Ben ik asociaal omdat ik een houtkachel heb?

Last updated on February 24th, 2025 at 10:46 am

houtkachel

Ben ik asociaal omdat ik een houtkachel heb?

Volgens veel mensen wel, getuige de reacties op mijn blogpost over hout- en pelletkachels. En wat te denken van koppen als: ‘De houtkachel stoker is een stille killer van zijn buurtgenoten …’

Dat is niet al te best. Wie wil er nou een ‘stille killer’ van haar buren?!

Ik niet in ieder geval…

Dus ging ik op zoek naar antwoorden.

Ik besloot eerst maar eens ten rade te gaan bij Milieu Centraal.

Milieu Centraal over houtkachels

Het grote probleem van houtkachels is dat er CO2 en fijnstof bij vrijkomt. CO2 is een broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Op de site van Milieu Centraal staat hierover te lezen:

‘Hout stoken is ongezond voor iedereen: voor mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf als stoker. De rook van een houtvuur bevat namelijk altijd schadelijke stoffen, zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide.’

Dat is duidelijke taal. Milieu Centraal raadt houtkachels dus af.

Vrijwel alle overige informatie die ik tegenkwam over houtkachels was ook negatief over hout stoken.

Toch is er ook een tegengeluid.

Houtkachels in een positiever licht

Eén van de belangrijkste argumenten in het voordeel van houtkachels, is dat houtkachels de afgelopen jaren enorm verbeterd zijn. Met andere woorden: je moet niet alle houtkachels over één kam scheren. De nieuwere, aangepaste houtkachels zijn veel efficiënter, en stoten minder CO2 en fijnstof uit.

Vanaf 2022 gelden er bovendien nieuwe regels voor houtkachels in Europa. Dat is de Ecodesign richtlijn. Er mogen dan alleen nog houtkachels verkocht worden die aan hoge eisen voldoen. Die eisen hebben betrekking op het rendement, de veiligheidsaspecten en de uitstoot (emissies).

Dit betekent onder andere dat houtkachels dan een rendement van 75% of hoger moeten hebben, en minder fijnstof uitstoten dan 40 mg/m3 .

Houtkachels als duurzame vorm van verwarming?

Mits op de juiste manier gestookt kunnen houtkachels een duurzame vorm zijn om je huis te verwarmen. Ze vinden het één van de alternatieven voor gas.

Zeggen sommige mensen. Hun redenering is als volgt: bij houtvuur komt evenveel CO² vrij als bij het verrottingsproces van hout in de natuur. En als hout in een goede houtkachel wordt verbrand komt ongeveer dezelfde hoeveelheid CO² vrij als tijdens het groeiproces is geabsorbeerd.

In zo’n geval zou de houtkachel ‘milieu neutraal’ zijn is de redenering.

Behalve betere houtkachels speelt de stoker ook een belangrijke rol. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je het juiste hout stookt. In onderstaand filmpje wordt dit uitgelegd.

Verantwoord een houtkachel stoken

Wat gaan wij nou doen?

Naar aanleiding van alle informatie hebben wij besloten onze houtkachel te vervangen door een nieuwe, en betere houtkachel. De houtkachel die we hadden kochten we 8 jaar geleden namelijk tweedehands. Met andere woorden: hij voldoet niet aan de moderne eisen aan houtkachels. Daarom hebben mijn man en ik dit keer een nieuwe, houtkachel gekocht die wel voldoet aan de nieuwe eisen.

Wij stoken hout uit onze eigen tuin, dat keurig twee jaar gedroogd is en wonen op het platteland.

We hebben ook overwogen om uit milieu overwegingen helemaal af te stappen van een houtkachel. Maar met het oog op het streven dat Nederland van het gas af moet, en dat hier op het platteland de alternatieven niet voor het oprapen liggen, kozen we daar nu niet voor.

Lees ook Hoe maak ik mijn huis energieneutraal?

Ben ik een aso omdat ik een houtkachel heb?

Als ik alle negatieve berichtgeving over houtkachels lees, dan geeft onze houtkachel mij een ongemakkelijk gevoel. Dat is dan ook de reden dat we besloten hem in ieder geval te vervangen door een milieuvriendelijker exemplaar.

Het antwoord op de vraag: ‘Ben ik een aso omdat ik een houtkachel heb?’ is denk ik: ‘Dat ligt aan je manier van stoken, en je houtkachel.

Als je gebruik maakt van een moderne houtkachel met een goed rendement en het juiste hout stookt, dan hoef je geen aso te zijn met een houtkachel. Je kunt dan de nadelige effecten van houtkachels minimaliseren. Op knack.be schrijven ze:

‘Tegenwoordig is het perfect mogelijk om te verwarmen op hout zonder te vervuilen. Als je gebruik maakt van duurzaam, lokaal en gedroogd hout is het een gezonde en groene brandstof. En met een geschikte kachel met een hoog rendement, kan je de uitstoot van fijn stof zo laag mogelijk houden. Verstandig stoken is dus vooral de boodschap.’

Zie ook het artikel Verantwoord stoken kan wel van Michiel Bussink.

Tip: Stookwijzer

Op de site Stookwijzer wordt aan de hand van je ip adres bepaald waar je woont, en krijg je advies of het oké is om die dag je houtkachel aan te doen. Ik krijg bijvoorbeeld dit resultaat:

houtkachel

Leestips

Ik raadpleegde onder andere de volgende websites voor deze post: Milieu Centraal, Kenniscentrum InfoMIl, De Groene Stoker, Stichting NHK, NOS, Droomkachels, De Consumentenbond, Verwarmings Energie, ikgaverduurzamen.nl, Verwarmingsenergie, Volkskrant, Eigen Huis, Down To Earth Magazine, NRC, Kassa, Margriet, De Dagelijkse Standaard, HaardenExpress, UwKacchel, houhetwarm.nl, ‘t Stokertje, TheGreenAge, The Guardian, HuffPost Uk.

Similar Posts

52 Comments

  1. Zo jammer dat alle houtkachels over dezelfde kam geschoren worden.

    We hebben hier in 2003 een houtgestookte cv geïnstalleerd deze is computer gestuurd en heeft een hoog rendement en heeft een grote opslag waardoor hij optimaal kan branden.
    De ketel wordt ieder jaar gecontroleerd door de Duitse dealer deze controleert de technische staat en test de verbranding en hij voldoet nog steeds aan de strenge eisen van Duitsland.

    De ketel is in de plaats gekomen van 3 grote gasketels die in de wintermaanden behoorlijk werk hadden om alles op temperatuur te houden.
    Als hier alles elektrisch verwarmd moet worden dan kan ik het beste een kabel rechtstreeks naar de (kolen) centrale leggen….

  2. Ik zelf heb een zeldzame ernstige vorm van astma. Ik heb een nieuwe hoog rendement hout haard en stook goed hout.
    Heerlijk zo’n knapperig vuur, lekker warm en gezellig. Ik heb er totaal geen last van, ook buiten niet als ik met mijn honden loop.
    Ik merk buiten wel als iemand niet goed stookt, dan krijg ik het benauwd.
    Conclusie voor mij goed stoken geen probleem.
    Er zullen altijd mensen met een eigen mening zijn. Net als mensen die van een mug een olifant maken

  3. Zie het zo: het afval van jouw verwarming komt bij andere mensen in hun longen terecht. Daarover bestaat dus discussie of dat asociaal is. Houtkachels, hoe modern ook, stoten meer roet en fijnstof uit dan auto’s. Je kunt ook een filter op je schoorsteen zetten. Dan belast je de omgeving veel minder met je afval.

    1. Het zou wel zo mooi zijn als er bij u in de buurt iemand een nieuwe gasketel koopt wat er uit die moderne gasketels toch een chemische lucht komt niet normaal.
      Zijn daar ook filters voor te krijgen ??

      ik heb een moderne hout cv met computer en ik kan aan het einde van het seizoen de binnenkant van de schoorsteen weer laten glimmen als ik er een doekje door haal….

  4. Schone rook bestaat helaas niet. Ook de nieuwe houtkachels zijn nog steeds 100 x vervuilender dan gas. Bovendien kan een boom nooit zo hard groeien als dat hij opbrandt. Beter om naar alternatieven te zoeken die echt milieuvriendelijk zijn. Fijnstof en andere schadelijke stoffen die houtkachels verspreiden zijn bewezen kankerverwekkend en veroorzaken ook hart- en vaatziekten en longklachten. Waarom zou u dat risico willen nemen? Omdat het gezellig is? Vroeger vonden we sigaretten roken ook gezellig. Niet te vergeten dat kinderen extra gevoelig zijn voor schade aan hun groeiende longen!

    1. Ooit al gehoord van snoeihout? Dat brandt namelijk even goed en daar heeft de boom doorheen zijn leven en onder degelijke snoeipraktijken weinig tot geen last van.
      Ik werk als boomverzorger en stook dus voornamelijk snoeihout. Al wat ik niet verstook wordt doorgaans versnipperd en wordt als biomassa afgevoerd.

  5. Tja, als je een beetje oplet wat je stookt en je woont achteraf dan valt het wel mee, toch? Ik denk dat allerlei fabrieken erger stinken. Wij wonen zo ongeveer naast Tata Steel. Dat is vast ongezonder. (Hoewel we daar geen last van hebben, hoor. De Forbo-fabriek in Assendelft! Poe! Die stinkt! Maar daar hoor je nooit iets over op het nieuws)

  6. Mensen die hout stoken vind ik zeker niet asociaal. Asociaal vind ik echter wel de regering die de energiekosten dermate omhoog geschroefd heeft dat het voor veel mensen om financiële redenen niet meer mogelijk is om de verwarming aan te zetten. Voor hen is het dan ook veelal keuzes maken tussen een maaltijd voor het gezin of een aangename temperatuur in huis.
    Noodgedwongen worden dan voor enkele tientjes aftandse kachels van Marktplaats gehaald. Het milieu interesseert ze niets meer want voor hen geldt maar een ding en dat is overleven. Alles wat brandbaar is wordt dan ook in de kachel gedumpt.

    Verder hebben we nog de groep mensen die in de avonduren de E.U. goedgekeurde kachel aanmaakt voor de gezelligheid en om de gasrekening enigszins in te dammen. Kennis van zaken is meestal ver te zoeken. Als je in de avonduren door de straten loopt kun je dat ook ruiken. De kachels met vaak een enorme overcapaciteit worden massaal gesmoord waardoor een onvolledige verbranding niet mogelijk is, met alle gevolgen van dien. Dat zal niet bewust gebeuren. Het is helaas vaak een gebrek aan kennis.

    Een hele kleine groep verwarmt hun huis permanent met kachels. Vaak zijn dat massakachels. Veelal grote gemetselde kachels waar veel steen en beton in verwerkt zit. Via een uitgekiend systeem waarbij de hete rookgasafvoer de massa verwarmt en deze circa 12 uur vasthoudt, worden dit soort kachels dan ook elke 12 uur een uur lang aangemaakt. Veel warmte met weinig energie dus.

    Gelet op de huidige ontwikkelingen verwacht ik op termijn een totaalverbod op kachels. Zeker in de bebouwde kom waar het vaak tot veel overlast leidt.

  7. STOOKALERT VAN RIVM

    Let op! Stookalert 6 februari : stook geen hout in de provincies Zeeland en Noord-Brabant

    Het RIVM adviseert mensen om op donderdag 6 februari 2020 in de provincies Zeeland en Noord-Brabant geen hout te stoken. Volgens de verwachtingen van het KNMI zijn de weersomstandigheden namelijk ongunstig waardoor de rook blijft hangen. Door niet te stoken, voorkomt u gezondheidsklachten en (geur)hinder bij uzelf en in uw omgeving.

    Bij de verbranding van hout komen schadelijke stoffen vrij, zoals fijn stof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook.

  8. Ja houtstoken is a-sociaal !

    Bij houtstoken komen schadelijke stoffenvrij. Massa’s fijnstof, roet, kankerverwekkend, slecht voor longen, hart, en bloedvaten en hersenen.
    U heeft een pijp op de kachel omdat u de rook niet wilt inademen maar gooit die wel de lucht in zoadat een ander die wel in moet ademen.
    Heeel a-sociaal dus.

    1. Beste Heleen,

      Heeft u de uitlaat van uw gaskachel in uw huis zitten ?
      Heeft u de uitlaat van uw auto IN de auto zitten ?
      Vindt u het goed als de energiecentrale een gedeelte van de uitlaatgassen naar uw woning omleid ?

      En de belangrijkste vraag : als bomen zo veel gevaarlijke stoffen bevatten waarom zijn dan die vervuilende dingen nog niet verboden om te planten ?

      Er worden miljoenen uitgegeven om bomen te planten die volgens u veel vervuilende stoffen bevatten…

  9. Het probleem is vooral dat veel mensen niet kunnen stoken en dat ze het ook doen tijdens mistig weer. Dan hebben je buren er last van. Ik heb zo’n buurman en ik ben elke dag blij dat onze huizen niet aan elkaar zitten want zijn schoorsteen moet ook een zootje zijn. Ze zouden jaarlijks vegen verplicht moeten maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.