Ipie’s verhuisverhaal: waarom koop je een nieuwe woning?

verhuizenIn woonprogramma’s wordt het vaak gezegd: door een huis te kopen beklim je de eigendomsladder, en het idee is om je met elk volgend huis te verbeteren.

Starterswoning en dan opklimmen

Als jonge koper begin je met een zogenaamde starterswoning, en wanneer je meer geld hebt, verkoop je die (hopelijk) met winst en schuift door naar een volgende woning. Ik heb kennissen die prima woonden, maar op een gegeven moment toch besloten: nú moeten we ons gaan verbeteren! Ze verruilden tot mijn verbijstering een pittoreske jaren twintig woning, voor een ruimere jaren tachtig woning. Technisch gezien zal het wel een verbetering geweest zijn, maar ík zag het niet!

Verkeerde richting? Van twee-onder-een-kapper naar rijtjeshuis

Een nieuw huis moet dus groter zijn, vrijstaander en in een betere wijk staan, als het maar ‘beter’ is. Maar beter is relatief. Ipie verruilde een riante twee-onder-een-kap woning voor een eenvoudig rijtjesthuis. Technisch gezien een trap naar beneden op de ‘property ladder’ maar voor Ipie was het juist een stap voorwaarts. Lees nu Ipie’s verhaal op Verhuizen is niet niks!

Wat waren jullie overwegingen bij de aankoop van een nieuw huis? Verhuizing? Huidige huis te klein? Te duur? Om de volgende stap op de eigendomsladder te nemen?

Similar Posts

19 Comments

 1. Wij zochten echt naar een huis waar we voorlopig kunnen blijven wonen. We hebben gekozen voor een huis waar we op termijn onszelf ook zien wonen met kinderen en waar we onszelf oud zien worden… Ik hoef voorlopig de komende 30 jaar hopelijk niet te verhuizen ;) We zitten heerlijk hier: lekker rustige, kindvriendelijke wijk… Ik geniet elke dag :)

  1. Dat vind ik ook de fijnste manier om ergens te wonen: met het idee dat het voorgoed is. Zo gauw we wisten dat we naar het platteland zouden verhuizen, vond ik het onrustig wonen in ons stadshuis.

 2. Op sommige vlakken zijn wij beter geworden (groter huis voor de vele kinderen, betere buurt, dichterbij scholen, enz…)op een ander vlak was het dan weer slechter (ouder huis die totaalrenovatie nodig had: veel werk, veel geld: we gingen van een nieuw naar een vijftiger jaren huis). Uiteindelijk zijn we wel bij met onze keuze.
  Het liefste zou ik wonen op een boerderijke.

 3. Noodgedwongen verhuisd omdat de overlast van de buren mijn gezondheid zwaar ondermijnde.
  Extreme urenlange geluidsoverlast, nachtelijke dronkemans gevechten, drugs, bedreigingen.
  200 nachten per jaar uit mn slaap gehouden.
  In het laatste half jaar dat ik er woonde werden al 11 van mijn directe buren verwijderd.
  En na dat ik weg was nog zo iets.
  Het pand aan mijn ene zijde bleek later van zolder tot kruipruimte omgebouwd tot plantage.
  En dat allemaal in een uiterlijk net buurtje in een rustig dorp.

  1. ps mijn nieuwe huis is kleiner maar veel leuker, net een vakantiehuisje met een lap grond rondom.
   Ondanks alles ben ik er nog steeds niet thuis.
   Ik ben immers niet uit vrije wil verhuist, maar snel overgeplant zonder dat ik tijd had om aan het idee te wennen of me er op in te stellen.

     1. als je 3hoog in de randstad in een vijftigerjarenflat hebt gewoond, en een bijna minimum waotje hebt, dan is het bijna niet voor te stellen dat je nu een prachtig goed onderhouden en geheel gerenoveerd hoekhuisje met 130m2 grond rondom mag wonen.

      Met mijn verstand weet ik hoeveel mazzel ik gehad heb met dit plekje.
      Maar krijg mijn gevoel maar eens op het zelfde level.

 4. Twee keer zijn we vanuit een achterstandswijk verhuisd toen het echt te erg werd en er een opvang voor drugsverslaafden pal voor onze deur geopend werd. Het betrof beide keren een huurhuis. We wonen nu prima in een eensgezinsrijtjeshuis (koopwoning), en hopen hier nog lang te blijven. In het sprookje ‘met een eigen huis kun je tijdens je wooncarriere meer verdienen dan met werken’ heb ik nooit geloofd. Dat sprookje vertelde de VEH 7 jaar geleden nog.

  1. In het Engelse programma Homes under the hammer zie je mensen soms wel behoorlijk geld verdienen, maar dat is natuurlijk Engeland. En ook daar is het wel minder geworden. Maar die mensen kopen dan heel goedkoop een huis op een veiling, knappen het op, en verkopen het weer met winst.

   1. Dat vind ik altijd een leuk programma om naar te kijken.

    In Rotterdam is eens een project geweest waar mensen voor een habbekrats huizen in een bepaalde wijk konden kopen, waarbij ze dan wel de plicht hadden om het op te knappen voor minimaal een bepaald bedrag.

 5. Wij zijn hier 15 jaar terug komen wonen. Ons eerste koophuis en nog steeds wonen wij hier naar volle tevredenheid. Toen wij op zoek gingen naar een koophuis waren we nog met zijn tweetjes, wij wilden een huis waar we ook konden blijven wonen met kinderen. Inmiddels zijn er twee. En ondanks dat ik vroeger af en toe dacht het zal allemaal wel wat ruimer mogen hebben wij die stap nooit gezet. Het is allemaal relatief, ik wilde wel wat groter vanwege de ruimte op de kinderkamers. Maar nu dat ze groter worden spelen ze bijna nooit op hun kamer, ze zijn altijd buiten aan het spelen. Als ze straks tiener zijn zal dat alleen maar meer worden. Dus de “noodzaak” wordt steeds minder. Voorlopig ga ik hier niet weg. Misschien later als de kinderen het huis uit zijn, naar een kleiner huisje, alles gelijkvloers ofzo.
  Ingrid

 6. Wij wonen nu in een huurhuis, op een industrieterrein, niet ideaal maar wel heel ruim. Het is een twee-onder-één-kap en we hebben maar aan 1 kant echte buren, de rest van de ‘buren’ zijn allemaal bedrijven. Je went wel aan het lawaai van de vrachtwagens en eigenlijk zit je best rustig juist.
  Vanwege de kinderen zou ik wel naar de wijk willen verhuizen, maar dan zouden we echt een véél minder ruim huis krijgen en veel meer gaan betalen. Dat zijn toch wel twee redenen waarom we het (nog?) niet hebben gedaan. Misschien ooit nog. Of misschien wel niet…

  1. Lastig inderdaad! Eigenlijk is alleen jullie woonomgeving dus niet optimaal: het huis, en de maandlasten zijn dat wel. Ik kan me voorstellen dat je aarzelt, want een heel ruim huis en lage kosten is erg fijn.

 7. Dat is precies bij ons aan de orde: wij zijn op zoek naar beter. Ons probleem is: ons huis is eigenlijk prima, wij willen alleen een betere wijk. Als we ons huis konden meenemen, dan deden we dat! Ons huis is een ruime jaren ’70 woning, de woningen in de betere wijken zijn kleiner en duurder. Dat maakt het niet makkelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.