Ik ben huisvrouw, hoor mij brullen!

huisvrouwZo, gisteren heb ik zo’n vier uur keihard gewerkt om het huis weer netjes en schoon te krijgen voor het weekend. Ik heb papieren weggegooid, de oven schoongemaakt, het aanrecht gereinigd, talloze wassen weggewerkt, de berging opgeruimd en gedweild en nog veel meer hand- en spandiensten gedaan.

I’ve got the power!

En terwijl ik zo aan het ploeteren was, besefte ik: ‘Hier is kracht voor nodig!’ En nooit merk ik dat meer dan wanneer ik me niet zo krachtig voel. Bijvoorbeeld als ik verkouden ben. Of zoals een paar weken geleden. Toen had ik door een rare beweging, een spier in mijn rug verrekt. Daardoor krukte ik door het huis als een tachtigjarige. En dat zag je onmiddellijk terug in de staat van het huishouden. Dingen bleven liggen en werden niet opgeruimd. De motor achter het huishouden haperde en sputterde. Het is de treurige wet van het huishouden: ‘Je ziet het pas, als het niet gedaan wordt.’

Voor een goed functionerend huishouden is kracht en energie nodig.

Zo nu en dan is het goed om daar even bij te stil te staan merk ik. Want als het over het huishouden gaat dan is dat meestal in termen van: ‘Dat moet je een ander laten doen! Zodat jij iets nuttigers = betaald werk kunt gaan doen.’ En als je dat maar vaak genoeg hoort, dan ga je dat nog bijna geloven ook.

Maar zoals Monique Wortelboer al schreef: ‘Huishouden is de zorg voor het leven.’

Daar ben ik het van harte mee eens.

Hulp nodig bij jouw huishouden? Lees dan de boeken van De Huishoudcoach.

Hoe ervaar jij het huishouden?

Similar Posts

27 Comments

 1. Minder vervelend dan vroeger, omdat ik nu op vaste dagen klusjes doe in het huishouden. Woensdag is bijvoorbeeld stofzuigen/dweilen/afstoffen op de bovenverdieping.

 2. Nooit als vervelend ervaren. Maar wel je kind(eren) zodanig opvoeden dat ze niet alles rond laten slingeren want dan zou bij mij de lol er snel af zijn.

 3. We hebben een huishouden van Jan Steen. Maar toen ik studeerde was het nog erger. Ik doe liever andere dingen met m’n tijd; en we voelen ons toch alletwee thuis. Da’s het belangrijkste, denk ik.

  1. Toen ik studeerde was ik ook veel lakser. Maar toen ik kinderen kregen die gingen kruipen en alles in hun mondje stopten, moest ik wel beter gaan schoonmaken. Het was dus eigenlijk een natuurlijk proces bij mij.

 4. Ik heb mijn betaalde baan onlangs opgezegd, omdat het werk in de zorg mij toch echt te zwaar was. Daar was dus echt TE VEEL kracht voor nodig. Nu geniet ik weer van het ‘huishouden’…
  Fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. De ene dag doe ik het al wat liever dan de andere dag…
  Ik heb wel al van alles geprobeerd om het huishouden vlotter te laten verlopen zoals met lijstjes of vaste klussen op vaste dagen, maar dat werkt hier niet.
  We hebben ook een groot gezin en er lijkt nooit een einde te komen aan gewas, gekook , opruimen, enz…
  Het zal beteren als de kinderen wat groter zijn zegt men mij soms , maar daar geloof ik niets van :-) want ik heb grote kinderen.
  Huishouden is gewoon wel iets dat hoort bij het leven. Het moet altijd gedaan worden. Zo was het duizenden jaren geleden en zo zal het altijd zijn.
  In welke mate je het doet is iets anders. Perfect of goed genoeg? Geef mij maar goed genoeg!!

 6. Ik ben er aan de ene kant niet dol op, maar het geeft wel een tevreden gevoel en zorgt voor meer feeling met alles. Ik denk dat als je het laat doen, dat je verrast kunt worden door onverwachte onderhoudsklusjes, dat het soms niet altijd voldoet aan je eisen en dat je misschien ook meer rommel maakt dan je zou doen als je het zelf doet. En dat is ook zonde, want in die rommel leef je wel.

 7. Ik probeer altijd alles maandag te doen. Stoffen, stofzuigen, opruimen, zo veel mogelijk wassen draaien, badkamers en wc’s. Dan heb ik de hele week lol van een schoon huis, in het weekend wordt het toch zo weer een rommel, die ik maandag dan weer opruim.

  Heb behalve aan was opvouwen geen hekel aan huishouden. Ik word wel eens gek van de schier eindeloze stroom aan ‘dingetjes’ die kinderen achter zich slepen en die overal liggen. En dat ik soms niet eens meer op de bank pas omdat ie vol ligt met allerhande pluche gespuis.

 8. hh is niet mijn favoriet, het is nl. NOOIT af. Nu moet het huis niet de baas worden, het huis is er voor mij en niet andersom. Af en toe is er veel ‘prullaria’ in mijn huis. Opruimen dan maar weer. En ach, heb je een dag flink ‘gepoetst’ dan zit je ‘s avonds wel lekker tevreden op je bank. Net voor het maandelijkse ‘feestje’ kan ik goed poetsen, daar maak ik dan ook graag gebruik van.
  Ik heb wel een hekel aan strijken, ondanks dat moet het toch wel gebeuren.

 9. ik werk in de schoonmaak en sinds een maand of 3 werk ik op arbeidstherapiebasis, dit betekend dat ik 4 van de normale 6 uren werk per dag en een uur per dag kwijt ben aan woonwerk verkeer op de fiets, ik heb problemen aan mijn knie , werken valt zacht gezegd niet mee, maar erger is dat ik daardoor thuis buiten de normale huishoudelijke taken zoals wassen, schoonmaken en dergelijke niet veel puf heb voor grotere klussen.

 10. Huishouden vind ik niet erg.Ik heb een vast systeem,en een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.Ik stofzuig en dweil alle dagen,omdat we 4 hondjes hebben en 2 katten.
  Ook werk ik nog bij anderen in de huishouding.Nee ik heb er geen hekel aan.Tweemaal per jaar krijg ik de kriebels en dan moet alles eruit.Die ouderwetse schoonmaak woede heb ik van huis uit mee gekregen.

 11. Het huishouden doen is gewoon zwaar werk: je versleept van alles, moet je soms in de vreemdste bochten wringen, je moet kracht zetten, enzovoort. Het wordt heel vaak onderschat.

 12. Ik werk week 12 uur en de ander week 9 uur, dat is niet veel maar ben altijd wel 2 uur onderweg voor reistijd, dat krijg ik niet betaald .

 13. Strijken beschouw ik maar als een ‘zenmoment’…. Behalve de was, ruim ik ook mijn hersenspinsels op en dat werkt af en toe heel verhelderend :D

  Hartelijke groet, Noor

 14. Heerlijk! Huis opruimen/schoonmaken –> overzicht en rust in hoofd. Lekker doorgelucht … huis en hoofd dus.
  Stofzuigen –> fitnessen … gratis sport school dus en in huis :-) en gras maaien … Ooo lekker maatje S bijhouden.
  De was, geen probleem mee. Strijken ? Doe ik niet meer (hooguit 2 of 3 stukken per week van partnerlief).
  En dat allemaal verspreid door de week om de plezier te houden … want het is al zwaar genoeg. En ziek poetsen, doe ik niet meer … Gewoon gezond gemiddeld :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.