Huisarts en kapper

Piet hinkelt momenteel door het leven, maar niet omdat hij het zo leuk vindt.
‘Ik heb pijn aan mijn been,’ verklaarde hij, maar bij navraag blijkt het om zijn enkel te gaan.

Er is veel tact en omzichtigheid voor nodig om de juiste informatie van een zesjarige te ontfutselen, want voor je het weet breng je ze op een idee. Zo onderzocht ik voorzichtig zijn enkel en been, en stelde toen een controlevraag: ‘Doet het hier ook pijn?’ en wees op zijn oor.
‘Jaaa!’ riep Piet enthousiast.

In dit soort gevallen vind ik het dan ook lastig te bepalen of ik de dokter moet bellen. En die bel ik niet graag, omdat ik standaard twintig minuten in de wacht hang, voordat ik word doorverbonden. Dan volgt het kritische vragenvuur van de assistente, en als ik dan heel veel geluk heb is zij bereid een afspraak te boeken in een nader te bepalen schrikkeljaar.

Maar nadat ik Piet achterop de fiets naar school had gebracht, want lopen ging niet, en hem de school zag binnenhinkelen besloot ik toch maar een afspraak bij de dokter te maken. Morgen worden we om 11.50 verwacht. En omdat ik nu toch bezig was met groot onderhoud, maakte ik ook meteen maar een afspraak bij de kapper voor Ot en Piet. Daar worden we om 10.30 verwacht.

En ik hoefde niet eens kritische vragen te beantwoorden.

Ben jij blij met jouw huisarts?
Is het een groepspraktijk met parttimers of een ‘éénpitter’?
Bel jij gemakkelijk de huisarts of voel je een drempel?

Reacties op Huisarts en kapper

 1. Ik vind dit ook altijd zo’n lastige kwestie. Ben je die moeder die met elk wissewasje onnodig naar de dokter rent. Of de moeder die stoer is, het gaat immers wel over, en daardoor het risoco loopt haar kinderen te verwaarlozen. Ikzelf heb uit angst de eerste versie te zijn al een keer een kind een half jaar met een tropische darminfectie laten lopen (ach, peuters hebben vaak diaree, hij groeit toch goed en is happy, ‘t zal wel peuterdiarre zijn)

  Nu zit ik dus bijna elke week met baby op schoot bij de huisarts. Keelonsteking, ooronsteking. Hier in Engeland is peniciline overal het antwoord op. Nog een reden dat ik niet naar de doktre wil, ik vermijd die troep liever…

  Maar goed, mijn eigen huisarts is geweldig, zelf een jonge moeder, ratineel en denkt graag mee. Helaas is het zo’n praktijk vol parttimers, en moet ik uiteraard altijd met spoed terecht en maar zien wie ik krijg. Het voordeel is dat ze zo niet doorhebben dat ik tegenwoording wekelijks langskom, met weer een ziek kind. En ja, ik heb er maar twee.

  De laatste keer heb ik er trouwens ook een impromptu kappersbezoek aan vastgeknoopt. De zieke baby was uitgeput in slaap gevallen in de buggy, en ik was net aan het piekeren of ik haar wakker moest maken toen ik langs een bordje ‘door de week kinderen halve prijs liep’ in de etalage van een kapper. Voila, ze kon een half uurtje doorslapen terwijl grote broer zijn allereerste kappersbezoek meemaakte!

 2. Ik heb een fijne dokter. Hele dag telefonisch bereikbaar en kan altijd of nog een afspraak maken voor op dezelfde dag of de dag er na. Heb nooit langer hoeven wachten…

  We hebben 2 huisartsen in de praktijk. Beiden werken 3,5 dag. Dus een goeie bezetting.

  Ik vind het verschrikkelijk als een huisarts alleen gebeld kan worden tussen 8 en 10 ofzo. Alsof je altijd beslist om tussen die tijd klachten te hebben :s

 3. Ik ben zeer tervreden over mijn huisarts. Hij heeft zijn praktijk in een klein dorp en heeft zijn eigen apotheek. We noemen elkaar gewoon bij de voornaam, dus ernaar toegaan is beslist niet hoogdrempelig. Als je een afspraak maakt hoeft de assistente niet te weten waarvoor het is. Alleen als het erg druk is, wil ze weten of het spoed is of niet.

 4. Wij hebben best een laagdrempelige huisarts. Ik bel soms juist expres om even met de assistente te overleggen, soms is een afspraak niet eens nodig, dan heeft ze nog hele handige tips.

 5. Gelukkig kan je morgen terecht. Je weet het maar nooit.
  Wij zijn tevreden met de huisarts die we nu hebben. Het zijn er twee, maar we komen liever bij de nieuwe arts die er nu zit. Hij begrijpt onze familie situatie etc. Hij was ook degene die mij meteen doorstuurde met mijn klachten. Daar houd ik wel van, gelijk aanpakken !!!!
  Heel veel sterkte !

 6. Ik heb een superlieve huisarts, die me alijd serieus neemt. Hij weet dat ik geen moeder ben die voor elk wissewasje bel en als ik kom word er met de kinderen gepraat en neemt hij uitgebreid de tijd. Zelfs als ik onverwachts langs moet voor een hechtingkje hier of daar roept hij altijd aah daar hebben we ….loop maar door je weet waar je moet zijn 🙂 of dat nou zo goed is…..;-)

 7. Mijn huisarts heeft zijn praktijk aan huis. Ik kan alleen tussen 9 en 12 bellen en de afspraak laat vaak nog lang op zich wachten. Het ergste vind ik dat het altijd een uur uitloopt en ik dan voor Piet Snot in de wachtkamer zit.. Hierdoor ga ik niet zo snel. Daarentegen schrijft hij wel graag homeopathische middelen voor, dat vind ik wel een pluspunt.

 8. Wij hebben tegenwoordig een keuze menu.
  kies 1 voor spoedeissende hulp
  kies 2 voor een herhaal recept
  kies 3 voor de assistend bij deze laatste hang je een min of tig……..

  Maak je op maandag een afspraak dan mag je hopen dat je vrijdag aan de beurt bent, dan zeg ik al geergerd laat maar dan is het zowat over!
  Ik bel dus ook alleen maar als ik echt echt niet ander kan.

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.