Hoe ver ga je om een huisdier te redden?

Last updated on June 26th, 2023 at 04:35 pm

huisdierDit weekend werd onze kat ziek. Hij was heel sloom en wilde niks eten. Vervolgens moest hij een paar overgeven, en miauwde heel zielig. Eerst dachten we dat een vogel verkeerd was gevallen. Want hij vangt ze regelmatig. Maar op maandagmorgen besloten we toch maar even de dierenarts te bellen. ‘s Middags konden we langs komen.

De kat kreeg drie injecties, en we kregen medicijnen mee naar huis die hij nog vijf dagen lang twee keer daags moet krijgen.

Het hielp. Want gisteren kwam hij binnen met in zijn bek een zielig koolmeesje, het nekje los bungelend aan het lijf…

Dierenarts kosten voor onze zieke kat

De kosten waren 85,-. Niet niks vond ik. Onze buurvrouw verklaarde: ‘Vijfentachtig euro?! Dat had ik nooit gedaan!’ En ik vond het ook veel moet ik zeggen.

Nou weet ik dat je als goedgeaard baasje goed voor je dieren moet zorgen. En dat doen wij ook zeker. En die 85,- euro doen me weliswaar een beetje zeer, maar dat hoort er bij als je een dier in huis hebt. Maar het riep bij mij wel de vraag op:

‘Hoeveel zou ik maximaal willen uitgeven aan onze zieke kat?’

Want in theorie heb ik wel degelijk een maximum. Maar in de praktijk, als je daar staat met een zieke kat, zeg je toch ook niet makkelijk: ‘Dat vind ik te veel geld. Dan moet hij het maar uitzingen. Of niet dus…’

Ik hoop dus dat de kat nu verder in goede gezondheid blijft zodat ik niet voor de keuze kom te staan.

Daar komt nog bij dat in de omgeving waarin ik woon, op het platteland, weinig sentimenteel wordt gedaan over huisdieren. Er wordt goed voor gezorgd, maar om nou veel geld uit te geven aan de dierenarts? Dat is zeker niet de gewoonte. Sterker nog, ze zeggen hier: ‘Katten ruimen zichzelf op,’ oftewel een zieke kat verdwijnt om ergens te gaan sterven.

katMijn zusje betaalde 900,- voor haar zieke kat

Toen ik deze post schreef herinnerde ik me ineens dat één van mijn zusjes recent ook met haar zieke kat naar de dierenarts moest. Ik besloot haar te bellen en te vragen wat het kostte. Houd je vast: het was 900,-. Mijn zus was er nog steeds van onder de indruk. En haar man kreeg bijna een rolberoerte! Want dit was hen niet van te voren gezegd!

Wat was er gebeurd?

Hun kat had een ontstoken pootje. Daarom gingen ze naar de dierenarts. Die keek 2 minuten, en gaf vervolgens zonder overleg hup drie injecties. ‘Nou ja,’ dacht mijn zus, ‘dat zal wel nodig zijn zodat hij beter wordt.’ Maar vervolgens moest de kat een paar nachtjes blijven. En toen ze hem een paar dagen later weer ophaalden was hij ondertussen onder narcose geweest, geoperéérd en had morfine gehad. En dit alles zonder dat de dierenarts even met hen had overlegd. Totale kosten: 900,- Mijn zwager blééf er bijna in.

De moraal van het verhaal:

  1. Wees alert, en laat de dierenarts niet zonder overleg tot behandeling overgaan.
  2. Vraag wat de verschillende opties zijn voor je kat.
  3. En bovenal: vraag wat het kost!

Dat is feitelijk ook in het belang van de dierenarts. Mijn zusje en haar man konden die 900,- ophoesten, maar je zal maar simpelweg niet zoveel geld ter beschikking hebben!

Leestips

Hoeveel zou jij uitgeven aan een ziek huisdier? Hoe ver zou je gaan?


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

33 Comments

  1. Ons broertje en zusje Jack Russell hebben we resp. vorig jaar en 3 weken geleden moeten laten inslapen omdat het beide zieke oude beestjes geworden waren. Dit alles is in overleg met de dierenarts gebeurd, die het ons zelfs heeft afgeraden om (dure) onderzoeken te laten doen omdat hij zo wel kon zien dat er geen genezing mogelijk was, misschien alleen een beetje verlenging van levens. De beestjes (broertje bijna 14 jaar, zusje 14,5 jaar) waren er echter zo belabberd aan toe dat voor ons de keuze snel gemaakt was. De dierenarts zei letterlijk “een ziek beestje van 14 moet je geen onderzoeken en niet-genezende behandelingen van € 1.000 laten ondergaan”.
    Als je een huisdier aanschaft, heb je de verplichting er goed voor te zorgen en er zeker geld voor over te hebben, ook voor medische behandelingen, maar een dier laten lijden omdat jij er nog geen afscheid van wilt/kunt nemen, moet je niet willen.

    € 85 Vind ik trouwens wel meevallen, gelukkig maar dat de behandeling geholpen heeft. Hopen maar dat het hierbij blijft.

    Van de dierenarts van je zus krijg ik het idee dat die meer belang bij z’n praktijk of eigen portemonnee heeft dan bij z’n klanten. Hij had toch op z’n minst moeten overleggen. Je zus heeft toch zeker wel een andere genomen na dit voorval?

  2. Wij hebben twee katten die gelukkig beiden nog helemaal gezond zijn. Ik vind dat als je een beestje aanschaft, je ook moet weten dat de kosten hoog kunnen zijn. Ze zijn inmiddels alweer 6 en 7 jaar oud, dus mocht er nu iets gebeuren dan willen we daar best goed voor betalen. Als ze ouder worden en meer gaan mankeren, wordt dat toch minder. Ik denk dat ik de dierenarts zelf om advies zou vragen, of het beste bijvoorbeeld nog helemaal op kan knappen. Ik hoorde laatst dat je huisdieren ook een chemokuur kunnen ondergaan, dat vind ik persoonlijk te ver gaan, want dat is voor een beestje helemaal stressvol volgens mij.

  3. Interessant stukje. Ik denk dat als je genoeg geld hebt en je heeeeeel veel om je huisdier geeft, je er wel wat centjes in wilt steken. Maar dan moet het wel helpend zijn voor een beest. Als het alleen maar uitstellen van het einde is …

  4. Toen ik mijn kat als kitten kreeg, heb ik door ervaring eerst eens gekeken op het nibud . Om te kijken wat een kat kost. Ik heb toen een verzekering afgesloten voor hem. Daar heb ik geen spijt van gehad. Ik vind dat je goed voor dieren moet zorgen. Anders moet je er niet aan beginnen.

  5. 85 euro is toch niet veel ! hier nu 6 katten ( waarvan 2 opvangers ) en 3 honden. Ze krijgen de verzorging die ze nodig hebben, kortom omdat dat je plicht is als je een dier hebt er goed voor te zorgen.
    Een dierenarts mag trouwens niet zomaar kosten rekenen die niet overlegd zijn.

    Hier gaan we redelijk ver maar het moet dierwaardig zijn, ( onze kat krijgt jaarlijks een gebitsreiniging ivm met een aangeboren afwijking, kosten a 90 euro elk jaar ) tja ze is pas 12 en in goede conditie.

  6. Ik heb twee konijnen van zes jaar oud en een kat van bijna achttien jaar oud. Alle drie mankeren ze eigenlijk nooit iets. De kat heb ik nu drie en een half jaar vanuit het asiel en ze is nog nooit ziek geweest. Ik besef heel goed dat ik daar geluk mee heb. Als er een goede kans op genezing bestaat voor het dier, dan vind ik dat je de zorgplicht hebt om het dier te laten behandelen. Is het uitzichtloos lijden, dan is het een ander verhaal. Als je het geld voor een genezende behandeling niet overhebt, dan moet je niet aan huisdieren beginnen. De kosten die een huisdier met zich meebrengt moet je vòòr de aanschaf van een dier goed overwegen en niet pas als je het huisdier hebt en het wordt ziek.

    1. Hier ben ik het helemaal mee eens. zelf wil je ook niet met pijn blijven rond lopen dus waarom zou je dat een dier wel aan doen.

  7. Hoeveel heb ik over voor mijn huisdier? Heel veel heb ik gemerkt. Mijn teckel van 4 jaar oud had volledig verlamde achterpoten door een rughernia. Operatie, CT scan, medicatie en ziekenhuisverblijf: 1900,- euro. Fysiotherapie behandeling: 400,- euro.
    Het dierenziekenhuis heeft wel heel duidelijk, zelfs al telefonisch, aangegeven dat er bij een hernia de standaard procedure een CT scan is van 600,- euro en een operatie in de orde is van 600,- euro. Bij de opname werd er nog eens gepolst of ik de grootorde van kostprijs kende en me de mogelijkheid geboden, moest het moeilijk zijn om het bedrag in één keer te betalen, om het gespreid af te betalen, zonder interest!
    Als je een huisdier neemt, weet je dat je voor grote kosten kan komen te staan. En zeker bij een teckel is een rughernia een risico dat je loopt bij dit ras. De keuze om mijn hond op 4 jaar te laten inslapen of opereren was voor mij gemakkelijk gemaakt. Dat betekent dit jaar geen vakantie in het buitenland en een aantal andere niet noodzakelijk uitgaven/aankopen worden on hold gezet tot ik mijn buffer weer heb aangevuld.
    Als ik mijn teckel nu door de tuin zie lopen kan ik zeggen dat het me het geld zeker waard was. Maar zoiets moet ieder voor zich uitmaken.

  8. Mijn eerste kat in het vorige huis ging tijdens mijn vakantie naar de dierenopvang. Het kostte een enorm bedrag.
    Die kat at daar opeens dienegen die ze thuis niet lustte en bovendien was ze twee dagen na terugkomst ziek.mniet normaal meer, naar de dierenarts opgevangen, nagekeken, naar huis, weer ziek, terug naar de dierenarts.
    Nog een paar dagen later was ze dood, bij d dierenarts. Wat ik wilde voor die lieve poes. Want eerlijk is eerlijk, tranen met tuiten had ik gehuild,m
    Absurd gewoon, terwijl ik ook van het platte land kwam, had ik harder moeten zijn, net zo hard als een kat js eigenlijk.
    Ik heb de kat naar de toenmalige Gekro een instituut waar alle veedieren naar toe gaan.
    De dierenarts was verbaasd. Hoe kon ik dat nou doen,mmaar ja, mijn plattelandsnatuur had me bij zinnen gebracht,
    Mijn laatste kat was al onder een teil gekropen om in rust dood te gaan. Ik liet de dierenarts komen en die gaf haar een spuutje,
    Geen enkele kat gaat ooit meer naar een dierenoension,mdat heb ik gekeerd, nu heb ik geen katten meer.
    Ik hoop dat jouw kat vooral veel mollen, muizen en ratten vangt.

  9. 900 euro voor een kat?! Sorry maar voor dat geld is een spuitje goedkoper. Persoonlijk zou ik dat nooit doen. Heb een konijn. Nee, niet zelf gekocht. Het beest lag tijdens een mooie zomermaand op straat en na de hele buurt rond te zijn geweest was niemand een konijn kwijt. Sindsdien woont hij al weer bijna 5 jaar bij ons. Geen idee hoe oud hij is, maar hij is nog steeds in leven dus blijkbaar vindt ie het leuk. Heb hem niet verzekerd of iets dergelijks. Als hij ziek is, wil ik best met hem naar de dierenarts, maar het moet wel in verhouding staan. 900 euro voor een beest dat ik gratis heb gekregen gaat hem dus niet worden. Daar ben ik te nuchter voor. We gaan allemaal dood en ook voor mijzelf heb ik duidelijke grenzen in hoever men mag gaan in mij opkalefateren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.