Hoe vul jij de meivakantie in?

De schoolvakanties beschouw ik als periodes voor de kinderen om bij te komen. Om de schoolstress kwijt te raken, en ‘hun eigen ding’ te kunnen doen. Daarbij hoort ook verveeld rondhangen. Ik beschouw dat als zeer therapeutisch, ook al vind ik het moeilijk om aan te zien!

Om die reden doe ik op de eerste maandag van een vakantie bewust niets. Ik ga er vanuit dat de kinderen die dag nodig hebben om te acclimatiseren, en los te komen van het schoolritme. Bovendien denk ik dat de alledaagse huiselijkheid van het runnen van een huishouden gezellig is voor kinderen. Vaste punten op zo’n dag zijn de fruithap, lunch, fruithap en warme maaltijd: om 10 uur, 12 uur, 15 uur en 17 uur drommen ze allemaal naar de keukentafel!

Gemiddeld onderneem ik twee keer per week ‘iets leuks’ met ze. Zo ben ik afgelopen dinsdagochtend met ze naar Duthler in Varsseveld gereden, voor gratis koffie en krentenwegge. Een goedkoop en gezellig uitje, en de kinderen spelen daar graag op de Playstations. Omdat het vijf mei was, bezochten we op woensdag opa en oma in Utrecht, en gisteren bleef ik dus rustig met ze thuis.

Voor vandaag overweeg ik een bezoekje aan de kringloop, met als afsluiting een bezoekje aan de McDonalds voor koffie en donuts. En gezien het druilerige weer mogen Piet (6) en Teuntje (11) vanmiddag koekjes bakken.

Ondanks het tegenvallende weer vermaken de kinderen zich goed. De meisjes lezen veel, Ot en Piet rennen wild rond met hun buurjongetjes, en Jan computert graag tot ik hem er weer aans afsleur.

Ik hoop dat de kinderen later met plezierige herinneringen terug kunnen denken aan hun schoolvakanties, als periodes van rust en ontspanning, en ja, soms ook tomeloze verveling.

Hoe vul jij de meivakantie in?

Similar Posts

9 Comments

 1. hier ook heerlijk thuis en met elkaar zijn, dochter doet na haar uitstapje ook weer mee :) volgende week ben ik ook vrij en komen er geen kindjes over de vloer…. gaan we ook nog een paar leuke miniuitstapjes maken, hoop op een beetje droog weer.thanks voor je reactie, idd. ik heb een rijk leven en meestal heb ik dat door ;) heb je ook gelezen dat ik aan jou de award doorgeef? haha, jij bent 1 van de blogs waar ik al laaang meelurk en de laatste tijd het lef heb om ook af en toe eens te reageren ;) dank voor het leuke&inspirerende leesvoer! en geniet van de vakantie en de kids!

 2. Ondanks het niet altijd zo lekkere weer zijn we vooral in de tuin bezig en wat kleine uitstapjes en knutseltjes. In de vakantie genieten we van elkaar en tutten gezellig.

  P.S. Het paard waar Leff op rond galoppeerde is een dingetje uit de shop :).

 3. hier bewust de vakantie kompleet met rust gepland. Vooral deze eerste week. Er waren 3 kinderen zo ontzettend moe en lamlendig.

  De oudste is de hele week ‘s middags bij de paarden te vinden. De middelste is al de hele week heerlijk buiten aan het spelen. (stoepkrijten, hinkelen enz) de jongste kijkt elke dag uit naar de thuiskomst van onze buurvrouw zodat hij haar kan “helpen”met het uitlaten van de hond, het schoffelen van de tuin, de schildpadden in de vijver eten geven enz..

  dus wij vermaken ons wel ;-)

 4. Dank voor je reactie. Bij ons ziet de eerste maandag van de vakantie er ook altijd zo uit. Alleen plan ik hem niet bewust in…, maar gebeurd het gewoon zo omdat de kinderen inderdaad hun draai weer moeten vinden. Verder plan ik altijd wel dingen. Neemt mijn mijn een dagje vrij enzovoort.

 5. … er ging iets fout! Mijn man neemt dus ook een dagje vrij, en dan gaan we op pad. Soms gaan we naar de bioscoop, enzovoort. Kortom, de vakantie is altijd weer zo voorbij!

 6. Ook bij ons een combinatie van lekker luieren, vervelen, gewoon lekker lang met je speelgoed spelen, cakejes bakken en af en toen een dagje weg. Vandaag naar de Ontdekhoek geweest waar kinderen zelf allemaal proefjes mogen doen, was erg leuk.
  Groeten, Jolanda

 7. MIjn zoon van bijna 19 stuur ik alleen wat bij waar het nodig is….en hij helpt mee in de huishouding…en ik laat hem merken dat ik veel van hem houd.
  Mijn dochter van 14 jaar logeert, komt thuis, kruipt op 18.30 uur in haar bed en slaapt en slaapt en slaapt. We gaan lekker winkelen, doen een spelletje, bakken wat lekkers en ik laat haar haar ‘ding’ doen. Ook haar laat ik weten dat ik veel van haar houd.
  Helemaal vrij van school en universiteit zijn ze nooit.
  Mijn man is ook thuis…….
  Ook hem laat ik weten……..

 8. Onze kinderen willen NIETS. Tenminste niet iets wat wij als verstandige volwassenen zelf bedenken. En al helemaal niet eens een keer goed ‘kamer opruimen’ – vaste prik in de vakantie.
  Lekker hangen, af en toe je vervelen, elkaar uitdagen, wat buiten bezig zijn en binnen wat geknutsel en gedoe met computers enzo. Eén dagje weg naar een door henzelf gekozen bestemming is meer dan zat!
  Heerlijk. Voor hen, maar ook voor ons, als je eenmaal geaccepteerd hebt dat ze dit echt willen.

 9. Ja, hier laten we ook gewoon de dingen gebeuren hoor. Er zijn nogal wat jarigen in de buurt, en ze spelen gewoon wat in huis en tuin. In de zomervakantie zijn er zelfs een heleboel buren die niet op vakantie gaan en dat betekend dat er al 13 kinderen thuis lekker rondhangen…kunnen ze samen gezellig spelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.