Hoe vier je een verjaardag als volwassen vrouw?

De één huurt een zaaltje met karaoke-machine, een ander nodigt vrienden en kennissen uit voor een feestje in de woonkamer, en nog weer een ander nodigt helemaal niemand uit.

Bij die laatste categorie hoor ik. Ik houd namelijk niet van feestjes: als gastvrouw loop ik me de benen uit het lijf om iedereen van versnaperingen te voorzien, en ik ben gestresst over de vraag of iedereen het wel naar de zin heeft. Tot echte gesprekken kom ik niet, want daarvoor ben ik vééls te druk. En van te voren heb ik al buikpijn bij de gedachte aan zo’n feestje.

Dus toen ik veertig werd besloot ik: ‘Op mijn veertigste moet ik mezelf toch kennen, en weten welk verjaardagsfeestje bij míj past?!’

En sindsdien vieren we mijn verjaardag als volgt:

Na het ontbijt krijg ik cadeautjes van de kinderen. Ik ben dol op cadeautjes, en heb deze week flink gelobbied om de kinderen hiervan te doordringen.
‘s Middag komen mijn ouders op de thee, waarbij ik zelfgebakken cake serveer. Zelf cake bakken is niet moeilijk gelukkig.
In plaats van gewoon avondeten, gaan we naar de MacDonalds met het gezin.
En als klap op de voorpijl, haalt mijn man ‘s avonds een bak patat met fritessaus, frikandel en bamibal, helemaal alleen voor mij!

En met mijn zusjes, die in de contreien van Utrecht wonen, ga ik later een keer lunchen om mijn verjaardag te vieren. Dan hebben we rustig de tijd en aandacht voor elkaar.

Verjaardagen verdienen aandacht

Het mag duidelijk zijn: hoewel ik niet aan verjaardagsfeestjes hecht, hecht ik wel degelijk aan mijn verjaardag! Ik vind dat een mijlpaal die aandacht verdient, maar op een manier die bij mij past.

Want is niet de achterliggende gedachte van een verjaardag dat de jarige Jet of Job een hele fijne, bijzondere dag heeft?

Hoe vier jij jouw verjaardag?

Neem een email abonnement!

Reacties op Hoe vier je een verjaardag als volwassen vrouw?

 1. Dit wordt mijn eerste verjaardag dat ik ‘ op mezelf’ woon. Dus ik weet het nog niet precies. Ik denk dat ik wel wat mensen uitnodig, maar niet de hele familie, zoals van me verwacht wordt…

 2. 😀 ik vind het meestal wel gezellig, en vaak organiseer ik het zo dat de verjaardagen rond een maaltijd vallen dan zorg ik dat ik een enorme pan eten ( soep/nasi ofzo) heb staan en zet er drinken naast en dan is het zelf bediening en kan ik ook even lekker zitten en gezellig kletsen.
  Dit jaar echter heb ik er eens helemaal niks aan gedaan ( 2 weken geleden) en eerlijk k heb het niet gemist….vreemd he?

 3. Nogmaals gefeliciteerd, ik ben een echte stalker he 😉
  maar ik heb mijn 40e verjaardag heel uitgebreid gevierd, was super.
  Daarna waren er de zieke jaren, en dit jaar denk ik , ik wil een paar dagen weg met de man, en iedereen die mij wil feliciteren mag dat maar verder niets.

 4. Nog van harte gefeliciteerd!

  Ik vier het altijd uitgebreid met familie en vrienden. Ik vind het fijn om met mijn dierbaren weer een nieuw levensjaar te verwelkomen.

 5. Ik hou niet zo van ‘t vieren van m’n eigen verjaardag …. Maar dit jaar werd ik 50, en dat moest gevierd worden: ik werd ‘s morgens door vriendinnen opgehaald voor een uitgebreid ontbijt ergens in een restaurantje. Gezellig!

 6. Op mijn 40ste verjaardag zat ik in het vliegtuig vanuit mijn vakantie bestemming, had niemand verteld dat ik al thuis was dus lekker rustig 😉

  Sinds jaar en dag vier ik mijn eigen verjaardag alleen met ouders.. heb er gewoon geen zin in.
  Met gezin en ouders gaan we ergens eten.
  thats all.

 7. Ohhh, wat ‘feest der herkenning’!!! Ik hou ook helemaal niet van (drukke) feestjes. Ik ben er niet ‘goed’ in (aandacht verdelen, overkomen alsof je heel relaxed bent en het allemaal geweldig vind, zorgen dat alle drankjes en hapjes op het juiste moment geserveerd worden en ook nog goed smaken), en ik vind het niet leuk. Nu verwoord jij het zo goed in je blogstukje. En je hebt helemaal gelijk, op een gegeven moment ken je jezelf, en weet je wat je het liefste op je verjaardag doet. En ik accepteer het ook steeds beter, dat ik het gewoon het allerfijnst vind met een klein groepje mensen die het helemaal niet erg vinden als we soep-uit-blik eten of dat de zelfgemaakte taart inzakt op het moment suprême.
  Fijne verjaardag!!

 8. Hier doen we niet echt veel aan verjaardag vieren op die dag. Maar meestal in het weekend komt de familie, dan is er gebak en lekkere snacks voor bij de “borrel”. Zelf drink ik niet alcohol op die dag.

 9. Hier gaat mijn verjaardag voorbij net als elke gewone andere dag. Toen de kinderen klein waren, kreeg ik wel elke keer een mooie tekening of een knutselwerkje maar sinds ze zelfstandig wonen, mag ik al blij zijn als ze eraan aan denken om me, met mijn verjaardag, een gratis ecard te sturen. Hier dus geen pakjes en cadeautjes…. MIjn man wenst me wel altijd een gelukkige verjaardag toe. Mijn mama belt me op om me te feliciteren, mijn meter stuurt me elk jaar een kaartje en van mijn nichtje van 11 krijg ik een tekening.

 10. Nou, ik durf mijn verjaardag niet echt te vieren. Ben altijd bang dat er niemand komt, terwijl ik toch een klein groepje heel goede vrienden heb. Het is gewoon dat ik hiervoor altijd een beetje geïsoleerd ben opgevoed en dus geen vrienden had; als ik dan jarig was, organiseerden mijn ouders elk jaar een feestje, maar vaak kwam er niemand of de uitgenodigde klasgenoten kwamen alleen om zelf lol te maken. Ben bovendien ook al jaren depressief, dus dan heb je ook nergens echt veel zin in.
  Maar afgelopen keer (februari) was heel lief: mijn vader kwam onverwacht langs (doet ie anders nooit!), en toevallig? stonden in een keer een stuk of 5 vrienden op de stoep. Toen die hoorden dat ik jarig was die dag, belden ze nog eens 5 mensen en was het toch nog feest; ze hadden zelfs drankjes meegenomen.
  2013 gaat mijn vriend organiseren: hij is het zat dat ik zo onzeker ben over vriendschappen en verjaardagen, dus hij wil me een poepie laten ruiken. Ben benieuwd! Dankzij afgelopen en komende keer ben ik wel een stuk minder onzeker en somber over mijn verjaardag. Geeft toch wel zelfvertrouwen, als je vrienden je zo’n beetje dwingen aandacht voor jezelf te hebben op zo’n dag.

  Maar moet toch zeggen: het is heel lief allemaal, maar een dagje spa voor vriendlief en mezelf lijkt me ook een perfecte verjaardag!

Laat een reactie achter

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.