|

Kinderspeelgoed: hoe voorkom je teveel speelgoed?

speelgoed

Ik herinner me Sinterklaasfeesten waarbij mijn kinderen zoveel cadeautjes kregen, dat ik ze nonchalant achter mijn rug schoof en de kinderen dat niet eens opmerkten…

Nou zal een kind denk ik niet gauw zeggen: ‘Mama, ik vind dat ik teveel speelgoed heb.’ Maar als volwassene denk ik dat het wel degelijk het geval kan zijn.

Over een paar maanden is het weer Sinterklaas. En dat betekent nieuwe aanvoer van speelgoed. Maar hoe zorg je nou dat het niet veel te veel wordt, zoals bij mij destijds?

Ik vertel je wat ik geleerd heb!

4 manieren om te voorkomen dat je teveel speelgoed koopt voor je kind

 1. Pas op voor het Action en Kruidvat effect. In mijn geval speelde vooral de Kruidvat een grote rol in de overvloed aan speelgoed. Ik ging daar naar toe voor shampoo of maandverband, en dan hadden ze daar allerlei mooi speelgoed in de aanbieding. En dan niet van dat troeperige, plastic spul maar speelgoed van merken als Fisher Price en Duplo. Omdat dit kwaliteitsmerken zijn, was ik erg gevoelig voor dit soort aanbiedingen. Ik dacht echt dat ik een enorm goed koopje had.
 2. Mijn kinderen waren altijd gek op de Intertoys Gids. Ze konden er uren in bladeren, en dingen aankruisen. Maak daar gebruik van! Vraag de kinderen om een Top 3 van dingen te maken die ze het allerallerállerliefst willen hebben. Afhankelijk van de redelijkheid van hun verlangen kun je het inwilligen. Zo weet je zeker dat je kind er blij mee zal zijn, en je voorkomt zelf dat je helemaal gek wordt van het keuzeaanbod. Krijg je de Intertoys Gids niet thuis bezorgd omdat je een Nee-sticker hebt? Dan is een goed alternatief een webshop als lobbes.nl. Laat je kind daar een top 3 aan speelgoed uitzoeken dat hij of zij leuk vindt.
 3. Gebruik ook voor cadeautjes de 24-uurs regel. Ik weet dat een lastige is, zeker bij aanbiedingen, maar probeer 24 uur te wachten voordat je potentieel speelgoed koopt. Vind je het na 24 uur nog steeds een leuk speeltje voor je kind? Koop het dan pas.
 4. Gebruik de 4-cadeautjes regel. Koop iets wat ze nodig hebben, iets wat ze willen, iets om te dragen en iets om te lezen.

Mijn conclusie

Als ouder heb je soms de neiging om teveel speelgoed te kopen voor je kind. Ik tenminste wel. Gewoon omdat ik dan hun blije gezichtjes bij voorbaat al voor me zag. Maar de ervaring heeft me geleerd om op de rem te trappen. Bij een overvloed aan speelgoed is niemand gebaat, en je kind ook niet.

Lees ook mijn post over Kapla blokken!

Wat vind jij van de hoeveelheid speelgoed van jouw kind?

 

Similar Posts

63 Comments

 1. Helemaal met je eens!
  Sophie had veel te veel. Ook onder de invloed van gulle grootouders en vriendinnen die haar oud speelgoed van hun kinderen gaven.
  Kon ik het overdoen zou ik veeeeeel minder willen! Ze maakte als peuter alle la’s leeg en speelde nergens mee.
  Ach, al doende leert men :)
  Nu heeft ze nog altijd meer dan ik zou willen maar het gaat steeds beter.

 2. Wat een luxe voor de kinderen om zoveel cadeautjes te krijgen dat je ongezien wat weg kan stoppen. Geen last van gehad, de tijd dat ik kinderen in huis had was een tijd met weinig geld. Toch kwamen ze niks tekort. Kinderen hebben helemaal niet zoveel nodig. Barbie en Lego en spelletjes waren favoriet. Verder ruilden we regelmatig met andere gezinnen zodat er af en toe wat “nieuws” was, en de spel-o-theek zorgde ook voor wat afwisseling.

 3. Wij hebben in vergelijking met anderen weinig speelgoed en daar doe ik regelmatig nog wat van weg :-)

  Met 5 auto’s wordt net zoveel gespeeld als met 30, maar het scheelt een berg ruimte en vooral opruimwerk!

 4. Die Intertoys Gids herinner ik me wel en ik baalde op een gegeven moment, dat hij steeds vroeger in de brievenbus kwam en werd inderdaad door de kinderen gretig doorgenomen.
  Ook ik had het niet breed, maar wist vrij aardig waar ik de kinderen plezier mee kon doen en dat hield ik dan wel in de gaten of er ergens een goede aanbieding was.
  Meestal 1 wat groter cadeau om mee te spelen, aangevuld met wat kleinere cadeautjes, wat van alles kon zijn, van lekker tot nuttig.
  Het is in ieder geval nooit teveel geweest.

  Wel soms een puzzel om voor iedereen evenveel cadeautjes te hebben om te kunnen uitpakken. Kinderen zien nog niet echt, dat als iets heel duur is, dit van invloed is op de andere cadeautjes en ik had per kind een vast budget, waar ik niet overheen ging!
  Iedereen moest dus altijd evenveel cadeautjes kunnen uitpakken en viel iets duurder uit, was het echt even puzzelen om dat voor elkaar te krijgen.

  Pffft, ik herinner me opeens ook het gedoe om alles bijtijds in te pakken en van naam te voorzien zonder dat zij iets konden zien.
  Toch was zo’n avond wel gezellig en doorgaans waren ze dik tevreden met wat ze gekregen hadden, daar doe je het dan ook voor ;)

  Groetjes Lily

  Groetjes Lily

 5. Ik vind dat mijn dochter momenteel genoeg speelgoed heeft. Er is genoeg variatie en uitdaging. Afgelopen sinterklaas vierde wij het met onze neefjes en nichtjes en mijn man en ik schrokken van de hoeveelheid cadeau’s. Niet de cadeautjes voor onze dochter, maar die van onze neefjes en nichtjes. Niet normaal hoeveel!

 6. i agree! mijn kids worden gek als ze de action zien! haha hier maken we de afspraak om meermaals per jaar de speelgoed op te ruimen en doneren die amper gebruikt word! als er goed geholpen word krijgen ze een mega-cadeau

 7. Goed artikel. Mijn zoontjes worden ook steeds aan alle kanten verwend, we hebben inmiddels zelf een intertoys aan huis, en hoe geweldig het ook is om die lieve blije gezichtjes te zien, zie ik ook dat het te chaotisch voor ze is. Het is met al het speelgoed heel moeilijk concentreren merk ik. Dus wat ik doe, ik geef ze iedere dag een aantal speetjes en zo wissel je steeds af en blijft het leuk. Bij ons werkt dat goed. Zo komt alles ook aan bod.

 8. Ik zou niet weten wat ze nog moeten hebben. Ze komen om in het speelgoed en de jongste kan er nog niet eens wat mee. Ik vraag voor sinterklaas liever iets lekkers of iets van kleding als de opa’s en oma’s wat willen geven. Om ze nu niet te kwetsen zeg ik dat we toch geen ruimte hebben voor nog meer auto’s en spullen. Ze verwennen hun kleinkinderen graag maar gelukkig begrijpen de meeste het wel.

  1. De opa’s en oma’s worden vaker genoemd als bronnen van veel speelgoed ; )

   Misschien is het een oplossing om ze eens te vragen een leuk uitje met de kinderen te doen, in plaats van ze een ding te geven?

 9. De 4-cadeautjes regel is echt een goede! Ik was alleenstaand moeder en had het niet echt breed. Toen mijn zoon klein was maar groot genoeg om niet meer in de Kerstman te geloven (in Frankrijk komt Sinterklaas niet..helaas ;-)) zocht hij speelgoed uit wat we samen op Ebay verkochtte. Hoe zuiniger hij was op zijn speelgoed, hoe meer centjes en hoe meer nieuwe “verse” cadeautjes we ervan kochten. Zo heeft hij ook meteen de waarde van spullen en geld meegekregen..

 10. Ze hebben hier zeker niet te klagen, maar probeer niet alles te kopen wat ze zien of willen.
  Beide kinderen zijn dicht in de buurt van Sinterklaas jarig dus we doen geen bergen cadeaus. Ze krijgen nl ook nog een paar dingen bij mijn moeder en met kerst bij schoonmoeder.
  En wij doen hier idd aan de 4 regel cadeautjes. Er zit altijd wel een pyjama of iets leerzaams bij,

 11. Hier schijnt de speelotheek geleid door vrijwilligers goed te werken, hoorde ik. Dat is een soort bieb voor speelgoed, spellen en andere materialen.Ik heb er eens een blik geworpen en het zag er allemaal heel goed uit. De teruggebrachte dingen worden goed gecontroleerd en eventueel schoongemaakt.

  1. De spelotheek is geweldig Wieneke! Ik ben daar ook jarenlang lid van geweest. Het is ook meteen een ideale manier om speelgoed eerst eens thuis uit te proberen en te kijken of het goed bevalt.

 12. Daar heb je groot gelijk in. Je moet hier eens komen kijken. Heel de woonkamer en slaapkamer staat helemaal vol en ik merk idd dat de kinderen er in weze niet gelukkig van worden. Ze weten echt niet waar ze zich moeten mee bezighouden. Zoveel dat er niks leuk is

 13. De tijd van kinderspeelgoed ligt ver achter mij. Maar ik kan mij nog wel herinneren dat ik ervoor zorgde dat ze niet teveel kregen. En zeker niet alles tegelijk. Soms borg ik bepaald speelgoed een tijdje op en haalde dat na een paar maanden weer tevoorschijn. Dan was het net alsof ze iets nieuws kregen.

 14. Wat een goede tips! Ik mocht toen ik klein was ook in de gids bladeren en ik wist ook de prijsgrens… haha… En dan dingen aankruizen en was ik nog steeds benieuwd welke dingen ik kreeg. En superblij natuurlijk.
  Ik herinner me trouwens ook nog een keertje dat mijn kleine neefjes op bezoek waren en die hebben zich uren vermaakt op de keukenvloer met een emmer wasknijpers… LOL

 15. Mijn mini speelt eigenlijk voornamelijk met lego en een uurtje per dag op de playstation. Hierdoor hebben we gelukkig geen speelgoed overschot. Maar Ik zoek alles wel 1x in het half jaar uit en doe dan weg wat kapot is of waar die gewoon echt niet mee speelt :D Wel hele goede tips van je!

 16. Nu ja, ik heb nog geen eigen kinderen. Maar vanaf april zorg ik “deeltijds” mee voor een 11-jarig meisje…. Je wil niet weten wat er in die korte tijd alemaal al binnengeslopen is…

  Ik ben ook vrij gevoelig aan het koopjes-effect en het blije gezichtje. Ik geef dat grif toe. Misschien ook omdat ik me ooit vooranm dat spontane cadeautjes ook leuk zijn omdat wij dat nooit kregen. (bij ons was het enkel met de verjaardag en sinterklaas iets als we klein waren. Kerst was niets en Nieuwjaar iets nuttig zoals kledij. Niet dat we overigens niet genoeg speelgoed hadden. Sinterklaas was ons best goed gezind of wij waren heel braaf lol).

  Ik ben bezig met fertiliteit, ik vraag me trouwens af wat dat ooit gaat geven als ik een kind van mezelf ga hebben….

 17. Ik vind het ook altijd teveel… Ik woon ook niet zo groot dus heb ook niet veel ruimte. Hier hebben we nu dus de regel dat wanneer ze iets nieuws wil hebben ze iets ouds weg moet doen.

 18. Ik koop veel te veel en veel te vaak. Maar maak er uiteindelijk ook veel andere kindjes blij mee. Als ze uitgespeeld zijn dan gaat het naar een vriendin die zorgt dat het in weeshuizen terecht komt. Iedereen blij.

 19. Wij hebben zelf geen kinderen maar ik betrap mij er altijd wel op dat ik bij het kopen van cadeautjes voor neefjes of nichtjes moeite heb om mij in te houden.

 20. Ik doe snel weer een rondje. Doe dat regelmatig alle kapotte en incomplete speelgoedstukken weg. Waar niet meer mee gespeeld wordt of waar ze uitgegroeid zijn gaat ook weg. Dan is er weer plek voor iets nieuws.

 21. De kinderen hebben veel speelgoed, maar het is niet zo dat ik nou heel veel voor ze koop. Bij hun verjaardag, de vakantie of Sinterklaas krijgen ze natuurlijk wel wat meer, maar ze krijgen ook wel af en toe cadeautjes van de opa’s en oma’s :). En je krijgt wel eens wat een ander niet meer gebruikt. Zo bouw je toch best wel een hele lading aan speelgoed/knutselspullen op!

 22. Mijn kinderen ook veel te veel speelgoed. Nu we met de verhuizing bezig zijn, zijn we goed aan het uitzoeken wat mee gaat en wat naar andere kinderen. Action en dat soort winkels bezoek ik eens per 2-3 maanden.

 23. Wij gaan minimalistisch door het leven. En zijn op die manier heel bewust bezig met wat we in het huis toevoegen en wegdoen.

  Wat soms betekent dat je duidelijk moet zijn richting andere mensen, vooral opa’s en oma’s :)

 24. Het rijst de pan uit. Ook omdat ze gewoon alles wil bewaren. Zelfs de kleinste frutseltjes. Ik probeer met Sinterklaas en Kerst de Oma’s en Opa’s en andere familieleden in toom te houden. Maar dat lukt gewoon niet altijd. Ingewikkeld…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.