Kinderbijslag omlaag: wat betekent het voor jou?

kinderbijslag omlaagMinister Asscher van Sociale Zaken heeft veel gezinnen laten schrikken. Hij wil 800 miljoen euro bezuinigen op de financiële kindregelingen.

1 juli 2016 lagere kinderbijslag

Het idee is de kinderbijslag vanaf volgend jaar geleidelijk te verlagen. Vanaf 1 juli 2016 krijgen ouders nog 70% van het huidige basisbedrag. Nu krijg je meer naarmate je kinderen ouder worden. Ook wel logisch, want dan gaan de kosten omhoog. Dit gaat dus verdwijnen.

Per jaar 1149,80 minder

Ik heb het uitgerekend met onderstaande tabel die ik vond in de Telegraaf. Voor ons zou het betekenen dat we op jaarbasis 1149,80 inleveren.

Dat gaan we natuurlijk wel voelen.

gevolgen kinderbijslag
Bron: Telegraaf

Op het nieuws hoorde ik iemand zeggen dat veel mensen het niet eens merken als de kinderbijslag gestort wordt. Maar ik kijk er echt naar uit en niet om van op vakantie te gaan of zo. Gewoon voor de dagelijkse kosten.

Maar goed, het is nog niet zeker dat dit ook allemaal door gaat!

Zie ook mijn post Wat kost studeren?

Wat vindt jij van Asschers plannen?

Similar Posts

40 Comments

 1. hmm… dit is absoluut geen goed nieuws voor jullie en anderen in Nederland. Ik heb even opgezocht wat wij exact per kind krijgen en vond op een site dit
  € 90,28 voor het eerste kind,
  € 167,05 voor het tweede kind,
  € 249,41 voor elk kind vanaf het derde.
  In belgie is het dus wel wat anders ingedeelt dan in Nederland, maar minder ontvangen is nooit leuk natuurlijk.
  HIer wordt het kindergeld ook gebruikt waarvoor nodig, ik hoor of lees ook vaak dat dat apart wordt gezet voor als het kind iets nodig heeft, maar ook electriciteit en water ed heeft een kind nodig…

   1. Hier is het dus voor 1e kind zoveel, een 2e kind meer en vanaf het 3e kind zoveel (bedragen staan in vorige reactie) ik dacht wel dat als een kind 6 en 12 jaar wordt het bedrag een klein beetje verhoogd wordt, maar verder blijft dat dus hetzelfde.

 2. Waardeloos :(. Wij sparen er ook niet van. Het gaat schoon op aan kleding, sport, zwemles…en ja ook eten. Dat alles beperkt wordt hebben we te slikken, maar dat het niet inkomensafhankelijk mag worden begrijp ik niet. Grootverdieners zullen die ‘paar centen’ inderdaad niet missen. Wij hoppen van kinderbijslag naar belasinge en vakantiegeld (waar ook al aan getornd wordt :().

  1. Je gaat voorbij aan het feit dat grootverdieners op heel veel onderdelen al gekort worden en ook onder grootverdieners genoeg gezinnen zitten die elke euro goed kunnen gebruiken. Dus de opmerking ” grootverdieners zullen die paar centen inderdaad niet missen” is zeer kort door de bocht.

   1. Is de vraag wat jij verstaat over grootverdieners en wat ik er onder versta. Je kan mij niet vertellen dat mensen die tonnen verdienen wakker liggen van de korting. Ik wel. Niet mijn bedoeling om mensen voor het hoofd te stoten hoor en ik heb een hekel aan ‘kort door de bocht’.

 3. Ik begreep dat een en ander weer gecompenseerd gaat worden via het kindgebondenbudget en die is wel inkomensafhankelijk. Maar ja evengoed zullen we er wel op achteruit gaan.
  Ik spaar het ook niet hoor en ben erg blij als het er is. Kleding, verjaardagen, maar ook gewoon boodschappen of gaten vullen.

  1. Echt lage inkomens worden inderdaad gecompenseerd. Maar de kritiek is dat het plan daardoor stiekem een nivelleringsactie is. Gemiddelde inkomens gaan er flink op achteruit: zij krijgen wel minder kinderbijslag, maar geen compensatie. Dat raakt o.a. grote gezinnen en kostwinnersgezinnen.

 4. We zullen twee jaar iets meer ontvangen voor de oudste en dan gaan we weer terug naar het vorige tarief.
  Voor de jongste gaat er dus niets veranderen, die blijft in dit tarief als de plannen allemaal doorgaan.

  Ik spaar het geld wel op en een enkele keer gebruik ik het voor kleding. Ik baal er dus wel van, maar het is niet onoverkomelijk.

 5. Ik dacht dat die plannen niet doorgingen (hopelijk heb ik het goed).
  Inkomensafhankelijk lijkt me een goed idee, vanaf een ton bruto ofzo. Wij merken er niets van omdat we geen kinderen in de kinderbijslagleeftijd meer hebben.
  Wij gaan wel die andere maatregel merken. Die heffingskorting van 2001 euro die wordt afgebouwd.
  Eerlijk gezegd moet ik ook dat nog zien. Ik kan me niet voorstellen dat dat plan door de eerste kamer komt.
  Ik begrijp er ook helemaal niets van dat er zoveel genivelleerd wordt. Werken en opleiding loont te weinig op deze manier en ik denk dat mensen nu nog langer de hand op de knip houden. Uit voorzichtigheid en omdat mensen met de ‘zgn’ hogere inkomens gewoon te weinig geld overhouden om uit te geven. Dus nog steeds geen vertrouwen en nog meer mensen die werkloos worden.
  Ik zou ze zo graag eens wakker schudden daarzo in Den-Haag.

 6. Mijn oudste is 33 en mijn jongste is 19, dus van deze bezuiniging heb ik geen last meer. Wel zijn er in de afgelopen jaren meer bezuinigingen geweest en elke keer was het weer uitkijken hoe je nu weer rond moest komen, 4 kinderen en 1 salaris. We wonen nu in Duitsland en daar is de kinderbijslag per maand: Das Kindergeld beträgt monatlich für erste und zweite Kinder jeweils 184 Euro, für dritte Kinder 190 Euro und für das vierte und jedes weitere Kind jeweils 215 Euro. Darüber hinaus wird für jedes Kind, für das im Kalenderjahr 2009 mindestens für einen Kalendermonat ein Anspruch auf Kindergeld besteht, für das Kalenderjahr 2009 ein Einmalbetrag in Höhe von 100 Euro gezahlt.
  Dat is dus ongeveer hetzelfde bedrag, maar dan per maand. Heel wat gezinsvriendelijker, lijkt me.

   1. Duitsland is ook leuk, maar je hebt hier weer andere dingen niet, die Nederland wel heeft, bv het minimumloon. Er werken hier heel wat mensen voor een uurloontje van 5, 6 of 7 Euro-

 7. Wij krijgen geen kinderbijslag meer want hebben alleen jongvolwassen kinderen. Wat er bij ons veel meer in zal hakken is enerzijds de vermindering van de overdraagbare heffingskorting en anderszijds de lastenverzwaring in de vorm van vermindering van arbeidskorting en algemene heffingskorting voor inkomens vanaf 55.000. Dat laatste is voor een gezin met studerende kinderen echt geen paradijselijk inkomen al wordt zo’n inkomen in de media wel als ‘rijk’ betiteld.
  Maar ik wil niet de wellus-nietus discussie over nivellering of wel of niet werkende moeders aanjagen, hoor. Wij hadden het destijs niet voor het kiezen: gesubsidieerde kinderopvang was er hier rond 1990 vooral voor eenouder(bijstands)gezinnen en personeel van de sociale dienst. En voor broertjes en zusjes van kinderen die al op de opvang zaten. Wij stonden jaren op een wachtlijst.

  1. Je zal maar net boven die 55.000 zitten. Mijn heffingskorting wordt ook afgebouwd. Als ik een paar jaar ouder was geweest dan had ik geluk gehad en het kunnen houden.
   Hier ook studerende kinderen, al is het bij ons nu goedkoper geworden omdat één van de zoons nu weer thuis studeert. Als ze klaar zijn zal dat zeker zo’n 500 euro per maand schelen, als het niet meer is.
   En dan heb ik het niet over collegeld of boeken want daarvoor hebben we een studiespaarrekening.

 8. ik snap dat mensen die net boven die grens zitten balen van de maatregel, aan de andere kant als iemand die ver onder die grens zit vind ik het toch ook wel vreemd dat mensen met een veel hoger inkomen het zelfde bedrag aan kinderbijslag krijgen en ook hetzelfde eigen risico hebben en dezelfde premie betalen voor een zorgverzekering. natuurlijk zijn er mensen die daardoor misschien in de problemen komen,maar aan de andere kant als je net als ik altijd al weinig geld te besteden hebt gehad en je toch redelijk goed kunt redden doordat je zeer creatief met je geld omgaat door bijvoorbeeld veel 2e hands te kopen en niet met alle nieuwe trends mee te gaan vind ik het ook wel eens irritant dat je die mensen niet hoorde toen alles kon en ze niets te kort kwamen en nu overal over lopen te klagen, misschien moeten we toch weer eens leren meer tevreden te zijn met wat wel kan en niet alleen maar kijken naar war niet meer kan.

  1. Sorry hoor, we betalen misschien allemaal evenveel premie voor de ziektekosten, maar er bestaat zorgtoeslag voor de lagere inkomens dus dat is uiteindelijk wel degelijk minder! En de kinderbijslag is wel gelijk, maar hogere inkomens betalen ook meer aan bijv. de peuterspeelzaal!

  2. Vergeet ook niet dat er ook nog direct van je salaris een percentage zorgkosten wordt ingehouden. 4% van 1200 euro is beduidend minder dan 4% van 2600 euro. Dus de hogere inkomens betalen ook voor de zorg beduidend meer. En dan idd ook geen zorgtoeslag.

  3. Wij vallen als gezin zijnde onder de categorie grootverdieners, en nee, dat is niet boven de ton ter informatie.
   Huurtoeslag, zorgtoeslag, bijzondere bijstand, sportvergoeding, vergoeding voor de kinderopvang, kwijtschelding van gemeentelijke belasting etc etc etc krijgen wij allemaal niet. Qua belasting betalen zitten wij in de hoogste schijf.
   Ik had de afgelopen weken voor 2 dagen per week betaald werk kunnen hebben, maar heb daar nee tegen moeten zeggen omdat ik meer geld kwijt zou zijn voor drie kinderen bso, dan dat ik er financieel nog wat aan over zou houden omdat ook hier naar de inkomsten van de ouders wordt gekeken..
   Op heel veel punten heb ik er geen moeite mee dat anderen meer krijgen w.b. vergoedingen dan wij krijgen, mij prima. Maar dat ik laatst moest ontdekken dat zelfs de muziekschool het uurtarief bepaalde aan de hand van de inkomsten van de ouders was voor mij de druppel.
   Het lijkt wel of men soms vergeet dat groot verdieners ook een bodem hebben in hun financiële spaarpot en dat als ze op zoveel verschillende onderdelen in hun leven de volle mep moeten betalen, ze de bodem zeer snel in zicht hebben.

   1. Wat ze voor het gemak ook even vergeten daar in Den Haag dat juist die hogere inkomens de motor zijn van de economie. Juist met een hoger inkomen koop je meer en kun je meer besteden (er vanuit gaande dat je dat ook wilt dan). Ook hier verdient man ongeveer EUR 65.000 per jaar en hoewel dit goed is, blijft er veel minder netto over per maand dan je zou denken. Omdat ik ook part time werk hebben we het goed en geven makkelijk uit, kopen elke vier jaar een nieuwe auto en gaan graag uit eten. Maar nu hou ik al een tijd de hand op de knip en ik ben niet de enige.

 9. We hebben nog 1 kind waar we kinderbijslag voor ontvangen. Er was ooit een hotemetoot in den Haag die beweerde dat de kbs meestal niet aan de kinderen besteed werd, maar kinderen worden toch het hele jaar onderhouden en niet alleen op de uitbetaaldag?
  Het is zoals gewoonlijk geen echte bezuiniging, het geld gaat alleen anders besteedt worden. En zo graaien ze steeds meer uit de beurs van de burger.

 10. Ik vind het vooral heel erg naar voor de mensen die nu kinderen hebben van 12 tot 17… Die gaan er straks flink op achteruit!

  Voor onszelf maakt het niet veel uit, want wij moeten toch nog helemaal vanaf leeftijd 0 wennen aan de nieuwe situatie… het lijkt me erger om te wennen aan geld dat je had en dat je dan opeens niet meer krijgt dan om direct te wennen aan het kleinere bedrag.

   1. En dan straks waarschijnlijk ook nog het verdwijnen van de studiefinanciering en versobering van de OV-kaart.
    Jongeren zijn echt duur en zo had je nog wat extra’s kunnen sparen met de kinderbijslag wat nu dus ook al lastiger wordt.

 11. het is absoluut niet mijn bedoeling om te beweren dat mensen met een hoger salaris het niet moeilijk hebben, misschien dat ik me een beetje ongelukkig uitdruk. ik merk alleen wel dat mensen in mijn omgeving regelmatig raar opkijken wat ik allemaal kan doen van mijn salaris, zelfs als ik de toeslagen bij mijn salaris optel verdien ik beduidend minder dan deze mensen en als ik mijn vaste lasten betaald heb ,houd ik ook beduidend minder over, toch zie ik kans om te sparen en ook regelmatig iets nieuws te kopen.maar ik heb gewoon gemerkt dat als je bewuster met je geld omgaat je er meer mee kunt doen dan je in eerste instantie dacht. ik zal nooit iemand veroordelen ,maar alleen laten zien hoe ik door mijn manier van leven redelijk goed kan rondkomen van een bescheiden salaris.

  1. even ter verduidelijking ik krijg geen kwijtschelding gemeentetoeslag of bijzondere bijstand e.d. ,omdat ik net een paar euro meer verdien dan de de toeslaggrens ,dit even om aan te geven dat ik geen bijstandsinkomen heb,maar daar wel net boven zit.dus ook als je een laag inkomen heb kun je veel geld mislopen omdat je teveel verdiend om daar in aanmerking te komen zelfs al is dat maar een paar euro.

 12. En ik vraag me opnieuw af waarom men zich afhankelijk maakt van andere geld bron dan eigen inkomst (en spaargeld) ?
  En als men zo krap heeft, waarom is men voor zoveel kinderen gegaan ?
  Leven heeft altijd crisis gekend. He is niet nieuw.
  Wat een geklaag allemaal. Als we nu minder verwachten / vanzelfsprekend vinden en stoppen met zoveel klagen … dan bespaart men veel energie en tijd … om veel meer zelf te doen !
  Tijd over dan om te kijken wat je wel hebt en krijgt … en dankbaar ervoor te zijn !

 13. Wat vervelend dat je het zo gaat merken zeg!

  Ik vind het prima dat ze stoppen met het rondpompen van geld om het zo eenvoudiger te maken. Maar wat dan een beetje jammer is, is dat de kosten voor levensonderhoud enorm zijn gestegen en de feitelijke belastingdruk hier gemiddeld meer dan 70% bedraagt en ook niet zakt, in tegendeel. Je krijgt wat minder sigaar uit eigen doos omdat er banken overeind moeten worden gehouden. Niets is meer veilig, of heilig. Spaargeld ook niet, zie Cyprus.

  Maar voor wat hoort wat, dus als de loonbelasting -echt wel een van de dommere belastingen- nu eens wordt afgeschaft, hoef ik die kinderbijslag niet meer. Wil ik zelfs nog wel wat hogere btw betalen op sommige dingen.

  Maar wat zeg ik, wij gaan er met de huidige plannen niets van merken. Maar ik geloof ook niet dat wij de dans ontspringen.

 14. ‘t is trouwens niet alleen minder kinderbijslag wat er voor veel ouders inhakt bij middelbare scholieren.
  Kans is ook groot dat je ook nog eens per kind per schooljaar een euro of 300 aan boeken kwijt bent bovenop de gewone schooluitgaven.
  Stel dat je 3 kinderen tussen de 12 en 17 hebt, is het niet alleen die 1000 euro ongeveer kinderbijslag wat je minder krijgt maar je mag ook nog eens 900 extra betalen voor de boeken.
  Tenminste zo lees ik het

 15. Ik vind het zeker voor mensen met een groot gezin een flinke klap.
  Maar vergis je niet, voor veel verschillende gezinnen met verschillende financiële plaatjes, zijn dit ook hoge bedragen om te missen. Uiteindelijk worden vaak juist de kinderen hier de dupe van vrees ik. Sommige mensen zullen moeten bezuinigen op sport of ontspanning voor de kinderen.

  Ik geloof heel goed dat ook mensen met hoge inkomens financieel krap kunnen zitten. Veel hebben toch in de goede tijd een hypotheek gekregen op twee inkomens, kinderen gekregen want het kon prima en toen kwam de (persoonlijke of wereldwijde) crisis.

 16. Wij ontvangen nu ruim 1,5 kinderbijslag, maar ik moet er nog steeds een beetje aan wennen. Het geld is natuurlijk welkom, daar zal ik niet om liegen. Maar heb niet het idee dat ik het nu al echt nodig heb voor onze kleine man.

  Want alles 2e hands, eet nog vrij weinig en wasbare luiers en liefde kost niks. Dus nu probeer ik het te sparen voor de (studie)kosten als meneertje ouder is. Peuterspeelzaal zal straks wel wat gaan kosten, dan zal ik het denk ik harder nodig hebben.

  Maar ik snap dat je met oudere en meerdere kinderen aan het geld gewend bent geraakt en het wel gaat missen. Maar ik zou er nu nog niet van wakker liggen….

  1. Tot nu toe vond ik het ook altijd goed te doen. Maar ik merk nu echt wel dat het duurder wordt. Simpelweg door opleidingen! Vandaar natuurlijk ook dat tot nu toe de kinderbijslag omhoog ging als kinderen ouderen werden.

 17. Voor mij maakt het geen verschil, want mijn kinderen zijn volwassen. Maar ik vrees dat hierdoor toch meer gezinnen hun kinderen van de kinderdagverblijven halen, die zijn nu al bijna niet te betalen. En dan vrees ik weer voor de baan van mijn jongste, die op zo’n kinderdagverblijf werkt… Ik hoop dat deze plannen niet doorgaan!
  Lieve groet,
  Mirjam

 18. Ik vind het moeilijk. Ik kan me goed voorstellen dat je dit merkt en dat het lastig is om zo’n gat weer te vullen, zeker als je bedenkt dat alles duurder wordt. Aan de andere kant vind ik ook dat mensen gewoon zelf verantwoordelijk zijn voor hun kinderen en dus ook gewoon moeten bedenken of ze de kosten wel of niet kunnen dragen. Tegemoetkomingen als b.v. gratis zorgverzekering tot 18 en ‘sponsoring’ van onderwijs, waardoor die kosten lager uitvallen vind ik geen probleem, maar een soort ‘kindsubsidie’ die zoveel kost, terwijl iedereen in moet leveren, daar heb ik toch iets minder mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.