Kdrama: waarom is het zo verslavend en populair?
Last updated on October 11th, 2018 at 03:20 pm
- Kdrama: nu ben ik één van hen…
- Kdrama: wat maakt het zo verslavend en populair?
- Waarom ik me verbaas over mijn liefde voor K-drama
- Mijn conclusie over Kdrama
Zal ik eens wat bekennen?
Ik vond altijd dat mensen die series bingewatchten een gebrek aan zelfbeheersing toonden. ‘Ik heb tenminste zelfbeheersing,’ dacht ik zelfingenomen, en zette netjes de tv uit aan het eind van een aflevering op Netflix. En toen kwam ik in aanraking met Kdrama…
Kdrama: nu ben ik één van hen…
Nu blijkt dat stoppen met kijken na 1 alevering met zelfbeheersing weinig te maken had. Want sinds ik Koreaans drama heb ontdekt ben ik ook zo’n bingewatcher… Kdrama zijn series die gemaakt zijn in Korea. Ze zijn er in allerlei genres, maar ik ben verslingerd geraakt aan het romance genre.
Enigszins verbijsterd observeer ik mijn eigen kijkgedrag. Wat maakt in vredesnaam dat ik de ene na de andere aflevering van Kdrama kijk? Waarom stop ik niet na één aflevering? Ik heb natuurlijk niet voor niets ooit psychologie gestudeerd in Utrecht. Daar lag een interesse in menselijk gedrag aan ten grondslag. Daarom kan het fenomeen van Kdrama mij fascineren.
Met andere woorden:
‘Wat maakt Kdrama zo verslavend en populair?’
Ik ging op onderzoek!
Kdrama: wat maakt het zo verslavend en populair?
- Cliffhangers! Een belangrijke algemene oorzaak van het binge-watch effect zijn zogenoemde cliffhangers. En die zie je zeker terug in K-drama. Een cliff hanger is een cruciaal moment aan het eind van een aflevering. Er gebeurt iets ingrijpends, dat maak dat je op het puntje van je stoel gaat zitten. Cliff hangers zijn bedoeld om er voor te zorgen dat je terugkomt om te kijken hoe het verder gaat.
- De verhaallijnen. De verhaallijnen in K-drama zijn anders dan de verhaallijnen in Westerse series. Zo heb ik een serie gekeken over een Alien die is neergestort op aarde en verliefd wordt, een man die verliefd wordt op wat hij denkt dat een vrouwelijke robot is, en een serie waarin de ‘love interest’ schade heeft aan zijn frontaalkwab waardoor hij geen gevoel heeft. De verhaallijnen in Kdrama zijn een mengeling van onder andere sprookjesachtige en mythische elementen.
- De ontwikkeling van de karakters. De karakters in K-drama zijn interessant, en herkenbaar in hun emoties.
- De opbouw van de liefdesrelatie. Hoewel de verhaallijnen verfrissend zijn vergeleken met Westerse series, zijn ze volgens een bepaald stramien opgebouwd. De hoofdpersonen leren elkaar kennen, en hebben vaak eerst een hekel aan elkaar. Langzaam maar zeker zie je ze voor elkaar vallen, waarna Het Misverstand volgt. Dat moeten ze overwinnen, waarna goed alles komt. De hele formule doet erg aan een Bouquetreeks romannetje denken. En die zijn natuurlijk ook niet voor niets zo populair. Dus als je K-drama kijkt dan weet je ongeveer wat je kunt verwachten. Dat wil je dus ook graag zien, waardoor je blíjft kijken.
- Een gemiddeld Kdrama bestaat uit 16 afleveringen van 1 uur. Dat maakt het al snel een optie om te proberen om alles snel achter elkaar te kijken. Als je weet dat er nog 3 seizoenen volgen is dat onbegonnen werk. Maar nog ‘even’ 4 afleveringen kijken als je bij aflevering 12 bent? Ja, dat kan wel!
- Kdrama is interessant! Hoewel het drama’s zijn krijg je toch wel een indruk van de Koreaanse cultuur. Zo kijk ik gefascineerd toe hoe ouders onbekommerd hun kinderen slaan. En ook werkgevers zijn niet te beroerd om oorvijgen uit te delen aan hun werknemers.
- Er zitten prachtige soundtracks bij K-drama.
- Kdrama is keurig. Geen grove sex-scenes. Als het ene personage de andere al eens een klopje op de arm geeft is dat al heel wat! Dat maakt het moment van De Kus enorm romantisch, evenals elkaars hand vasthouden!
- Kdrama is gratis te bekijken op sites als KissAsian en DramaFever.
- Kdrama is humoristisch. Ik had voor het eerst in lange tijd buikpijn van het lachen bij het K-drama Strong Woman Do Bong Soon.
- K-drama is een ontsnapping aan de realiteit. Je kunt je verliezen in een verhaal.
Waarom ik me verbaas over mijn liefde voor K-drama
Ik was nooit van plan om K-drama leuk te vinden. Ik wilde mijn jongste dochter een plezier doen door een paar afleveringen met haar mee te kijken. Maar in eerste instantie vond ik het maar niks. Ik houd helemaal niet van series in andere talen dan Engels, het acteerwerk vond ik slecht en de acteurs leken net twaalfjarige schoolkinderen.
En toch kreeg het verhaal me ergens rond aflevering 6 van Two Worlds te pakken. Nadat die serie eindigde keek ik het K-drama Pinocchio over een meisje dat niet kan liegen want dan krijgt ze de hik. Een typisch K-drama verhaallijn dus ; )
Vervolgens keek ik op advies van mijn jongste dochter het Kdrama Goblin en daarna was het hek van de dam. Zo gauw ik die af had zocht ik gulzig naar mijn volgende Kdrama.
Mijn conclusie over Kdrama
Kdrama is een bijzonder fenomeen vind ik. Hoewel ik helemaal niet houd van series in andere talen, kijk ik onbekommerd Kdrama waarvan ik geen woord kan verstaan. In deze post probeerde ik een verklaring te vinden voor mijn eigen kijkgedrag, maar ook voor het kijkgedrag van andere Kdrama liefhebbers.
Want ik ben beslist niet de enige met een zwak voor Kdrama. Een van de favoriete sites van Kdrama fans DramaFever streamt maar liefst 800 miljoen minuten Kdrama per maand. En ze hebben maandelijks ruim 2 miljoen unieke bezoekers.
Lees ook Waarom ik bijna geen Netflix meer kijk.
Wat verraste jou recent over jezelf?
Discover more from Huisvlijt, huis, tuin en keuken blog
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik ben lang lid geweest van een Japan-forum dus de term Kdrama had ik wel eens voorbij zien komen. Net als Kpop en K…. ;-) Ik kijk het zelf niet, maar meer vanwege tijdgebrek: ik kijk niet veel tv.
Dan zou ik zeker niet beginnen aan Kdrama Sandy ; )
Kdrama, voor het eerst dat ik ervan hoor!
Maar ik ben dan ook niet echt een tv kijken.
Wat me onlangs vooral verraste over mezelf?
Vooral dat ik de dingen makkelijker naast me neer kan leggen. Ouder worden heeft zo zijn voordelen… :)
Dat is zeker een fijne ontwikkeling Pauline!
ik heb het eerlijk nog niet gezien, maar wat ik zo lees is het net een spaanse soap
Ik had het nog niet gezien! Wel leuk geschreven.
Ik ken de hele serie niet maar het klinkt verslavend leuk :)
Zo grappig dat deze series je zo aanspreken Ik zou denk ik zelf nooit op gekomen zijn om een Koreaans drama te gaan kijken
Nee, ik dus ook niet. Het komt allemaal door mijn jongste dochter!
Ik had tot nu toe nog nooit gehoord over Kdrama, maar ben wel benieuwd geworden om er eens naar te kijken!
Ik kijk eigenlijk weinig series, zelfs geen Koreaans drama.
Een vroegere vriendin van mij was chinees en keek ook altijd zulke programma’s en ondanks dat ik het allemaal niet begreep vond ik alleen het visuele al heel interessant om mee te kijken. Nu kijk ik het helemaal niet meer.
Ik heb er nog nooit van gehoord, maar misschien leef ik wel onder een steen haha
Leuk dat je dit zo uitgezocht hebt! Ik ben ook altijd benieuwd naar hoe zo’n verslaving komt en weer gaat
Ik had nog nooit van Kdrama gehoord voordat ik jouw blogs hierover las. Ik vind het tof om nieuwe series te ontdekken, en dan niet alleen de bekende populaire series, dus wie weet is het iets voor mij. Meer over deze cultuur leren lijkt me ook heel interessant. Alleen afgaande op wat jij hierover schrijft heb ik het idee dat heel veel van deze series sciencefiction-elementen bevatten. Klopt dat? Daar houd ik namelijk net niet van – althans, dat maakt dat ik niet gauw aan een een boek, serie of film met een sciencefiction-lijn erin begin. Ik ben benieuwd!
Sommig Kdrama heeft Science Fiction elementen. Maar dat zijn er een paar. Dat is juist zo leuk aan Kdrama ze mixen er andere elementen bij in. Zoals sprookjes, geesten, etc.
Bijzonder! Welke serie raad je dan absoluut aan? Kdrama lijkt me vrij breed. Met welke zou ik beginnen?
Strong woman is erg leuk om mee te beginnen. En Two Worlds dus ook.
Ik had hier nog nooit over gehoord maar je hebt me nu wel benieuwd gemaakt
Het zou mij zo op het eerste idee helemaal niet trekken, maar wie weet maar eens proberen?!