Hoe vergroot je je leefruimte zonder te verhuizen?

aanbouw

Stel, je huis is aan de kleine kant. Maar de plek waar je woont is eigenlijk hartstikke fijn. Dan kun je er voor kiezen om je huis groter te maken. Dat is vaak ook nog een voordelige keus. Want het geld dat je anders kwijt zou zijn aan een verhuizing gebruik je dan voor je bestaande woning.

Leuke bonus is dat extra woonruimte goed is voor de waarde van je huis.

Toen we nog in de stad woonden bouwden onze buren een flinke aanbouw aan de achterkant van hun huis. Ze kwamen daar ook netjes onze toestemming voor vragen. Want voor ons betekende het dat we een stuk muur aan de zijkant van onze tuin kregen. Maar dat vonden we geen punt, want het betekende ook meer privacy.

Hier onder zie je een voorbeeld van een flinke aanbouw:

aanbouw
Bron: https://www.dotdtp.nl/AannemersbedrijfSmaak/aanbouw1.html

Wat kost een aanbouw?

De prijzen voor een aanbouw zijn heel verschillend. Maar afhankelijk van de grootte van de aanbouw en de specifieke wensen en behoeften is de prijs van tevoren best in te schatten. Materiaal en stijl zijn belangrijke factoren die de prijs beïnvloeden.

Gemiddeld kost een aanbouw € 16.000 tot € 25.000 inclusief materiaal en montage door een erkende aannemer.

Bespreek van tevoren met de aannemer goed je wensen, zoals voorkeur voor stijl en materiaal. Afhankelijk van je budget stelt de aannemer vervolgens een offerte op. Wees niet bang om verschillende offertes te vergelijken bij diverse aannemers. Die fout maakte ik toen we eindelijk een stap verder zetten om zonnepanelen op ons dak te krijgen. Ik had maar één offerte aangevraagd, en kon daardoor niet vergelijken.

De prijzen verschillen per aannemer en door offertes te vergelijken kun je mogelijk flink besparen op de kosten.

Waar moet je rekening mee houden als je een aanbouw wilt?

 • Zoals ik al schreef, kwamen onze vroegere buren vragen of wij akkoord waren met hun aanbouw. Het is verstandig om dit te doen, om later problemen met buren te voorkomen.
 • Sinds 1 november 2014 mag je een aanbouw bouwen zonder vergunning. Maar als je aanbouw groter is dan 4 meter dan moet je weer wel toestemming vragen. Ook zijn er regels voor de hoogte van je aanbouw. Dit is allemaal vastgelegd in het Bor: Besluit omgevingsrecht.

Zorg voor voldoende lichtinval

Je huis verlengen komt de lichtinval meestal niet ten goede. Het huis wordt er vaak donkerder van. Een dakraam in de aanbouw voorkomt dit. Er zijn allerlei soorten dakramen. Denk aan lichtkoepels, lichtstraten of lichttunnels in diverse stijlen. Keuze genoeg. Hier onder een voorbeeld:

aanbouw
Bron: https://www.pinterest.com/bajvandoorn78/overkapping-aanbouw/

Ga voor vloerverwarming

Mijn ouders hebben vloerverwarming. En ik moet toegeven: dat is best fijn. In veel nieuwbouw huizen wordt het al standaard aangebracht. De belangrijkste reden hiervoor is dat radiatoren overbodig worden, en je zo geen last hebt van de witte apparaten onder het raam.Ten tweede is vloerverwarming aangenaam voor huisdieren en kinderen.

Dubbel glas

Verwarming kost energie, en je wilt die natuurlijk niet verloren laten gaan. Het is daarom belangrijk dat de aanbouw goed geïsoleerd wordt. Wellicht woon je in een ouder pand met alleen maar enkel glas. Dan is het een goed idee om het hele huis, inclusief aanbouw, te voorzien van dubbel glas. De prijzen van dubbel glas lopen uiteen, maar de gemiddelde prijs voor dubbel glas is € 210 euro per raam van 100 x 140 cm inclusief montagekosten.

Dubbel glas levert je een besparing van gemiddeld 23 m3 aardgas per jaar en per raamwerk op. Dat staat gelijk aan ongeveer € 15 per raam per jaar. De investering betaalt zich op termijn dus terug.

Met een gemiddelde terugverdientijd van 7 á 12 jaar ten opzichte van enkel glas is het plaatsen van dubbel glas een verstandige keuze. 

Conclusie over aanbouw

Een aanbouw is een prima manier om je huis en leefruimte groter te maken. Als je heel tevreden bent met je woonplek kan een aanbouw dus een goed alternatief zijn voor verhuizen. Bovendien vermeerdert een aanbouw vaak de waarde van je huis.

Als de aanbouw eenmaal staat kun je een housewarming geven om het te vieren!

Heb jij een aanbouw, of heb je dat wel eens overwogen?

aanbouw 

Similar Posts

17 Comments

 1. In de loop der jaren hebben we meerdere aanpassingen gedaan om onze leefruimte te vergroten. Allereerst de wc verplaatst van de hal naar de berging, deze ruimte werd bij de kamer aangetrokken. Vervolgens werd de garage gesplitst in schuur en slaapkamer. Daarna zo n 8 jaar geleden een aanbouw geplaatst waardoor we nu een woonkeuken hebben. Beste investering ooit.
  We wonen niet groot en hebben alle gaten en hoeken benut, maar we wonen heerlijk.

 2. ik woon in een huurhuis en wil hier ook niet altijd blijven wonen, mijn huis is aan de kleine kant en toch lukt het mij om zonder te bouwen en geld uit te geven toch mijn leefruimte te vergroten, dat doe ik door slim gebruik te maken van de ruimte die ik heb, bijvoorbeeld met een salontafel die tevens dienst doet als bergruimte. door mijn stoelen zowel binnen als buiten te gebruiken in de zomer, waardoor ik geen tuinmeubels nodig heb die in de winter ergens opgeslagen moeten worden. ook door alleen maar spullen te kopen die weinig ruimte innemen en geen overbodige frutsels. het voordeel is dus dat het weinig tot geen geld kost en ik mocht ik gaan verhuizen niet al te veel spullen hoef te verhuizen ,waardoor ik ook weer geld bespaar. mijn broer heeft een koopwoning en bouwde die flink uit voor een behoorlijk bedrag , harstikke mooi, maar nu zijn kinderen de deur uit zijn zit hij met een veel te grote woning , die bovendien flink in waarde gezakt is , waardoor hij zijn investering er niet meer uithaalt. zon aanbouw moet natuurlijk wel in overeenstemming zijn met de ruimte waarop je bouwt , want een enorm groot huis met een kleine achtertuin is meestal niet wat kopers zoeken. die willen zowel de ruimte binnen als buiten zeker als de prijs aan de hoge kant is. er was ooit eens een engels programma dat berekende hoeveel ruimte van een huis het daar wonende gezin daadwerkelijk gebruikte, daaruit bleek dat de meeste ruimtes vaak nog niet voor 50% gebruikt werden , de meeste gezinnen besloten daarna niet voor uit of aanbouw ,maar voor een andere indeling van de al bestaande ruimte , zodat deze veel beter gebruikt werd en een gevoel van meer ruimte gaf.

  1. Dat zijn hele slimme trucs Johmar om ruimte te winnen. Vooral die salontafel die meteen ook bergruimte biedt!

   Goed punt dat een aanbouw moet passen bij de ruimte waarop je bouwt. De vorige bewoners van ons huis in Arnhem hadden bijvoorbeeld een enorme aanbouw gemaakt de tuin in, waardoor er maar een heel klein plaatsje overbleef. In de aanbouw zat een flinke keuken. Toen wij daar weer weg wilden, bleek het gebrek aan tuin best een probleem voor kopers.

   Als je bestaande ruimte anders kunt indelen en zo ruimte kunt winnen is dat natuurlijk ook een prachtige oplossing.

 3. Per gemeente is er ook verschil, soms moet er toch een bouwvergunning worden aangevraagd en dat duurt lang.

  Ik heb de dakkapel vernieuwd en vergroot en daar moest ook een bouwvergunning voor komen inclusief een professioneel gemaakt door bedrijf, extra kosten 350 euro!..

  1. Balen zeg! Vooral dat wachten op ambtelijke molens is zo vervelend. En dan nog extra kosten ook…

   Maar een grotere dakkapel levert vast wel veel ruimte op.

 4. Ik wil ook meer ruimte en dan hoef ik niet eens perse meer spullen. Ik vind licht ontzettend belangrijk. Zo een aanbouw klinkt zo aantrekkelijk en stiekem zie ik het al helemaal voor me.

 5. Wij hebben een jaar geleden ook een aanbouw gedaan. Maar dan een verlengde aan de keuken. Zodat we daar onze was- en droogmachine konden neerzetten. Een kast met extra spullen, onze schoenen enz. Ideaal! De aanbouw is ideaal want we kunnen er een hoop in kwijt en geeft elder in huis weer meer plek. We hebben tevens een kleine overkapping eraan gezet. We hebben het met behulp van vrienden laten bouwen. Geluk dat we we een metselaar als vriend hebben, een voeger als neef en een vader voor de electrische tijd.

  1. Dat klinkt heel prettig! Fijn dat je daar ongezellige apparatuur als was- en droogmachine kwijt kunt. Eén van mijn koffievriendinnen heeft ook zo’n aanbouw waarin dat soort spullen staan.

   Heerlijk om een handige vriend in de kennissenkring te hebben!

 6. Ik zou best een aanbouw van 2 meter willen hebben. Helaas krijg ik hiervoor geen toestemming van de woningbouw vereniging. De kachel die ik zo graag wil mag ook niet omdat ik dan gaten in de vloeren moet maken.

  Geld voor een koopwoning heb ik niet, dus zal ik het moeten doen met wat ik heb. De afgelopen 2 jaar al flink aan het opruimen geweest. Maar er valt nog een hoop meer op te ruimen (wegdoen/weggeven/weggooien). Pas als ik daar mee klaar ben weet ik hoeveel ruimte ik heb.

  1. Balen dat je geen kachel mag. Zou je eventueel niet een electrische kachel kunnen nemen dan? Dan heb je in ieder geval dat gezellige effect van een vuurtje.

   Ik ben benieuwd hoeveel ruimte al dat opruimen je oplevert Maaike.

  2. Nou Ik heb mijn berghok weer in gebruik om spullen in op te bergen. (kerstspullen/puzzels/bewaardozen van de kinderen/duplo en playmobil). De zolder is bijna weer een logeerkamer.

   Maar er staat nog zoveel aan overbodige spullen in mijn huis. Het gaat niet snel, door mijn fibromyalgie, maar het gaat me zeker lukken.

   Ik wil van een kleine slaapkamer en hobbykamer maken en mijn woonkamer nog anders inrichten. Ook de schuur heeft nog behoefte aan een grote bezem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.