Irritantste woorden van 2017

irritante woorden

Het Instituut van de Nederlandse taal bood op de speciale website Weg met dat woord de mogelijkheid om te vertellen welke woorden je irritant vond in 2017.

Op nummer 1 staat het woord ‘genderneutraal’.

Top 10 irritante woorden van 2017

 1. Genderneutraal
 2. In je kracht staan
 3. Papadag
 4. Shinen
 5. Duurzaam
 6. Een stukje als in bijvoorbeeld ‘een stukje zelfontplooiing’
 7. Soort van
 8. Loverboy
 9. Super
 10. Eigenlijk

Ik vind de term ‘in je kracht staan’ ook vreselijk. Maar aan de woorden ‘super’ en ‘eigenlijk’ maak ik me inderdaad wel eens schuldig. De overige 8 irritante woorden gebruik ik niet.

Woorden en uitspraken die ík irritant vind

Woorden en uitspraken die ik irritant vind, zijn:

 1. Mij irriteren aan. Het is ‘Je ergeren aan,’ en iets irriteert je!
 2. Ik besef me. Het is ‘Ik realiseer me’ en je beseft iets.
 3. Ik moet mijn grenzen aangeven.
 4. Iets ‘communiceren’ in plaats van gewoon zeggen.
 5. In gesprek gaan.
 6. Mamadag.
 7. Quality time.
 8. #Genieten.
 9. Uit je comfortzone gaan.

Van welke woorden en uitdrukkingen trekken jouw tenen krom?

Similar Posts

38 Comments

 1. Genderneutraal vind ik ook een vreselijk woord. Qua uitdrukkingen vind ik ‘je ergens tegen aan bemoeien’ tenenkrommend.

 2. Ik probeer me iets te bedenken, maar ik kan eigenlijk geen woorden verzinnen die ik irritant vind. Het is meer degene die het gebruikt of de context waarin iets gebruikt wordt dat ik een woord irritant kan vinden.

 3. Eigenlijk en super zijn volgens mij toch vrij normale woorden. Het is meer de samenstelling en hoe woorden/zinnen gebruikt worden die het tenenkrommend maken. Er word tegenwoordig veel uit het engels gehaald of gesproken alsof we baby’s zijn (papa & mama dag)waar ik niet altijd zo goed tegen kan.

 4. Ik vind heel veel woorden die ons management gebruikt irritant. Bijvoorbeeld woorden die verhullen dat er mensen worden ontslagen of dat er wordt bezuinigd. Genderneutraal vind ik niet irritant maar maatschappelijk relevant.

 5. Oef, ik maak me schuldig aan bijna alle uitsrpaken, maar je hebt wel gelijk! Genderneutraal vind ik trouwens ook het meeste irritante woord van 2017.

 6. Mensen die om de haverklap ‘zeg maar’ zeggen, daar erger ik me aan. De nummers 1, 2 en 8 van jouw lijstje en ook ‘ in je kracht staan’. Die laatste uitdrukking begrijp ik niet eens. Is dat zelfverzekerd zijn ?

 7. Ik erger me enorm aan de uitdrukking “je ding doen”….. Je hoort die uitdrukking heel vaak op TV tijdens interviews. Ik stoor me ook aan de enorm grote hoeveelheid Engelse woorden die gebruikt worden ondanks er wel degelijk Nederlandse woorden bestaan.

 8. Wat een leuk stuk…

  Ik erger me aan “geniet ervan, je hebt het verdiend”. Hoezo genieten en waarom het je het verdiend? Voor wat? Omdat je ademt…

  en ook:

  Ga “lekker” zitten, doen, etc etc.

  of:

  We hebben “een zware periode achter de rug”. Wie niet????

 9. Papa- en mamadag vind ik storend. Ook het verkleinen van woorden. Volwassen vrouwen die het over wijntjes, vriendinnetjes etc. hebben.

 10. Mijn broer zegt echt heel vaak een soort van, bleh en ook zeg ik heel even.
  Mama en Papa dag vind ik ook vreselijk.
  Waar ik me zelf vaak aan erger/irriteer is een koffietje doen, dat hoor ik zoveel om me heen.
  Inderdaad die verklein woorden, vloggers hebben er nogal een handje van.
  ( outfitje,lipstickje, wijntjes en ga zo maar door)

 11. …ik erger me ook aan alle woorden van jouw lijstje en ook aan veel woorden van het lijstje van het Inst. van de Nederlandse taal. Een van mijn grootste ergernissen is het gezegde: “wij/zij hebben Nederland opgebouwd” als het gaat om AOW-ers die gekort worden op hun inkomen.

 12. Ik vind “me” ipv “mijn” heel irritant, bv: me fiets staat bij me moeder…
  Ook erger ik me aan “blenden” en “grote gebaren”, wat je tegenwoordig veel in woonprogramma’s hoort…

   1. Volgens mij komt het door het Engels, dan zou je immers zeggen: “my bike”. Vooral de jongeren verbasteren dat naar “me fiets”…

 13. Wat dacht je van “Dat is ook wel een dingetje”! Grrrr!!

  Of: doen + een werkwoord erachter, bijvoorbeeld: “Dan doe ik de uien bakken en daarna doe ik de champignons toevoegen.” Hoezo: “doe”? Je kunt het werkwoord “gaan” in zo’n situatie wel gebruiken, maar “doen” niet! Beter is het om gewoon het werkwoord te vervoegen, dus: “Dan bak ik de uien en daarna voeg ik de champignons toe.”

 14. Genderneutraal meest irritante, in je kracht staan hoor ik niet in mijn omgeving…
  Inderdaad gebruik ik ook uit je comfortzone treden of ik moet uit die comfortzone komen en genieten…
  Het woord super daar kan ik me wel aan irriteren, ligt een beetje aan de context. Soms gebruik ik het nl ook, doch niet alles is super!!
  Mamadag….. elke dag is toch mamadag? Wanneer is dat?

 15. Die kantoortaal vind ik gruwelijk (jouw nummer 4) of de taal van de zwevende coaches met hun “in je kracht staan”. Maar ook #genieten en dingen als “gewoon omdat het kan”.

 16. ‘Dat kan ik niet handelen’ (en dan uitspreken als ‘hendelen’) : AAAARGH! Spreek je moerstaal!
  Helemaal goed!
  We hebben contact!
  Fijne dag!

 17. Ik irriteer me er heel erg aan als mensen zeggen ‘zo kun je toch niet zijn’. Nou blijkbaar wel dus. Vind het een nutteloze opmerking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.