Huisvrouw: belediging?

shutterstock_146725808Ik zat thee te drinken met mijn twee jongere zussen. Eentje is 39 en de andere is 41. En het ging over eetgewoontes. Ik vertelde over mijn gewoonte om van te voren alle borden vol eten te scheppen. Van de week blogde ik nog over tafelgewoontes.

‘Jij bent echt wel een huisvrouw geworden!’

Ik vertelde dat als we aan tafel gaan, het aanrecht helemaal schoon is. De pannen staan al in de afwasmachine, de toetjes staan klaar, en we kunnen in een opgeruimde keuken eten.

‘Jij bent echt een huisvrouw geworden!’ riep mijn jongste zusje uit.

Hóé noem je mij?!!!

En ik merkte dat mijn eerste reactie er eentje was van beledigd zijn! En dat vind ik eigenlijk best erg. Want hoezo is het een belediging dat iemand je een huisvrouw noemt? Waar komt dat in vredesnaam vandaan? Ik vond mijn gevoel van belediging eigenlijk maar raar, en lachte mijn zusje dus vriendelijk toe.

Maar toch zit het me nog steeds niet helemaal lekker. Zowel dat ze me ‘huisvrouw’ noemde, als mijn eigen reactie.

Hoe vind jij het als iemand je huisvrouw noemt?

Similar Posts

18 Comments

 1. Ik heb er helemaal geen problemen mee dat men mij huisvrouw noemt.
  Die eeuwige strijd tussen vrouwen over gaan werken of de keuze maken om dan een ‘huisvrouw’ te zijn,
  waarom laten we elkaar niet de vrijheid om te kiezen hoe we ons leven zelf invullen?
  Mijn man vulde altijd op vragenlijsten waar in mijn beroep gevraagd werd in : gezinsmanager…
  Dat vond ik een mooi compliment!
  Ik heb er me nooit aan gestoord want ik voelde me goed ….kreeg veel reacties toen de kids nog jong
  waren hierover….waarom ga je niet werken? je hebt toch een diploma en verveel jij je niet?!
  Vervelen?! ik had en heb altijd tijd te kort ;) Het was een bewuste keuze bij ons….we stonden allebei
  in de verpleging en met drie kleine kinderen was dit niet evident met die moeilijke werkuren.
  Man verdiende het beste loon en in gezamelijk overleg ben ik thuisgebleven….Het gaf rust in ons gezin
  en dat was heel belangrijk voor ons allemaal. Echtgenoot moest zich geen zorgen maken als hij wat
  later van zijn werk kwam en de kinderen hadden ook rust. En ik kreeg ook tijd van echtgenoot om mijn
  hobby’s te doen.
  Nee hoor geen problemen mee ;)
  liefs

 2. Bij de verloskundige vorige keer had iemand ”thuisblijfmoeder” opgeschreven als beroep op mijn kaart met gegevens. Dus de Belgische VK dacht daarna dat dat een soort ”onthaalmoeder” was zoals ze dat in Belgie hebben. Nee hoor, is gewoon een verhullend woordje voor de ouderwetsche huisvrouw :D

  Alleen zie ik bij huisvrouw ook weer gelijk zo iemand voor me met een short voor, een plumeau in de hand en een doekje in het haar geknoopt. Beeldvorming…. tja….

  Nee, ik vind het niet beledigend. Maar mensen kunnen ook met een heel vies gezicht vragen of ik dan helemaaaal niet werk? En dan zeggen dat dat soms heel goed kan zijn, om tijdelijk thuis te zijn voor de kinderen. Lol….

 3. Gniffel,zelf voeg ik er dan nog aan toe dat ik een echte huisMU(T)S ben wat ook zo is.

  Maar er zit wel wat in,m’n broer belde me voor m’n verjaardag en zei voor de zoveelste keer:”jij werkt niet he?” en weer ging ik uitgebreid uitleggen waarom ik bij de geboorte van de jongste gestopt ben.

  Waarom weet ik ook niet,ik teer niet op z’n zak of zo,vreemd.

  Een bekende vraag is idd ook:”wat doe je zo de hele dag dan,verveel je je niet ?”

  Onze situatie toen ik nog werkte was vergelijkbaar met ver-greetmenietje ,ik was enorm opgelucht dat ik kon stoppen en hoefde naast het gejakker ons pasgeboren (vijfde) kind niet elke dagvan 7 tot i naar de creche te brengen.

 4. Ik zeg of schrijf altijd zelf huismoeder/huisvrouw… ik voel mij er ook goed bij, dus ik zeg dat gewoon zelf… ik stoor mij er niet zo aan als anderen dat zeggen, natuurlijk zijn er verschillende manieren en tonen waarop ze dat kunnen zeggen he.
  Ik zal in de eerste plaats altijd huisvrouw/moeder blijven, naast mijn vrijwilligerswerk, dat laat ik vaak zelfs gewoon achterwege, misschien moet ik daar maar eens verandering in brengen :-)

 5. Mijn moeder is ook altijd huisvrouw geweest. Met vier kleine kinderen van toendertijd 0 2 4 en 6 jaar had ze meer dan de handen vol. En ook toen we groter werden had ze het druk genoeg met ons. Ik kan mij er altijd over opwinden als er zo minderwaardig over een huisvrouw wordt gesproken. Wat is er mis mee om zelf voor je kinderen en je huishouden te willen zorgen? Laat het een eer en een opdracht zijn! Je kinderen opvoeden is een zeer verantwoordelijke taak. Daar hoef je niet zo minderwaardig over te denken. Voor anderen niet en ook voor jezelf niet. Waarom is het minderwaardig om goed voor je kinderen en huishouden te willen zorgen? Ik begrijp daar echt helemaal niks van.

 6. Ik vind het zeker geen belediging, ik denk dat het misschien zelfs een compliment is. Er lijkt me geen waardevoller werk dan zorgen voor je gezin. Is er iets belangrijker dan dat? En die vragen of je je niet verveeld, ik ben nu werkloos maar ik verveel mij nooit. Het is misschien een instelling.

 7. Geen problemen mee hoor, ik vind het wel en eretitel en ben er trots op dat ik het kan en mag zijn, het is een uitstervend beroep.

 8. Huisvrouw klinkt ook voor mij minderwaardig. Ik zie dan iemand als … dienstmeisje ofzo. Grrr, … zit weer op de kast :-(
  Beroep zet ik “Gezinsmanager en Coach”.
  En als ik moet uitleggen, zeg ik … “Ik ben een mam thuis, een gelukkige (bewuste) mam thuis”.
  Over tijd enzo … als ik een commentaar krijg, vraag ik die persoon of ze/hij een stage wilt lopen met mij … mijn dag begint om 5.45 uur. En lunch mee in een broodtrommel want het is niet altijd thuis zitten met eten … en klaar rond 20.30 (als alles meezit).
  Enne … soms moet ik nog zeggen dat WAT ik NU doe is precies, maar precies hetzelfde dan toen voor de komst van de kids … was huishoudelijk hulp / oppas / … (=inzetbare 1000 potjes). Echter het verschil is … toen werd ik betaald (=dus ik werkte wel) en nu word ik niet betaald … dus “ik werk niet”. Pffff …
  Nou tussen “Kids – Thuis – Tuin” kom ik zelfs tijd te kort. Oja, doe nog vrijwillig werk op school … DAT wordt gedaan door … mams thuis ! En zonder die mams thuis, kan de school niet … (zeggen ze zelf ook).
  Nee hoor, ben ook niet financieel afhankelijk van mijn partner. Heb nog mijn eigen geld. En ik leef van zakgeld en vrijwillig werk vergoeding. Dus die nieuwe kleren … zijn helemaal lekker van mezelf, dwz zonder toestemming … pffff
  En als ik hoor dat ik makkelijk heb … dan begin ik mijn verhaal opnieuw !! Hihi…
  Groetjes van een gelukkige mam thuis !! :-)

 9. Ik heb er geen problemen mee om te zeggen dat ik thuis ben en dat ik nog fijn vind ook ! Dat ik net niet zou willen ruilen met het hectische leven van de werkenden.
  Gisteren waren we wel in de bank voor ons krediet en toen stond er op de papieren: ZONDER BEROEP. Dat was wel even raar, maar toch beter dan WERKLOOS want dat zou ik de verkeerde omschrijving vinden.

 10. Ik krijg juist vervelende reacties als ik mezelf huisvrouw noem. Ik zeg wel eens “met mijn huisvrouwenverstand” waarmee ik bedoel dat ik heel simpel en praktisch denk, maar dat vinden veel mensen (vrouwen!) denigrerend klinken. En de reactie “oh, dan doe je toch wel iets” als ik zeg dat ik ook schrijfster en boekhouder (van ons eigen bedrijf) ben is ook veelzeggend. Maar soms vind ik het gewoon niet nodig om dat erbij te vertellen en hou ik het lekker op huisvrouw ;-)

 11. Ik werk 4 dagen, maar zi me nou af te vragen of je dan niet ook huisvrouw bent als je daarnaast het huishouden ook nog doet… (grotendeels).

  Ik wee niet of zo’ opmerking me zou raken. Wat me wel opviel aan het zinnetje, er wordt niet gezegd dat je al een goede huisvrouw wordt. Dat zou ik eerder als een compliment zien den ik. Je wordt al echt een huisvrouw klinkt ook een beetje alsof het eigenlijk nie zo best met je is.

  Maar enfin, ik hoorde de intonatie er natuurlijk niet bij… ;-)

 12. ik was tot mijn scheiding ook huisvrouw, maar moest na de scheiding verplicht gaan werken , maar als ik de keus had zou ik het liefst thuisgebleven zijn , want mijn dochter heeft ADHD en ik merkte toch dat toen ik moest gaan werken zij veel meer dwars ging liggen omdat daardoor er een stuk ontregeling in huis was, want als er onverwacht een vrije dag op school was of zij wa ziek , dan moest er op stel en sprong iets geregeld worden en voor een kind met ADHD is juist regelmaat , consequent zijn en van te voren plannen datgene wat voor haar rust bracht en waardoor zij veel makkelijker in omgang was dan toen er met grote regelmaat dingen anders liepen dan gepland en ik haar niet goed kon opvangen omdat ik er niet altijd was. bovendien vind ik het erg vreemd dat er in tijden van grote werkeloosheid zo negatief gedaan word omdat er mensen , zowel mannen als vrouwen ,de bewuste keus maken om thuis te blijven om wat voor reden dan ook, stel je voor dat echt iedereen die nu thuis blijft , de arbeidsmarkt op zou gaan dan werd het probleem nog veel groter dan het al is, en bovendien zijn veel van die huisvrouwen en huismannen vaak de mensen die veel doen op scholen en aan vrijwillgers werk.

 13. Ach: What’s in a name?? ; -)

  Ik maal niet om status, ontdekte ik onlangs in een psychologische test. Maar veel mensen kijken wel meewarig als zegt dat je huisvrouw bent en doen alsof je vast niks zinnigs te melden hebt… Hun probleem, niet het mijne.

  Stiekem voelt het gewoon heel goed om thuis de touwtjes in handen te hebben thuis en vergeleken met werkende moeders krijg ik de indruk mijn zaakjes beter geregeld te hebben en zo een relaxter leven voor ons alledrie creëer. Misschien ook een beetje jaloezie van sommigen??

  Ik zag het boek: ‘Hoe word ik een powervrouw’ in de ramsjbak van de bieb liggen… moest ik toch een beetje om gniffelen:)

 14. Ik werk zelf 12 uur bij een drogist, dus ik krijg weinig opgetrokken wenkbrauwen, maar zelf verkondig ik vol trots dat dat maar een bijbaantje is en dat mijn belangrijkste functie gezinsmanager is. Ik krijg wel regelmatig de vraag of ik niet meer zou willen werken. Uh, nee dus! Wij hebben twee autistische kinderen en ik ben er trots op dat wij daar zo goed voor kunnen zorgen. Dat zou niet kunnen als ik de hele week zou werken. En tegen de moeders zonder betaalde baan zou ik willen zeggen; wees er trots op dat jullie je zaakjes zo goed voor elkaar hebben dat je met een inkomen rond kunt komen. Ik denk dat veel mensen die rottige opmerkingen makken gewoon een beetje jaloers zijn.

 15. Het ligt eraan op wat voor toon iemand het zegt. Als er minachting uit blijkt, dan zou ik diegene wel even uitleggen dat het huisvrouw zijn heel pittig kan zijn.
  Als iemand er vol lof over is, zou ik dat als een compliment ervaren. Ik vind dan persoonlijk ook dat huisvrouwen worden onderschat.
  Al kan ik me vinden in meerdere rollen: ik ben huisvrouw, maar ook werknemer (en doe mijn werk 2 dagen in de week met vooral veel plezier!), maar ik ben ook moeder en just D ee. Ik heb een bandje, ik ga naar festivals, soms stappen met vrienden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.