Huisvrouw versus professional organizer

Terwijl de functie van huisvrouw is gedegradeerd tot ‘Beroep: geen‘, maken de ‘professional organizer’ en De Huishoudcoach een opmars! Hoe kan dat?! Collegamoeder, Ellie Norden, startte bijvoorbeeld deze maand haar professional organizing bedrijf, met de toepasselijke naam: ‘Handen uit de mouwen.’ Mensen die een helpende hand kunnen gebruiken bij het opruimen van hun huis, of het ordenen van hun administratie, kunnen een beroep op haar doen. Maar ook met mensen met een diagnose als ADHD of PDD-NOS helpt ze met ordenen en structureren.

Gebrek aan huishoudelijke opvoeding

Ik vroeg aan Ellie hoe het komt dat professional organizer anno 2010 een beroep in opkomst is, en dit is Ellie’s antwoord: ‘Er is een gebrek aan huishoudelijke opvoeding. Onze moeders werden voorbereid op de rol van moeder en huisvrouw. Dat wordt tegenwoordig niet meer gedaan. Kinderen worden nauwelijks bij het huishouden betrokken. Alles wordt voor ze gedaan.’

En nu heb ik er genoeg van!

Ook ik was een zeer matige huisvrouw, tot ik op een kwade ochtend de schoenen van de kinderen weer eens niet kon vinden. Zwaar gestresst rende ik door het huis, want ze moesten naar school! Ik besloot toen acuut het voortaan beter te organiseren, en de kinderschoenen elke avond te verzamelen en klaar te zetten.

Ik schreef me in bij Flylady, en met behulp van haar mailtjes, en de informatie op haar website, organiseerde ik mijn huishouden dusdanig dat het voortaan soepel liep. Ondertussen ben ik geen lid meer van Flylady, en volg mijn eigen schema’s, maar destijds was ze een grote hulp en inspiratie.

Ook de Happy Planner kan helpen bij een betere organisatie!

Zie ook mijn gratis maandplanner die je kunt downloaden!

Nou vraag ik me af: is de huidige professional organizer de huisvrouw van vroeger?
En was jij goed voorbereid op het runnen van een huishouden?
Zou jij een professional organizer inhuren?

Op Het Moederbedrijf lees je mijn hele interview met Ellie!

Similar Posts

8 Comments

 1. Ik zorg gewoon dat ik me niet te veel verplichtingen op de hals haal en ruim een paar keer per jaar alle hoeken en kasten op. Ik zet alles op de kalender dat de gezinsleden moeten en houd mijn eigen agenda zo leeg mogelijk. Ook heb ik een eigen systeem in de administratie. De zwem- en judotas maak ik klaar zodra het uit de wasmachine komt en hangen voor het grijpen op de kapstok. Ik heb een schoenenkast in de gang en hoef dus nooit te zoeken.
  Maar dit ging niet van zelf. Door mijn ziekte heb ik een opgeruimd huis nodig, ik kan niet tegen stress. Gelukkig heb ik een groot autodidactisch vermogen en leer ik mezelf wat nodig is. Ik heb verder geen schema’s maar doe wel meteen wat moet als het even kan. Ik schuif zelden iets op de lange baan dat nodig is voor een goede organisatie.

  Ik heb liever geen ‘professional’ die me dingen oplegt. De thuiszorg probeerde dat eerder wel. Ik heb ze ontslagen. Hihihi.

 2. Helemaal niet voor bereid, wel de huishoudschool gevolgd waar ik veel geleerd heb. Ik zou niet zo’n dame inhuren omdat hier alles op rolletjes gaat. Ik heb zo mijn vaste schema, zodat alles regelmatig aan de beurt komt.

 3. Toen ik twaalf was deed ik het hele huishouden. Mijn moeder hield er niet zo van.

  Toen ik op de middelbare school zat deed ik het ook op mijn vrije middagen en in de vakanties.

  Ik ben er mede daardoor erg goed in geworden. Ik heb er ook geen hekel aan.

  Liefs Frederique

 4. mijn moeder zorgde er in de vakantie wel voor dat wij onze handjes uit de mouwen staken.. ik ben geen superschone huisvrouw maar hou wel erg van sorteren. dus al het speelgoed heeft hier in huis een eigen bak. En dat maakt opruimen heel makkelijk. In de vakantie helpen mijn kinderen ook wel een beetje mee, maar eigenlijk doe ik alles liefst zelf omdat ik dan precies weet waar het ligt en het 10x zo snel gaat.
  zou wel een baan voor mij zijn!
  ‘k ga es kijken of er hier in de buurt ook zoiets is..

 5. Ik vind -no offence- professional organizer echt weer zo’n onzinnig “trend” beroep, net als de “social media experts”.
  Ik zie me al voor me hoe het gaat: zo’n organizer die dan alles op orde brengt, waarna je vervolgens alles weer laat versloffen en het weer van voor af aan begint. Dan kun je nog beter (een deel van de) huishoudelijke taken uitbesteden aan een werkster.

 6. Als het vervolgens weer versloft is het niet een goede organizer, denk ik. Ellie Norden zegt in in ieder geval dat zij de klánt centraal stelt, en niet de methode van organiseren. Als de methode niet bij de klant past, beklijft het inderdaad niet.

  Maar zelf heb ik er ook geen nodig!

 7. Ok, misschien heb ik het een beetje ongelukkig geformuleerd: er zijn mensen die baat kunnen hebben bij een organizer, dat geloof ik wel…maar ik denk dat je er meestal ook wel zelf uit kan komen.

  Ik denk dat iets van “nazorg” wel belangrijk is (al is het alleen maar contact via e-mail na het advies).

 8. Mijn ouders zijn heel netjes, dus opruimen, koken en schoonmaken heb ik al van huis uit meegekregen. Verder heb ik veel tips opgedaan in boeken, tijdschriften en online. Zodat ik ook in een relatief klein huis alles op orde heb.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.