Kindernamen kiezen: denktank en focusgroep

babynamenEen naam voor je kind uit kiezen is niet zo maar iets natuurlijk.

Je kind moet er zijn of haar hele leven mee doen. De meeste ouders nemen het dan ook heel serieus. Sommige schakelen zelfs een denktank en focusgroep in!

Meer hier over later in deze post!

7 factoren die belangrijk zijn bij kindernamen kiezen

 1. Is het een populaire naam? Sommige ouders wíllen graag een populaire naam. Anderen juist niet, omdat de kans dan groot is dat je kind met minstens 3 naamgenootjes in de klas zit.
 2. Wat voor associaties roept een naam op? De naam Storm is bijvoorbeeld een naam die niet neutraal is. Stel je noemt je kind Storm, en het is een bleekneusje die het liefst thuis achter zijn Nintendo zit. Je kunt je dan afvragen of de naam Storm wel bij hem past.
 3. Roept de naam op tot vervelende rijmelarij? Zo roept de naam Splinter bij mij automatisch het gezegde: ‘Zo komt Jan Splinter door Winter’ op.
 4. Hoe matcht de naam met je achternaam? Stel je achternaam is Peer. Wil je je dochter dan Appel noemen bijvoorbeeld?
 5. Als je meerdere kindernamen geeft: wat spellen de initialen dan? Stel je noemt je dochter Fiona Ursula Cristina Kerstin. Zie je het probleem?
 6. Een verkleinnaam is lief als een kind klein is, maar kan later soms hinderlijk zijn. Zo noemden wij onze dochters Teuntje en Maartje. Ik vind het nog steeds prachtige namen, maar ik kan me voorstellen dat ze het later misschien lastig vinden.
 7. Als je al meer kinderen hebt: past de naam bij de namen van je andere kinderen?
 8. Wil je je kind vernoemen?

Kindernaam kiezen: denktank inschakelen

De meeste ouders denken goed na over een kindernaam. Maar laatst zag ik Pregnant in Heels op TLC (waar anders!) waar de aanstaande ouders wel heel extreem te werk gingen! Achtereenvolgens schakelden ze een:

 • Denktank
 • Focusgroep
 • Dinertje met alle vrienden

En weet je wat ze aan het eind kozen? De naam die de focusgroep en de vrienden afkeurden! Ze waren dus te eigenwijs om het advies waarom ze vroegen op te volgen.

Lees ook mijn post over het vraagstuk: Baby in box?

Hoe kozen jullie de kindernamen van je kind(eren)? Wat vond je belangrijk?

Similar Posts

29 Comments

 1. Ten eerst wilde ik een naam die niet met een M begon, want er komen al heel veel namen die met deze letter beginnen in beide families voor.
  Ten tweede moest het een naam zijn die langer dan 1 lettergreep was. De achternaam van onze kinderen heeft namelijk 1 lettergreep en wij vonden het mooier als dan de voornaam langer was.
  Ten derde zijn wij niet zo van de populaire namen en beide namen komen dan ook wat minder vaak voor.

  En verder keken wij ook naar de initialen van voor- en achternaam samen.
  Onze kinderen zijn niet vernoemd, maar een hele tijd geleden zat ik gewoon eens op hun namen te googelen en toen kwam ik tot de ontdekking dat een verre voorvader (uit 1800) dezelfde voornaam als onze jongste gehad bleek te hebben. Het was gewoon puur toeval, maar toch wel grappig!

 2. Hier zijn we heel lang bezig geweest met de namen. Wilde geen rare afkortingen hebben met de voorletters. Alsnog bijna gebeurd bij jongste. Kreeg de afkorting J.A.S. Haha dus de A hebben we maar verwijderd. Oudste haar afkorting is N.O.A. Meisjes naam die ik zelf ook wel leuk vond maar vl niet.

  De kinderen zijn ook niet vernoemd. Oudste haar derde naam is hezelfde als mijn tweede naam. Vl vond die naam leuk en ik ook.

  Hier geen namen als vlinder, madelief, storm en bliksem. Onze eerste dochter heeft een naam die je meer hoort. Tweede dochter heeft een naam waar ik meer vragen over krijg.

 3. Wij kozen niet de naam van onze schoonvader omdat er al zoveel in de familie waren met dezelfde naam. Ook geen typisch friese naam maar een naam waar je de hele wereld mee rond kan. Ook hebben we gekeken naar de achternaam zodat het geen b.h werd of i.d.
  We kozen voor 1 naam.

 4. De initialen zijn ook belangrijk, niet alleen omdat die een raar woord kunnen vormen, maar je moet geen kinderen dezelfde initialen meegeven. Stel je hebt 2 of 3 kinderen die allemaal AP Jansen heten, hoe weet je dan welk poststuk voor wie is? Dan moet je het postgeheim schenden om te achterhalen voor wie het bedoeld is. En dat vinden pubers echt niet leuk.

 5. Wij kozen voor mijn dochter als tweede naam, mijn naam, die mijn ouders zelf hebben bedacht als mix van de namen van de beide oma’s. Ik wilde de naam graag bewaren, maar miet als roepnaam. Mijn jongens hebben als tweede naam Ericsson, zoon van Eric.
  De roepnamen zijn niet te apart en niet te veel voorkomend.
  Toch blijft het lastig, oma van manlief, eindelijk blij met nageslacht, snapte niet dat je je kind je EIGEN naam gaf…(vernoemen naar haar familie was beter );)

 6. Wij wilden geen namen met dezelfde voorletters als wij hebben. Voor onze zoon hadden we direct dezelfde naam die we wilden. Damian naar een vriend van mijn man, hij is nu 14. Toen hij geboren werd met een enorme bos zwart haar was hij voor ons een echte Damian. Voor onze dochter wisten we lang geen naam. Ik wist vanaf 24 weken dat het een meisje werd en toen begon het puzzelen. We hadden een leuke agenda met babynamen maar waren het flink oneens. Ongeveer 3 weken voor ze geboren is werden we het eens. Man wilde Kyara en toen zoon de Lion king 2 zat te kijken hoorde ik opeens die naam een paar keer voorbij komen. Ik was om. Onze dochter heet Kyara, al bijna 9 jaar. Vernoemen wilde we niet en man heeft niets met Hollandse namen.
  Wij noemen onze zoon meestal D en dochter Kiki of Kaatje.

 7. Wij hebben onze kinderen twee namen gegeven omdat we dat mooi vonden. De oudste heeft een naam gekregen uit het land waar ik destijds op vakantie de zwangerschapstest deed.
  Jongste kreeg als eerste naam een naam waar mijn man goede herinneringen aan had. Een vriend van hem kon heel goed en grappig tekenen. Ik vond de naam mooi en hij paste goed bij de naam van onze oudste. De tweede naam van onze jongste vond ik echter mooier maar was wel een heel onbekende naam in die tijd. Zoonlief kreeg dus eerste naam. Wat heel grappig is, is dat jongste zoon én goed kan tekenen en later voor zijn tweede naam heeft gekozen omdat hij die mooier vond. Hebben we allebei alsnog onze zin gekregen ;-)

 8. Mijn eigen zinen hebben hollandse namen. De oudste is vernoemd naar de beide vaders (zijn opa’s dus) en de jongste is verniemd naar mijn zus en de brier van mijn tienmalige man.
  Huidige man zijn kinderen hebben engelse namen en ik vind dat echt heel lelijk….

 9. Onze dochters komen uit India en hadden al namen omdat hun naam het enige was wat ze hadden konden we niet anders dan ze hun naam te laten houden, ze hebben hele mooie namen! Juthika en Mohini!

 10. Onze kinderen hebben ieder 2 namen. Roepnaam + doopnaam.
  Een aantal onderstaande punten zijn al genoemd maar toch even mijn (ons) lijstje
  We hadden niet veel eisen deze wel:
  – geen onduidelijkheid over hoe je het schrijft (dus niet is het met een k of c of met een h of niet voorbeeld Thijs – Tijs, Valeska – Valesca)
  – niet een hele populaire naam
  – geen ‘scheldnaam’ van kunnen maken
  – niet kunnen verkleinen met tje
  – niet vernoemen
  – moet bij de achternaam passen, ook de initialen (s.s. jansen is geen aanrader)
  – betekenis van de naam moet wel leuk zijn (voorbeeld Mara betekent bitterheid, vind ik persoonlijk niet zo’n leuke betekenis, de naam is wel leuk)

 11. Wij gingen voor origineel, kinderen hebben een naam gekregen die er nog niet bestond kom je wel aan een dubbele naam maar dat klinkt en staat ook mooi.

  En om het helemaal af te maken zijn we achteraan van het alfabet begonnen :)

   1. Haha :)

    Onze oudste dochter heet Zahra-zoe zal de rest aan verbeelding overlaten want dan wordt het heel herkenbaar dan nog 2 dochters met Y en X en zoon wegens gebrek aan inspiratie door gegaan naar de R maar hij heeft wel de meest originele naam die hebben wij nog nooit ergens gehoord :)

 12. Ik ben blij dat we een zoon kregen en de meisjesnaam nooit meer uit de kast komt. Denk dat ik daarvan spijt had gekregen. Onze Junior is vernoemd naar Senior (duh) (en naar een hele lieve overgrootvader). Een Germaanse naam met internationale allure (Senior draagt echter een afkorting als roepnaam). Hij vindt het zelf heel leuk dat een Groot Koning ook zo heette ooit :D. Hij heeft geen klasgenoten met dezelfde naam en het is een echte stoere jongensnaam (geen twijfel mogelijk over het geslacht).
  Ook draagt hij de namen van beide opa’s als doopnamen. Al hebben we daarbij niet de lange ‘ouderwetse’ versies gebruikt en de familienaam van mijn man (dat is ook niet meer vanzelfsprekend tegenwoordig). Ik draag ook de familienaam van mijn man (met trots: ik ben er zeker op vooruitgegaan qua achternaam kan ik je vertellen :). Ook dat is niet meer vanzelfsprekend tegenwoordig. Het voelt goed en is ook nog eens gebleken dat het vaak erg praktisch is om allemaal hetzelfde te heten.
  Junior is een enig kleinkind en de hele schoonfamilie was blij en verrast dat we het zo gedaan hebben.

 13. ……….ik citeer slechts : what’s in a name !
  Ook als een roos een andere naam had, zou ze net zo lekker ruiken.

  Mijn twee dochters hebben vrij simpele namen. Ze klinken oerhollands (…) maar de naam van de oudste komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en de naam van de jongste uit Scandinavië.

 14. We wisten niet wat het ging worden, alhoewel ik zeker was dat het een meisje zou zijn want klopt. Naam voor een jongen was idee van man die een favoriete oom had en die ik ook leuk vond. Ik wilde de initialen in ieder geval gebruiken in maar omgedraaid en de beide tweede naam was deels vernoemd, de roepnaam voor meisje was een naam van oud-collega die ik koos en man leuk vond. Verder geen ideen langsgekomen eigenlijk.

 15. Het moeilijkste van alles vond ik om een naam te vinden die we allebei leuk vonden….
  Uiteindelijk vonden we een mooie jongensnaam, die vier jaar na zijn geboorte opeens heel populair werd. Dat vind ik een beetje jammer, mijn man vind het juist weer leuk!!

 16. Ik ken dat programma van TLC Pregnant in Heels, voor mij tenenkrommend, maar dat weet ik pas als ik een aflevering heb gezien. Dat programma wat jij bedoelt heb ik dus gezien en ja…wat moet ik daar nog over zeggen…Ik hou van aparte namen en niemand hoeft dit voor mij in te vullen. Ik haat namen als Merel, Godelieve, Maan, Vlinder… etc…

 17. Voor ons is niet belangijk of de namen bij elkaar passen. Gek genoeg doe ze dat wel. Beide namen beginnen met de Y. Buiten dat het wat moeilijker een chocoladeletter vinden is en dat mensen er nogal flauwe grapjes over maken, vind ik het geen probleem. In die grapjes gaan we gewoon mee door ze Y1 en Y2 te noemen. Vooral over naam vd oudste krijgen we ook veel complimenten. De naam van nummer drie die in juni komt, daar zeg ik nog niets over. ;)
  Overigens hebben en krijgen ze allemaal drie namen. We vinden het leuk om te vernoemen.
  De naam van de oudste komt weinig voor, de andere gekozen namen horen we ietsje vaker.

 18. Bij onze eerste hebben we er heel lang overgedaan in het geval als het een jongen zou worden. Manlief wilde graag dat het begon met de eerste letter van zijn naam, hoewel hij dat nu ontkend. Maar dan krijg je bij de post problemen dus een naam erbij. Voor een meisje had ik al een naam toen ik een klein meisje was en nog helemaal geen kinderen hoefde/wilde. Manlief vond dat ook een mooie naam. Bij de tweede wisten we dat het een meisje zou worden dus helemaal makkelijk, nooit ergens over nagedacht en zij heeft dan ook maar 1 naam. Helaas komt deze naam in ons dorp heel veel voor, wel allemaal anders geschreven maar je zegt het zelfde. Dat is wel weer jammer en had ik ook niet verwacht omdat ik de naam in mijn leven niet veel ben tegengekomen. Dus hoe raar kan het leven lopen en wij wonen in een heel klein dorp!!! Wij hebben mij een jongensnaam, omdat dat er 2 moesten worden, wel op gelet dat de initialen niet raar werden en niet een al te populaire naam. Bij hem op school zit er niemand die zo heet.
  En vernoemen was bij mij absoluut verboden, slechte herinneringen aan. Als mijn ouders het geweten hadden van te voren hadden ze mijn zusje ook nooit vernoemd, maar helaas dat weet je niet bij de zwangerschap. Ik had graag de kinderen mijn achternaam gegeven maar manlief wilde dat niet. Ik draag wel mijn eigen naam hoewel onze oudste dit niet echt leuk vind.

 19. Onze 3 kinderen zijn allemaal vernoemd, de doopnaam net als opa en oma,s, maar er wel een mooie passende roepnaam van gemaakt.
  We hebben geweldige ouders en ik zie het als eerbetoon hun naam in de familie te houden!

 20. Wij zijn nu bezig met een naam kiezen voor ons tweede kindje. Vooral een jongensnaam vind ik best lastig, voor een meisje heb ik meer ideeën. Omdat we christenen zijn heeft een bijbelse naam wel de voorkeur. Oudste dochter heet Rebecca.

  Het is me wel opgevallen dat er eigenlijk weinig ‘Hollandse’ namen zijn. In Nederland hebben veel mensen namen die Fries, Engels, Frans of Germaans zijn. Of Grieks/Hebreeuws, uit de Bijbel. Omdat Germaanse namen vaak verwijzen naar Germaanse goden of een betekenis hebben in de trant van held, overwinnaar, heerser etc spreken die mij niet zo aan. Ik let ook erg op de betekenis. Dat Mara ‘bitter’ betekent wist ik wel. Mijn naam is daar net als Maria een variant op (een Franse versie geloof ik).

 21. Onze zes kinderen zijn allemaal vernoemd. De oudste 4 naar hun opa’s en oma’s en de jongste 2 naar hun overgrootvaders.
  Ik vind het handig en leuk om te vernoemen. Handig omdat je als je besloten hebt wie je gaat vernoemen, je de doopnaam of -namen hebt. Daaruit puzzelden we dan een leuke roepnaam.
  Het is slim om op te letten dat ze niet dezelfde voorletter hebben. Bij nummer 5 hebben we daar helemaal niet bij stil gestaan. Met als gevolg dat ik heel verbaasd keek toen ik voor het eerst post kreeg voor hem (van de kinderbijslag) Verdraaid hij heeft dezelfde voorletter als zijn jongste zus!! Slim hè? ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.