Je eigen bibliotheekje aan de weg!

Mini bibliotheekje aan de wegIk heb het al vaak geschreven: ik ben dol op de bibliotheek!

Als ik daar binnen kom en al die boeken zie, dan word ik al blij. Wat een weelde. En dat mag je allemaal zo maar meenemen, als je een abonnement hebt.

Mini bibliotheekje aan de weg

Nu is er iets nieuws op bibliotheekgebied: steeds meer mensen beginnen hun eigen mini bibliotheekje! Dat begon met ene Todd Bol in de VS. Na het overlijden van zijn moeder, die graag las, bouwde hij een houten kastje. Hij vulde het met haar boeken, en zette het aan de weg met de tekst: ‘Free book exhange’. Al snel kwam de hele buurt bij hem langs.

Ondertussen is de mini bibliotheek ook naar Nederland overgewaaid.

Ik vind het een superleuk idee. Boeken die je uit hebt, zet je in een kastje aan de weg, zodat je er anderen blij mee kunt maken. Het idee is dat mensen het boek na het lezen terug brengen, of er één van hun eigen boeken voor terug brengen.

Kastje voor jouw mini bibliotheek

Het goedkoopst is natuurlijk om je eigen bibliotheek kastje te bouwen. Maar je kunt er ook eentje bestellen bij Todd Bol. De goedkoopste is 175 dollar, maar die is wel erg klein. En dan heb je natuurlijk ook nog met import- en verzendkosten te maken. Een beetje creativiteit is dus denk ik een betere optie. Je zou bijvoorbeeld een groot vogelhuisje kunnen gebruiken.

Hier in de Achterhoek heb ik ze helaas nog niet gezien. De dichtsbijzijnde zit bij Nijmegen!

Waar vind je mini-bibliotheken?

Op het blog Minibieb kun je jouw minibibliotheek aanmelden, of een minibieb zoeken! Als je je daar aanmeldt, heb je ook meer kans dat mensen jouw minibieb vinden natuurlijk.

Heb jij al zo’n mini-bibliotheekje gezien? Of heb je er zelf eentje? Zo ja, vertel het dan in de comments!

16 Responses to Je eigen bibliotheekje aan de weg!

 1. Hoorde dat er een winkel was centrum van Rotterdam, had me voorgenomen om er langs te gaan en een blog over te schrijven.
  Van deze website had ik nog niet eerder gehoord. Goed idee.

 2. Oh. Ik ben ook dol op de bib. Ik woon(de) (we verhuizen volgend weekend)zelfs schuinover de fantastische bib van Dendermonde. Ik ga er eens in de drie weken heen.
  Zo een minibibje voor je deur is ook een droompje van mij. Helaas zal het niet veel passage hebben in ons nieuwe huis want dat is in een doodlopende straat :-).
  Maar toch het denken aan waard!!

  • Dat is helemaal geweldig: tegenover een bibliotheek wonen!
   Ik kan me voorstellen dat, zelfs al woon je in een doodlopende straat, als je je minibieb aanmeldt dat er misschien toch wel mensen komen.

   Hier op het platteland komen ook niet veel mensen langs. Toch lijkt het me leuk om te proberen. Je weet maar nooit tenslotte.

   Succes met je verhuizing!

 3. Jahhhhh stond ook al in de flow, een heel stuk erover, en het lijkt mij persoonlijk een geweldig leuk idee. ( ik heb toch altijd en eeuwig een boeken overschot) Ik zou het wel willen hoor. Moet alleen nog ff denken of het echt haalbaar is en uitwerkbaar…

 4. Leuk idee zo’n mini bibliotheek!
  Misschien eens kijken wat ik daarmee kan gaan doen.
  Wat ik wel al heel lang doe is dat ik boeken meeneem op vakantie en die laat ik na ze te hebben gelezen in de boekenkast achter van het hotel waar ik ben. Zodat mensen die na mij komen iets te lezen kunnen vinden.

 5. nog nooit gehoord van een minibieb 🙂 via blogs worden boeken wel doorgegeven aan elkaar dat dan weer wel ! Bij ons is er de weggeefhoek (via facebook) ook dat is een mega succes maar dan word echt vanalles weggegeven.

  xxx

 6. Vorig jaar zag ik er echt 1 in de Achterhoek, in een supermarkt. Maar waar was dat ook alweer? Net voor ik de grens overfietste?

 7. Toevallig ben ik net bezig om er zelf een op te zetten. Morgen ga ik kijken naar een hopelijk geschikt aluminium kastje via Marktplaats. Ik had nl wel wat wensen; een deurtje moet erin om vocht , wind en vuil weg te houden, hij moet lichtgewicht zijn om aan de muur te kunnen hangen en moet genoeg ruimte hebben om veel boeken kwijt te kunnen.
  Ook wil ik uitgelezen tijdschriften erin kwijt en wat klein spul of bijv. zelfgemaakte jam oid.
  Bij mijn moeder in de straat heeft iemand ook zo’n kastje en we hebben al heel wat leuke vaasjes, boekjes, speelgoed en zelfs nieuwe schoenen vandaan gehaald.
  Ik hoop dat mijn kastje ook zo’n succes word. Ik vind het heel eng want ik ben niet zo ‘outgoing’, mijn ideeen wel maar in het echt ben ik altijd bang dat mensen het raar vinden. Daar moet ik echt vanaf vandaar dat ik mijn biebplannetje gewoon doorzet. En door al deze enthousiaste reachties te lezen moet dat best lukken!

  • Superleuk Morgensterretje! Ik wens je heel veel succes. Komt er op je blog nog een foto van het kastje?

   Mijn grootste struikelblok is namelijk een geschikt, weerbestendig kastje vinden. Boeken heb ik genoeg. En ik vind het ook een leuk idee om er ook andere spulletjes in te zetten.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.