Kerstvieringen op school

Schermafbeelding+2010 12 08+om+16.44.55

Uit de reacties op mijn logje van gisteren blijkt dat niet alle scholen zo’n gedoe van kerstmis maken als de school van mijn kinderen.

Wat maakt nou dat de ene school hele waslijsten met spullen opgeeft die moeten worden meegenomen, terwijl andere scholen het gewoon aangenaam rustig houden?

Waar ligt dat aan? Ligt dat aan openbare school versus een school met de bijbel?
Ligt dat aan stad of platteland?
Oost of west?

De school van mijn kinderen is een openbare school in de achterhoek, en er wordt een kerstdiner georganiseerd. Elk kind, oftewel moeder, verzorgt tien culinaire hoogstandjes en neemt die mee naar school. In de afgelopen jaren kwam dat wel eens op veertig hapjes bij mij, toen ik nog vier kinderen op de basisschool had. En ik ben niet zo’n culinair wonder…

Lees ook mijn post over het kerstdiner op school.

Wat zijn de kenmerken van jouw school?

En als ze kerstmis rustig vieren: nemen ze nog kinderen aan?!

Similar Posts

17 Comments

 1. Ik heb op verschillende scholen gewerkt en het maakt geen zak uit tot welk geloof de school verzuild is. Eigenlijk hangt het er meer van af, van hoe gek de ouders zijn. Of hoe gek je ze kan krijgen. Als veel ouders willen koken, heb je een leuk kerstdiner. Op andere scholen is dat moeizaam. En hoe gek die ouders dan te krijgen zijn, dat wordt dan weer een soort van traditie, zodat nieuwe ouders er ook aan mee gaan doen…

 2. Mijn kinderen gaan naar een Montessorischool in het zuiden van ons land en daar wordt in de middenbouw en onderbouw flink geknutseld (een ochtend dan). Zoon hoeft volgens mij niks mee.
  Voor de winterviering (kerst vieren ze niet als zodanig) heb ik nog geen opdrachten mee gekregen, maar soms moeten ze dan ook wat hapjes meenemen.

 3. Mijn dochter gaat straks naar een Reformatorische school en daar wordt de kerst sober gevierd.
  Wat versiering en dergelijke betreft, het belangrijkste met kerst is voor eens het feest van de geboorte van Christus.

  GRoeten Herma

 4. Onze kinderen gaan naar een kleine christelijke school, in het oosten van het land. Ze gaan altijd een kerstbakje maken en mogen daar wat frutsels voor meenemen. Het ene jaar wordt er kerst met de hele school in de kerk gevierd en het andere jaar op school. De onderbouw samen in de gemeenschapsruimte en de bovenbouw in eigen klas. Dat jaar is er ook een kerstmarkt op het schoolplein. Dit jaar is het weer gezellig samen in de kerk.

 5. hier gaan er 3 kinderen naar een chr. school op de veluwe. Voor de kleuters wordt het zo wie zo heel rustig gehouden.. er staat een kerstboom in de klas het verhaal van het babytje jezus wordt dagelijks verteld. Verder wordt er vooral veel geplakt en getekend.

  1x in de 5 jaar(toevallig dus dit jaar) is er een kerstwandeling door de wijk. Dit betekend dat de kinderen van de groepen 5 t/m 8 op verschillende plekken in de wijk een gedeelte van het kerstverhaal vertellen/uitbeelden. de groepen 1 t/m 4 gaan dan de route lopen samen met papa/mama/opa/oma en wie nog meer willen. aansluitend is er warme chocomelk en koffie op het schoolplein.

  dit jaar word het verder bewust rustig gehouden omdat ze maar 10 schooldagen hebben tot aan de vakantie.

  o,ja de groepen 4 t/m 8 gaan volgende week vrijdag nog een uurtje schaatsen op een ijsbaan hier midden in de stad.

 6. Bij ons is het dit jaar rustig. Kerst wordt in de kerk gevierd en we verzamelen voedsel voor de voedselbank. Ieder kind neemt iets mee van een lijst. Zo krijgen de alleramrste van onze stad toch lekker eten met Kerst en voor ons het vrij makkelijk. Gewoon naar de supermarkt en niet ingewikkeld van alles maken.

 7. Bij ons is het ene jaar een diner.Waarbij een paar ouders wordt gevraagd om soep temaken.De schoolmoeders verzorgen het eten,wat lekkere hapjes en dus soep.Het andere jaar is er een kerstbrunch en dat regelen ook de schoolmoeders.Nu is onze school wel heel cultureel gericht en wordt er vaak medewerking(autorijden)verwacht.Voorleesontbijt,dan maken wel alle ouders wat,je kan dan intekenen met wat je wilt!In het kader van voedselverspilling in de wereld mogen ze op je school wel wat minder doen!Groetjes Anne-Mae

 8. Mijn zoon gaat naar een christelijke school, maar in gezelschap van 19 verschillende nationaliteiten. Wij wonen in een multiculti wijk in IJmuiden. De school is redelijk klein, maar erg gezellig en warm. De kerstviering vindt plaats in een kerk volgende week (want een christelijke school) en wij als ouders hoeven niets te doen. De OuderWerkGroep versiert de kerk. Je kunt meehelpen, maar omdat ik vrijdag jl. de OWG heb geholpen met het ombouwen van sint naar kerst, heb ik vriendelijk bedankt. Mijn motto is, alle ouders een klein beetje helpen en anders geen gedoe van maken. Kerst is samenzijn met elkaar en geen hype!

 9. Mijn dochter gaat naar het reformatorisch onderwijs (randstad) en daar wordt kerst zo heeeeerlijk rustig gevierd…. wat kleine versieringen, vooral niet te veel allemaal.

  Het ene jaar is de kerstviering in de kerk (met liedjes, verhaaltjes en gedichtjes door leerlingen en leerkrachten) en het andere jaar (dit jaar!) ‘s middags op school.

  We hoeven er niks extra’s voor te doen dus :)

 10. na intekenen neemt elk kind iets te eten mee.
  lekker smullen en wat over blijft gaat in bakjes van de chinees (die we ook inleveren) die bakjes gaan naar een voedseluitdeel punt voor daklozen.

 11. Bij ons – openbare school, randstad – is het elk jaar hetzelfde: kerstdiner in de klas waarbij elk kind een aantal porties van een bepaald hapje meebrengt. Met het verzoek aan de ouders een paar extra porties mee te brengen naar de gymzaal, alwaar de wachtende ouders een lopend kerstbuffet hebben van de meegebrachte etenswaren. Ik vind het elk jaar zowel in de klassen als in de gymzaal heel gezellig.

  Anoeska

 12. Onze zoon zit op een christelijke school en het ene jaar gaan ze met kerst naar de kerk en het andere jaar met pasen. De school wordt altijd heel leuk versierd met een grote kerststal in de hal en in de klas staat een kerstboom. Volgende week donderdag vieren ze kerst door in de ochtend het kerstverhaal te vertellen en te zingen. In de middag gaan ze kersstukjes maken en s avonds is er het kerstdiner en neemt elk kind iets lekkers mee.

  Groetjes Isabelle

 13. Dochter is afgelopen zomer overgestapt van de vrije school naar een katholieke school. Een hele cultuurshock. Op de vrije school werden de adventsdagen op maandag gevierd, waren de ramen met blauw papier en gele sterren (door de ouders) beplakt. Op de laatste schooldag werd het kerstspel door docenten/ouders opgevoerd en kregen de kinderen daarna kerstbrood en chocomel. De weken daarvoor werden kerstliedjes gezongen en gefloten en een kerststukje of ander knutselwerkje gemaakt.
  Bij de katholieke school is het : Sint eruit, kerst erin. Op 7 december was de hele school dus in kerstsfeer. Knutselactiviteit 1 (met ouders) is gisteren geweest. Activiteit 2 (kerststukjes) met ouders is volgende week. Vervolgens ook een kerstdiner waarvoor je wat moet maken en het kind in feestelijke kleding moet komen. Ik verwacht dat het gehalte glitter e.d. hoog is. Naar mijn gevoel is het te, ik mis het rustige en ingetogene van naar kerstmis toeleven.

 14. Fijn om te lezen allemaal! En wat zijn de verschillen tussen scholen groot. Toch lees, ik geloof ik, een trend dat de streng gelovige scholen het meest rustig kerstfeest vieren.

  Als kind ging ik naar een school-met-de-bijbel, en elke ochtend kleurden wij in een kleurboekje waarin ook het kerstverhaal stond. Ik weet nog hoeveel werk ik maakte de houten vloer van de stal in te kleuren met mijn bruine potlood.

  En de dag voor kerst hadden we een kaarsje in een halve aardappel, die versierd was met aluminiumfolie.

  Ook al was het eenvoudig, ik heb daar zeer van genoten. Maar ik geef het toe, mijn kinderen genieten ook van hun kerstdiner op school.

  En ook bij ons op school, gaat alle eten dat over is naar de daklozen. Dat vind ik dan wel weer geweldig.

 15. Bij ons zitten ze op verschillende christelijke scholen. ( LOM, basis). De kleuters hadden ‘s-avonds een kerstviering. Ze lieten van alles horen wat ze over kerst geleerd hadden. Erg leuk. Mooie kleren aan en voor in de klas dingen opzeggen ( o ja…is dat leuk?) Ik zat met de bibbers in mijn knieën!
  De groteren gaan klassikaal voor de viering overdags naar een zaaltje. ( groep 7 en 8 bijvoorbeeld samen) en daar wordt wat georganiseerd. Volgens mij een echt spannend verhaal, muziek, solomuziek ook door leerlingen, de betekenis van kerst wordt benadrukt. Het is natuurlijk een christelijke school hè.
  Kerstdiner op school? Nooit gehad.
  Eigenlijk best sober.
  Toch genieten ze ervan en vinden het bijzonder.

 16. Onze kinderen zitten op een R.K. school in het zuiden en hebben volgende week vrijdagochtend een kerstontbijt, ieder kind krijgt een briefje met daarop 1 artikel wat íe mee moet nemen,de drank wordt door de school verzorgd. Verder is er dan ook een kerstspel gespeeld door de docenten/stagiares. En gisteren hebben alle groepen kerststukjes gemaakt, de kids mogen hiervoor zelf frutseltjes meenemen, de rest (bakje,oase,kaars,groen) verzorgd de oudervereniging. Groetjes Wendy

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.