Hulpbronnenefficiënt leven

Hulpbronnenefficiënt leven wil zeggen dat je dat je verschillende kleine handelingen in je dagelijks leven introduceert, die bij elkaar opgeteld echt een positieve invloed hebben op ons gezamenlijk gebruik van natuurlijke hulpbronnen.

Op de website Generation Awake worden elke maand vijf uitdagingen gelanceerd om je op weg te helpen en te inspireren. En omdat het kleine dingen zijn, voelen ze echt als ‘goed te doen’!

Deze maand lanceert Generation Awake deze 5 uitdagingen

 1. Doe boodschappen met een lijstje om overconsumptie tegen te gaan. Zie ook Standaard boodschappenlijstje.
 2. Verzamel alle electrische apparaten in huis die weg kunnen, en breng ze naar het dichtstbijzijnde recyclepunt
 3. Mest kasten uit, en breng oude kleding en schoenen naar een tweedehandskleding winkel
 4. Gebruik een maand lang alleen herbruikbare tassen
 5. Probeer een week lang niet meer afval te produceren dan in 1 vuilniszak van 1 liter past. Zo kom je in de richting van een leven zonder afval.

Vlijtig Liesje en de 5 uitdagingen

Ik vind de naam van de website Generation Awake prachtig gekozen, want ik voel mezelf ook vaak zo: wakker! Weliswaar nog maar net, maar het begin is er.

December vind ik altijd een erg drukke maand, waarin ik vaak op standje ‘overleven’ ga. Dat betekent meestal dat ik weinig tijd over houd voor ‘bijzondere’ of ‘extra’ dingen. Maar een maand lang alleen herbruikbare tassen gebruiken?! Dat kan ik wel! Een boodschappenlijstje maken? Ook prima. Kasten uitmesten ga ik doen na Kerstmis, want dan gaan we eindelijk de verhuisdozen in pakken, dat komt dus wel goed.

Kapotte electrische apparaten hebben we volgens mij niet, maar mocht ik er wat tegenkomen bij het inpakken, dan zal ik ze netjes gaan inleveren. Blijft over de vuilniszak van 1 liter. Dat lijkt me nog de moeilijkste moet ik bekennen.

Onderstaand filmpje dient ook ter inspiratie en bewustwording!

Veel mensen willen wel iets doen, maar weten simpelweg niet waar ze moeten beginnen. Of het voelt als zo’n overweldigende klus, dat ze helemaal lamslaan. Met de vijf maandelijkse uitdagingen, worden het ineens afgebakende dingen die je kunt doen.

Ben jij al wakker, en je bewust van de invloed van je keuzes op de wereld?

Similar Posts

10 Comments

 1. Dat van die vuilniszakken gaat mij echt niet lukken. Ik gebruik alleen al 1 pedaalemmerzak (20L?) voor luiers, en een huisvuilzak (60L?) voor de kattenbak.
  Bestaan er eigenlijk wel vuilniszakken van 1L?

 2. Ik ga mijn best doen om ook op kleine schaal mee te doen! Die tassen kan mij ook wel lukken, die vuilniszak wordt lastiger. Ja, ik kan wel vals spelen door dingen direct in de kliko te gooien, maar dat is vast niet de bedoeling..

 3. Inderdaad, die zak van 1 liter…..de rest wordt al automatisch gedaan. 1 liter is niks…dat is een melkpak vol afval. Ik zou het al knap vinden als je met 7 liter toe kunt in een week met een gezin. Zelfs als je alleen restafval zou rekenen, dus niet het glas, papier, plastic en groente afval…..

 4. Leuke website, mooi initiatief. Maar stiekem is die vuilniszak toch een heel lastige omdat je dus heel heel erg moet gaan nadenken over o.a. verpakkingsmaterialen die je gebruikt en hoe je je afval scheidt. Dat is absoluut geen slechte zaak maar ik vind niet dat je dan kunt zeggen dat het om een klein dingetje gaat. Mijn beide kinderen zitten bijvoorbeeld nog in de luiers. Dan gaat het dus hard.

 5. Die vuilniszak, dat wordt ‘ m niet ;-)
  Die tasjes is geen probleem.
  Kasten uitmesten is voor na de feestdagen en ik gebruik 9 van de 10 keernal een boodschappenlijstje….dat wordt dan 10 op 10 haha.
  Ik wens je veel suc6!

 6. Ik ben stiekem wel een beetje opgelucht dat die vuilniszak voor iedereen moeilijk is!

  Maar bijvoorbeeld zelfs broccoli en komkommer zitten nog in een verpakking, dus hoewel ik altijd verse groentes gebruik leveren alleen die al verpakkingsmateriaal op.

 7. Ik heb net even op de site gekeken. Die vuilniszak van 1 liter blijkt een vuilniszak van 10 liter te zijn. Nog steeds een uitdaging, maar dit kan misschien lukken.
  groetjes, Kim

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.