Kersttradities

Als kind had ik een hekel aan kerstmis: twee lange, vervelende zondagen waarop niets gebeurde. Hoogstens een kerkbezoek dat veel langer duurde dan normaal.

Ik herinner me een Kerstmis waarop mijn zusjes en ik van landerigheid, kaarsvet op onze handpalmen lieten druppen. Dat vonden we blijkbaar leuk. Vraag me niet waarom, want nu lijkt het me vooral pijnlijk.

Tot een jaar of vier geleden, vond ik Kerstmis nog steeds vervelend, maar tot mijn verrassing is er iets veranderd. Ik denk dat het komt doordat we als gezin onze eigen kerst tradities hebben ontwikkeld.

Kerstavond

Op kerstavond wandel ik met de kinderen naar de kerk voor de speciale kinderkerstdienst. Alleen dat is al sfeervol, zo in het donker. De kinderkerstdienst duurt niet meer dan een uurtje, en wordt opgeluisterd met een levende kerststal, en vorig jaar met een grote plastic Kerstman.

Die Kerstman verbaast mij nog steeds, want als ik ergens zou verwachten dat die hartstochtelijk geboycot werd, dan is het wel in de kerk!

Na de dienst wandel ik met de kinderen naar huis, waar mijn man de warme chocolademelk en Glühwein klaar heeft, en iets lekkers. De open haard is aan, evenals de kaarsen. Deze avond is me erg dierbaar geworden.

Eerste Kerstdag

‘s Middags gaan we op eerste Kerstdag altijd naar het ‘kindje schudden’ in de katholieke kerk. Dan is er geen dienst, maar mogen de kinderen zich in de kerk verkleden als herder en dan op kraambezoek gaan bij het kindje Jezus.

Dat is een heuse baby, en Jozef en Maria zijn er natuurlijk ook. Na dat kraambezoek is er beschuit met muisjes, voor de kinderen warme chocolademelk en voor de ouders Glühwein. Vorig jaar had het kindje Jezus een speen in zijn mond met daarop ‘I love mamma!’

Op eerste kerstdag eten we ‘extra lekker’, en dat betekent dat we pommes duchesses eten van Aviko en rollade. Die rollade is een gewoonte die ik van mijn moeder heb overgenomen. En als toetje is er Viennetta. De tafel dek ik dan met een wit laken, en de kaarsjes gaan aan.

Ook lees ik het kerstverhaal voor.

Tweede Kerstdag

Tweede Kerstdag was in mijn ouderlijk huis ‘kliekjesdag’. Dat vond ik altijd erg zielig voor Tweede Kerstdag, dat die zo tweederangs was. Daarom eten wij gewoon wéér ‘extra lekker’, en met de kaarsen, en het kleed op tafel. ‘s Middag kijken we met het hele gezin een film.

Afhankelijk van het weer maken we ook nog een lange wandeling, die thuis wordt afgemaakt met, jawel, alweer warme chocolademelk! En voor mij koffie.

Het is allemaal weinig culinair verfijnd, maar de kinderen vinden het lekker, en het is supergezellig!

Hoe vieren jullie Kerstmis?
En kijk je er naar uit, of ben je blij als het voorbij is?

Similar Posts

13 Comments

 1. Ik denk dat wij dit jaar kerst gewoon gezellig met z’n tweetjes vieren. Filmpje, lekker eten, enzovoorts. In de tijd er naar toe zijn we vast met gezellig bezig: we hebben de kerstboom al even staan, mooie krans op de deur, zelf kerstkransjes maken, enzovoorts!

  P.s. ik heb vandaag mijn eerste Give Away georganiseerd, mocht je ook een kans willen wagen, dan zou dat hartstikke leuk zijn!

 2. Wij vieren het ieder jaar wat anders. Ook mijn man en ik houden niet van de kerstdagen omdat we ons drie slagen in de ronte vervelen. Dit jaar wordt het wel gezellig, want we zitten met het hele gezin en tweetal vrienden met hun gezin in Oostenrijk. In een hotel waar het traditie is om kerstavond muzikaal te openen (eigenares zingt) en lekker te eten. Uiteraard is de Gluhwijn erbij. De dagen erna staan we op de ski’s en hoeven we ons dus niet te vervelen.

  Fijne kerstdagen voor iedereen. Geniet ervan op je eigen manier.

 3. Alleen bij het eerste deel van je verhaal kan ik me goed inleven: de verveling vroeger! Nu probeer ik kerst zoveel mogelijk te negeren. Dat bevalt het beste.

 4. Ik herken de verveling. Wat ik van vroeger wel heel leuk vond, was de kerstboom optuigen. Eerst nog met echte kaarsjes. Ik vind het zo jammer dat ik geen kerstversieringen meer van vroeger heb. En er stonden echte kaarsen. Mijn vader draaide Mahalia Jackson.
  We aten iets extra lekkers. Maar de dagen duurden wel heel lang. Later toen ik op mezelf was miste ik het familiegedoe. Ik vond kerst niet leuk. Nu ben ik samen met mijn man en hebben we ook onze eigen tradities ontwikkeld. waarbij kerstversieringen nog steeds van belang zijn. Ieder jaar koop ik er iets bij. Dus ik kan me van alle “ballen” herinneren welk jaar het was.

 5. Kerst is echt mijn lievelingsfeest (en kerkbezoek duurde vroeger even lang voor mijn gevoel ;-))))
  Maar toch vind ik het leuk.
  Bij ons zaten er heel veel familietradities er om heen en die heb ik ook meegenomen van huis.
  Mijn man vond Kerst wel net zo als jij, vroeger.
  Nu niet meer ;-).
  Gr,
  Julia

 6. Ik ga het liefst weg. Als ikmthuis blijf nodig ik gastenuit en dat betekent veel tijd aan kerst versiering en koken. Ik denk altijd, hoi veel vrije tijd, kan ik wat doen, maar dat lukt nooit. Ik ga ulekker naar Spanje, lezen, zee zien, wandelen. Veel lezen, dit keer in ebooks

 7. Kerstavond vieren wij bij mijn ouders samen met mijn broer en 2 neven en gaan wij gezellig gourmetten met zn zevenen.

  Eerste kerstdag gaan wij s ochtends ontbijten en daarna naar de kerk. De middag wordt het schaatsen op de gratis schaatsbaan of een leuke film (ligt aan het weer).
  Tussendoor wordt er gepuzzeld want met kerst maken wij altijd een puzzel van 1000 stukjes ;)
  Het avondeten bestaat uit een voorgerechtje dat gemaakt wordt door onze zoon van 9. Hij gaat een salade met garnalen en gevulde eieren maken. Het hoofdgerecht wordt zalm met pommmes duchesse en haricots verts gewikkeld in een plakje spek. Het toetje wordt een warme apple crumble met kaneelijs.

  Tweede kerstdag wordt er lekker uitslapen, ontbijten wij met afbakbroodjes en een eitje en wordt de dag doorgebracht met een wandeling, spelletjes, puzzelen, film etc. Als avondeten gaan wij met zn drietjes fonduen en eten als toetje ijs.

  Groetjes Isabelle

 8. Aan de kerst thuis bewaar ik warme herinneringen,op kerstavond gingen we op de grond noten kraken en mijn vader vertelde het kerstverhaal,op eerste kerstdag ontbijten met stol en s’avonds het diner met de gortdroge kalkoen en dat mocht ik toen ik 15 was met wijn wegspoelen,maar wijn vond ik toen nog niet lekker.

  Op tweede kerstdag hetzelfde maar dan aangevuld met wat andere groenten en vooral veel tuttifrutti.

  Ook brandden op beide dagen alleen kaarsjes,dat doe ik nog steeds.

  Grappig was dat mijn moeder dennetakken aan de muur spijkerde die na 2 dagen al compleet kaal waren,maar ach ieder maakt het gezellig op z’n eigen manier.

  Kerst is nog steeds speciaal voor ons,elk jaar nodigen we 2 van de 4 uitwonende kinderen met partners uit(het jaar daarop de andere 2) en dan gourmetten we ,wat extra is is het toetje,altijd ijs,door het jaar eten we dat eigenlijk niet.

  En ja pommes duchesses,jammie!

 9. Eerste Kerst ‘s morgens uit de kerk op de koffie bij mijn oom die dan jarig is.
  ‘s Avonds gezellig eten bij mijn ouders, mijn moeder kookt altijd erg uitgebreid.
  Tweede Kerstdag komt al jaren mijn vrijgezelle collega bij ons eten en kijken we lekker naar het Circus van Monaco, heerlijk gewoon gezellig samen zijn!

 10. Bij ons staat kerst in het teken van verjaardagen.
  1 op eerste en 1 op tweede kerstdag. Manlief werkt op één van deze twee dagen en we worden bij mijn ouders verwacht voor een kerstdiner. En dat is elk jaar hetzelfde namelijk; stamppot boerenkool, hutspot, erwtensoep, gebakken speklappen,verse worst. En als toetje emmers sracciatella yoghurt en vanille ijs.
  Ja mensen de winter is begonnen. Hahahah.
  Als ik heel eerlijk ben wil ik het liefst thuis zijn en mijn tijd besteden aan mijn gezin en niet aan verjaardagen, werk en verplichte stamppotten.

 11. Tja, moet even van mij af schrijven.
  Allereerst, ik ben dol op kerst! Vroeger gingen we nooit naar de kerk, want mijn ouders waren/zijn niet gelovig. Mijn oma was op 2e kerstdag jarig en dan kwam er altijd veel bezoek, vond ik ontzettend gezellig. Maar er was weinig beweging voor ons kinderen en veel te vel eteen. En die nepboom vond ik niet leuk.
  Later ging ik (alleen) naar de kerk toen ik niet meer thuis woonde en kocht een echte boom.
  Nog later ging ik met mijn gezin en ik maakte er echt een feestje van, met lekker eten, wandelingen en veel spelletjes.
  Nu ga ik s’avonds naar de kerk, heb geen contact meer met mijn familie, maar 1e kerstdag trakteer ik mijn gezin op een etentje in een restaurant. S’Avonds komen we dan thuis en kijken we naar een gezellige film.
  Tweede kerstdag doet iedereen wat hij of zij wil: wandelen, t.v. kijken, computeren, spelletjes en s’avonds eten we crackers met lekkere kaas en een salade en een glaasje wijn.
  Het allerliefst vier ik kerstmis met heel veel mensen aan een lange versierde tafel en iedereen neemt wat lekkers mee en dan gezellig babbelen en lachen met elkaar…maar dat schijnt maar niet te lukken.
  Nogmaals ik ben dol op kerst, maar voel ook altijd een diep verdriet wat met mijn familie te maken heeft.
  Ik hoop dat je het niet erg vind Nicole dat ik dit schreef.

  Ik blijf liever anoniem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.