Een hond in huis: de eerste drie weken

Last updated on October 4th, 2019 at 01:57 pm

hond in huis
Zelfs de kat heeft Trixie ondertussen schoorvoetend geaccepteerd.

Na een paar jaar wikken, wegen en aarzelen hebben we nu dan toch een hond.

Ik voelde me een beetje zoals toen we onze oudste dochter net hadden gekregen. Onervaren en hulpeloos.

Want ik weet echt helemaal niets van honden.Van te voren had ik Cesar Milans boek Praktische gids voor een gelukkige hond  gelezen. En op internet las ik een heleboel artikelen over hoe je met honden moet omgaan. Maar toch voelde ik me onzeker.

Als ik me onzeker voel dan heb ik het volgende copingmechanisme:

Informatie zoeken.

En dus ging ik naar de bibliotheek en haalde daar een enorme stapel met boeken over honden. Ik las en ik las, en ik las. En ik leerde veel. Hieronder een overzicht van mijn belangrijke leermomenten.

Mijn leerpunten hondenopvoeding

  1. Als je een nieuwe hond mee naar huis neemt, is het belangrijk om eerst met de hond te gaan wandelen voordat je hem of haar mee naar binnen neemt.
  2. En als je een nieuwe hond mee naar binnen neemt, let er dan op dat jij eerst over de drempel stapt. De natuurlijke neiging, dat was in ieder geval de mijne, is de deur wijd open te gooien en te zeggen: ‘Toe maar, ga maar lekker naar binnen en voel je welkom!’ Maar dan geef je je hond de boodschap dat alles voor hem is. Gelukkig had ik dit van te voren gelezen, want ik had dit beslist fout gedaan.
  3. Honden leven in een roedel. In die roedels is één hond de roedelleider. De meerderheid van de honden heeft geen enkele ambitie om de leider te zijn. Daarom is het als hondenbaasje belangrijk dat jij de rol van roedelleider op je neemt. Dat geeft je hond namelijk een fijn en veilig gevoel. Want dan hoeft hij of zij het tenminste niet te doen.
  4. Vrijwel alle problemen met een hond vinden hun oorsprong bij zijn of haar baasje. Bijvoorbeeld door niet duidelijk de roedelleider te zijn. Als jij niet duidelijk leiding geeft, dan zal de hond zich gedwongen voelen die rol op zich te nemen. Bijvoorbeeld door te gaan corrigeren…
  5. Het is belangrijk om consequent te zijn. Die kende ik al, vanwege de opvoeding van mijn vijf kinderen : )
  6. Het is niet zielig als je met je gezin aan tafel zit te eten, en de hond krijgt pas daarna eten. Dat past bij zijn plek in de roedel.
  7. Het is belangrijk om je hond te laten bewegen en met hem of haar te gaan wandelen. Het is dus niet zo dat als je buitenaf woont, zoals wij, en je hond buiten veel plek heeft hij niet meer hoeft te worden uitgelaten. Als je met je hond gaat wandelen stimuleert dat namelijk zijn hersenen én lichaam.

De boeken over honden waaraan ik het meest had

Onderstaande boeken vond ik het meest leerzaam!

De Shih Tzu nam ik mee omdat Trixie dus een mengeling Shih Tzu en nog wat anders is.

shih tzu
Het zwarte hondje op de cover heeft de zogenoemde ‘puppy look’. Dat heeft Trixie ook.

Hondenopvoeding: handboek en naslagwerk

Ik vond dit een handig en informatief boek, waar ik veel aan had.

hondenopvoeding

De 12 roedelregels

Alles wat in dit boek stond, had ik eigenlijk al gelezen in het boek hierboven over hondenopvoeding. Maar ik vond het wel informatief.

de 12 roedelregels

Als ik HIER! zeg loopt ‘ie weg

Dit is een meer verhalend geschreven boek over honden. Het geeft een kijkje in het denken van honden. Dat maakt het grappig en leuk om te lezen en heel leerzaam!

als ik hier zeg loopt ie weg

Conclusie

Inmiddels hebben we Trixie drie weken, en het gaat goed! Ik vind haar superlief, en ben heel blij met haar. Ze is precies wat we wensten in een hond. Een lieve en aanhankelijke gezinshond.

Lees ook mijn post Puppy zindelijk maken.

Wat zijn jouw ervaringen met honden? En hoe ga jij om met nieuwe situaties waarin je je onzeker voelt?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

49 Comments

  1. Ik snap je helemaal, als ik niet alles weet ga ik ook zoveel mogelijk informatie zoeken. Helaas hier geen hond, maar wel heel veel naar Cesar gekeken :-).

    1. Ja maf is dat hè, dat je naar Cesar kijkt terwijl je geen hond hebt?! Een paar jaar geleden hadden we dus geen hond, en ook nog geen plannen, en toch keek ik zijn programma!

      Grappig dat jij het ook kijkt, zonder hond : )

  2. Ik voelde me precies zoals jij toen onze hond bij ons kwam, een onervaren moeder. Maar ik heb er veel van geleerd. EN inderdaad, jij bent de roedel van de hond en hij hoort dus als laatste in de roedel te staan. Hier is dat allemaal heel duidelijk oor de hond en hij luistert heel goed.

  3. Wat leuk dat het goed gaat met Trixie. Dat je je voor haar komst goed hebt ingelezen snap ik, is ook belangrijk. Daarnaast is er ook verschil tussen het krijgen van een oudere hond of van een puppy die je ook nog moet opvoeden.Onze hond hebben we als puppy gekregen, dus met haar zijn we ook op cursus geweest.

    1. Met een puppy heb je een stuk meer werk heb ik ook begrepen. Die moet je echt nog helemaal opvoeden. Trixie was bijvoorbeeld al zindelijk. Voor mij als beginner is ze ideaal denk ik.

  4. Drie weken alweer? Wat gaat dat snel.Je wordt straks nog een echte hondenkenner honden expert.
    het ook ook een super leuk beestje.Geniet maar lekker van Trixie

  5. Wat een leuke naam heeft je hondje. Heel verstandig om je goed in te lezen. Je hebt gewoon meer plezier van een goed geleide hond.

    Ik wacht op een trainingsboek voor katten!

  6. Ik denk dat ik het op dezelfde manier zou hebben aangepakt als jij als wij een hond zouden nemen.
    Ik wil geen hond, niet weer de verantwoordelijkheid zoals bij een kind. Maar ik heb er ook de energie niet voor om een hond te hebben.
    Toen mijn kindere. klein waren was ik ook heel onzeker. Bij de oudste was ik nog maar 22. Ik had me wel heel goed ingelezen en had heel veel voor kleine kinderen gezorgd. Dus ik dacht dat ik dat wel makkelijk zou kunnen. Maar als het je eigen kind is, dan voelt het toch heel anders.

    Fijn dat het zo goed gaat met Trixie! Hoe vinden je man en kinderen het? En ben jij de roedelleider of een van de anderen?

  7. Haha wat een schattig hondje! Wij hadden ons wel wat beter in mogen lezen, eerst een wandeling maken met je hond had ik nog nooit van gehoord. Daar is het waarschijnlijk al fout gegaan bij onze ongehoorzame labrador, haha. Nee het valt gelukkig wel mee, hij luistert over het algemeen wel goed, maar de drang om op de bank te willen liggen krijgen we er maar niet uit!

  8. Zelf ben ik inmiddels ook ‘in blijde verwachting’ van een hondje. Sinds dat het geval is, ben ik ook naarstig op zoek gegaan naar info. Ik heb ook nog nooit een hond gehad en ik zou toch ook wel heel graag willen dat het allemaal goed gaat.
    Dankjewel voor deze boekentips, dus!

  9. Natuurlijk ga je op zoek naar info! Ik had heel veel aan het boek (of boeken) van John Bradshaw, die toch een andere kijk gaf op het roedel-gebeuren wat meer in mijn ervaringen lag. Er is tegenwoordig heel veekl onderzoek gedaan naar honden en hondengedrag en er wordt nu ook gekeken naar die studies die in het verleden de roedel-theorie in het leven riepen.
    Maar belangrijk is dat je doet wat goed voelt voor jou. Als jij denkt dat je hond beter naar je luistert omdat hij niet als eerste het huis binnen gaat of omdat hij als laatste eet, dan werkt dat voor jou en je hond.
    … Bij ons gaat het dus anders :P Want dat zou echt niet werken voor mij.
    En wat een hond écht is, is een enorm goeie leugendetector. Hij zou gewoon weten dat ik dat onzin vind en dan zou hij me niet meer serieus nemen.
    Maar lees de boeken van John Bradshaw maar eens. Hij heeft ook over katten geschreven. Goeie boeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.