Kinderschoenen kopen valt niet mee

kinderschoenen kopenAls het om kinderschoenen gaat voel ik de verantwoordelijkheid zwaar op mijn schouders drukken. Want ik ken de verhalen over problemen op latere leeftijd als gevolg van verkeerde schoenen.

Tegenstrijdige schoen adviezen

Maar ik vind dat de adviezen elkaar vaak tegenspreken. Zo hoor ik enerzijds dat een voetbed niet verstandig is, terwijl ik elders juist lees over het belang van een goed voetbed! En zelfs als je de schoenmaat van je kind weet ben je er nog niet. Want dan moet je nog rekening houden met de vraag of een schoen ‘smal’ of ‘breed’ valt.

Kinderschoenen kopen bij een professional

Om de juiste kinderschoen te vinden, voor een redelijke prijs, hecht ik daarom erg veel waarde aan de hulp van een professional. Maar het lijkt wel alsof veel van het personeel in schoenenwinkels zo van de straat is geplukt. Gezien hun service en adviezen hebben ze nauwelijks kennis van kinderschoenen. Ik vind dat een afknapper.

Slechte hulp bij Avance schoenen

Afgelopen zaterdag ging ik op zoek naar een paar nette kinderschoenen voor mijn tienjarige zoon. Een paar nette, dichte schoenen om na de schoolvakantie weer mee te beginnen. Een soort overbrugging tussen sandalen en zijn winterse, zwarte schoenen.

Avance schoenenwinkel

 

Bij Avance zag hij een paar dat hem wel kon bekoren, en dat ik ook nog net vond kunnen. De mevrouw gaf hem een paar in maat 34 en zei: ‘Jaaa, deze zitten keurig. Hij loopt er goed op.’ Maar ik twijfelde, want ze leken zo groot aan zijn voeten. ‘Mag hij ze ook eens in 33 proberen?’ vroeg ik.

Toen hij maat 33 aan had, zei de mevrouw van de winkel: ‘Jaaa, deze zitten keurig. Hij loopt er goed op.’

Ik verloor acuut mijn vertrouwen in haar. Ze maakte op mij de indruk dat ze met alle winden meewaaide. Als ik niet om een kleinere maat had gevraagd, had ze me zo de schoenen in maat 34 verkocht. En toen ze ook nog met haar duim voelde waar zijn grote teen zat, zónder te zeggen dat hij op beide voeten moest gaan staan, had ik het helemaal gehad.

Ik heb de schoenen niet gekocht. Want ik vind het niet fijn als mensen mij een paar schoenen proberen aan te smeren, in plaats van eerlijk advies geven.

Kindervoeten opmeten: hoe moet het wel?

 1. Bij betere schoenenwinkels worden beide voeten van je kind gemeten: zowel de linker als de rechtervoet.
 2. Vervolgens hebben ze als het goed is zo’n ijzeren stokje dat ze in de schoen leggen, zodat je precies kunt zien hoeveel ruimte je kind nog over heeft in de schoen.
 3. Ooit had je bij sommige schoenenwinkels zelfs een podoscoop. Dat is een lichtbak waarbij op de bodem een spiegel is geplaatst. Zo kun je de drukverdeling van de voet van je kind zien. Maar deze controle heb ik al heel lang niet meer meegemaakt. Wijlen schoenketen Nimco had dat geloof ik.

Hoe zijn jouw ervaringen met personeel in schoenenwinkels als het om kinderschoenen gaat?

Similar Posts

11 Comments

 1. Dat doe ik helemaal zelf… schoenen kiezen… Ik vraag een voetmeter en meet dan hun voetjes, schoenen passen, stukje ermee stappen en kopen.
  Ik en mijn zus hebben altijd schoenen van bij shoe discount gedragen (is een winkel in België die eigenlijk geen heel erg dure schoenen verkoopt) en wij hebben nergens last van aan onze voeten en die schoenen waren altijd prima in orde, daar winkelen wij nu ook voor schoenen en ook onze kinderen kunnen perfect lopen met die schoenen…
  Toen dochter haar schoenen eens gestolen zijn toen ze naar een feetsje ging bezorgde die moeder mij een bon, ter compensatie van bij een veel duurdere winkel, en ik ging daar dus eens botjes met haar kopen, wel die schoenen waren een veel sneller stuk (zool die los kwam) dan wat goedkopere schoenen die we anders altijd kopen.

 2. Voor mijn dochter met klompvoetjes kwam ik wekelijks bij de orthopeed. Deze heeft mij precies verteld wat belangrijk is: zeer soepele zool,ademend materiaal en de rest is onzin. Valhalla heeft er ook een blog over geschreven en haalt daarin de betreffende orthopeed aan (Dr. Sakkers)Misschien heb je daar nog iets aan! (Mijn dochter, met 2 zeer lastige klompvoeten, draagt overigens gewoon een voordelig paar Elefanten, verkrijgbaar in div. breedtematen, dat is ook heel belangrijk voor de pasvorm…)

  1. Ook mijn ervaring. Wel letten op kwaliteit en duurzaamheid als je wilt dat je kind er langer mee doet dan een paar weken… en de hiel van de schoen moet bij sommige kinderen die een neiging hebben om ‘scheef’ te gaan lopen, stevig zijn, maar geen harde naden hebben van binnen (blaren!!).
   Verder moet je ze niet echt op de groei gaan kopen, als ze veel te groot zijn (en ook nog uitgelopen worden) heb je daarna een probleem, veel te grote, sloffende schoenen. Heb ik een keer gehad toen ze geen maat kleiner meer hadden… die arme meiden konden niet eens meer op hun laarzen rennen. Mooi waren ze wel, en van leer, goede kwaliteit, maar ja, dat had geen zin natuurlijk!

   Ik heb nu al een aantal keer gemerkt dat ook goedkope schoenen soms lang mee kunnen gaan, en dat ook duurdere schoenen snel kapot kunnen gaan. Tja.

 3. Toen ik jong was moest ik altijd schoenen waar een steunzooltje onder gezet kon worden. Ik weet nog dat ik altijd hele lelijke degelijke schoenen aan moest. Verder kan ik nu prima lopen op alle soorten schoenen, ook zonder steunzooltje. Voor mij is alles goedgekomen.
  Verder lijkt de balans mij goed. Niet te prijzig, maar ook niet van slechte kwaliteit. Zo doe ik het voor mijzelf ook.

 4. Die opmerking dat het personeel zo van de straat geplukt wordt, dat klopt wel denk ik.
  Ik heb een aantal jaar bij VanHaren gewerkt. Daar werd al het personeel geacht op de kinderafdeling te werken. Maar er werd vrijwel niets uitgelegd over de juiste manier van meten en advies geven.
  Nu weet ik natuurlijk niet of het overal zo is, maar nu ik zelf kinderen heb, doe ik toch liever alles zelf.

 5. Wij hebben in de kinderjaren vaak schoenen gekocht in Kampen bij een goede schoenenwinkel waar ze ook heel goed advies gaven. Onze jongste zoon had toen zulke brede voeten dat hij niet in de gewone kinderschoenen paste, maar de breedste breedtemaat moest hebben.
  Toen ze rond de 10/11 werden, wilden ze alleen sportschoenen en die zijn we toen gaan kopen. Bij de jongste zoon waren toen de voeten weer in ‘normale’ proporties. Oudste ging destijds een groeispurt maken met zijn voeten en kreeg hierdoor helaas platvoeten. Hij heeft nu zooltjes en heeft nog steeds dure schoenen nodig.

 6. Interessant stukje hier over:

  melchiormeijer.wordpress.com/2013/05/16/op-blote-poten-in-de-stad-tussen-normale-mensen/
  Dus hier goedkope, soepele schoentjes. Laarsjes voor de winter, gympen voor de zomer en het liefst naar buiten op blote voeten. Er wordt maar gedacht dat elk kind bij voorkeur de meest gekke loopjes ontwikkelt als het geen ergonomisch orthopedisch schoeisel draagt, maar als dat zo was, waren we vast met steunzolen aan geboren.Bovendien komt deze zienswijze me gewoon, als luie, wat knieperige ouder, erg goed uit ;)

 7. Ik vind het echt grappig, jouw blogs roepen altijd weer herinneringen van mijn eigen jeugd op. Soms leuke, soms ‘traumatische’. :P

  Want o, wat had ik vroeger een hekel aan schoenen passen… Constant maar weer keihard door mijn vader op mijn grote teen geduwd worden, elke keer weer een stukje moeten lopen. Ik was zó blij toen ik op een gegeven moment kleedgeld kreeg en die kwelling afgelopen was :P

 8. Hallo,

  Wij gaan altijd met onze kinderen naar Jansen in Zevenaar.
  Hier word je altijd superprettig geholpen en de mensen hebben er echt verstand van. Zijn ook echt vakkundig.
  De prijs ligt natuurlijk wel een stukje hoger als Scapino en Van Haren maar ik heb dan wel echt het gevoel dat ze de juiste schoen aan de voet hebben
  Ik kocht dinsdag voor mijn drie dochters allemaal een paar laarzen en betaalde €89,95 per paar.
  Ik heb nog nooit gehad dat ze tussendoor kapot waren of zo en er dan rustig de winter mee door kunnen.
  Wat ik lastig vind is hetgene wat jijzelf ook beschreef je staat dan met je kind in een winkel waar soms jonge meisjes werken en je het zelf maar een beetje moet uitvogelen met de maat en breedte.

  M.v.g. Janique

 9. Voor het kopen van kinderschoenen is het van belang dat er gekeken wordt naar de stand van de benen en naar de voeten. Goede schoenen in de jeugd voorkomt veel pijn later. De voeten moeten het lichaam dragen en het moet in de juiste stand staan.

  De lengtemaat en de breedte hoort bij kinderen altijd gemeten te worden. En feitelijk ook op de podoscoop. Als het goed is wordt er een soort van kaartsysteem bijgehouden, zodat de ontwikkeling van de kindervoet goed kan worden gevolgd.

  Goede kinderschoenen moeten ademen (geen plastic, maar leer en kurk), er is goede lijm en draaiden gebruikt, zijn van een passende leest, de hielpartij sluit goed, niet te hoog of te laag, stevig genoeg (contrefort) en is soepel genoeg, soepele zolen die kunnen buigen en van een goed materiaal zijn, zodat ze niet zo snel sluiten, passend bij wreef en voorvoet.
  Verder spelen voetstand, holle of platte voet, lengte tenen en teenstand, hoge of lage wreef, dikte van voet etc allemaal een rol.

  Als je het gelukt hebt heeft de verkoopster een achtergrond op de röntgen van een ziekenhuis en kan pedicuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.