Kindertraktatie + 6 criteria voor kindertraktaties

kindertraktatie

Toen ik nog een jong en onbezorgd moedertje was, deed ik best veel leuke dingen.

Zo maakte ik ooit een leuke kindertraktatie, van een eetbaar ijsbekertje, cake en manna. Eigenlijk was het gewoon een vorm van cake bakken. Mijn traktaties voldeden altijd aan een aantal strikte eisen!

Mijn eisen voor een kindertraktatie

 1. Kindertraktaties moeten ruim van te voren klaar te maken zijn.
 2. Kindertraktaties moeten makkelijk mee naar school kunnen worden genomen. Dat wil zeggen, lopend of op de fiets.
 3. Ze moeten niet warm gehouden of juist koud gehouden worden, want dat is te ingewikkeld.
 4. Ze moeten niet teveel tijd kosten om klaar te maken. Want laten we wel wezen: veel van de met zorg geknutselde traktaties vind je aan het eind van schooldag vertrapt op het schoolplein terug.
 5. Ze moeten niet uitgesproken ongezond zijn. Dus geen lollies (= gaatjes op een stokje) of zakjes chips.
 6. Een kindertraktatie moet bedoeld zijn voor de kinderen, en niet om jezelf als Supermoeder in de markt te zetten.

Dit ‘ijsbekertje’ voldoet aan al deze eisen.

Wat heb je nodig

 • Eetbare ijsbekertjes
 • Bloem of cakemix, waarmee je deeg voor cake maakt
 • Zakje manna. (smarties kan ook, of als je gezond wilt zijn rozijntjes)

Het deeg doe je in het ijsbekertje en dat kan gewoon in de oven op 160 graden! Versier met de manna.

N.B. Deze traktatie voldoet niet aan de trend van suiker- en glutenvrij, maar kan daar wel aan worden aangepast.

Wat zijn jouw criteria voor kindertraktaties?

23 Responses to Kindertraktatie + 6 criteria voor kindertraktaties

 1. Leuk idee, echter als je zakjes chips uitgesproken ongezond vindt… Zonder te willen bekritiseren,deze cakejes zijn veel ongezonder. Chips zijn gewoon aardappels (vooral de naturel dan) en olie.
  Ik word er zelf altijd erg blij van als mensen met een gezonde traktatie komen. Laatst bv had iemand satéprikkers met allerlei soorten fruit. Alle kinderen vonden het geweldig leuk!

 2. Leuke traktatie maar net zo goed gaatjes maar dan zonder stokje. Bij dochter op school mag er alleen popcorn, fruit, kaas of worst uitgedeeld worden. De rest mag wel maar dan mogen ze het niet in de klas eten. Vorige week is een uitzondering gemaakt voor ijs. Ik maak dus voor dochter een papieren bekertje met popcorn. Saai maar goed ze zit nu in groep 8 dus het eind is in zicht.

  • Knap dat de school dit volhoudt. Op de basisscholen van mijn kinderen was dit ook het beleid, maar in de praktijk trakteerden ook de juffen op chips en dergelijke dus niemand hield zich er aan.

 3. Dochter trakteerd vandaag op vlinders. Plastic Ziploc zakje (bijvoorkeur die van I.kea met een printje) ene helft vullen met ni.bit rings (van eigenmerk natuurlijk) knijpertje er op zodat je twee helften krijgt, andere helft vullen met druiven of ander klein fruit. Zakje sluiten en helemaal tussen de knijper, die natuurlijk versierd is met oogjes, frotten et voila vlinders.

  Ik hoor later hoe ze bevielen

 4. Ongeveer dezelfde eisen.
  Dit voorbeeld vind ik al teveel gedoe eigenlijk.
  Ik vond bij Action buigbare potloden, die heb ik om een doosje rozijnen gevouwen, maar er zijn veel meer mogelijkheden.
  De potloden waren vrolijk gekleurd, dus het zag er feestelijk uit.

 5. Afgelopen jaar heb ik bij mijn zoontje in de kleuterklas op vers fruit getrakteerd. Verse aardbeien, meloen, druiven en ananas. In een gekleurde beker met een leuke gekleurde lepel er in. Daaraan had ik een snoepkersje gehangen.
  Zag er erg fleurig uit, vond ik zelf. Meer dan de helft van het fruit is uiteindelijk in de prullenbak beland omdat de kinderen het niet lustten! Ook de juf was verbijsterd.

  Dan maar ongezond maar dat nooit meer. Mijn eigen kinderen eten sowieso gezond.
  groet,
  mariska

 6. Leuke traktatie, ik probeer wel altijd voor iets gezonds te gaan (wat ook een vereiste is op het kdv). En ik vind het nu nog leuk om er wat omheen te knutselen, maar wie weet kom ik daar over een aantal jaar ook wel van terug 😉

 7. Ik snap niet waarom al die traktaties pinterest waardig moeten zijn, daar gaat het de kinderen echt niet om. Zoon heeft tot nu toe altijd op ijs getrakteerd op de basisschool, dat breng ik dan even om tien uur. En op het kdv trakteerden ze op cake met slagroom. Dat vond het kdv absoluut geen probleem want het is toch feest. Dat hebben ze liever dan al die cadeautjes wat in het mandje gaat en aan het einde van de dag meegenomen mag worden. Zoon heeft zelfs een keer een traktatie gehad op het kdv van den kindje wat twee werd die lollies meenam. Zoon mocht geen eens lollies hebben maar dat ging dus ook het mandje in want de leidsters waren het er ook niet mee eens. Maar ik snap zulke ouders ook niet.

 8. Het is lastig om tegenwoordig nog traktaties uit te delen en rekening te houden met alle allergieën. Ik maakte voor mijn kinderen, toen ze nog op de peuterschool zaten, knuffels in plaats van eetbare traktaties. Dit voorkwam dat kinderen het niet mochten/lusten.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.