Huisstof: stof verwijderen en schoonmaken

LG hombot square nachtmerrie
De nachtmerrie van stof! Net goed!

Het is één die onrechtvaardigheden van het leven: stof! Zelfs al ben je de hele week van huis, en maak je dus niets vies, dan wordt het toch nog vies. Door huisstof.

Huisstof: wat is het eigenlijk?

Ik heb op Wikipedia opgezocht wat huisstof eigenlijk is. En nu ben ik een beetje misselijk. Er stond namelijk dat huisstof bestaat uit menselijke en dierlijke huidschilfers. Wat er precies in de huisstof in jouw huis zit, hangt af van waar je woont. En van wat er bij jou thuis rondloopt.

De gemiddelde samenstelling van huisstof is:

 • dierenhuid
 • zand
 • uitwerpselen van insecten
 • gewoon vuil

Nu er bij ons twee katten rondlopen scoren we vast hoog op dierenhuid. En hier op het platteland is er ook geen tekort aan vliegen en dus aan uitwerpselen…

En blijkbaar eten huismijten onze huidschilfers dan weer op! Getver!

Na het lezen van deze informatie kreeg ik prompt zin om eens even flink met de stofdoek in de weer te gaan. Met de nátte stofdoek om precies te zijn. Want ik heb het gevoel dat je met een droge stofdoek het huisstof alleen maar rondwappert. Met een natte stofdoek heb ik echt het gevoel dat ik het weghaal.

Stofzuiger

Hoewel ik bezemen rustiger vindt, denk ik dat een stofzuiger toch efficiënter is als je echt van je huisstof af wilt. Wel worden blijkbaar de àllerkleinste stofdeeltjes weer uitgeblazen. Stiekem droom ik van zo’n stofzuiger die ‘zelfstandig werkt’. Je weet wel, zo eentje die gewoon in z’n eentje door je woonkamer schuift en alles opzuigt.

Leuk filmpje!

Ik vond dit grappige en toch ook sfeervolle filmpje, waarin zo’n stofzuiger de nachtmerrie is van stof. De ‘schurk’ in het filmpje is de LG-Hom Bot Square. Misschien wordt hij wel de nieuwe Brad Pitt!

Hoe houd jij jouw huis stofvrij?

Similar Posts

39 Comments

 1. Mijn stof haal ik weg met een stofdoek die het stof opneemt, lekker pluizig dus. Sommige delen doe ik ook wel met een spray op een doek zoals de vensterbanken, plinten e.d.

   1. Volgens mij kwam het bij de action vandaan. Het was een 5 liter flakon. Een beetje in een spraypompje en aan vullen met water. Ik heb het jaren gebruikt. De laatste kocht ik op de rommelmarkt en is van Greenspeed. Ze hebben ook een website waar je kunt bestellen. Maar een huis is inderdaad nooit stofvrij, kijk maar als de zon schijnt.
    Vorig jaar paste de buurvrouw een poos op ons huis. Zij wonen in een oud huis en de onze is vrij nieuw en toen viel het haar op dat het bij ons zo schoon bleef. Als zij een paar weken weg waren lag er veel meer stof. Dus dat maakt ook veel verschil.

 2. Ik hou mijn huis niet stofvrij.
  Dat is ook onmogelijk.
  Stofarm misschien maar stofvrij???
  Dat zou hooguit lukken als je je huis vacuum trekt.
  En ja dan kan je er zelf niet meer in.
  Heb je niets meer aan je huis.
  We leven al zolang als de wereld bestaat met stof, dus je zal er echt niet aan dood gaan.
  Behalve als je een longziekte hebt natuurlijk.

  1. Ach, mijn lief, die aan astma leed, leerde mij al in het begin van mijn kamerbestaan dat je je longen best kon wennen aan veel stof… (Of dat zo gezond was – ach, we hadden toen andere prioriteiten….). Tegenwoordig laat ik mijn huis eens per twee weken “stofarm” houden. Maar ik moet mijn nieuwe schoonmaakster nog een keer instrueren – want helemaal goed gaat het niet!

   1. Vroeger moest je je hele huis aanpassen als je een kind met astma had:
    geen vaste vloerbedekking, geen stoffen meubelen en katoenen gordijnen.
    Laatst hoorde ik dat ze er nu vanuit gaan dat al die voorzorgsmaatregelen helemaal niet werken en dat het nu weer heel anders moet.

 3. Sinds ik elke week het huis van boven tot beneden goed afstof met een natte doek en vervolgens stofzuig merk ik dat mijn longen hier heel blij mee zijn. Ik heb astma, en dat heeft er vast mee te maken. Verder is het huis een stuk leger en opgeruimder en stofzuig ik de kamer twee keer per week, net als afstoffen. Is het tussendoor toch nog stoffig of vies dan ga ik er met de vloerwisser en stoffer en blik bij langs. De stofwisser vangt het stof beter dan een zachte bezem zou doen.
  Voorheen hield ik de woonkamer wel goed bij maar deed ik echt niet elke week de bovenverdiepingen. Ik had te weinig energie en het kon me ook niet zoveel schelen. Nu ik merk hoeveel gezonder ik me er door voel is dat een ander verhaal. En als ik te moe ben dan vraag ik een zoon om te stofzuigen.

  1. Dat heb ik ook altijd bij het filter van de droger! Al dat stof wat daar wel niet in zit. En dat is dan van schoongewassen kleding. En als ik de was buiten droog, dan waait dat stof blijkbaar onzichtbaar weg.

   1. Niet dus, dan blijft het allemaal in en aan je kleding plakken, ik ben daarom gek op de droger, je kleding word ook gelijk onthaart en ontstoft! :)

   1. Ik heb twee stofzuigers.
    Een dure Miele Cats and Dogs en een hele goedkope van het Kruitvat voor boven.
    Die van het Kruitvat is veel gammeler, maar zuigt vele male beter dan die dure Miele

    1. Dat is denk ik goede informatie voor mensen die een goedkopere dieren stofzuiger zoeken, die het wel goed doet. Mag ik vraag wat die van de Kruidvat kost en wat die van de Miele kost? Ik ben benieuwd naar het prijsverschil.

     1. Ik zeg koop een Numatic dan zit je gelijk goed voor de komende 25 jaar en zo duur zijn ze ook niet :)

    2. Ik heb in het verleden ook zo,n Miele gehad en was gewoon een goede stofzuiger niet bijzonders qua zuigkracht maar gaat vast wel dubbel zo lang mee dan die van de drogist :)

 4. Bij mij is het vooral heel veel kattenhaar. Ik heb 3 katten waarvan 2 langharig, cavia’s een konijn, dus als ik een dag niet stofzuig ligt het alweer helemaal vol. Die haren vliegen ook overal rond, als ik m’n winterjassen (die haar aantrekken) onthaar en weghang in de hal, waar normaal geen katten komen, zitten ze een paar dagen later alweer zo onder dat ik ze weer moet ontharen, laten we het over de gordijnen maar niet hebben. We hebben ook eigenlijk een te klein huis voor zoveel dieren maar dat krijg je als je gaat samenwonen en je allebei huisdieren hebt. We zijn wel op zoek naar iets groters en ik denk dat de hoeveelheid stof dan ook weer minder op zal vallen, hoop ik althans, haha. Ik wil eigenlijk een stofzuiger die speciaal gemaakt is voor huishoudens met huisdieren maar die zijn duur, ik heb het maar gehouden bij een stofzuiger zonder zak, want die dingen moest ik iedere paar dagen vervangen en dat kostte me net iets teveel geld. Op de vraag hoe houd jij jouw huis stofvrij kan ik dan ook geen antwoord geven, het is nooit stofvrij hier, haha.

  1. Juist die stofzuigers zonder zak die zijn vervuilender want je haalt een aantal filtratielagen weg en die zie je nergens terug.

   Om de paar dagen een stofzak vervangen ???

   Hier een oerdegelijke Noorman eens in het half jaar komt er een verse stofzak in huis 125 M2 6 personen meerdere huisdieren, gewoon kwestie van juiste stofzuiger kopen :)

 5. Op mijn rondje stofzuigen door het huis heb ik de ramen open en neem ik met de zachte zuigborstel en de plintenborstel ook de meubels en richeltjes mee. Daarna met een vochtige microvezeldoek afstoffen. Een stofvrij is een illusie, doe een keer per week het hele huis zo en na een paar dagen al weer last van dustbunnies over de vloer. Maar de meubels kunnen er makkelijk een week mee toe.

   1. Voor mij werkt het beter, daar ik dus met de stofzuiger al het meeste stof van de meubels heb meegenomen. En die stofzuiger blaast ook weer vieze lucht/stof uit, zonde van het afstoffen toch?

 6. Mijn zusje heeft vroeger in een hotel gewerkt als kamermeisje. En die moest ook altijd eerst stofzuigen en dan afstoffen. Nou ze kan mij meer vertellen maar ik ga eerst afstoffen en dan stofzuigen, voor mijn gevoel is het dan nog “vies”. Ik stofzuig de kamer, gang en trap 2x in de week en de rest van het huis 1x. En afstoffen doe ik ook 1x in de week. Ik stof wel nat af, ook voor mijn gevoel werkt dat beter ondanks dat manlief van die speciale stofdoeken had/heeft. Ik gebruik ze wel eens tussendoor maar vind ik niet fijn werken. Even een microvezeldoekje vochtig maken en poetsen maar…. Zal ik zo meteen ook weer even doen, maar eerst even lunchen

 7. Oef, ik heb echt een hekel aan afstoffen! Vooral inderdaad omdat je wel bezig kunt blijven, het komt toch snel weer terug. Maar ja, het andere alternatief is een vies huis en dat is ook niks :). Dus ik probeer er maar mindful over te zijn, haha!
  Het is trouwens volgens mij echt “anima sana in casa sana”, ofwel een gezonde geest in een gezond huis!

 8. stofvrij bestaat volgens mij ook niet , minder stof is het enige wat haalbaar is, want stof krijg je ook in ongebruikte ruimtes, stof is op mijn werk mijn grootste vijand aangezien ik schoonmaakwerk doe, sommige leidinggevenden komen na een controle met de kritiek dat er niet goed schoongemaakt is ,want zij hebben stofwolken gezien, als je dan zelf gaat kijken blijkt dat waar veel volwassenen tegen kleine kinderen praten met verklein vormen zoals hondje of kindjes, onze leidinggevenden tegen ons praten in termen als stofwolken als zij ergens een stofpluisje tegen komen , vaak als je zelf gaat kijken heb je een vergrootglas nodig om een stofwolk waar te nemen. vies is in mijn visie niet hetzelfde als stoffig. vies vind ik het als het echt vuil is in huis ,niet als het een beetje stoffig is.

 9. Ik gebruik een Swiffer Duster en na een tijd is er steeds minder stof in huis. Vroeger stofte ik met een zachte doek, en iedere week lag er weer een laag stof. Nu stof ik om de week met een Swiffer duster en er ligt minder stof dan eerst!

  1. Is dat zo’n stok met een stofdoek er aan? Ik heb wel zo’n felgekleurde, maar daarmee heb ik het gevoel dat ik het stof alleen maar rondwapper. Zo’n Swiffer duster houdt het stof ook echt vast?

 10. Jaa goede tips! Zelf stofzuig ik elke dag, lijkt veel effectiever te zijn dan de swiffer en met een centraal systeem is het zo gepiept. Wat betreft nat of droog stoffen weet ik het nog niet, van allebei wordt gezegd door mensen dat het niet werkt en dat het andere beter is…

 11. Ik gebruik lekker iedere dag de stofzuiger. Werkt het beste tegen al die stof en haren in je huis. een bezem vind ik een beetje apart om te gebruiken.. maar goed ieder zijn ding

 12. Dierenhuid en insecten poepjes… En onze huidschilfers of haren dan? Ik zou graag een centraal systeem willen net als bij mij op het werk. Voor nu is het nog hannesen met zo’n apparaat achter mij aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.