Kerstvrije zone: even weg van het Kerstgedoe?

kerstmis

Sommige mensen verheugen zich maanden op Kerstmis. Ze genieten met volle teugen van alles rondom Kerst. Ze genieten van de feestelijke lichtjes, kerstbomen, familiebezoek en de gezelligheid.

Last van Kerstmis?

Maar er zijn ook mensen voor wie Kerstmis stress betekent. Voor deze groep zijn het 2 dagen waarvan ze niet kunnen verwachten tot ze voorbij zijn. Dat kan zijn omdat ze iemand hebben verloren, en Kerstmis is bij uitstek een feest waarbij een dergelijk gemis extra gevoeld wordt. Of er zijn teveel verplichtingen, en de druk dat het gezellig moet zijn is onaangenaam.

Voor die laatste groep heb ik een aantal tips hoe je even weg kunt uit de kerstsfeer.

Kerstvrije zones: hier zijn ze

 1. Ondernemers-met-een-migratieachtergrond, zoals je ze anno 2017, moet noemen doen vaak niet aan Kerstmis. Zo kun je zelfs hier in de Achterhoek op Eerste en Tweede Kerstdag prima naar de kapper gaan. De kapper komt oorspronkelijk uit Pakistan, en is gewoon open op wat voor de rest van Nederland zondagen zijn. Hetzelfde geldt voor supermarkten, bakkers, etc met een migratieachtergrond.
 2. Reis af naar een land waar ze niet aan Kerstmis doen. Ik adviseer China! Want ik weet van mijn jongste dochter die 6 maanden in China verblijft dat ze daar niets aan Kerstmis doen. December is daar een gewone maand.
 3. Bezoek een basisschool tijdens de Kerstdagen. Mijn ervaring is dat de basisscholen na de kerstviering op school alles grondig opruimen. Geen spoortje Kerst meer te vinden. Dus heb je zin in een neutraal gebouw zonder Kerstversiering en dergelijke, dan zijn basisscholen ideaal.
 4. Maak een wandeling in het bos. Het bos is een neutrale plek, waar je geen kerstversiering en andere kerstachtige dingen tegenkomt. Een frisse neus halen doet een mens bovendien goed. Beloon je zelf bij thuiskomst met een drankje dat niks met Kerstmis te maken heeft.
 5. Verschans je in je eigen huis. Kies voor muziek die niets met Kerstmis te maken heeft en eet vooral niet bijzonder. Kies voor gewone Hollandse pot. Of Chinees!

Conclusie

Houd je niet van Kerstmis? Bedenk dan: ‘Ook dit gaat voorbij.’ Na twee kerstdagen liggen de kerstversieringen voor de helft van de prijs in de rekken, en rond 6 januari liggen de kerstbomen op straat. Klaar om mee te gaan met de vuilniswagen.

Hoe ervaar jij Kerstmis?

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik ben zelf dol op kerst (kerstliedjes, kerstfilms, kerstversiering enzovoorts). Dochter is er ook dol op en zoon krijgt er stress van.

  En dus draaien we kerstliedjes onder schooltijd, staat de kerstboom maar 3 dagen en kijk ik ‘s avonds kerstfilms. En zo genieten we allemaal.

  Het is alleen jammer dat school de dag na Sinterklaas al start met kerst. Dat geeft kinderen geen tijd om te schakelen.

 2. Ik heb geen last van kerst stress. Het enige lastige vind ik de drukte in de supermarkten en de klanten die last hebben van kerst stress. Ik ga met mijn man donderdagochtend vroeg alle boodschappen halen voor een week. Op brood na zal dat vast lukken. En daarvoor kan ik een van de mannen wel sturen :-)

 3. Juist ook dat is een van min ergernissen, dat er vrijwel geen kerstvrije zones bestaan. Media zijn een groot kerstbal, commerciele instellingen.. Dat de kérk iets doet vind ik niet erg, maar dat je al vanaf november wordt bekogeld met kerststollen, glitterjurken, bomen en Mariah Carey, daar kan ik niet zo goed tegen….

 4. ik ben een echt kerstmens en heb het hier in Servie zwaar gehad want men vier hier Kerst op 7 Januari daarom dat de meeste pas na 1 januari beginnen met versieren. Maar sinds het afgelopen jaar begint men hier ook te neigen naar kerst op 25 december dus hebben we nu ook kerstfilms enz op tv

 5. ik hou van de kerst, maar ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die helemaal niks met kerst hebben. Dan is het inderdaad wel fijn als je een beetje kunt ontsnappen aan al dat kerstgedoe…

 6. Toen ik zelf in een winkel werkte was de kerstperiode vooral heel heel vermoeiend en was ik aan het eind vaak ziek. Ik genoot dus echt niet meer van kerst… Het is heel moeilijk om pret te hebben als je als enige feestganger gewoon in een zeteltje wil zitten met een dekentje over je zere voeten.
  Nu werk ik alweer 6 jaar in de administratie en geniet ik weer volop!

 7. haha ga naar een basisschool, dit klopt echt heelmaal, vrijdag voor kerst om 12.00 wordt alles opgeruimd. Ik kan me ook best voorstellen dat niet iedereen zo gek op kerst is. Ik vierde ooit kerst in Australië, in de zon, dat voelde toen ook helemaal niet als kerstmis.

 8. Kerstmis is het feest van de komst van Christus op de aarde, het is een van onze christelijke feestdagen, traditie, cultuur waar we zuinig op moeten zijn.
  Ik hou niet de van de opgeklopte commercie, maar denk aan vrede, verwachting, vriendschap, samenzijn in rust, dankbaarheid, deels vrij zijn en bezinning.
  Ik werk met de kerstdagen, kom dat toch ook eenzaamheid tegen, dus ben dankbaar dat ik dit mag doen.

 9. Vroeger ging ik altijd werken met kerst. Helemaal vrijwillig! Ik had niet echt zin in familieverplichtingen. Nu ik volwassen ben verwacht iedereen dat je komt. Ik heb geen excuses meer. Hoewel.. ik denk dat ik volgend jaar een vakantie ga boeken haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.