Reacties

Hoe vergroot je je leefruimte zonder te verhuizen? — 17 reacties

 1. In de loop der jaren hebben we meerdere aanpassingen gedaan om onze leefruimte te vergroten. Allereerst de wc verplaatst van de hal naar de berging, deze ruimte werd bij de kamer aangetrokken. Vervolgens werd de garage gesplitst in schuur en slaapkamer. Daarna zo n 8 jaar geleden een aanbouw geplaatst waardoor we nu een woonkeuken hebben. Beste investering ooit.
  We wonen niet groot en hebben alle gaten en hoeken benut, maar we wonen heerlijk.

 2. ik woon in een huurhuis en wil hier ook niet altijd blijven wonen, mijn huis is aan de kleine kant en toch lukt het mij om zonder te bouwen en geld uit te geven toch mijn leefruimte te vergroten, dat doe ik door slim gebruik te maken van de ruimte die ik heb, bijvoorbeeld met een salontafel die tevens dienst doet als bergruimte. door mijn stoelen zowel binnen als buiten te gebruiken in de zomer, waardoor ik geen tuinmeubels nodig heb die in de winter ergens opgeslagen moeten worden. ook door alleen maar spullen te kopen die weinig ruimte innemen en geen overbodige frutsels. het voordeel is dus dat het weinig tot geen geld kost en ik mocht ik gaan verhuizen niet al te veel spullen hoef te verhuizen ,waardoor ik ook weer geld bespaar. mijn broer heeft een koopwoning en bouwde die flink uit voor een behoorlijk bedrag , harstikke mooi, maar nu zijn kinderen de deur uit zijn zit hij met een veel te grote woning , die bovendien flink in waarde gezakt is , waardoor hij zijn investering er niet meer uithaalt. zon aanbouw moet natuurlijk wel in overeenstemming zijn met de ruimte waarop je bouwt , want een enorm groot huis met een kleine achtertuin is meestal niet wat kopers zoeken. die willen zowel de ruimte binnen als buiten zeker als de prijs aan de hoge kant is. er was ooit eens een engels programma dat berekende hoeveel ruimte van een huis het daar wonende gezin daadwerkelijk gebruikte, daaruit bleek dat de meeste ruimtes vaak nog niet voor 50% gebruikt werden , de meeste gezinnen besloten daarna niet voor uit of aanbouw ,maar voor een andere indeling van de al bestaande ruimte , zodat deze veel beter gebruikt werd en een gevoel van meer ruimte gaf.

  • Dat zijn hele slimme trucs Johmar om ruimte te winnen. Vooral die salontafel die meteen ook bergruimte biedt!

   Goed punt dat een aanbouw moet passen bij de ruimte waarop je bouwt. De vorige bewoners van ons huis in Arnhem hadden bijvoorbeeld een enorme aanbouw gemaakt de tuin in, waardoor er maar een heel klein plaatsje overbleef. In de aanbouw zat een flinke keuken. Toen wij daar weer weg wilden, bleek het gebrek aan tuin best een probleem voor kopers.

   Als je bestaande ruimte anders kunt indelen en zo ruimte kunt winnen is dat natuurlijk ook een prachtige oplossing.

 3. Per gemeente is er ook verschil, soms moet er toch een bouwvergunning worden aangevraagd en dat duurt lang.

  Ik heb de dakkapel vernieuwd en vergroot en daar moest ook een bouwvergunning voor komen inclusief een professioneel gemaakt door bedrijf, extra kosten 350 euro!..

  • Balen zeg! Vooral dat wachten op ambtelijke molens is zo vervelend. En dan nog extra kosten ook...

   Maar een grotere dakkapel levert vast wel veel ruimte op.

 4. Ik wil ook meer ruimte en dan hoef ik niet eens perse meer spullen. Ik vind licht ontzettend belangrijk. Zo een aanbouw klinkt zo aantrekkelijk en stiekem zie ik het al helemaal voor me.

 5. Wij hebben een jaar geleden ook een aanbouw gedaan. Maar dan een verlengde aan de keuken. Zodat we daar onze was- en droogmachine konden neerzetten. Een kast met extra spullen, onze schoenen enz. Ideaal! De aanbouw is ideaal want we kunnen er een hoop in kwijt en geeft elder in huis weer meer plek. We hebben tevens een kleine overkapping eraan gezet. We hebben het met behulp van vrienden laten bouwen. Geluk dat we we een metselaar als vriend hebben, een voeger als neef en een vader voor de electrische tijd.

  • Dat klinkt heel prettig! Fijn dat je daar ongezellige apparatuur als was- en droogmachine kwijt kunt. Eén van mijn koffievriendinnen heeft ook zo'n aanbouw waarin dat soort spullen staan.

   Heerlijk om een handige vriend in de kennissenkring te hebben!

 6. Ik zou best een aanbouw van 2 meter willen hebben. Helaas krijg ik hiervoor geen toestemming van de woningbouw vereniging. De kachel die ik zo graag wil mag ook niet omdat ik dan gaten in de vloeren moet maken.

  Geld voor een koopwoning heb ik niet, dus zal ik het moeten doen met wat ik heb. De afgelopen 2 jaar al flink aan het opruimen geweest. Maar er valt nog een hoop meer op te ruimen (wegdoen/weggeven/weggooien). Pas als ik daar mee klaar ben weet ik hoeveel ruimte ik heb.

  • Balen dat je geen kachel mag. Zou je eventueel niet een electrische kachel kunnen nemen dan? Dan heb je in ieder geval dat gezellige effect van een vuurtje.

   Ik ben benieuwd hoeveel ruimte al dat opruimen je oplevert Maaike.

  • Nou Ik heb mijn berghok weer in gebruik om spullen in op te bergen. (kerstspullen/puzzels/bewaardozen van de kinderen/duplo en playmobil). De zolder is bijna weer een logeerkamer.

   Maar er staat nog zoveel aan overbodige spullen in mijn huis. Het gaat niet snel, door mijn fibromyalgie, maar het gaat me zeker lukken.

   Ik wil van een kleine slaapkamer en hobbykamer maken en mijn woonkamer nog anders inrichten. Ook de schuur heeft nog behoefte aan een grote bezem.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>