Hoeveel lees jij nog?

boek reviews
Plaatje van mijn blog Momlit!

We lezen steeds minder tijdschriften en boeken.

Dat heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau ontdekt. Een derde van de Nederlanders leest nog niet eens 10 minuten iets op papier. Gedeeltelijk komt dat omdat ze digitaal lezen, maar ook gedeeltelijk omdat er minder gelezen wordt. De verkoop van papieren boeken loopt dan  terug.

Dochters lezen veel, zonen veel minder

Als moeder van vijf kinderen ben ik erg blij dat mijn twee dochters veel lezen. Ze lezen echt het ene boek na het andere. En je hebt nu dat genre Young Adult waar vooral mijn 14-jarige dochter erg van houdt. Maar mijn drie zonen pakken veel minder graag een boek. En als ze al een boek pakken dan is het Donald Duck of Garfield. Maar het is in ieder geval een boek!

Ik lees heel veel

Zelf lees ik best veel. Ik kom twee keer per week bij de bibliotheek, die ik beschouw als een soort paradijs. Ik mag niet meer dan 20 boeken meenemen op mijn pasje, en loop geregeld tegen die limiet aan. Terecht natuurlijk. Want als ik zoveel boeken thuis heb, moet ik nodig eerst eens gaan lezen. Ik ben een echte hebberd in de bibliotheek… Van de meeste boeken die ik lees schrijf ik een boek review. Die zet ik op mijn blog Mom Lit.

Hoeveel wordt er gelezen in Blogland?

Ik vraag me af hoe het in blogland is gesteld met lezen. In ieder geval wordt er wel gelezen: blogs namelijk! En ik lees ook best regelmatig dat voor veel mensen blogs tijdschriften, en soms zelfs boeken vervangen.

Daarnaast is het mijn ervaring dat ik in Blogland ook veel ideeën op doe voor boeken die ik graag wil lezen. Dan doet iemand een bespreking van een boek, en dan reserveer ik die meteen in de bieb.

Blogland stimuleert lezen dus op twee manieren:

 1. Mensen lezen blogs
 2. Mensen komen op ideeën voor boeken en andere blogs, die ze ook weer lezen!

Blogland lijkt me dus heel positief voor lezen. Ook al is het digitaal.

Hoeveel lees jij gemiddeld? En wat lees je het meest: boeken, tijdschriften, blogs?

Similar Posts

40 Comments

 1. Ik was vroeger een boekenwurm, maar kon op een gegeven moment door gezondheidsproblemen geen boek meer lezen, als ik onderaan de pagina was dan wist ik niet meer wat ik bovenaan gelezen had.
  Dat is gelukkig wel weer goed gekomen,
  Maar intussen deed de computer ook zijn intrede en van boeken lezen komt weinig.
  Af en toe win ik een boek en die gaat dan mee op vakantie.
  Tijdschriften koop ik ook alleen in de vakantie en soms krijg ik ze maar dan blijven ze maanden liggen.

 2. Ik zelf lees heel veel zowel boeken als tijdschriften. Heerlijk .Verder leest onze dochter graag ook boeken. Manlief leest tijdschriften en onze zoon leest omdat het ”moet” z’n autotheorie boek en verder donald ducks.

 3. Oei, lezen is ook een van mijn hobby’s. Ik lees eigenlijk alles wat los en vast zit, vakliteratuur, en nog een keer vakliteratuur (over opvoeden/ontwikkelingen van kinderen bv) dan alles wat ik krijg aan boeken en dat zijn er per jaar heul veul.
  En ik heb een tijdlang zomaar blind een boek gepakt uit de bieb, gewoon voor de fun om ook eens wat anders te lezen, soms wat dat leuk en soms ehm helemaal niet.
  Ook lees ik (te) veel tijdschriften en ruil ik mijn eigen abbo’s met anderen die weer een ander abbo hebben :-) zijn dan soms wel een maandje oud, maar soms erg leuk :-).
  Daarbij kan ik supersnel lezen, een normaal boek heb ik gerust in een dag uit.

 4. Ik lees heel veel, blogjes – reclame – gekregen tijdschriften en heel veel (1/2/3-10e hands) boeken. Ik koop de boeken op markten voor max 1-2 euro per boek. Hoofdzakelijk trillers en literatuur. Ik verkoop de boeken weer voor 1-2-3 euro per stuk. Zo houdt ik mijn hobby betaalbaar. Ben overigens geen lid van de bieb. En lezen van op/van een e reader is niet aan mij besteed. Ik moet een boek voelen, pakken, bladeren, ruiken………….

 5. Het enige wat ik mis sinds we in Frankrijk wonen is de bieb maar aangezien we wel bijna elke maand een weekendje naar onze jongste dochter gaan heb ik nog een abonnement. Ik heb een abonnement van 65 euro per jaar en kan 25 objecten (ook dvd ‘s en cd’ s ) lenen, ik hoef geen te laat boete te betalen en ook de toptitels zijn gratis, al zou het abonnement het dubbele kosten zou ik het nog doen. Wij lezen heel veel, elke avond zitten we allebei aan een kant van de (houtkachel) in de keuken en lezen we, ik lees ook altijd nog in bed en omdat ik elke morgen van mijn geliefde een kopje thee op bed krijg lees ik ook nog een half uurtje. Mijn oudste dochter en haar man lezen ook graag, soms lezen ze het zelfde boek, mijn dochter in het nederlands en mijn franse schoonzoon in het frans, zodat ze er naderhand over kunnen praten. Onze jongste dochter leest ook heel veel, meestal fantasy.
  Ik kijk altijd bij Bol wat er allemaal is en vervolgens kijk ik of ze de betreffende boeken in de bieb hebben, dan reserveer is ze. Ik hoor ook altijd van mijn zuster, ook een echte boekenwurm, wat ze gelezen heeft en dat ga ik dan ook weer lezen. Ik zou mijn leven niet zonder boeken kunnen voorstellen. Ik lees nu “Het Winterpaleis” van John Boyne en dat is prachtig.
  Groet Adriana Dijkland

  1. Wat klinkt dat knus! Allebei aan een kant van de houtkachel met een boek.

   Wat jij doet bij bol.com doe ik altijd bij de boekenwinkel in de stad. Ik schrijf daar alle titels op die ik graag zou lezen, en reserveer ze vervolgens in de bieb.

 6. Ik lees van alles door elkaar, blogjes, tijdschriften die ik krijg en overweeg weer een abbo op de krant te nemen. Omdat ik net verhuisd ben is het oude abbo op bieb opgezegd, maar ik ga hier een nieuw nemen. Ik heb net een nieuw boek van Ken Follett uit, Century trilogie, deel 1, 2 en 3 komen later pas uit, ik kijk ernaar uit. Het is een door mij zeer gewaardeerde schrijver, zeer divers, thrillers maar ook historie. Ken je De Kathedraal van hem? Bestaat ook uit 2 delen en speelt in de middeleeuwen over de eerste kathedraal bouwers, ik kan het je aanraden. Ik hou vooral van boeken over meerdere gezinnen in een lange tijdsspanne.

 7. Ik probeer sinds een paar weken meer te lezen en minder tv te kijken en minder te internetten. De tv mis ik niet echt, maar internet wel. Dat doe ik dan ook nog dagelijks. Inderdaad veel blogs, met soms een leuke boekentip. De meeste boeken die ik uit de bieb haal zijn tips van bloggers. Ik lees vooral informatieve boeken maar probeer nu ook wat meer verhalen enzo te lezen.

 8. Sinds ik bookcrossing (zie bookcrossing.com en .nl) weer heb opgepakt een jaar geleden, lees ik weer van alles en nog wat. Ook allerlei boeken die ik anders niet gekozen zou hebben. Omdat ze op mijn pad komen, gratis en voor niets, omdat anderen ze willen delen. Bij de bieb moet ik per se het in drie weken uit hebben anders kost het weer geld. Dat weerhoud me er van om zomaar wat te halen. Ik kan me erg verheugen op een boek. Soms een maand of langer. En dan het boek lezen als ik er voor in de stemming ben.
  Verder lees ik ook graag blogs. Dat is vooral ipv tijdschriften denk ik.
  Ik vind trouwens logjes het leukst als ze geschreven zijn door de eigenaar van het blog. Omdat ze dan er oorspronkelijkst zijn en je weet welke schrijfstijl je kan verwachten.

  1. Tijdsdruk is inderdaad niet zo fijn. Ik verleng mijn boeken regelmatig, dat haalt de druk van de ketel. Soms kan het niet als ze gereserveerd zijn. Dan probeer ik het dus toch maar snel te lezen.

 9. Lezen is mijn grootste hobby. Boeken van de bieb,soms een tijdschrift en dagelijks blogs. Daar heb ik veel boektitels vandaan.

 10. Ik lees ongeveer 3 papieren boeken per week, elke dag de krant en op zaterdag een extra krant. Opzij, Maarten en Psychologie krijg ik van vrienden en Landleven koop ik zelf en geef weer aan een vriendin. In de bibliotheek lees ik de Consumentengids en Groei en Bloei. In de vakantie gebruik ik een e-reader.

 11. Ik heb een periode gehad dat ik voor mijn doen weinig las, maar dat is weer aan het veranderen. Ik ben in ieder geval best wel een leesfanaat, en heb sinds vorige week zelfs een boekenblog. Nu moet ik nog wel zorgen dat ik in ieder geval elke week een boek lees ;-)

 12. Jouw andere blog ken ik nog niet, even geopend en ga ik straks even doornemen.
  Ik lees heel veel, is een tijdje minder geweest door de kinderen. Tijdschriften niet zoveel meer, de blogjes zijn er echt voor in de plaats gekomen. De L.ibelle lees ik nog wel, want die krijg ik van schoonmoeder maar voor de rest niet meer. Als ik soms in de bieb ben en alleen dan wil ik nog wel eens tijdschriften daar lezen. Bij onze grote bieb kun je ze nl niet lenen.
  Ik ben wel lid van de bieb en haal dan vaak streekromans of over de Amish. Ik heb ook een ereader en lees daar dan weer veel thrillers op. Wat dat betreft lees ik echt alles wat los en vast zit. Ik vind lezen heerlijk. En nooit verwacht maar ik ben heel erg blij met mijn ereader, er zit ook een lichtje in dus nu met de donkere dagen hoeft de grote lamp niet aan maar gewoon het lampje. En dan ‘s avonds lekker lezen met de radio op de achtergrond, bakje thee en onder een dekentje.
  Mijn zoon is 5 en begint al te lezen, zit nu bij kern 4, en ik hoop dan ook echt dat hij lezen heel erg leuk gaat vinden. Het is zo ontspannend.

  1. Ik zie je helemaal zitten met een dekentje en een kop thee! Supergezellig! Ik kan me voorstellen dat je het je zoon gunt om lezen fijn te vinden.

   De Amish vind ik ook interessant, hoewel ik er niet veel boeken over lees. Ik zal de volgende keer toch eens kijken in de bieb. Een tijdje terug keek ik op TLC zo’n serie Breaking Amish, over Amish jongeren die een tijdje ‘gewoon’ gaan leven. Maar ik vond dat een rare serie. Ze vloekten bijvoorbeeld heel veel. Dat associeer ik niet met Amish!

 13. Ik lees erg veel. Blogjes, op fora, tijdschriften en echte boeken. Af en toe een boek op de iPad.
  Elke maand haal ik bij de bieb een nieuwe stapel boeken en tijdschriften, en meestal lees ik ze allemaal uit, anders kan ik verlengen.
  Als ik in de trein zit naar mijn werk lees ik ook veel, ik moet voor een enkele reis 45 min in de trein zitten en als ik lees, vliegt de tijd voorbij, heerlijk!

 14. Heerlijk, lezen! Ik kwam een tijd niet aan toe aan het lezen van romans, maar sinds ik forens (elke dag 2 x 18 minuten, eigenlijk te kort!) lees ik weer meer. Onder de kerstboom lag dit jaar al snel een héle grote stapel boeken – een geleend uit de officiële bibliotheek, een paar gekochte afgeschreven boeken (nu € 1,00 per 4), en gisteren vond ik tot mijn geluk in de buurtbibliotheek (een kast in de bibliotheek waar je boeken kunt neerzetten en weer meenemen, buiten het officiële gedoe om) een stapeltjes Libelles en een nieuwe Engelse detective. Én ik bestelde bij Bol nog een paar boeken – maar die zijn er niet meer voor de kerst….

  En ik heb maar twee weken vakantie……………………………………………..

 15. Heerlijk lezen! Ik vind het jammer dat ik daar niet altijd genoeg aan toekom, helemaal nu met kleine kinderen. In de winter lees ik meestal meer, dan ben ik een echte boekenwurm. Als een boek mij eenmaal te pakken heeft, lees ik het vaak in een dag uit. Verder lees ik de Linda. de Happinez of de Flow en de Tuin&co. Op de Ipad lees ik ook dagelijks even de blogs die ik volg. En ‘s avonds natuurlijk Jip&Janneke ;-)

 16. Ik lees heel veel maar alleen boeken geen tijdschriften en ook geen e-reader gewoon normale boeken, hoe dikker hoe blijer ik er van word.
  Dochter leest ook wel af en toe een boek maar Man en zoon niet, die hebben er een hekel aan ;-)

 17. Jarenlang las ik gemiddeld 80 boeken per jaar, maar sinds ik mijn blog heb kom ik nog maar aan hooguit 10 boeken per jaar. Dat is eigenlijk best jammer, maar ja, je kunt je vrije tijd maar 1 keer vullen natuurlijk. Soms heb ik weer een stapeltje dat ik achter elkaar lees, en dan weer een hele tijd niets. Voornemen voor het nieuwe jaar is toch het lezen van boeken weer goed op te pakken, al zullen het er vast geen 80 per jaar meer worden…
  Ik heb een abonnement op 1 tijdschrift en dat lees ik dan als het binnenkomt, maar verder geen tijdschriften en kranten al helemaal niet, dat heb ik ook nooit gedaan…
  Fijne zondag verder nog…
  Lieve groet,
  Mirjam

 18. Tot voor een paar jaar las ik per week gemiddeld 4 dikke boeken uit de bieb. Ten gevolge van een kopzorgen (geboorte van kleinkindje met aangeboren afwijking wiens leventje meermaals aan een zijden draadje hing maar er telkens door spartelde en een heel zware ingreep onderging met maandenlange hospitalisatie, de ouders van het kindje groeiden uit elkaar en scheidden, vechtscheidingsperikelen……) kon ik me minder en minder concentreren op het lezen en had ik er eigenlijk ‘niets’ meer aan. Als ik een paar bladzijden gelezen had, wist ik toch niet meer wat erop stond. Ik ben toen gestopt met lezen. Momenteel lijkt alles terug op zijn pootjes te vallen en ik heb al een paar keer gedacht om toch nog eens naar de bieb te gaan om boeken te ontlenen omdat ik precies terug zin krijg om weer te beginnen lezen…..liesbet

  1. Fijn dat alles nu in rustiger vaarwater komt. Voor lezen heb je inderdaad wel een bepaalde rust nodig meestal. Hoewel het ook een manier kan zijn om even te ontsnappen aan alle spanning.

   Klinkt alsof je een heftige tijd achter de rug hebt! Het is vast een goed teken dat je het weer voelt kriebelen.

 19. Ik zelf lees ook alles wat los en vast zit.
  Veel op de iPad, en ook van de bieb , papieren boeken maar ook ebooks.
  En dat jongens minder lezen dan meiden is volgens mij van alle tijden, als ik naar ons gezin kijk , maar of dat een maatstaf is?

 20. Nou, mijn oudste zoon (14) leest ook alles wat los en vast is, vooral dikke boeken en ook in het engels als dat moet,op zijn middelbare school komt hij bijna dagelijks bij de bieb.
  Dochter leest ook graag, maar wat simpelere boeken, en de strips. Jongste zoon moest er niks van weten, maar heeft nu de ‘grijze jager ‘serie ontdekt waar hij heel gek van is, en dat is hoopgevend want er zijn 13 delen van:) Ik zelf vind het ook heerlijk om bij de bieb te komen en lees ook alles. Heerlijk !Julia

 21. ik lees veel, papieren boeken maar ook veel e-books, weinig tijdschriften (krant, national geografic). Veel nederlands maar ook veel engels, duits en frans niet voor mijn plezier. Man leest nauwelijks voor zijn plezier, oudste zoon steeds minder, tweede zoon nog wel veel (bij voorkeur in het engels omdat de fantasy meestal oorspronkelijk in het engels geschreven is) Verder lezen de dochters en jongste zoon redelijk veel tot echt veel. De tweeling probeert zo weinig mogelijk te lezen. Voordeel van e-reader is mogelijkheid tot lettervergroten (zonder bril in bed lezen) en handig om mee te nemen.

 22. Ik lees heel veel, heerlijk op mijn e-reader maar ook tijdschriften.
  Zelf vind ik tijdschriften eigenlijk te duur dus koop ik ze regelmatig bij de kringloop en we hebben de (houd)leesmap.
  Jammer genoeg lezen mijn 3 mannen heel weinig, alleen de Donald Duck en de Autoweek mar geen boeken.
  Blogs lees ik vooral om freubel inspiratie op te doen, ik kijk dus meer plaatjes dan dat ik lees, jouw blog uit gezonderd ;). Ben dus ook een groot fan van Pinterest

  1. Ik vind tijdschriften ook te duur. Ze kosten zo 5 euro, en je hebt ze meestal in een half uurtje uit. Gelukkig hebben ze er heel veel in de bieb, dus ik kan ze toch wel lezen. Ik moet alleen soms wat langer wachten op een nummer. Vooral de Flow is bijna altijd uitgeleend in de bieb.

 23. Sinds ruim anderhalf jaar overweeg ik een e-reader, want het overkomt me steeds vaker dat de boeken die ik graag uit de bibliotheek wil lenen alleen op e-reader te krijgen zijn (Ik heb die boeken wel via de bieb bij universiteitsbibiliotheken besteld, maar dat kostte vier euro en dan kon ik ze maar maximaal 3 weken houden, verlengen was lastig). Het gaat dan om filosofische werken of oude literatuur, onze bieb richt zich meer op recente werken en lees-lekker-weg boeken. Die heb ik jarenlang veel gelezen toen onze kinderen klein waren en nu heb ik er genoeg van. Dus misschien vraag ik een ereader voor mijn verjaardag. Het lastige vind ik dan weer dat ik me daar in moet verdiepen (lichtsterkte, type scherm, welk gewicht is prettig, welk merk biedt de meeste download mogelijkheden etc) en daar heb ik weer geen zin in ;-) Maar je niet orienteren op een aanschaf van pakweg 150 euro vind ik ook geen optie. Even nadenken trouwens, hoeveel e-boeken moet je lezen voordat je de aanschaf er ongeveer uit hebt? Hoe bereken je zoiets?

 24. Wij mogen 8 boeken per keer lenen. Meestal breng ik die binnen 3 weken terug voor een verversing. Vrijwel allemaal Nederlandse literatuur, soms uit Scandinavië of Engeland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.