Kinderfeestje: lessen uit de praktijk

kinderfeestje

Toen we vorige week het kinderfeestje van mijn 10-jarige zoon vierden merkte ik dat ik één foutje had gemaakt. Ik had namelijk niets voorbereid voor de fase tussen de aankomst van de gasten, en het moment dat iedereen er is. Met alleen een leuk kinderfeestje idee ben je er nog niet…

Aankomst eerste gast–Aankomst laatste gast

Je kunt natuurlijk de mazzel hebben dat iedereen precies tegelijk arriveert. In dat geval kun je meteen met het feestprogramma van start. Maar in de praktijk is er altijd wel eentje die te laat wordt gebracht, en eentje die te vroeg wordt afgezet.

Kleurplaten klaar leggen

Op andere kinderfeestjes legde ik altijd al wat uitgeprinte kleurplaten klaar. Zo konden de gasten die er al waren iets gaan doen, terwijl ze op de rest wachtten. Ik besefte mijn fout toen de eerste gastjes een beetje ongemakkelijk om elkaar heen draaiden. Dus ik sjeesde snel naar de computer, om acuut wat Pokemon kleurplaten te printen.

Maar weet wat je er ondertussen gebeurde? Terwijl ik zat te stressen dat ze niets te doen hadden en dat het ‘ongemakkelijk’ was, waren ze ondertussen heel wild gaan rondrennen in de tuin. Niks aan het handje. Ze hadden de grootste lol.

Wat heb je nu geleerd?

Het was weer één van de vele leermomenten in mijn leven als moeder. De les die ik er uit haalde was:

Projecteer niet je eigen ongemak op je kinderen! Geef kinderen de tijd om zelf een oplossing te vinden. Spring er niet meteen bovenop met jóúw oplossing. Om met de Beatles te spreken: ‘Let it be, let it be, let it be, let it be.’

Nu zit ik met 10 ongekleurde kleurplaten…

Nog een handige les voor kinderfeestjes

Behalve de les om kinderen ruimte te geven hun ‘eigen ding’ te doen, heb ik nog een handig les. Deze heb ik inmiddels succesvol geleerd. Hoewel het natuurlijk prachtig is als je als moeder een schitterende verjaardagstaart bakt, is dat niet nodig.

Kinderen vinden het namelijk superleuk om hun eigen taartje/plak cake te versieren. Sterker nog, hoe luxer de taart, hoe groter de kans dat er iets in zit dat ze niet lusten. Daarom koop ik tegenwoordig altijd een goedkope cake bij de Aldi of Lidl en een bus spuitslagroom. Je kunt ook zelf een cake bakken natuurlijk. Daarbij serveer ik tumtummetjes en versiersels. Engels drop is ook heel geschikt als versiering voor een taart.

Wat je dan vaak ziet gebeuren is dat de kinderen de cake zo volspuiten en vol gooien dat ze hem niet meer lusten. Maar wel veel lol hebben. Of ze houden het bescheiden, en dan eten ze hun kunstwerk ook echt op. Dit laatste was het geval bij het kinderfeestjes van mijn zoon. Tot mijn verbazing aten ze alle cake op.

De moraal van het verhaal: maak je geen zorgen als je geen prachtige taarten kunt bakken. Een cake van de Aldi is ook fantastisch.

Samengevat!

 • Spring als moeder niet te snel in als de situatie eventjes ongemakkelijk lijkt. Kijk eerst of kinderen het zelf kunnen oplossen
 • Investeer niet in dure taarten, tenzij je dat zelf erg leuk vindt. Kinderen zijn ook blij met een cake.

Lees ook: Ideeën speurtocht en mijn scenario voor een Harry Potter kinderfeestje en natuurlijk mijn post met schminkvoorbeelden.

Wat is jouw no.1 tip voor een moeder die voor het eerst een kinderfeestje moet mag geven?

Similar Posts

7 Comments

 1. Een goede tip is inderdaad, “let it be”!! Ik heb ook zo’n ervaring, die zelf werd opgelost door de kinderen. Ik bakte/plakte altijd zo’n gemberkoekenhuisje (van Ikea) in elkaar. Onze zoon is in januari jarig, dus die zijn dan nog volop te krijgen. Ik plakte er allerlei snoep op, en zette die dan op tafel. Ze mochten eten wat ze wilde,(vooral het afbreken was leuk!!!) en het was ieder jaar een groot succes!! Groetjes,

 2. Heerlijk toch! Het versieren en optuigen van een plak cake was bij de feestjes van mijn dochters (nu 35 en 39) ook altijd een succesnummer.

 3. Ik denk dat jouw zoon een geweldig verjaardagsfeestje heeft gehad! Helemaal geslaagd.
  Voor mij is het al weer jaren geleden dat ik thuis deze partijtjes had, maar ik kan me de stress nog goed herinneren… En na afloop altijd het gevoel van ‘wat was het weer leuk hè?’
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 4. Ik kan me dat gevoel zo goed voorstellen; er van te voren over in zitten of ze zich wel vermaken. Heb ik de planning wel goed voor elkaar?
  En een goede voorbereiding is best belangrijk, maar ze speelden hier de laatste feestjes ook zo heerlijk buiten, met een zelfbedacht fantasiespel…Ik keek ernaar en werd er blij van…
  Inderdaad…let it be! en denk niet te moeilijk!

 5. Oja dat plannen altijd, ik ben er ook van maar het gaat toch altijd anders. Zoonlief heeft nog niet veel partijtjes gegeven, het is hem te druk. Maar dit jaar wordt hij 11 en ik wil dan toch iets doen. Dat van die cake vind ik echt een super idee, snoepjes erbij en versieren maar.

 6. Leuk dit blogje, en heel herkenbaar. Een week geleden vierde onze oudste zijn eerstw kinderfeestje. Dat was dus ook mijn vuurdoop. We hebben ook cakejes versierd, maar aangezien peuters daar soms onverwacht snel mee klaar zijn, heb ik ze verteld dat de kaboutertjes heel toevallig de versiering hadden meegenomen, omdat ze zelf ook cakejes wilden versieren. We hebben een overpad dwars door de achtertuin (en de buren dus ook) en gelukkig hebben we geen RijdendeRechterburen, dus alle tuinen deden mee. Mijn man had foto’s gemaakt van de verstopplekken en dus trokken er vijf kleuters gewapend met een iPad op safari door de achtertuinen, op zoek naar smarties, zilveren parels en glazuur… En fanatiek dat ze waren!

 7. Onze eerste feestje was vorig jaar, met de hele klas. (7 kindjes) Je kunt niet iemand overslaan vonden wij. Meteen na schooltijd ophalen, patatjes eten en daarna moest zoonlief met een handdoek voor zijn ogen raden wie er achter hem stond en dan mocht hij dat desbetreffende pakje uitpakken.
  Wij hebben ook nog een paar simpele spelletjes gedaan, maar ik merkte wel dat we net een half uurtje te veel hadden gedaan. Twee uren in totaal, maar het laatste half uurtje was echt doorbijten. Dit kwam ook omdat er een kindje bij was die wat extra aandacht nodig heeft. Maar wij vonden niet dat wij hem konden overslaan. En je vergeet idd dat hun focus nog niet zolang houdbaar is, zeg maar.
  Maar zoonlief vond het wel hartstikke leuk, leuker dan ik het vond op zijn leeftijd. Ik denk dat ik zelf maar 1 feestje in al mijn basisschooljaren heb gehad, ik vond het een crime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.