Kinderen goedkope thuishulp?

De gemeente Rotterdam bezuinigt op de thuiszorg: de wethouder vindt dat mensen die zorg nodig hebben, en kinderen hebben in de leeftijd tussen 5 en 12, minder recht hebben zorg. Volgens wethouder Jantiene Kriens (PvdA) kunnen deze kinderen best taken overnemen van de thuishulp.

SP-kamerlid Renske Leijten wil opheldering over dit beleid.

Hoewel ik absoluut vindt dat kinderen kunnen helpen in het huishouden, heb ik mijn vraagtekens bij het inzetten van kinderen als vervanging van professionele thuishulp. Wel denk ik dat het kinderen een gevoel van controle kan geven, en van ‘belangrijk zijn’ omdat ze hun ouders kunnen helpen. Maar het is een schemerig gebied tussen ‘papa en mama helpen’, en een te zware last moeten dragen, op te jonge leeftijd.

Wat vind jij?

Similar Posts

10 Comments

 1. kinderen moet kind kunnen zijn..
  spelen en lekker stout zijn.
  En natturlijk hun steentje bijdragen in huis, al is het alleen maar hun bed rechtleggen, of hun schooltas leegmaken, of de tafel opruimen..
  Zo krijgen ze gevoel voor verantwoordelijkheid..
  Maar ze inzetten ipv een hulp, vindt ik uit den boze..
  fijne zondag vandaag..
  Cobi

 2. Allereerst, ik hoop dat je een hele fijne verjaardag hebt gehad met veel chocolade kadootjes!

  Toen ik dit stukje las sprongen me de tranen in de ogen omdat ik mij er opeens pijnlijk van bewust werd, dat het hebben van kinderen zo onderaan de lijst staat van ‘belangrijke dingen’.
  Ja, het is goed als kinderen helpen in de huishouding, maar dan denk ik aan afwassen, kamer opruimen, een boodschapje doen, een keer de stofzuiger pakken voor de woonkamer, maar geen thuishulp als er ziekte in het spel is bij 1 van de ouders….au…een schrijnend verhaal!
  Ik hoop dat dit kabinet flink op z’n bek gaat!

 3. Jee, wat een bericht zeg! Ik zie mijn kinderen van 1 en 2 al stofzuigen, de was doen of hun moeder wassen als die ziek is. Dit is toch te gek voor woorden. Kijk hun eigen rommel zo goed en zo kwaad als het kan opruimen en erbij betrekken is goed. Maar te vervanging? Nee.
  Lieve groetjes vanuit Rotterdam, waar dit kennelijk bedacht wordt.

 4. Belachelijk! Ik heb onlangs kennis gemaakt met een meisje dat veel voor haar zieke moeder heeft gezorgd. Je merkt echt dat dit haar getekend heeft. Ik moest zelf ook veel te snel opgroeien omdat mijn moeder ziek was. Veel moest ik zelf maar uitzoeken of doen, aandacht was er ook weinig tot niet. Daar merk ik ook de gevolgen wel van… Heel onzalig plan dus! Een paar klusjes, okee maar een kind veel verantwoordelijkheden geven en de jeugd afpakken, nee!

 5. Zorgen voor elkaar, dat doen we hier in huis. Omdat onze dochter een handicap heeft zorgen tweelingbroer (3) en grote broer (6) een beetje meer mee dan in een gemiddeld gezin. Wij, ouders, vinden dan niet verkeerd. Echter zijn broers, net als zus, bonvenal kind en zorgen wij ouders het meest. Samen met de verpleegkundige die wij uit het PGB van onze dochter betalen.

  Mocht de PGB-hulp wegvallen, is er geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om die hulp door broers te laten uitvoeren.

  Marije

 6. Belachelijk! Persoonlijk denk ik dat het meehelpen in huis best goed is voor hun verantwoordelijkheidsgevoel en ontwikkeling in het algemeen, maar het mag nooit een thuishulp vervangen! Een bordje opruimen na het eten of meehelpen met een klusje is heel wat anders dan de verantwoording dragen voor een zieke en een kind voelt dat zeker aan! Ik vind het echt heel erg dat het wordt voorgesteld!

 7. Taken hebben, ja. Maar om thuishulp over te nemen? Ik zie een kind van 6 nog niet stofzuigen of ramen lappen.

  Wel had ik ooit als thuiszorg een vrouw waar ik bij moest schoonmaken terwijl haar zoon van 20 lag te slapen. Hij had geen werk en bleef altijd lang op vertelde ze. Toen voelde ik me overbodig en ik vond dat hij dan maar moest schoonmaken want hij woont er immers ook.

 8. Ik heb jaren bij de thuiszorg gewerkt en dit komt voor. Het is nog erger dan je hier beschrijft. Ik zal de beerput maar niet open trekken want dat zou niet korrekt zijn. Het stuitte me zo tegen de borst dat is mede de reden dat ik gestopt ben.

 9. Helpen in huis voor kinderen is een must. Het is een deel van het voorleven hoe het leven in elkaar steekt. Als kinderen de deur uitgaan en ze hebben nooit iets hoeven doen staan ze hulpeloos en reddeloos. Sommige kinderen vinden het heerlijk om te stofzuigen en dan hoef je niet te zeggen; je bent te klein. Een kind wil zich groot voelen. Maar wat hier wordt voorgesteld is een absurd plan. Ik ben van in de oorlog, dus helpen thuis was normaal – nu zou het kinderarbeid heten – maar een huishouding die op kinderschouders moeten rusten? Die tijd wil ik niet terug!!!!!!!!!!!
  Maar soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Laten we maar afwachten.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.