekse yoghurt, maar ik heb ook al een keer zelf mini-krentenbollen gemaakt in de vorm van olifanten.

 10. Ik wordt hier eigenlijk best een beetje moe van. Mijn kinderen zijn inmiddels in de 30 en deze tijd ligt dan ook al weer ver achter mij. Ik zie het wel bij de kleinkinderen, je hebt ouders die elkaar de loef proberen af te steken door zo origineel mogelijk uit de hoek te komen. Er zijn ouders die iedereen hun gezonde levensstijl willen opdringen, en vervolgens lijkt het voor de kinderen helemaal niet meer op een traktatie. Even voor de duidelijkheid, zelf eet ik alleen puur en zoveel mogelijk (Curacao heeft niet alles) biologisch. Geen frisdranken, geen suiker. Maar wat is er mis als kinderen een keer iets snoepen, toch niet alle snoep is gif. Tanden poetsen en lekker met buitenspelen alle overtollige binnengekregen voedingswaren eraf spelen. Dat vind ik namelijk een heter hangijzer als een keer snoep. Het hangen en dichtslippen van de Nederlandse jeugd voor de tv en computer. Buiten dat worden ze er in mijn ogen ook een beetje contact gestoord van. Goed, ik heb mijn mening gegeven.

  Bedragen kan ik niet over meepraten, ik heb geen flauw idee.

  • Elke tijd heeft zo’n kenmerken. En deze tijd kenmerkt zich onder andere door steeds buitenissigere en bewerkelijkere traktaties.

   Ik begrijp dus nu dat traktaties soms een soort cadeautje zijn, en niet meer iets eetbaars.

 11. Mijn meisje (4) heeft ook net getrakteerd en ze wilde graag bellenblaas trakteren. Ik dacht dat dat heel duur zou zijn, maar die zijn 0,30 per stuk. En ze heeft 24 kids in de klas, dus €7,20 plus nog een zakje rozijntjes, die plakte ik erop.

  Toen ze een paar weken geleden afscheid nam van de peuterspeelzaal, hadden we leuke zakjes van de action met stempels van de hema, ballonnen en smarties erin. Volgens mij al met al ook niet zo heel duur en toch wel bijzonder.

 12. Ik ga ook voor een leuke en lekkere traktatie onder de €10,-. Ik heb me bij de eerste traktatie voor het kdv heel erg uitgesloofd. Ben er 2 avonden mee bezig geweest. Nooit meer! Afgelopen jaar kartonnen Hello Kitty- en piratenbekers bij de Action gekocht. Bekers gevuld met popcorn, ingepakt met doorzichtig folie en gekleurd lint (allebei van Action). Zag er feestelijk uit, de kinderen vonden het heerlijk en moeders was zo klaar 😉

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.