Kennismaking op de middelbare school: heeft jouw kind de juiste smartphone?

tienerMijn jongste zoon had vorige week een kennismakingsmiddag op zijn toekomstige middelbare school.

Tijdens die kennismaking gingen zijn klasgenootjes elkaar toevoegen op Instagram e.d. Maar mijn zoon zat daar met een snertmobieltje dat ik ooit bij de Kijkshop heb gekocht… En daarmee kan hij niet whatsappen etc. Dus hij kon hen niet toevoegen, en zij hem niet.

Middelbare scholieren leggen contact wie hun smartphones

Dat is natuurlijk geen ramp, maar tegelijkertijd wel jammer. Want door nu al via whatsapp contact te hebben met klasgenootjes leer je ze alvast een beetje kennen. Dus ik baalde behoorlijk dat ik er niet aan had gedacht om van te voren een betere smartphone voor hem te kopen.

Mijn idee was: ‘Dat doen we wel ergens in de zomervakantie.’

Dus laat mijn fout een wijze les zijn.

Heb je een kind dat na de zomervakantie naar de middelbare school gaat? Voorzie hem of haar dan vóór de kennismaking van een goede smartphone waarmee de social media goed kunnen worden bediend.

N.B. Als je geen fan bent van smartphones: anno 2015 hebben leerlingen ze echt nodig. Want leerkrachten geven er huiswerk op door, roosterwijzigingen etc.

Heeft jouw kind al een (goede) smartphone?

Similar Posts

12 Comments

 1. De jongste gaat volgend schooljaar naar de brugklas op een school voor autistische kinderen. Vol trots werd me daar gister verteld dat ze gaan werken met digiborden. Die hadden ze 10 jaar geleden al in het kneuterdorpje waar we woonden, dus ik denk dat het op de nieuwe school wel mee zal vallen met de smartphones.

  1. Ik zou er niet te zeker van zijn Sandy… Smart phones zijn behoorlijk ingeburgerd onder jongeren. Maar misschien dat het in het speciaal onderwijs inderdaad minder is.

 2. Wij hebben er een in groep 8 voor hem gekocht, kon hij het hele jaar wennen aan het leren omgaan met een mobiel/smartphone.
  Wel oppassen overigens dat de smartphone die je koopt compatible is met de schoolsystemen die er worden gebruikt. Mijn kind kan nu wel appen maar niet de roosterwijzgingen bekijken omdat hij geen android mobiel heeft. Daar heb ik van te voren niet bij nagedacht. of liever gezegd wist niet dat het zou uitmaken…
  Dus: controleer vooraf bij de school op welk systeem de rooster-apps draaien en zorg dat je dan een passende smartphone koopt…

  1. Dat is een hele slimme aanvulling zeg! Daar had ik nog niet aan gedacht. Ik wilde net via marktplaats een iPhone 4 kopen voor mijn zoon, maar nu ga ik eerst checken of dat past bij het schoolsysteem.

 3. Ergens hoop ik stiekem dat dit er opnieuw gaat uitgroeien. Ergens toch wel erg voor ouders die dit niet kunnen betalen. Maar zoals je zegt, als je er toch niet aan ontsnapt kan je beter rekening houden met deze zaken. Ik was van plan haar een telefoon te kopen als ze twaalf is, maar ik kan het haar dus beter schenken als afsluiter voor het zesde.

  1. Ik snap wat je bedoelt Sopdet. Ik heb ook altijd gevonden dat kinderen geen smartphone hoeven. En als ze er al één kregen dan pas op de middelbare school. Maar de dagelijkse praktijk heeft me ingehaald!

 4. Wij zijn goed in zo goedkoop mogelijk de noodzakelijke spullen aanschaffen. Daar hoort een smartphone bij. Middelste van 12 heeft hem net voor de zomervakantie gekregen voor hij naar de middelbare school ging. Rond de 100 euro en alleen een heel gering abonnement om te kunnen bellen/sms-en met ons. Verder afhankelijk van wifi en dat hebben we thuis ook.

 5. Op de basisschool is een mobiel niet toegestaan, en er zijn meerdere kinderen uit de klas die hem ook niet krijgen als ze naar de middelbare school gaan. De school is 4 km van huis, wij vinden het nog niet nodig een mobiel te geven, en onze dochter vindt dit prima. Als blijkt dat ze echt helemaal uit de groep valt hierdoor, overwegen we het alsnog wel, maar ik ben er niet zo bang voor.

 6. Nou ik hoop het, dat school ook internet gebruikt. Dan kmt de boodschap vast beter aan dan als het gezegd wordt of in de agenda moet worden geschreven…

 7. Mobieltjes horen niet op school in de klas bij mij konden ze hem inleveren tot het eind van de les deze dingen kunnen ook gebruikt worden om te spieken op internet en dus inleveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.