Kan jouw kind veters strikken?

veters strikkenToen ik op de kleuterschool zat, haalde ik daar mijn strikdiploma! Ik weet nog precies hoe het ging. Een houten frame, met aan weerszijden een stuk stof er in gespannen. En in het midden kon je die stof dan aan elkaar strikken!

Maar inmiddels zijn er schoenen met klittenband, en kunnen steeds minder kinderen zelf hun veters strikken!

Ik schreef er over op Het Moederfront.

Similar Posts

18 Comments

 1. Hahaha, ja mijn kind kan veters strikken, nog voor de diploma’s kwamen wij leerden het al helemaal niet op school, dat diende je ouders en familie jou te leren kortom…

  En ik mag aannemen met nu 23 jaar oud, dat ze wel kan strikken ;-)

  X

 2. Ik werk in de zorg en kreeg een stagaire, die bij clienten als het ware de veters zat te knopen. Hij kreeg ze gewoon niet gestrikt. Ik grapte of hij zijn veterdiploma wel gehaald had. Later baalde ik enorm van mijn opmerking toen ik na weken achter kwam dat hij NLD had. Eén van de dingen die kenmerkend zijn is dat je NIET leert door het te zien voordoen maar door alles uitgebreidt uitleggen. Een bijhorende handicap bij NLD is dat de vaak geen veters kunnen strikken.

 3. Ik vind dit eigenlijk best schokkend om te lezen, het is toch doodnormaal dat je dit leert? Wat leren ze dan tegenwoordig op school zo jong? Hoe een iPad werkt? En als school het niet doet waarom doen de ouders het dan niet? Het ‘te druk’ hebben vind ik gewoon een slecht excuus, je neemt kinderen, punt. Je hebt de avonden vrij, weekend, vakantie? Het is zo moeilijk niet maar je moet er tijd voor maken en dat moet je er ook gewoon voor over hebben als je kinderen hebt vind ik.

  1. avonden vrij ?? mn dochter gaat 19u naar boven.. 17.30 tot 18.15/18.30 eten… blijft weinig tijd over ;) maar ze heeft het van opa geleerd, maar nu in de zomer geen schoenen met veters en hiervoor idd ook makkelijke schoenen (laarsjes met rits of schoenen met klittenband, mede omdat ze op maandag zwemles heeft, op dinsdag schoolzwemmen en oma die meegaat om te helpen aankleden een rugoperatie moet dus ik doe haar bewust geen veterschoenen aan dan.. op woensdag en vrijdag had ze gym.. alles moet makkelijk gaan tegenwoordig anders moet de juf 30 kinderen helpen.. komende winter maar weer eens laten oefenen met opa.. die kon het haar goed leren, ik heb t wel eens geprobeerd, maar kan t haar niet uitleggen denk ik :p bij zoontje van nu 3 wordt het nog lastiger, hij moet t maar van zn tantes leren.. hij is links namelijk :p

  2. Oh ik ben ook links, hihi ik weet niet meer hoe ik het heb geleerd maar ik heb denk ik gewoon gedaan wat ze op school iedereen leerden, want ik had echt geen benul dat het anders zou moeten als linkshandige, daar stond ik toen nog niet bij stil. :P
   En tja, ik weet het niet, ik heb het gewoon op school geleerd, dus ik weet niet hoe dat tegenwoordig gaat, maar het is natuurlijk wel een beetje vervelend als je op een bepaalde leeftijd nog geen veters kunt strikken. Ik snap het op school ook wel met gym e.d. wij hadden ook schoenen met klittenband tot halverwege de lagere school, anders is het inderdaad niet te doen, maar thuis had ik ook gewoon schoenen met veters. Gelukkig kan opa het haar leren, er is altijd wel iemand die daar goed in is gelukkig. :) Succes met je zoontje. :P

  3. de klittenbandschoenen en laarsjes met rits zijn niet eens een bewuste keus hoor ;) gewoon leuke schoenen! maar dan wel een bewuste keus wanneer de schoenen met veters aan gaan ;)

  4. Opa’s en oma’s kunnen hier een mooie taak aan hebben Amber : )

   Voor sommige activiteiten is klittenband inderdaad ook gewoon makkelijker. Zeker als je (schoon)moeder meegaat en een gevoelige rug heeft.

 4. Elke week help ik een vaste middag op een basisschool en ben in de pauze ook een van de pleinwachten op een groep van zo’n 60 kinderen van 6 t/m 9 jaar.Je wilt niet weten hoeveel veters ik per pauze strik. Er zijn heel weinig kinderen die kunnen strikken en tot mijn verbijstering voelen heel veel ouders zich daar niet verantwoordelijk voor omdat dat een taak van school zou zijn.

  1. Toen ik op de kleuterschool zat was het blijkbaar ook echt wel een taak van de school. Dat baseer ik even op het veterdiploma dat ik haalde : )

   Maar het kleuteronderwijs is erg veranderd. Ik geloof dat ze nu ook meer bezig zijn met cognitieve vaardigheden dan veters strikken.

 5. Ondanks dat ik vorig jaar (en het jaar ervoor) al van plan was om hem dit aan te leren kan hij het nog steeds niet. Hij draagt altijd schoenen met een rits of klittenband. Slecht wellicht maar ik ben nou eenmaal praktisch ingesteld. Als ik eerlijk ben strik ik zelf ook amper. Alleen mijn sportschoenen hebben veters en zelfs strik laat ik er gewoon in zitten bij het aan en uittrekken.

 6. Mijn jongste heeft het bij de kinderfysio geleerd! Ik had er zelf nog geen energie ingestoken, hij had geen schoenen met veters. Ik ben niet zo geduldig, dus zulke klusjes stel ik nogal uit. Maar die hele aardige, geduldige therapeute leerde het hem in een half uur! En hij kan het heel goed!

 7. De oudste kon met haar 5de haar eigen veters strikken, de jongste lukt het maar niet….
  En over schoenen met veters, als er al veters in zitten is het vaak gecombineerd met een rits… veel strikken is er niet bij meer tegenwoordig.

  Tijd voor ouderwetse gympen ;)

  1. Oh ja, goed punt Nathalie! Mijn dochters hebben inderdaad ook vaak schoenen met veters maar óók met rits! De veters zijn dan eigenlijk vooral voor de sier.

 8. Mijn jongste kan geen veters strikken, neen. Ik voel me daar ook niet schuldig om. Onze oudste kinderen leerden dat wel, toen werden er trouwens ook vaker schoenen met veters verkocht dan met velcro oid. Nu wordt er op school gevraagd om de kinderen géén veters aan te doen, omwille van activiteiten waarbij ze moeten wisselen van schoenen, of de middagbewaking die de ene veter na de andere moet strikken. Of omwille van kinderen die vallen. Onze jongste heeft gewoon geen schoenen met veters, of jawel, maar die hoeft hij dan weer niet te strikken haha. En zeggen dat wanneer je kiest voor kinderen, je ze dan maar veters moet leren strikken is nogal kort door de bocht, niet? Ik ben bij deze een luie huisvrouw :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.