Is een typecursus overbodig geworden? 4 redenen om het te doen
Last updated on December 2nd, 2024 at 10:28 am
Op mijn middelbare school werd in de vierde klas een typecursus aangeboden. Dankbaar greep ik de kans aan om te leren typen, en haalde netjes mijn typediploma.
Typecursus middelbare school
Ik leerde typen op de middelbare school op een echte typemachine. De toetsen waren bedekt met plastic blokjes, zodat ik de letters niet kon zien. Zo leerde ik keurig blind typen. De cursus begon met eindeloos de letters ‘j’ en ‘g’ intypen.
Gemiddelde typesnelheid
Ik meen me te herinneren dat ik slaagde met 189 aanslagen per minuut. Dat is langzaam voor tegenwoordig. Een ervaren typist haalt zo’n 350 aanslagen per minuut! Maar dat is dan wel op een fijn toetsenbord, en niet op een typemachine. Je kunt je typesnelheid leuk testen op tiktop.nl!
Tegenwoordig is de middelbare school rijkelijk laat om te leren typen.
Op de basisschool moeten kinderen namelijk al werkstukken uittypen! Vandaag kwam mijn elfjarige dochter thuis met een inschrijfformulier voor een cursus typen. Het idee is om het al op de basisschool te leren, zodat je op de middelbare school goed beslagen ten ijs komt.
Typecursus basisschool: 12 lessen van 109 euro
De cursus bestaat uit twaalf lessen van vijfenveertig minuten en kost 109 euro. Toen ik nog een jong en naïef moedertje was, geloofde ik stellig in het belang van zo’n officiële typecursus. Maar de praktijk heeft mij ingehaald. Mijn kinderen hebben zich het typen al eigen gemaakt door veelvuldig computergebruik.
Mijn vijftienjarige dochter en dertienjarige zoon typen zonder enige moeite hun werkstukken in, en mijn elfjarige dochter kan zich ook al prima redden.
Hoewel ik nog steeds blij ben met mijn eigen cursus, waarmee ik netjes met tien vingers heb leren typen, denk ik dat een typecursus tegenwoordig niet meer noodzakelijk is om te leren typen. Kinderen leren het spelenderwijs al.
Typecursus online volwassenen gratis
Je kunt tegenwoordig online diverse gratis typecursussen vinden. Dus zeker als je gezegend bent met zelfdiscipline kun je zo flink besparen op een cursus typen. Voorbeelden van gratis typecursussen zijn gratistypen.nl, ticken.nl en typelesonline.nl. Dit zijn vrij basic lessen zonder allerlei toeters en bellen, en daardoor zeker geschikt voor volwassenen. Ze zijn ook prima voor kinderen, maar die zullen het wellicht wat suf vinden.
Hoe lang duurt een typecursus?
De cursus typen die ik op de middelbare school deed, duurde bijna het hele schooljaar. En ik had 1 x per week een uur les op dinsdag. Hoe lang een typecursus duurt hangt af van een aantal factoren:
- Welke cursus doe je
- Hoe vaak is de cursus
- Hoe vaak oefen je
In 7 weken klaar
Bij de cursus typen van Typetopia kún je in 7 weken klaar zijn! Maar dan moet je wel 14 opdrachten per week doen. Bij 3 opdrachten per week duurt deze cursus 34 weken. Langer dan een half jaar dus, maar korter dan een heel jaar. Op de site cursusblindtypen.nl schrijven ze dat je met 15 uur flink oefenen blind moet kunnen typen.
Wanneer is een cursus handig om te doen?
Je kunt dus prima online een gratis typecursus doen en zo leren typen. Wat zijn dan de voordelen van betaalde typecursussen? Waarom zou je er geld aan uitgeven als je ook gratis kunt leren typen? Hieronder de voordelen van een betaalde cursus typen:
- Je krijgt begeleiding van een professional.
- Bij sommige cursussen zijn klassikale lessen en dat kan motiverend werken.
- Het is een stok achter de deur.
- Vaak zijn de betaalde typelessen veel leuker. Met allerlei gadgets en beloningen gedurende je leerproces. Zeker voor kinder typecursussen geldt dit.
Leestips
Zie ook DuckTypen!
Wat is een goed WordPerfect alternatief?
Wat vind jij?
Doe je jouw kind op een typecursus?
Deze post verscheen voor het eerst in 2011.
Natuurlijk kan iedereen die de letters op de toetsen kan zien typen, maar wie kan blind typen is altijd sneller dan wanneer je moet kijken naar de toetsen.
Op de website van TICKEN.NL staat een interessante test (https://www.ticken.nl/Typecursus/Info-voor-bedrijven.html) , die laat zien hoeveel tijd het scheelt op jaarbasis als je kunt blind typen.
Die typecursus is trouwens ook heel redelijk geprijsd (€ 69,95)
Wat me in ieder geval duidelijk wordt is dat de cursus waarmee mijn dochter uit school kwam hartstikke duur is!
Ik heb zelf typeles gehad op de MAVO en kan nog steeds blind typen.
Lang geleden werkte ik op het arbeidsbureau en daar leerde ik ook nummeriek blind typen en dat beheers ik ook nog.
Mijn kinderen gaan niet op typeles omdat ik het veel te duur vind en ik hoop dat ze via een online cursus ook het nodige leren.
De kinderen zijn nu bezig met een werk/spreekbeurt en die moeten ze schrijven.
Groet Thea
Ik heb het zelf geleerd om blind te typen maar ik zie flinke verschillen met de mensen die een typcursus hebben gehad. Ik gebruik de vingers toch anders en ben een fractie langzamer.
Dus ik vind het wel een nuttige cursus. Ze hoeven ook niet duur te zijn hoor, tenzij je graag typtopia wil geven maar hier in de omgeving worden ze ook voor een schappelijke prijs gegeven op basisscholen.
(Eigenlijk zou het onderdeel van het lesprogramma moeten zijn, net als het schuinschrift)
Ik heb ook een type gehaald op de middelbare school. Kon razendsnel typen. Maar in de loop der jaren werd het steeds meer met twee vingers. Ik was het totaal verleerd.
Maar door het bloggen de laatste tijd begint het weer terug komen. Volgens mij heeft het helemaal geen nut.
Liefs Frederique
Ik denk dat een echte cursus betere resultaten aflevert dan zelf iets uit een boekje of cd leren. Daarbij ontbreekt de nodige discipline. Ben zelf behoorlijk snel (zelf geleerd) maar doe het met 8 i.p.v 10 vingers en neem mijn ogen nooit helemaal af van het toetsenbord. De dochter voor wie ik een cursus heb betaald typt snel en blind en de dochter die het zelf maar deed slaat er op haar manier wat op los maar zal nooit dezelfde snelheid behalen. En over mijn man zal ik het maar niet hebben. Mooi werk levert hij af, maar het is met 4 vingers en ik merk dat zijn handen vaak aan de verkeerde kant zitten. Ik denk dat het ook beter is voor hun postuur als ze echt goed gaan zitten en niet naar de toetsen kijken.
Bij mijn kinderen op de lagere school wordt dit ook aangeboden. Ik zie hier het nut ook niet meer van in. Onze kinderen kunnen ook al typen dus de kosten maak ik niet meer.
Ik doe het dus wel, mijn oudste twee dochters hebben het in groep 8 geleerd en mijn jongste die nu in groep 7 zit, zit er nu op bij een type instituut, dat toevallig 3 straten verder zit. Ik betaal iets van 110 euro voor 1 x per week 1,5 uur les gedurende een heel schooljaar. En als het wat minder gaat, dan mag ze gerust een keer extra komen. Ik heb met de 2e dochter gemerkt dat het inmiddels in groep 8 al handig is om goed te kunnen typen voor de werkstukken. Dit is trouwens een cursus toetsenbordvaardigheid.
Jazeker, misschien niet direct voor de snelheid, maar wel voor de techniek en houding. Ikzelf heb blind leren typen op school en heb er nog veel plezier van. Wanneer ik naar collega’s kijk zit ik er toch echt ontspannener bij dan hen! Tegenwoordig zit men zoveel achter het toetsenbord dat ik het een must vind voor mijn kinderen om blind te kunnen typen (alhoewel ik er aanzienlijk minder voor betaald heb dan het geld wat ze van jou vragen!)
oh, wilde nog zeggen dat ze het hier op de basisschool ook aanbieden, voor ‘slechts’ 400 euro (!) – je krijgt dan wel zo een machientje mee naar huis voor te oefenen, maar toch 400 euro ?!?