Huishoudelijke beslommeringen

Huishouden is een kunst?

huisvrouw‘Huishouden is een kunst!’

Dat schreef no-nonsense psycholoog Jeffrey Wijnberg in een column in de Telegraaf. Hij zegt dat het huishouden kennis en inzet vraagt omdat het werk ‘veelomvattend’ is en ‘nooit ophoudt’. De Huishoudcoach zou het vast met hem eens zijn.

Benodigdheden voor een goedlopend huishouden volgens Jeffrey Wijnberg:

 • Overzicht: alle spullen kennen hun eigen plaats
 • Discipline
 • Precisie
 • Deugdelijk onderhoud van apparatuur
 • Ontvetten afzuigkap
 • Aanvullen voorraden
 • Ramen lappen
 • Sporttassen kinderen klaarzetten
 • Luchten
 • Kapotte lampen vervangen
 • Zomerkleding en winterkleding wisselen
 • Lekke fietsbanden plakken
 • Beloofde verjaardagstaart bakken
 • Afwassen
 • Stofzuigen

Wijnberg zegt aan het eind van zijn column dat de Nederlander verslonst: zowel in huis als geestelijk.

Zie ook mijn post over een huishoudschema en FlyLady.

Wat vind jij van Jeffrey Wijnbergs uitspraken? Zit er wat in?

Similar Posts

22 Comments

 1. Die Jeffrey heeft wat mij betreft wel gelijk hoor! Ik laat mijn huishouden bewust wat verslonzen, dat geeft in allerlei opzichten ruimte en lucht. En dan heb ik het over minder vaak ramen zemen, stofzuigen en dergelijke. Het huishouden kost ontzettend veel tijd en is een vak op zich.

 2. Nee.
  Dan is managen ook een ‘kunst’, en relaties onderhouden. En dieren verzorgen.
  Kom op zeg. Een goed huishouden hang af van organisatietalent en inzet. Punt. Het is geen creatieve uiting, het is geen ‘product’ en het is geen uitzonderlijke prestatie.
  Dus nee.
  Iedereen met een beetje wil kan huishouden. Mits lichamelijk in orde.

  Serieus: kleding van zomer naar winter wisselen is … wtf? En hoe is stofzuigen in godesnaam een item op die lijst? lol. Nou, die Jeffrey is een komiek :)

 3. de kunst is hoe hou je het jarenlang vol om een huishouden draaiend en goed lopend te houden, het vergt opoffering ,organisatie talent en plannen en inderdaad gewoon doen!!
  En net te vergeten……. waardering!!

 4. Het is vooral de goesting om het doen ,en als ik veel goesting heb doe ik veel en anders laat ik het liggen ,ik ruim op tijd op en stofzuig regelmatig en wat die kleding betreft je draagt toch geen winterkleding in de zomer hé, maar die hangt hier samen in de kast hoor.

 5. Zou Jeffrey zelf het huishouden doen ?
  Ik probeer alles op orde te houden, De benedenverdieping ziet er redelijk uit. Maar de bovenverdieping…de badkamer is schoon en netjes. Maar de slaapkamers zijn vaak een puinhoop. Als huishouden een kunst is dan heb ik daar geen talent voor.
  Man en zoon zijn chaotische types, jammer genoeg. Maar ik geef de moed niet op en blijf het proberen.

 6. Het is vooral de kunst bij mij om gedisciplineerd te blijven. Dit is mijn grootste struikelblok. Zonder dat kom ik slecht op gang, weer ik niet waar ik zal beginnen. Gevolg, er gebeurd niks.

 7. Ik doe niet mee aan de kunst van het huishouden. Ik heb er en gruwelijke hekel aan en doe het omdat het moet. Helaas

  Ik ben blij dat ik de basis goed heb en die bij kan houden. Alles wat extra gedaan kan worden in tijden dat ik extra energie heb is meegenomen.
  Ik weet wel dat ik nog veel dien op te ruimen op de eerste verdieping en de schuur. Maar ook dat komt af ….. eens.

 8. Het zo doen dat thuis een plek is voor rust en blije dingen zonder zelf gestoord te worden, vind ik op zich wel een kunst. Hoewel er pasgeleden echt enorme druppels vet aan de afzuigkap hingen. Ik wijt dat aan de mans (overigens geweldige) kookkunsten.

 9. Als man heb ik totaal geen moeite met huishouden.
  Mijn moeder en vader waren een goed voorbeeld, maar verplichte ons kinderen nooit mee te werken.
  Maar heb het altijd graag gedaan en nog steeds, kan genieten als iets weer schoon is.
  Zelfs op mijn werk was ik netjes op mijn werkplek. Hans

 10. Ik ruim regelmatig op maar heb toch nood aan een poetshulp die om de 2 weken langskomt. Nu ik veel thuis ben kan ik meer helpen dan als ik fulltime ga werken.

 11. Nou, nee. Er staan toch wel dingen tussen waarvan ik denk ‘Mwah’. Die verjaardagstaart bakken bijvoorbeeld. En juist de dingen die ik belangrijk vind (en dat volgens mij ook zijn) staan er niet bij. Een schone keuken, badkamer en wc. Ramen lappen stel ik gerust een week (of twee) uit. Maar de wc is altijd schoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.